Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zrezygnowana ;(

21.02.12, 21:33
    Piszę do Was, bo może uzyskam jakąs konstruktywna krytykę lub poradę co robić mam. Sama już chyba wykorzystałam wszelkie mozliwości, a moze jeszcze nie? ale już na prawdę nie mam pomysłów na to co robić, w która stronę pójść...
    Pokrótce
    skończyłam liceum ekonomiczne - bez presji i pasji, ot wybór niczym nieuzasadniony, miłości wielkiej do ekonomii nie wykazałam
    aktualnie studiuję zaocznie zarządzanie zasobami ludzkimi, zaocznie, wkładam w to dużo serca bo kadry i HR to to co chciałabym w życiu robić.
    Mam około 6 lat doswiadczenia zawodowego, w róznych firmach, poczatkowo staże, praktyki - wszystko zwiazane z administracją, niecałe dwa lata przerwy, potem dwuletnia własna działalność, branża publikacji specjalistycznych, potem niecały rok jako pracownik administracji, trzy miesiace bezrobocia, kolejny rok jako sekretarka-pracownik od wszystkiego i w drodze awansu na kolejny rok dostałam stanowisko windykacyjne, po czym nie dałam rady psychicznie i nie wyraziłam chęci przedłuzenia umowy. Stanowiska stanowiskami, obowiazki na nich różne. Sprawy kancelaryjne, dokumenty księgowe, kadrowe, rozliczanie pracowników, kontorla nad przedstawicielami, zatrudnianie pracowników, ogranizacja imprez, szkoleń, windykacja, obsługa klienta, zakupy, magazyn itd itp. Oczywiście jestem zarejestrowana w UP, w tym też czasie zrobiłam 3 miesięczne bezpłatne praktyki zawodowe w agencji pracy tymczasowej.... i to koniec. Już 7 miesięcy jestem bez pracy, zaczyna ogarniać mnie coraz wieksza beznadzieja. Wysłałam milion cv i tyleż samo listów motywacyjnych, poczatkowo na stanowiska kadrowe, ale nikt pewnie nawet nie spojrzał na moje cv, bo stanowiska niezbyt branżowe. Ostatnio wysyłam juz wszędzie gdzie moim zdaniem mogłabym potencjał wykorzystać, czyli asystentki, sekretarki, kadrowe, specjaliści do spraw szkoleń, kadr, zakupów, pracownicy biurowi i administracyjni, a nawet przedstawiciele handlowi. Serio rozważam opcję "wyczyszczenia" cv do średniego bez matury i minimalnego doświadczenia zawodowego, byleby dostać pracę.
    Poradzcie prosze co moge zrobić, jak szukać, na jakie kursy się zapisać, jak sie uczyć, doszkalać no nie wiem by coś robić!
    Obserwuj wątek
      • kasiak60 Re: zrezygnowana ;( 22.02.12, 12:31
        A przez portale pracy szukałaś? Moze też faktycznie musisz trochę zmienić CV, na tych portach jest dużo wskazówek ,jak najlepiej napisać CV i list motywacyjny.

Życzę powodzenia :)
        • zrezyg.nowana Re: zrezygnowana ;( 22.02.12, 13:48
          oczywiście, ze szukałam i wciaz szukam, mam cv na co najmniej 3 portalach umieszczone, cv pisze zawsze pod konkretne ogłoszenie... ręce mi opadają.
          • Gość: maniek Re: zrezygnowana ;( IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.12, 18:50
            moze sprawdz które firmy potrzebują pracowników, a potem wyslij CV i idz to nich osobiscie, to moze zrobic dobre wrazenie
            • Gość: pisanka Re: zrezygnowana ;( IP: *.xdsl.centertel.pl 22.02.12, 19:20
              Najlepszym sposobem jest lekkko albo nawet "całkowicie" podkoloryzować cv. Zrobić je tak aby zupełnie zgadzało się z tym czego oczekuje pracodawca. Jeżeli zaproszą się na rozmowę i wybiorą cię do pracy to wtedy już z górki :-)
              Zawsze możesz potem powiedzieć, ze siostra wysyłała za ciebie CV i przez pomyłkę wkleiła twoje dane w swoje Cv i na odwrót.
              • Gość: ... Re: zrezygnowana ;( IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.12, 19:28
                "Najlepszym sposobem jest lekkko albo nawet "całkowicie" podkoloryzować cv. Zrob
                > ić je tak aby zupełnie zgadzało się z tym czego oczekuje pracodawca. Jeżeli zap
                > roszą się na rozmowę i wybiorą cię do pracy to wtedy już z górki :-)
                > Zawsze możesz potem powiedzieć, ze siostra wysyłała za ciebie CV i przez pomyłk
                > ę wkleiła twoje dane w swoje Cv i na odwrót. "
                - wybacz ale to dziecinny i niestety głupi pomysł, kłamstwo w cv jest karalne, poza tym mozna poczuć się jak głupek, gdy okaże się, że osoba z tej firmy jest znajomą innej osoby z firmy do której aplikujemy
                • Gość: pisanka Re: zrezygnowana ;( IP: *.xdsl.centertel.pl 22.02.12, 20:03
                  > - wybacz ale to dziecinny i niestety głupi pomysł, kłamstwo w cv jest karalne,
                  > poza tym mozna poczuć się jak głupek, gdy okaże się, że osoba z tej firmy jest
                  > znajomą innej osoby z firmy do której aplikujemy
                  Ja nie pisze o kłamstwie tylko o "podkoloryzowaniu" Cv lub o pominięciu historii pracy w kilku firmach, które nie są istotne dla potencjalnego pracodawcy. Istnieje takie CV branżowe, w którym pomijamy prace sezonowe, staże ( niezwiązane z branżą) itp. niepotrzebne epizody. Ludzie myślą, że im więcej napiszą w CV tym lepiej. Prawda jest taka, że lepiej skupić się na dwóch, trzech istotnych elementach w cV i to rozwinąć. Nie wydaje mi się to dziecinne. Takim sposobem, ja jak i wielu moich znajomych znalazło pracę.
              • zrezyg.nowana Re: zrezygnowana ;( 22.02.12, 20:12
                Prawdę mówiąc prędzej zataiłabym umiejętności niz sobie ich dodała :) bo co z tego, ze wiszę wózki widłowe np a nawet koło takiego nie stałam? Tu żadne "przepraszam, pomyłka" by nie postawiło mnie w dobrym świetle, tym bardziej mówienie, że aplikował za mnie ktoś inny ;/

Jak już mówiłam, pisze cv, a raczej "przerabiam" pod konkretne ogłoszenie, jak jest np. na przedstawiciela handlowego to wymieniam w pierwszej kolejności dobry kontakt z klientem, doświadczenie w sprzedaży i handlu, znajomości technik negocjacji czy też konsultacje telefoniczne. Jak sekretariat, to prace biurowe, administrację i papierologię, jak HR czy kadry to kadry, znajomosć programów, listy płac kontakty z urzędami. Po prostu staram się myśleć tak jak potencjalny pracodawca. Mimo to nie otrzymuje żadnej odpowiedzi na moje ogłoszenia, zawsze wysyłam komplet w formacie pdf, zawsze z krótkim listem intencyjnym, fakt nie silę się na kreatywność, moze powinnam?
                Wycieczki osobiste sobie podarowałam, po jednym jedynym razie, gdzie w ogłoszeniu jak byk stało, iż aplikacje tylko osobiste, udałam się tam a jakże, przywitała mnie panienka-sekretarka na oko lat 20, żująca niechlujnie gumę, która nawet na mnie nie spojrzała, zabrała dokumenty i pokazała drzwi....
                Mam w planach napisanie ogólnego cv, z ogólnym listem motywacyjnym i rozwiezienia/rozesłania go po firmach mimo, iż nie prowadzą aktualnie rekrutacji, nie wiem jednak czy to dobry pomysl, czy po prostu moje dokumenty nie wylądują w koszu...
            • Gość: ... Re: zrezygnowana ;( IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.12, 19:26
              Doskonale cię rozumiem, mam podobnie, co prawda posiadam mniejsze doświadczenie zawodowe, ale też nie wiem, co zrobić, by pracować. Wszędzie tylko znajomości, bo bez tego nikt nawet nie spojrzy na pozostawione cv, ewentualnie nie dotyczy to jakis specjalistów z danej dziedziny. Niestety coraz częściej skłaniam się do tego, ze bez jakiego poparcia z zewnątrz nie mozna zbyt wiele zdziałać. Boli mnie to jak diabli, bo znam osoby, które brzydko ujmując nie są zbyt rozgarnięte a pracują po kierunku, czy też dobrych stanowiskach, bo mamusia, czy ktoś z rodzinki załatwił. O kursach lepiej zapomnij, sama wyrzuciłam na taki pieniądze, ale niestety sam kwitek bez praktyki nic nie daje ( były takie kwiatki w ogłoszeniach, że przyjmą firmy na "wolontariat" czy też bezpłatne praktyki, ale ile takich jeleni mogą znaleźć?co mi da fakt, ze 2 miesiące będę pracować za darmo, a potem nastepni naiwni, a firmy jak chcą zatrudniać to osoby z kilkuletnim doświadczeniem).Błędne koło
              • Gość: bocian Re: zrezygnowana ;( IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.12, 20:11
                w jakiej branży Pani stara się o pracę?
                • zrezyg.nowana Re: zrezygnowana ;( 22.02.12, 20:19
                  moim marzeniem jest praca w kadrach, HR, specjalista do spraw personalnych, to mnie kręci i interesuje, to lubię robić, odnajduję się w tym ;)
                  Niestety rynek jest jaki jest. W związku z tym kierując się zdobytym już doświadczeniem wysyłam aplikację również na stanowiska administracyjne i handlowe (choć to ostatnio najmniej mnie kręci). Wysłałam już także oferty na specjalistę ds umów długoterminowych, franczyzowych i pokrewne, choć nigdy tego nie robiłam, po opisie stanowiska sądzę ze moje umiejętności pokrywają się z wymaganiami.
                  • Gość: bocian Re: zrezygnowana ;( IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.12, 20:42
                    Bardzo dobrze, że wie Pani co lubi Pani robić, bo 80% osob tego nie wie. Jeśli wysyła Pani te oferty już od dłuższego czasu i nie ma odpowiedzi, to trzeba tutaj cos zmienic. Może są jakies fora/blogi o HR, wiele osob moze tam sie wypowiada, z własnego doswiadczenia wiem ze mozna tam połapać trochę kontaktów. Sam wiem jaka jest sytuacja na rynku. Może Pani zainteresowania pozwalają w jakimś stopniu na rozwinięcie własnej działalności? Myślała Pani kiedyś o tym?
                    • zrezyg.nowana Re: zrezygnowana ;( 22.02.12, 21:15
                      niestety w ten sposób nie myślałam :( to znaczy o blogach i forach ;) dziękuję za radę :)))
                      o działalności myślę aktualnie, ale też do końca nie mam pomysłu co mogłabym robić, bo o ile księgowe mogą zdalnie pracować, o tyle nie słyszałam o zewnętrznej obsłudze kadr. Jeśli już, są to "pakiety" czyli księgowość i kadry w jednym, a na księgowości to ja się nie znam :) Nie mam również dużego doświadczenia odnośnie rekrutacji, zewnętrznych firm rekrutacyjnych jest multum... Ale dziękuję za uwagę, musiałabym pomyśleć o tym bardziej intensywnie, poszperać, poczytać... Dziękuję :)
                      • Gość: Janika Re: zrezygnowana ;( IP: 87.204.26.* 23.02.12, 13:34
                        Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą,fora i blogi to też dobry pomysl,mimo wszystko nie rezygnowałabym z portali pracy.
                      • Gość: Janika Re: zrezygnowana ;( IP: 87.204.26.* 27.02.12, 11:04
                        I jak tam ,czy weekend przyniósł jakieś przemyslenia lub pomysły związane z pracą?
                        • zrezyg.nowana Re: zrezygnowana ;( 27.02.12, 12:32
                          Witaj :)
                          weekend był dośc intensywny (końcówka sesji), poprawiłam po raz kolejny cv, takie ogólne oraz tworze sobie bazę firm do których moge się udać z cv, lub rozesłac cv mimo iż nie rekrutuja aktualnie. Wyslałam tez kilka aplikacji w sobotę... zapisałam się róznież na kurs językowy by przełamac wkońcu strach przed mówieniem i konwersacją. No i póki co na tyle :(
                          • zrezyg.nowana Chore prawo w Polsce ;( 28.02.12, 16:21
                            Zadzwoniono do mnie, że wybrano moja osobę na audytora wewnętrznego, takie wiecie "tajemniczy klient", nic wielkiego, zlecenie póki co jednorazowe, umowa o dzieło i wszystko super bo bardzo mi się dodatkowa kasa przyda, ale... nie moge pracowac pobierajac zasiłek dla bezrobotnych!!!!!! :( nie mam już sił....
                            • kasiapil Re: Chore prawo w Polsce ;( 29.02.12, 03:01
                              Slonko, odnosnie jezyka angielskiego. Kursy kursami, wiadomo ze kosztuja. Naprawde dobrym sposobem na angielski to ogladanie filmow na dvd w jezyku angielskim. Dajmy na to Dziennik Bidget Jones - slyszysz piekna brytyjska angielszyzne w zyciowych sytuacjach, a by lepiej zalapac o co chodzi, wlaczasz dodatkowo napisy angielskie. Got it? ;) Pozdrawiam.
                              • zrezyg.nowana Re: Chore prawo w Polsce ;( 01.03.12, 09:56
                                nie mam problemu z językiem, oglądam filmy angielskojęzyczne bez problemu. Moim problemem jest umiejętnosć konwersacji w danym jezyku :( rozumiem umiem wiem, ale jak mam coś powiedziec to blokada - koniec ani słowa!!! Dlatego zapisałam się na kurs, na szczeście finansowany ze srodków UP, prowadzą go osoby z anglii, wiec mam nadzieję na "przełamanie" blokady.
                          • Gość: trawa Re: zrezygnowana ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 20:54
                            Ale Ciebie interesuje miękki czy twardy hr??
                            • zrezyg.nowana Re: zrezygnowana ;( 01.03.12, 08:03
                              Miękki, choć moim zdaniem należy poznać jeden i drugi by być dobrym HRowcem...
      • Gość: sethur Re: zrezygnowana ;( IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.02.12, 07:02
        Ja mogę Ci polecić dodatkowy zarobek ktory z czasem moze ewoluować napisz do mnie na e-maila albo PW
        sethur666@gmail.com
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka