Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"Thank You Letter"

IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.06.04, 11:31
    Witam,

chciałbym się was zapytać - tych szukających pracy i HR-owców, jak
    postrzegany i na ile popularny jest zwyczaj wysyłania po odbytym interview
    tzw. "thank you letter" - w którym dziękujemy za odbytą rozmowę i "polecamy
    się na przyszłość"
    Pytam bo czasem zastanawiam się czy nie jest to dość egzotyczne w naszym
    kraju. Chodzi mi raczej o duże znane firmy międzynarodowe.
    Obserwuj wątek
      • Gość: bebe Re: "Thank You Letter" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 17:55
        Spotkałam się z tym kilka razy-wyłacznie dotyczyło to międzynarodowych koncernów
        farmaceutycznych. Uważam, ze to bardzo dobry zwyczaj. Nie udało się dostac
        pracy, ale myśli o firmie ma człowiek pozytywne. Ja do dziś pamietam nazwy firm,
        które zadały sobie taki wysiłek.
        Szkoda, ze nie jest to powszechny zwyczaj.
        • Gość: mojito Thank you note. IP: *.bondi.pl 15.06.04, 18:04
          Siemanko,
          w zachodnich firmach jest to prawie norma.
          Dziekuje sie za interview i czas Tobie poswiecony.
          Podkresla sie raz jeszcze zainteresowanie firma i checia
          w niej pracy. Masz szanse raz jeszcze "odcisnac" sie w pamieci
          osoby z ktora rozmawiales/as. Powinno wyslac sie list w ciagu
          trzech dni po rozmowie.
          Rozwaz wyslanie takiego listu nawet po rozmowie z firma krajowa..
          Zwrocisz tym uwage HR-ow. A o to przeciez chodzi.
          Pozdrowionka,
          mojito.
        • Gość: Maciek Sprostowanie IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.06.04, 19:21
          Tytułem sprostowania:
          Chodzi mi o list który osoba aplikująca się wysyła po odbytym interview do
          firmy w której odbywała się rozmowa
          • Gość: bebe Re: Sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 21:18
            A to sorki. szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o czymś takim. Brzmi ciekawie,
            ale jak to zrobic jesli aplikując na jedno stanowisko musisz odbyć ze trzy rozmowy?
          • Gość: mojito Re: Sprostowanie niekonieczne. IP: *.w3cache.pl / *.pl 16.06.04, 10:51
            Zrozumialem Ciebie.
            O takim wlasnie pisze :)))).
      • Gość: Maciek Re: "Thank You Letter" IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.06.04, 21:32
        I tutaj pojawiają się schody... Teoretycznie wysyłasz trzy listy do rożnych
        osób i każdy trochę modyfikujesz.
        W praktyce chodzi o to by dodatkowo po Interview sprzedać się jeszcze raz
        dziękując za spotkanie i to możliwie tak szybko by podziękowania trafiły przed
        decyzją o tym kogo firma zatrudni. Może być też mail albo telefon.

Bebe, wracając do tematu który ty poruszyłaś - wysyłania podziękowań od firm po
        rozmowach to tutaj szczerze mówiąc nie wymagam tego i brak takiego listu (chyba
        że mówimy o wyższych stanowiskach) o niczym złym nie świadczy. Mam jednak takie
        listy z około 30 % firm do których aplikowałem. Widać wtedy że dbają o dobry
        wizerunek. Jest kilka firm farmaceutycznych i consultingowych którte wysyłają
        takie listy na super hiper ekstra papierze ze znakiem wodnym - aż miło :-)
        dobre na otarcie łez.
      • Gość: Ela Re: "Thank You Letter" IP: *.spa.sc.charter.com 16.06.04, 01:01
        Maciek. Interview jest forma prezentacji. Prezentujesz siebie, swoja osobowosc,
        jak sie zachowojesz pod stressem, jak sie wyslawiasz a pozniej prezentujesz
        swoja widze doswiadczenie. Chcesz abys byl wyrozniony, zapamietany od wilu
        innych aplikantow. Chcesz aby po interview pamietano Cie i mieli opinie: madry,
        intligentny dobrze bedzie nas prezentowal, dobre poczucie humoru etc. Przez
        wyslanie "Thank you" letter, chcesz podziekowac i nawiazac do czegos wspolnego
        ze swoim przyszlym pracodawca, co ty pamietasz. Zastanow sie co zyskasz:
        dziekujesz, potwierdzasz ze jestes mily, dobrze ulozony czlowiek, jednoczesnie
        przypominasz im swoja osobe.List wyslij do wszystkich z kim rozmawiales.
        Zatanow sie co tracisz: nie wiele. praktycznie nic. Czas ktory spedzisz
        komponujac listy , znaczki??. Co mozesz zyskac - zastanow sie jak bardzo
        chcesz ta prace? Pare razy napiszesz i bedzie Ci bardzo latwo. Dobry papier,
        bez bledow etc.
        • kperlinska Re: "Thank You Letter" 16.06.04, 01:16
          Z kurczakow dostalam nawet wejsciowke na kurczaka... Bardzo myłe... A za to w
          strone europanku nawet nie splune. Abo splune. Jesli chodzi o podzwiekowania za
          rozmowe z mojej strony - jesli wysle im 10000 lystow dziekczynnych na emaila,
          na pewno sie uciesza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka