Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

bezpłatne praktyki studenckie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 13:06
    Co sądzicie o wakacyjnych, bezpłatnych praktykach studenckich? Jestem na 3
    roku ekonomii i myślę o odbyciu takiej praktyki w którymś z banków. Niby to
    może być okazja do zdobycia jakichś praktycznych umiejętności, ale z drugiej
    strony to jest przecież bezczelne żerowanie na zdesperowanych studentach!
    Harowanie przez 8 godzin dziennie za nic! Gdyby jeszcze było pewne, że taka
    praktyka rzeczywiście czegoś nauczy. Ale przecież w większości przypadków to
    polega na podawaniu kawy i kserowaniu różnych dokumentów...Nie mówiąc juz o
    tym, że takie wysługiwanie się studentami zdecydowanie nie przyczyni się do
    zmniejszenia bezrobocia. Co Wy na to?
    Obserwuj wątek
      • Gość: cool_mike Re: bezpłatne praktyki studenckie IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 06.06.04, 21:41
        Witam,

Firmy, także banki dzielą się na takie które płacą za praktyki i na takie co
        fundują je bezpłatnie :-). jeżeli nie dostaniesz nie na te płatne do dużych
        koncernów, to bierz te bezpłatne. Z drugiej strony, ponieważ łatwiej się na nie
        dostać i firma nie wymaga od ciebie ciężkiej pracy (bo nie ponosi żadnych
        kosztów), takie praktyki nie wyglądają spektakularnie w CV. Moim zdaniem lepsze
        takie niż żadne, lepsze w dobrej firmie niż w państwowym urzędzie. Płatne są
        oczywiście najlepsze - firma płaci i wymaga konkretnej - czasem bardzo ciężkiej
        pracy. Jest ciekawe doświadczenie którym mozna się pochwalić w CV, jest też
        kasa.
      • Gość: szanujący się Re: bezpłatne praktyki studenckie IP: *.acn.waw.pl 06.06.04, 22:32
        Moim zdaniem, jeżeli ktoś godzi się pracować za darmo, świadczy to m.in. o jego
        niskiej samoocenie oraz braku szacunku do własnej osoby. Ze znajomymi nazywamy
        to "dawaniem dupy za darmo". Albo pracować za godziwą kasę, albo wcale. Lepiej
        w dzień wylegiwać się na plaży itp., a wieczorem sączyć browar. Przynajmniej ma
        się wtedy świadomość, że nie jest się frajerem.
        • Gość: Asia Re: bezpłatne praktyki studenckie IP: *.waw1.cyber-cafe.pl 07.06.04, 15:01
          No tak, tylko że na tą plażę i browar też kiedyś będziesz musiał jakoś zarobić.
          A bez doświadczenia, o pracę dziś mówiąc delikatnie trudno. Chyba że masz
          dzianych rodziców, którzy nie będą mieli nic przeciwko utrzymywaniu Cię jeszcze
          przez kilka lat...
          • Gość: szanujący się Re: bezpłatne praktyki studenckie IP: *.acn.waw.pl 07.06.04, 20:43
            To, czy mam dzianych rodziców, to pojęcie względne. Poza tym nigdzie nie
            napisałem, że zamierzam cały czas wylegiwać się na plaży i żłopać browar. Nie
            mam nic przeciw zdobywaniu doświadczenia, wręcz przeciwnie. Tylko jeśli
            pracować, to za kasę i to godziwą. Ludzie nie dajcie się wyzyskiwać!
            A tak na marginesie, znam osoby, które nie pracowały na studiach, bo np. wolały
            się skupić na nauce i rozwijać swoje zainteresowania niż gnić w jakimś biurze,
            a w wakacje np. szlifować znajomość języków obcych i nie miały problemu ze
            znalezieniem DOBREJ pracy zaraz po studiach.
      • Gość: ckw Re: bezpłatne praktyki studenckie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 07.06.04, 21:02
        Nie powiem nic odkrywczego-lepsze takie nieplatne praktyki niz nic. Moze
        niewiele sie nauczysz (bo i tak nikt ci nie da niczego powaznego do zrobienia
        cobys nie spieprzyla), nie zarobisz,ale na koncu dostaniesz referencje. A takie
        referencje potem dolaczasz do aplikacji i jestes do przodu wzgledem innych osob
        po studiach, ktore takowyz nie beda mialy.

Jesli masz jakakolwiek lepsza oferte,to daj sobie spokoj z bezplatnymi
        praktykami. Referencje to jedyna zaleta. Ja uwazam,ze za prace powinno sie
        placic. Tyle ile ta praca jst warta,ale trzeba placic.

pozdr i powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka