Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kosztowne zwolnienia chorobowe

24.10.11, 23:12
    Najpierw trzeba zacząć od lekarzy, którzy powinni wiedzieć że wystawienie lekką ręką zwolnienia "na życzenie" może ich wiele kosztować, np. zakaz wykonywania zawodu na 3 lata (i to w całej UE, żeby nie było za lekko). Zadziwiające jak łatwo każdy kto znajdzie się w kłopotach (np. ma prokuratora na karku, albo chcą go wykopać ze stołka) natychmiast przynosi zwolnienie lekarskie. Koś je musiał wystawić. Chyba, że założymy odwrotnie: wszyscy jesteśmy chorzy ale dla dobra Rzeczpospolitej ciągniemy resztką sił, a tylko w razie kłopotów odsłaniamy prawdzę. Najbardziej podobało mi się jak protestujący komandosi z Gromu nagle zachorzali, chyba kilkunastu naraz. I nikt nie porozmawiał z lekarzami, którzy tak hurtowo wykryli ich ciężki stan?
    Obserwuj wątek
      • Gość: H2SO4 Robol ma zapie...ć, a nie chorować... IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 11:00
        Najlepiej za miskę ryżu. A jak zachoruje, to na bruk...

Rosyjscy przedsiębiorcy nie mogli zrozumieć dlaczego w 1917 roku Bolszewicy stawiali ich pod murem.... Przecież oni "dawali" im wcześniej pracę....
      • Gość: Kagan Re: Kosztowne zwolnienia chorobowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 11:05
        Czlowiek to nie maszyna, i nie zawsze nadaje sie do pracy!
      • Gość: Rysiek Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.kghm.pl 25.10.11, 11:15
        Te chorobowe nic nie kosztują pracodawcę, tylko część pracowników odbiera swoją kasę. Przez 10 miesięcy pracownik musi zarobić na 12 wypłat (10 mc, urlop i chorobowe) i jak zdarzy się, że nie chorował to pracodawca nie zapłaci mu ekstra premii - czyli nie odda kasy, którą zatrzymał na ewentualne chorobowe.
        W ZUSie jest obowiązkowe ubezpieczenie, więc to chyba normalne, że jak się ubezpieczam, to korzystam.
        • Gość: Kasia Re: Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.city.net.pl 29.04.13, 12:55
          Jaki Ty głupi jesteś. Tacy ludzi powinni od razu być rozstrzelani. Nie zasługujesz na pracę śmieciarza!
      • katmoso Re: Kosztowne zwolnienia chorobowe 25.10.11, 11:45
        najpierw podziękujmy nieformalnemu przymusowi niechodzenia na zwolnienie w przypadku przeziębienia, jaki w panuje w wielu firmach. osoba, która złapała wirusa i nie zostanie odseparowana zaraża następne osoby. klimatyzacja w biurowcach robi często z epidemii grypy prawdziwą pandemię.
        brak profilaktyki oraz właśnie niewypoczywanie przez trzy dni zwykłego przeziębienia prowadzi do powikłań i konieczności udania się na dłuższe zwolnienie oraz spadek wydajności pracy przy przewlekłych chorobach.

a poza tym to naprawdę nie jest złośliwość pracownika, że złapie grypę, złamie rękę albo zachoruje na raka. naprawdę...
        • Gość: Paka Re: Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.city.net.pl 29.04.13, 12:57
          Masa ludzi chodzi na chorobowe bezprawnie!!!! Bo np. dostał wypowiedzenia albo wie że dostanie. Tacy ludzie nie powinni miec prawa do wynagrodzenia. Piep...ne złodzieje!!!!!!!
      • Gość: inst Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.piaseczno.vectranet.pl 25.10.11, 12:00
        Tak głupiego art. dawno nie czytałem ! Z tego by wynikało że ludzie wogule nie powinni chorować ! - A ja ze swoich obserwacji w pracy widzę że masa ludzi przychodzi chora do pracy ew leczy się sama kicha i prycha ! - Pytanie czemu nikt o tym nie pisze !?????? Nie robi badań ??????? - pewnie że są jakieś nadużycia - pytanie gdzie ich nie ma ? ale na pewno nie na taką skalę jaką usiłuje się tu przedstawić .
        • Gość: ZUch Re: Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.city.net.pl 29.04.13, 12:59
          Sranie w banie! Skoro to pracownik płaci za chorobowe do zusu to niech zus płaci za "chorowanie" pracownika.
      • Gość: inst Re: Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.piaseczno.vectranet.pl 25.10.11, 12:14
        no tak piszesz o wyjątkach krętaczach nagłośnionych z pierwszych stron gazet i kombinatorach a zwykli ludzie w większości zapierdz.... i przychodzą chorzy do pracy chorzy bo np. dostaną mocno po premii ! bo pracują u prywaciarza który wie jak zrobić dobrą umowę żeby się to nie opłaciło - efekt będziesz słyszał w luty marzec jak w szkołach po pół klasy nie będzie przychodzić do szkoły a temat nr jeden to pandemie i niedoleczone grypy - powikłania !!!!! i choroby serca itp.
        • Gość: pracownik Re: Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 12:35
          Podoba mi się stwierdzenie, że L4 "kosztuje ZUS". Przecież każdy pracownik co miesiąc odprowadza skladkę chorobową. Więc jak idziemy na L4 to korzystamy ze swoich pieniędzy. I może masowo na chorobowe chodzi się w państwowych firmach, bo w prywatnych pracuje się dopóki człowiek jest w stanie z łóżka wyjść.
      • Gość: awsowapiczka po to płace ZUs żeby w razie choroby mieć płatne IP: 80.51.74.* 25.10.11, 12:48
        A może się mylę i płacę bo muszę?

ps. nie pamietam kiedy byłam na zwolnieniu ostatnio
      • tomeczek_44 Profilaktyka jest tańsza 25.10.11, 12:54
        "Dzięki realizowanym przez nas badaniom przyczyn zachorowalności w firmie, poznają oni [pracodawcy] powody, dla których pracownicy masowo korzystają ze zwolnień lekarskich. Posiadając taką wiedzę pracodawcy mogą między innymi zmieniać swoje praktyki tak, aby wyeliminować zagrożenia zdrowotne"

Wyeliminowanie zagrożeń zdrowotnych polega głównie na wysłaniu kaszlącego i kichającego pracownika na urlop lub zwolnienie zanim zarazi kilku innych. Najpierw profilaktyka, bo tańsza...
      • Gość: zwykły robol Re: Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.023.c69.petrotel.pl 25.10.11, 13:17
        Normalnie neofeudalizm XXI wieku, przecież to zwykła reklama tej pseudofirmy, przesłanie do włascicieli firm wg Work Servis, czy ja to się tam zwie: wywalcie pracowników zatrudnionych na umowę o pracę a my wam dostarczymy niewolników na umowy śmieciowe!!! Mają tupet, widać , że w PL dawno rewolucji nie było.
      • Gość: zaza Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 13:51
        95 % chorujacych w państwowych i samorządowych instytucjach
        • Gość: asa Re: Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.realestate.net.pl 25.10.11, 14:08
          Właśnie jestem chora i wzięłam sobie urlop, żeby nie zarażac innych - a nie zwolnienie lekarskie.
          Tak robi więcej ludzi, nie tylko ja. Urlop zamiast L4.
      • Gość: vm Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 22:17
        Kobietom w ciąży należy się 100% wynagrodzenia na chorobowym. Ciekawe, że aż 18% zwolnień stanowią zwolnienia ciężarnych. Jestem w 5 mcu i nie wybieram się póki co na zwolnienie. Myślę, że większość kobiet w ciąży czuje się tak samo jak ja, czyli dobrze i są zdolne do pracy. Ciąża zagrożona to jednak nie zjawisko powszechne. Co ciekawe, wiele osób, szczególnie tych z "budżetówki", dopytuje się, dlaczego nie siedzę na zwolnieniu. Odpieram, że nie jestem chora. Lekarka na każdej wizycie pyta, czy chcę L4. I o co tu chodzi, ktoś mnie oświeci?
        • Gość: xyz Re: Kosztowne zwolnienia chorobowe IP: *.realestate.net.pl 26.10.11, 10:38
          Ja bym chciała wiedziec, jak kwotę w ciągu roku stanowią wszystkie składki chorobowe wszystkich, którzy te składki płacą. Czy zasiłki chorobowe w wyniku L4 wypłacane przez ZUS przekraczają tą kwotę, czy coś jeszcze ZUS-owi zostaje.
          • Gość: komandos fundusz się nie bilansuje IP: 195.205.221.* 27.10.11, 11:00
            na stronie ZUSu można o tym poczytać. Wszystkie nasze składki chorobowe to za mało na wypłaty świadczeń chorobowych z ZUS. Nie tylko nic nie zostaje na zaś, ale jeszcze trzeba dokładać z innych źrodeł
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka