Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwolnienie z pracy. Powod

IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.12, 19:08
    Szefowa zapowiedziala, ze z powodu obcinania kosztow szykuja sie zwolnienia (nie grupowe). Niestety domyslam sie, ze dosiegna i mnie. Pracuje na umowe o prace na czas okreslony. chcialabym sie zapytac jak wyjsc z tej sytuacji jak najlepiej, chodzi mi o to na jaki godzic sie powod zwolnienia. za porozumieniem stron?? - chyba nie bardzo co? gdybym jednak taki otrzymala powod moglabym poprosic pracodawce by wypisal mi inny np "likwidacja stanowiska pracy" czy cos takiego? jest to dla pracodawcy jakas roznica?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Lex23 Re: Zwolnienie z pracy. Powod IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.12, 20:04
        Hej. Jeśli masz umowę o pracę na czas określony,to okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie(i to tylko wtedy,kiedy strony zawarły tak w umowie). W zasadzie, Twoja szefowa nie musi Ci podawać żadnego powodu zwolnienia,jest to konieczne tylko w wypadku umowy o pracę na czas nieokreślony. Jedynym ratunkiem dla Ciebie,żeby trochę przedłużyć swoją pracę,jest pójście na zwolnienie lekarskie( max 3 miesiące, jeżeli jestes zatrudniona dłużej niż 6 miesięcy) A jeśli chodzi o powód zwolnienia,to tak jak napisałam wyżej,pracodawca nie musi podawać powodu.
      • nchyb Re: Zwolnienie z pracy. Powod 08.03.12, 20:31
        tak jak to napisasał wyżej Lex, nie masz najmniejszego wpływu na powód zwolnienia. Twoja zgoda do niczego pracodawcy nie jest potrzebna. Jeżeli chcesz, możesz poprosić pracodawcę o odpowiedni wpis, ale on nie musi nic wpisywać w świadectwie pracy. Po prostu moze Ci wypowiedzieć umowę bez powodu.
      • Gość: marsjanka88333 Re: Zwolnienie z pracy. Powod IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.12, 21:24
        ok. dzieki , a w umowie o prace mam 2tyg. wypowiedzenie.
        • snajper55 Re: Zwolnienie z pracy. Powod 08.03.12, 21:33
          Gość portalu: marsjanka88333 napisał(a):

> ok. dzieki , a w umowie o prace mam 2tyg. wypowiedzenie.

Rozumiem, że umowa jest na dłużej niż 6 miesięcy? Bo tylko taką można wypowiedzieć.

S.
      • snajper55 Re: Zwolnienie z pracy. Powod 08.03.12, 21:37
        Gość portalu: marsjanka88333 napisał(a):

> Szefowa zapowiedziala, ze z powodu obcinania kosztow szykuja sie zwolnienia (ni
        > e grupowe). Niestety domyslam sie, ze dosiegna i mnie. Pracuje na umowe o prace
        > na czas okreslony. chcialabym sie zapytac jak wyjsc z tej sytuacji jak najlepi
        > ej, chodzi mi o to na jaki godzic sie powod zwolnienia. za porozumieniem stron?
        > ? - chyba nie bardzo co?

Porozumienie stron jest dla Ciebie gorsze. Po pierwsze nie dostajesz odprawy. Po drugie krócej dostajesz zasiłek dla bezrobotnych. Po trzecie nie dostajesz płatnych dni na poszukiwanie pracy.

S.
      • Gość: ... Re: Zwolnienie z pracy. Powod IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.12, 22:23
        Na czas okreslony nie musi pracodawca podawać powodu zwolnienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka