Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Weksle u pracodawcy

17.08.11, 18:14
    Szukam osób, które podpisały kiedykolwiek weksel w którego posiadanie wszedł pracodawca (nie na umowę o pracę tylko przy zleceniu lub kontrakcie menedżerskim). Np. pod kątem zabezpieczenia umowy o zakazie pracy dla konkurencyjnej firmy czy na wypadek zniszczeń dokonanych przez pracownika
    Jeśli macie z tym jakieś doświadczenia to proszę o wpis lub maila na radzy@wp.pl
    Czy mieliście jakieś kłopoty w związku z tym?

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • nchyb Re: Weksle u pracodawcy 17.08.11, 19:17
        zaiste, twa światła wypowiedź bardzo pomogła przedmówcy...

Do autora wątku, podpisałeś taki weksel? Rozwiązałeś kontrakt menadżerski, a były pracodawca nie zwrócił ci wkesla. Czy też może dopiero planujesz rozwiązać umowę i nie wiesz co dalej?
        Znałam osoby w takiej sytuacji. Dokładnie - własnie kontrakt. Umowa o zakazie konkurencji też była. Żyją, pracują w branży, tylko przez wymagany okres działali na czyjeś inne zlecenie :-)
        • automaniana Re: Weksle u pracodawcy 17.08.11, 19:31
          ja nie podpisałem (na szczęście - ufff.... ;)
          Ale szukam właśnie osób, które to zrobiły, było im ciepło z tego powodu i ... wybrnęły albo i nie
          Sprawy tego typu wyglądają niezbyt wesoło

czy możesz sie ze mną skontaktować na priv? (np. radzy@wp.pl)
          pozdrawiam
          M
          • nchyb Re: Weksle u pracodawcy 17.08.11, 19:45
            artykuł piszesz?
            • automaniana Re: Weksle u pracodawcy 18.08.11, 06:41
              zgadza się - szukam pod kątem artykułu
              • Gość: Karol Re: Weksle u pracodawcy IP: *.dynamic.mm.pl 20.08.11, 11:04
                Tutaj na forum jest opisywany jeden taki przypadek: www.forum.remitent.pl/viewtopic.php?f=2&t=33
      • automaniana Re: Weksle u pracodawcy 17.08.11, 19:38
        czy ty sie do wszystkiego czepiasz? Taką masz robotę?
      • Gość: lab.. Re: Weksle u pracodawcy IP: *.walbrzych.vectranet.pl 17.08.11, 22:00
        Miałem 3 weksle (czesto zmieniam prace). Z wlasnych przemyslen i obserwacji w duzych firmach weksel jest bezpieczniejszy, jest jasna deklaracja, bez problemu weksel jest zwracany przy rozstaniu sie z pracodawca( czasem sami przypominaja zeby napisac o zwrot choc kiedys na jakims szkoleniu kobieta z windykacji pokazala cale pudlo weksli nie odebranych przez tych ktorzy je kiedys podpisali....to swiadczy o swiadomosci ludzi podpisujacych weksle ( kierowcy dostawcy w pewnej firmie)) W malych firmach bywa różnie.... tu bym sie obawial slyszalem o przypadkach gdzie weksle np: przepadly przy likwidacji firmy.....czy sytuacjach gdzie czlowiek nie mogl ot tak zmienic pracodawcy bo weksel +umowa o konk go blokowaly/ryzyko ze uzyja) Co zauwazylem pracodawca( przedstawiciel pracodawcy) dajac weksel do podpisu czesto sam nie ma pojecia jak weksel powinien wygladac co na nim powinno byc itd... raz mialem weksel bez miejsca wystawienia, zdarzylo mi sie podpisac sama deklaracje nie podpisawszy weksla, zdarzylo mi sie wyleciec z pracy po 2 dniach bo nie podpisalem weksla co bylo niezgodne ze standardami firmy ( zwykly sprzedawca w skl foto) ( dostalem umowe o prace ale firma dosyc szybko miala zastrzezenia ). Nie mialem wsrod znajomych sytuacji gdzie weksel zostalby uruchomiony, ale sytuacje straszenia znam ......ostatnio podpisalem weksel z adnotacja bez indosu...tez krecili nosem. sytuacja weksla jest taka sama przy umowie o prace czy innej formie zatrudnienia, mozna dywagowac ze prawo pracy nie ma nic do weksli ale weksel "zyje w oderwaniu od jakichkolwiek praw" .... a na pewno w swej koncepcji nie sluzyl zabezpieczeniu pracodawcy placacego jakies smieszne wynagrodzenia. Przy jakichs dobrych kontraktach( sporych pieniadzach) mozna (ztreba) ten weksel niestety podpisac zeby sensownie zarabiac ale..........ktos wczesnie ma sporo racji twierdzac ze z usmiechem mozna podpisywac weksle majac swoja tylko koszule i bielizne osobista.....
      • Gość: lab Re: Weksle u pracodawcy IP: *.walbrzych.vectranet.pl 17.08.11, 22:36
        Zdziwilbys sie ilu "idiotów" ma praca dlatego, ze ten weksel podpisali.......Mozna sie stawiac , dyskutowac ale wobec alternatywy nie podpiszesz weksla, no trudno....to znajdzie sie taki ktory podpisze. Dla niepodpisujacych weksli pracy w pewnych galeziach nie ma....i nie chodzi tu o zarzadzajacych, kontrakty itp chore jest to , ze weksle stosowane sa coraz powszechniej na szeregowych stanowiskach pracy ( kierowcy w firmach kurierskich, pracownicy sklepów/magazynów a swiadomosc tego czym jest weksel jest czesto zerowa dla osob podpisujacych ) Teraz wyobrax sobie, ze wszyscy ktorych praca jest zwiazana z podpisanym wekslem ... "przestaja pracowac". Nie ma rano gazet, nie ma polowy dostaw do sklepów, nie ma lekow w aptekach, polowa sklepow na pasazach marketów pozamykana, czekasz na paczke ....mozesz sie nie doczekac....o i zeby bylo ciekawie mozesz miec problem z zatankowaniem samochodu.
      • Gość: Aneta Re: Weksle u pracodawcy IP: *.tvk.torun.pl 18.08.11, 10:10
        Spotkałam się z sytuacją, gdzie wymagano podpisania weksla przy zatrudnianiu na stanowisku głównego księgowego.
        Zarząd sobie wymyślił, że w razie kontroli skarbowej, której ustalenia spowodują zobowiazanie podatkowe, wystawią weksel księgowemu, nie wnikając czy decyzja skarbówki była słuszna i nie będą bawić się w szukanie winnego /niekoniecznie musi to być obecny księgowy, może być członek zarządu, który "przekombinował"/, odwołania /polskie prawo podatkowe bywa niejednoznaczne/ i chodzenie po sądach.
        Byłam w szoku, bo znależli osobę, która zgodziła się na taki układ i do tego za żenująco niską pensję.
      • Gość: lab.. Re: Weksle u pracodawcy IP: *.walbrzych.vectranet.pl 19.08.11, 12:24
        Sa elementy prawa, prawodawstwo itp......( przynajmniej byly w latach 90 w technikach ). prawda jest taka ,ze prawa praktycznie uczysz sie skladajac doniesienie, chodzac na rozprawy, dochodzac roszczen...etc.....i w koncu dochodzisz do wniosku ,ze bejzbol czy 500g TNF sa znacznie skuteczniejsze niz wieloletnie kosztowne procedury.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka