Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl?

IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.04.12, 19:21
    I to się zgadza, mój przykład: IT, ~5 lat doświadczenia, 4900 brutto, a więc mediana...
    Obserwuj wątek
      • Gość: benek Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.171.236.186.dsl.crowley.pl 05.04.12, 19:54
        Jeżeli dziennie, to gratuluję!

Jeżeli tygodniowo, to zastanów się nad sobą.
      • Gość: 1 jak wygląda średnia krajowa po odjęciu prezesów? IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.12, 19:55
        po odjęciu pewnie 1 % ludzi, którzy zarabiaja powyżej 15 tys zł średnia krajowa wahałaby się pewnie między 2- 2,5 tys brutto. W kraju gdzie biedronka zatrudnia 35 tys os. (a dopiero teraz wprowadza mega podwyżki do 1850zł BRUTTO), większość może liczyć na 1,2 - 2 tys netto ZA TO NIE DA SIĘ ŻYĆ (wynająć mieszkanie, zjeść i się ubrać ).
        • Gość: Marek Re: jak wygląda średnia krajowa po odjęciu prezes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 22:43
          skoro żyją to się da... problemy z logicznym myśleniem?
        • Gość: kaktus118 Re: jak wygląda średnia krajowa po odjęciu prezes IP: *.icpnet.pl 06.04.12, 02:41
          Takimi wywodami kończy się brak znajomości definicji mediany, pochodną są zarobki "z Biedronki".
        • Gość: KoLiber Re: jak wygląda średnia krajowa po odjęciu prezes IP: 193.23.63.* 06.04.12, 09:18
          A to w Polsce jest obowiązek pracy w Biedronce? Jak taki z Ciebie zaradny i pracowity cwaniak, to zakłądaj własny business i zarabiaj kokosy:)
          • Gość: @! Re: jak wygląda średnia krajowa po odjęciu prezes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.12, 10:29
            Gość portalu: KoLiber napisał(a):

> A to w Polsce jest obowiązek pracy w Biedronce? Jak taki z Ciebie zaradny i pra
            > cowity cwaniak, to zakłądaj własny business i zarabiaj kokosy:)

żeby to zrobic trzeba mieć w rodzinie kogoś z PSL lub co najmniej prezesa spółdzielni mieszkaniowej, do tego masa regulowanych zawodów. Nie będź taki mądry, cwaniaku!
            • Gość: qwerty cuda tuska i pitery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.12, 10:39
              Cuda Tuska i Pitery:

95% społeczeństwa klepie różne odcienie biedy finansując swoją codzienną pracą następujące cuda:

1. Mafia prawnicza (14 000 zł netto na miesiąc to dozywotnia pensja każdego sędziego i prokuratora, do tego aplikacje po genach i tworzenie prawa sami dla siebie: www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/557297,dwoch_poslow_straci_mandat_albo_14_tys_zl_emerytury.html )
              2. Mafia spółdzielcza, czyli wyzysk 12 mln mieszkańców Polski (sm.mafia.mixxt.pl/networks/content/index.Definicja+mafii+spółdzielczej )
              3. Mafia piłkarska (pzpn i fryzjerzy)
              4. Córunia bohatera tego filmu europsłanką PO ( www.youtube.com/watch?v=dHXMILwtQTg )
              5. Orliki wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/315282,afera-wokol-orlikow-to-wola-o-pomste-do-nieba.html
              6. Budowa dróg (salomea-wolica)
              7. Modernizacja kolei (hehehe)
              8. Wykorzystywanie pracowników
              9. wysokość pensji
              10. Pewność zatrudnienia
              11. sobiesiakówna
              12. Pan Kierwiński - "apolityczny" ekspert od: kina, lotnisk i funduszy unijnych
              13. PSL = koalicyjny mafiozo bazujący na KUMOTERSTWIE I NEPOTYŹMIE !!!!
              14. Struzik - koalicjant budujący mosty w Płocku - do nikąd, zamiast wylotówki spod Warszawy (aleje jerozolimskie)
              15. KRUS = tryumf mafijnego koalicjanta PSL = wyzysk milionów obywateli uczciwych Polski przez zapijaczonych chłopków (niech oni robią dzieci)
              16. Mazowiecka Jednostka Wdrażania Funduszy Unijnych - sitwa i mafia oparta o PSL -owski nepotyzm
              17. Straż pożarna i wicepremier Pawlak
              18. Demografia
              19. Ekspertka Maja Rostowska: wiadomosci.onet.pl/kraj/zlamano-prawo-zatrudniajac-maje-rostowska,1,3739455,wiadomosc.html
              20. Nepotyzm w Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej sięgnął granic absurdu ( forsal.pl/artykuly/513137,nepotyzm_w_polskiej_agencji_zeglugi_powietrznej_siegnal_granic_absurdu.html )
              21. Kraj sie wyludnia, dzieci nie rodzą, miliony młodych na zmywak!
              22. Desant SLD ze stolicy do wodociągów ( wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9609720,Nadlatuje_desant_z_Warszawy.html )

23. Prawie 60% pracowników pracuje po godzinach za darmo ( praca.wp.pl/title,Prawie-60-pracownikow-pracuje-po-godzinach-za-darmo,wid,13410469,wiadomosc.html?ticaid=1c51a )

24. Polacy - najbardziej zestresowani pracownicy na świecie ( praca.gazetaprawna.pl/artykuly/510677,polacy_najbardziej_zestresowani_pracownicy_na_swiecie.html )

25. Narodowe Centrum Sportu (zamiast Centrum Budowy Dróg i Kolei) : Z raportu NIK wynika, że członkowie zarządu NCS w 2008 r. zarobili 377,3 tys. zł, w 2009 – 682,5 tys. zł, a w roku ubiegłym – 1,05 mln zł.

26. Bajeczne oszczędności europosłów: zobacz, jak w krótkim czasie dorobić się na polityce: www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/525504,bajeczne_oszczednosci_europoslow_zobacz_jak_w_krotkim_czasie_dorobic_sie_na_polityce.html

27. Okręgi jednomandatowe w sejmie

28. "Likwidacja" senatu

29. PO tworzy megafundusz zarządzający spółkami skarbu państwa: wyborcza.biz/biznes/1,100896,11292231,SLD__PO_tworzy_megafundusz_zarzadzajacy_spolkami_skarbu.html

30. Łódź: o dobrą pracę najłatwiej członkom PO lub PSL: www.dzienniklodzki.pl/artykul/400326,lodz-o-dobra-prace-najlatwiej-czlonkom-po-lub-psl,id,t.html?cookie=1

31. Szukasz pracy, najlepiej dobrze płatnej? Koniecznie zapisz się do Polskiego Stronnictwa Ludowego.: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11275789,Tydzien_z_glowy__Jak_kariera__to_tylko_w_PSL.html

32. Polska ma najwięcej zawodów regulowanych (MAFII) w Europie: finanse.wp.pl/kat,1356,title,Polska-ma-najwiecej-zawodow-regulowanych-w-Europie,wid,14302728,wiadomosc.html?ticaid=1e2da

33. Jak minister Kluza 8 milionów zarobił: ngi24.pl/article/117/prywatne-interesy-stanislawa-kluzy-szefa-knf

34. Rodzinny interes ministra Sawickiego: niezalezna.pl/12774-rodzinny-interes-ministra-

35. Nowa elita bolandy: www.polskatimes.pl/artykul/363215,sponsor-warty-zawsze-gral-fair-film,id,t.html
              www.polskatimes.pl/artykul/361219,sponsor-warty-jakub-pyzalski-byl-w-gangu,id,t.html

itd, itp

Pitera - MÓJ TY CUDZIE!!!
              • szpon Re: cuda tuska i pitery 06.04.12, 13:58
                Oj, zapomniałeś o najważniejszym:
                0. Banksterzy. To im zależy na tym, by szły kredyty. To oni zarabiają na naszym długu. Nasze dzieci rodzą się z długiem!

15trillionfraud.co.uk/
            • Gość: KoLiber Re: jak wygląda średnia krajowa po odjęciu prezes IP: 193.23.63.* 06.04.12, 13:16
              Z takim podejściem do sprawy zawsze będzie g... miał i całe życie spędzisz na wylewaniu swoich żali na forach internetowych...
              • Gość: elo jestes glupcem czy platnym pacholkiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 20:26
                gosc podaje niepelne zestawienie tego jak szmaciarze niszcza nasz kraj a ty cos o pesymizmie???
      • Gość: ja A jesteście pewni, że czytelnicy nie upiększali IP: *.play-internet.pl 05.04.12, 20:25
        swoich pensji? Mnie się wydaje, że tak.
        • ja1024 Re: A jesteście pewni, że czytelnicy nie upiększa 05.04.12, 20:52
          Myślę, że NIE.
          Na temat pieniędzy nie ŻARTUJEMY.
          Ja na przykład zarabiam 3300 na rękę za 200 godzin pracy i szukam cały czas lepszej oferty.
          Jestem przedstawicielem handlowym i dobrze robię to co robię.
          Czy mam rację, że jestem niezadowolony ???
          Co sądzicie ???
          • Gość: moe Re: A jesteście pewni, że czytelnicy nie upiększa IP: *.homenett.pl 06.04.12, 08:34
            Twoja płaca jako "komiwojażera" zależy od stażu pracy ,nakładu twojej pracy ,rejonu twojej pracy,ale suma summarum ,już raczej więcej nie zarobisz.
        • Gość: ! Re: A jesteście pewni, że czytelnicy nie upiększa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.12, 10:28
          Gość portalu: ja napisał(a):

> swoich pensji? Mnie się wydaje, że tak.

żeby to zrobic trzeba mieć w rodzinie kogoś z PSL lub co najmniej prezesa spółdzielni mieszkaniowej, do tego masa regulowanych zawodów. Nie będź taki mądry, cwaniaku!
      • najlepszygeorge Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 05.04.12, 20:52
        Weźcie ludzie w końcu pogódzcie się z rzeczywistością! Te dane są jakie są, bo po prostu Polacy tyle zarabiają, to żaden spisek, żadna propaganda, żaden błąd w metodologii.

Informuję, że w Polsce są ludzie, którzy mają kwalifikacje, za które płaci się więcej niż srednia krajowa.
        • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 08:40
          Tak ale wystarczy obecnie zażądać tych 3 tysięcy podczas rekrutacji do pracy :)
          I wystarczy przypomnieć tym ,którzy te bzdury wysmażyli ,że w wielu rejonach Polski jest bezrobocie powyżej 40 %,a w większości ponad 20 % ,a w trzech miejscach jest bezrobocie w wysokości 8 %.
          To samo przez sie mówi ,że ten artykuł jest gó... wart ,
          Ale może faktycznie czytelnicy GW ,jako elita Polski tyle zarabia :)
          • Gość: antyanty Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 193.23.63.* 06.04.12, 09:13
            Podaj mi przynajmniej JEDEN region w Polsce, gdzie jest bezrobocie powyżej 40% - wraz ze źródłem tych danych. Inaczej nazwę cię podłym kłamcą.
            • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 09:58
              Co ja ci mam podawać ,jeżeli poziom zatrudnienia w Polsce wynosi około 48 % ?
              To sobie sam możesz wyciągnąć wnioski,że są miasta w Polsce ,gdzie realne bezrobocie oscyluje około 40 % . Poziom zatrudnienia w Polsce jest niższy niż w ogarniętej kryzysem Hiszpanii,gdzie średnia bezrobocia wynosi 20 %.
              • macgregorwawa Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 10:18
                48% licząc starców i dzieci? Czy mówisz o danych mikropikoregionalnych jak np. o popegeerowskim osiedlu po środku niczego pod Pierdziszewem Dolnym? Pamiętaj, że w ankiecie brali udział ludzie, którzy mają dostęp do Internetu, a nie borykają się z problemami dostępu do bieżącej wody, prądu czy komunikacji. Jeśli kogoś stać na internet i może wziąć udział w ankiecie to z definicji jego status majątkowy jest lepszy niż tych bezrobotnych, którzy mają inne zmartwienia niż ankieta na GazetaPraca.pl.
                Mieszkam w Warszawie, mam wyższe wykształcenie (mgr. inż.), moja żona również, widzę ile zarabiam sam, ile zarabia moja żona i ile zarabiają moi znajomi. Te dane są prawdziwe i mówią o zarobkach osób PRACUJĄCYCH, a nie o wysokości zasiłków dla bezrobotnych. Delikatna różnica, prawda?
                • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 10:35
                  Poprzednio zaznaczyłem ,że to dotyczy elity elit ,czyli czytelników GW :)

Takie badania w ogóle są śmieszne :
                  "Gdyby przeciętny Polak dostawał do ręki średnią pensję brutto i odkładał ją w całości na 50-metrowe mieszkanie w stolicy, jego właścicielem stałby się dopiero po 10 latach"

To z dzisiejszego artykułu :) To po cholerę większość siedzi na jakimś zadupiu ? I klepie biedę :).
                  • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 11:17
                    To było badanie ogólnopolskie, a nie elit. Majątek nawet polskich elit mierzy się już w miliardach zł.
                    Mieszkania spłaca sie dużo wcześniej niż myślisz.

Po co siedzieć na zadupiu? Nie wiem - chyba zwykłe lenistwo.
                    • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 11:30
                      Tak na pewno :)
                      Najlepiej na 30 letnim kredycie
                      • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 11:48
                        Kredyt spłacają przez 30 lat chyba tylko ostatnie tłuki. Pytanie do Ciebie: jaki jest obecnie poziom PSA?
                        • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 11:59
                          Ta firma która robiła badania jest śmieszna i z jako taką nie warto robić ,żadnego biznesu .
                          18-25 lat == 2.600 zł ;)
                          Wystarczy wymyśleć 20latka ,spreparować realne CV i pójść po firmach i sprawdzać,ile przykładowemu 20-letniemu osobnikowi zapłacą w Polsce :).
                          Ale wolą robić głupkowate ankiety
                          • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 12:05
                            Patrzę, że Ty to jak drugi Macierewicz - po prostu znasz PRAWDĘ :)
                            • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 12:21
                              Ok ,jeżeli takie fajne zarobki ,to dlaczego takie h...e emerytury dostaniecie ?
                              Tak,że aż wam wiek emerytalny podnoszą ,prawie że na gwałt ? :)
                              • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 12:30
                                Napiszesz coś w końcu na temat? Co mają emerytury do ankiety z arytkułu? Ci co dobrze zarabiają o emerytury raczej się nie martwią.
                                • tr1plex Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 08.04.12, 03:28
                                  Południowa Wlkp.
                                  Brat, 27lat: ok.5tyś.pln
                                  Siostra, 29lat +10tyś.pln
                                  Ja 26lat: 15-20tyś
                                  ..wszyscy pracujemy w rozjazdach. Nikt się z nas w 'mercedesie nie urodzi' i nikt też nie dostał swojej pracy po znajomości.. nikt też też nie zaczynał swojej "kariery" od ponad 2100pln/miesiąc. Wg. mnie wyniki ankiety mogą być wiarygodne. Zależy w jakim towarzystwie się obracasz i czy bierzesz je jako przykład całej reszty
                    • lord.wiader Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 17:24
                      Nie znalazlem slowa o metodyce zbierania danych. Bo jezeli byla to ankieta internetowa, to sila rzeczy slabiej reprezentowani sa ci, ktorzy z internetem sa na bakier, a w tej grupie zarobki sa odpowiednio nizsze. I nie jest to grupa mala.

Czego mi jeszcze brakuje, to zwyklej krzywej rozkladu. Sa jakies popierdolki o wyksztalceniu, wieku itd, a nie mozna sobie ocenic skosnosci. Bo oprocz mediany, warto by tez znac modalna. A ta, na podstawie danych GUSu wynosi ledwie 60% mediany.
                      • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 17:54
                        Kolejny...Jeszcze niedawno podawało się ŚREDNIĄ, teraz podaje się MEDIANĘ, ale to też za mało. Potrzebna jeszcze moda, dominanta, skośność, kurtoza, testy na normalność, analiza wariancji, a. czynnikowa, testy nieparametryczne no i najlepiej jak dołączyć cały wydruk z pakietu statystycznego to może forumowi fachowcy skupią się na treści artykułu a nie na jego formie.
                  • Gość: Neith Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.home.aster.pl 07.04.12, 09:19
                    Yeah! Jestem elitą, bo w wieku 24 lat, z wykształceniem licencjackim (piszę pracę magisterską), ze stażem pracy wynoszącym niewiele ponad 2 lata, zarabiam 4000 brutto za pracę na 3/4 etatu.
                    I od razu odpowiem "dowcipnisiom", którzy pewnie zaczęliby rzucać niewybrednymi żartami dot. mojego domniemanego zawodu, że pracuję jako specjalista ds. wsparcia technicznego (wewnętrzny help desk IT). Owszem, na tle zarobków informatyków zarabiam wprawdzie nie najwięcej, ale po pierwsze - nie jestem informatykiem (ekonomistka z wykształcenia), a po drugie - płace w tym sektorze są zawyżane przez programistów, którzy naprawdę mogą zarabiać krocie ;)
              • Gość: antyanty Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 193.23.63.* 06.04.12, 13:24
                Ale konkretnie: podaj region, gdzie bezrobocie przekracza 40%.

I nie manipuluj danymi dot. poziomu zatrudnienia, bo nie rozmawiasz z przedszkolakiem ani posłem PiSuPSLuSLD. Współczynnik aktywności zawodowej wynosi w Polsce 56% i jest oczywiscie bardzo mały, ale w stosunku do 2007 roku wzrosł o 2 pkt. proc. i nadal rośnie.
                • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 13:59
                  nie manipuluj danymi dot. poziomu zatrudnienia, bo nie rozmawiasz z przedszko
                  > lakiem ani posłem PiSuPSLuSLD. Współczynnik aktywności zawodowej wynosi w Polsc
                  > e 56% i jest oczywiscie bardzo mały, ale w stosunku do 2007 roku wzrosł o 2 pkt
                  > . proc. i nadal rośnie.

Ojoj ;) wzrósł poziom zatrudnienia , od 2007 roku o 2 % !
                  To chyba świstak zawija sreberka w g...
                  Przecież od tego czasu miliony Polaków wyjechały za pracą.
        • Gość: emeryt Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.dynamic.mm.pl 06.04.12, 08:50
          to są bzdury 3500 to ja mam emerytury mundurowej po 30 latach .A normalni ludzie w moim otoczeniu po studiach zarabiają po 1200/1900 na rękę i są w wieku 25 30 lat.
          • Gość: antyanty Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 193.23.63.* 06.04.12, 09:16
            A ja w moim otoczeniu z pensją ok. 6 tys. brutto czuję się pariasem. Jakie to niby studia skończyli Twoi znajomi, że tak cienko im się wiedzie? Bo ludzie po SGH (praca w banku i firmach consultingowych) i Politechnice Warszawskiej (praca w dużej formie budowlanej) w wieku ok. 35 lat, zarabiają w stolicy brutto powyżej 10 tys.
            • Gość: rikki Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.12, 10:10
              Po piętnastu latach pracy - mam ukończone studia humanistyczne - zarabiam 2300 zł brutto. Zero podwyżek od trzech lat.
              • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 11:19
                I co Tobie można poradzić? Może zglość dyplom do reklamacji?
              • Gość: ja Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.12, 12:41
                Ja po pół roku od obrony, aktualnie 5-ty miesiąc umowy i pracę mam 2700 na rękę... Jak na absolwenta to chyba całkiem dobrze nie???
        • Gość: JP Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.home.aster.pl 06.04.12, 19:03
          Jestem redaktorem naczelnym w tygodniku NGO w Warszawie. Zarabiam brutto 2300 + honoraria (średnio 300 netto). Oceńcie sami, czy to dużo, czy mało.
          • Gość: x Dziwie sie ze pracujesz za takie pieniadze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 21:38
            szczerze mowiac nie jestem pewien czy sprzataczka przypadkiem nie zarabia lepiej - a ty pracujesz jako redaktor naczelny?

Szanuj sie czlowieku!!!
      • Gość: matja Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.ptim.net.pl 05.04.12, 21:52
        A mnie wydaje się, że nikomu się nie chciało wypełniać tych idiotycznych ankiet firmy sedlak^2 i dlatego też wyniki są mało wiarygodne. Jeśli np. ankietę wypełni 1000 informatyków, a tylko 30 policjantów, to wyciągną średnią mającą się nijak do średniej rzeczywistej (policjantów jest pewnie więcej w rzeczywistości?). Teraz będą nas katowali przez kolejny rok bzdurnymi wycinkami z badania sedlaków - masakra. Już widzę wysyp artykułów "panowie w żółtych koszulach zarabiają średnio 3500".
        • Gość: ~Gość Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.subscribers.sferia.net 05.04.12, 21:58
          Wyniki są całkiem wiarygodne. Tylko, że tam NIE MA "ŚREDNIEJ". We wszystkich zestawieniach podaje się MEDIANĘ zarobków, a to jest już znacząca różnica.
          • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 05.04.12, 22:01
            "If you're out of arguments you can always question the numbers."
            • ja1024 Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 05.04.12, 22:14
              Znasz na pewno stare powiedzenie:
              Jeden zjadł dwie bułki, a drugi głoduje - ale średnio zjedli po jednej.
              Pomyślmy troszeczkę.
              • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 05.04.12, 23:05
                I co wymyśliłeś?
              • Gość: tomek Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.grodzisk.rgnet.org 06.04.12, 07:20
                Właśnie dlatego mediana jest w tym przypadku lepsza od średniej...
                • Gość: gosc Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.itsa.net.pl 06.04.12, 08:39
                  akurat w tym przypadku madiana = średnia
                  • Gość: Gość Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 212.160.138.* 06.04.12, 12:07
                    Akurat nie powiedziałeś całej prawdy, bo w tym przypadku medianą jest dowolna liczba większa od 0 a mniejsza od 2. Więc 0,01 jest tu medianą ale także medianą jest 1,99.
                    • Gość: doc Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.ip.xcore.pl 07.04.12, 11:29
                      Wy w ogóle wiecie, co to jest mediana...?
          • tw52 Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 00:44
            mediana jest chyba lepszym wskaznikem niz srednia w tym wypadku. nie przypuszczam, ze skala zarobkow jest dystrybucja normalna i symetryczna.
            mala grupa ludzi z zarobkami kilkudziesieciu czy kilkuset tysiecy podniosla by srednia do wartosci nierealnej dla wiekszosci, a mediane przesunela nieznacznie.
            zreszta chyba robili to badanie statystycy, wiec maja wiecej do powiedzenia
            • Gość: matja Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.ptim.net.pl 06.04.12, 08:38
              Różnice pomiędzy średnią, a medianą są nieznaczne (w zakresie płac w PL).
            • Gość: Gerardd A jo robia na czarno IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 10:43
              i wszystko mie piko.
          • Gość: matja Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.ptim.net.pl 06.04.12, 08:36
            Ojtam ojtam -czepianie się teraz nazewnictwa nie ma sensu. Wiem jaka jest różnica pomiędzy średnią i medianąi wiem, że funkcja gęstości prawdopodobieństwa dla zjawiska pt. "zarobki" nie ma kształtu normalnego. Mimo wszystko twierdzę, że sedlaki mają niewystarczające dane, żeby takie zestawienia publikować. Dlaczego? Podam przykład (na zmyślonych liczbach):
            W realnej gospodarce biedronka zatrudnia 15 tysięcy kasjerów, a specjalistów od programowania mikrokontrolerów firmy X pracuje w Polsce 15 (piętnastu). I teraz pracownicy biedronki zapieprzają jak woły całymi dniami i zmęczeni przychodzą do domu. Sedlak zachęca ich do wzięcia udziału w ankiecie, ale mają to w dupie (wypełni ją powiedzmy 0,1% pracowników biedrony). Z kolei w firmie, gdzie programuje się mikrokontrolery skończył się jakiś projekt i jest laba. Chłopaki wymyślili, że wypełnią ankietę sedlaków.
            Teraz na chłopski rozum poprawne metodycznie byłoby raczej wyliczenie średniej (mediany, czy jakiejkolwiek innej miary) dla poszczególnych grup, zważenie (stosownie do wybranej miary) ich przez procentową liczbę pracowników względem całości, a następnie uogólnianie tych danych. Chyba, że nie ma się ambicji, aby przedstawiać wyniki dla całej populacji (Polska). Ale pokazywanie rozbicia po wieku, czy województwie sugeruje takie właśnie ambicje.
            Jak sedlak&sedlak pokazaliby także kolejne przedziały (chociażby mediany z połowicznych zbiorów), to można mówić o tym, czy dane są realne. Bo tak np. dla mnie badanie jest kompletnie nieprzejrzyste. O ile z pensją plasujesz się w okolicach mediany, to super- jest to jakaś informacja (choć bardziej wartościowe są np. portale typu glassdoor). Ja np. nie plasuję się z zarobkami w okolicach mediany (pomijając fakt, że obecnie jestem przejściowo - mam nadzieję - bezrobotny ;) ).

W Polsce pracuje ca 15 milionów osób. Przebadali 100 tysięcy - przy tylu zawodach, województwach, grupach wiekowych, itd. - wychodzi na to, że te mediany wyliczane były często ze zbiorów, gdzie mieli raptem kilka odpowiedzi.
            • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 11:23
              To kup sobie całe badanie od sedlaków i dowiesz się dokładnie jaka była metodologia, na razie to wypisujesz farmazony.
              • Gość: matja Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.ptim.net.pl 06.04.12, 12:08
                Cóż za elokwentny głos w dyskusji - nie ma to jak mocny argument.
                Wiem jak wygląda badanie sedlaków (chyba, że od zeszłego roku wprowadzili jakieś rewolucyjne zmiany). Uogólnianie wyników tego badania na całą Polskę jest błędne i tyle.
                Dodatkowo widzę po swoich zarobkach i zarobkach znajomych, że dane te się mają nijak do rzeczywistości. Wszyscy oni mają samochody, kupują mieszkania/domy - wiem ile wynosi rata kredytu. Mnie na to nie stać mimo, iż wg sedlaków plasuję się istotnie ponad "20% zarabia ponad". Moi znajomi to 1% największych szczęściarzy w Polsce? Bez jaj.
                A tak przy okazji - kilka dni temu był artykuł "zarobki specjalistów IT", gdzie były podane zupełnie inne kwoty. Tamte zdecydowanie bardziej przystawały do rzeczywistości.
                • Gość: bartek Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 178.73.29.* 06.04.12, 12:20
                  "W realnej gospodarce biedronka zatrudnia 15 tysięcy kasjerów, a specjalistów od programowania mikrokontrolerów firmy X pracuje w Polsce 15 (piętnastu). I teraz pracownicy biedronki zapieprzają jak woły całymi dniami i zmęczeni przychodzą do domu. Sedlak zachęca ich do wzięcia udziału w ankiecie, ale mają to w dupie (wypełni ją powiedzmy 0,1% pracowników biedrony). Z kolei w firmie, gdzie programuje się mikrokontrolery skończył się jakiś projekt i jest laba. Chłopaki wymyślili, że wypełnią ankietę sedlaków. "

Mogło też być odwrotnie
                  • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 12:46
                    "Cóż za elokwentny głos w dyskusji - nie ma to jak mocny argument. "

A co ja wejdę w tych sedlaków czy jak? Ktoś zrobił badanie, ktoś za nie zapłacił, ale pierwszy komentarz od forumowego mądrali będzie taki, że na pewnie autor badania nie odróżnia miediany od średniej.

" Uogólnianie wyników tego badania na całą Polskę jest błędne i tyle.
                    Dodatkowo widzę po swoich zarobkach i zarobkach znajomych, że dane te się mają nijak do rzeczywistości. Wszyscy oni mają samochody, kupują mieszkania/domy - wiem ile wynosi rata kredytu. Mnie na to nie stać mimo, iż wg sedlaków plasuję się istotnie ponad "20% zarabia ponad". Moi znajomi to 1% największych szczęściarzy w Polsce? Bez jaj.
                    A tak przy okazji - kilka dni temu był artykuł "zarobki specjalistów IT", gdzie były podane zupełnie inne kwoty. Tamte zdecydowanie bardziej przystawały do rzeczywistości."

Jasne, statystycy kłamią, a najbardziej wiarygodny jesteś ty i twoi znajomi. To teraz moi znajomi:
                    - prawniczka 36 lat, korpo w stolicy: 26 tys, pln miesięcznie
                    - partner w tym korpo: ponad 50 tys. mies.
                    - szefowa hr w korpo - ok. 30 tys. mies.
                    - kilku traderów: od 0,5 miliona pln rocznie
                    - własciciel sklepu z zabawkami ok. 30 tys. mies.
                    - salesman w banku 5,7 tys. plus premie
                    - średniej klasy programista: ok. 10 tys. pln mies.
                    - programista wysokiej klasy: ok. 30 tys. mies.
                    - lekarz w pańśtwowej placówce: 12 tys. podstawy
                    - policjant: ok. 4,3 tys.
                    - kierownik call centre: 6 tys.
                    - dobry mechanik: ok. 5 tys.
                    - urzędnik: od. 4,5 tys.

Dalej wymieniać? Naprawdę myślisz, że wszyscy zarabiają 1,5 tys.?
                    • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 13:03
                      Jakich masz znajomych ho ho :)
                      Pewnie z polową z nich sypiałaś ? ;)
                      Bo tak dokładnie wiesz ile kto zarabia .
                      • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 13:07
                        Porsche cayenne czy apartamentu w centrum stolicy za gotówkę nie kupuje ktoś kto zarabia 1,5 ys. zł.
                    • Gość: biedronka Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.189.72.1.e-plan.pl 06.04.12, 13:08
                      jestem lekarzem z drugim stopniem spec w szpitalu w w-wie pelen etat podstawa 2,8 tys

i co panstwo na to?
                      • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 13:16
                        jestem lekarzem z drugim stopniem spec w szpitalu w w-wie pelen etat podstawa
                        > 2,8 tys

Dodaj sobie zero :) po lansuj się :) jak ta prawniczka powyzej :)
                        • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 13:27
                          " jestem lekarzem z drugim stopniem spec w szpitalu w w-wie pelen etat podstawa 2,8 tys
                          >
                          > Dodaj sobie zero :) po lansuj się :) jak ta prawniczka powyzej :)"

Nie rozumiem. Prawnicy z uprawnieniami mają wysokie stawki, kwoty ok. 7 tys. euro/mies. nie są małe, ale też nie najwyższe.

Co do lekarza z 2,8 tys. - pytanie: ile zarabiasz naprawdę? Bo kwota na umowie to jedno, a pieniadz w ręce to drugie. No i pytanie zasadnicze: skoro jest tak beznadziejnie to dlaczego OD ZAWSZE na te studia jest więcej chętnych niż miejsc?
                          • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 14:03
                            Nie rozumiem. Prawnicy z uprawnieniami mają wysokie stawki, kwoty ok. 7 tys. eu
                            > ro/mies. nie są małe, ale też nie najwyższe.

A w artykule twierdzą,że za mało u nas inżynierów :)
                            A jednak brakuje prawników ! Takie stawki ! Powinno państwo dawać stypendia dla chcących studiować prawo ! Prawo to powinno być kierunkiem zamawianym przez państwo !:)
                            • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 16:04
                              Widać, że naprawdę mało wiesz na te tematy. Brakuje inżynierów i prawników z doświadczeniem i UPRAWNIENIAMI, a nie absolwentów. To nie adkwokaci protestują pod ministerstwem.

Pisałem też o pracy dla korpo przy dużych projektach, a nie o prowadzeniu spraw o alimenty.
                    • Gość: matja Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.ptim.net.pl 06.04.12, 13:27
                      A w którym miejscu tego (czy jakiegokolwiek innego) forum napisałem, że uważam, iż wszyscy zarabiają 1500? W ogóle skąd taki pomysł Ci do głowy przyszedł?

Przedstawiłem swoją opinię, poparłem ją kilkoma argumentami - Ty z kolei nie przedstawiłeś żadnego, za to uciekasz się do ataków ad personam.

Dziwi mnie, że fakt, iż Twoi znajomi zarabiają zupełnie inne kwoty, niż wynikałoby to z raportu sedlaków Ciebie zupełnie nie dziwi. No chyba, że masz przeświadczenie, że jesteście grupą wybrańców losu.
                      • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 13:32
                        Bo zaklinasz rzeczywistość i nie chcesz uwierzyć w fakty, które raport przedstawia. Ludzie PRACUJĄCY i z KWALIFIKACJAMI wcale źle nie zarabiają. Moje przykłady miały pokazać, że jest sporo ludzi zarabiających całkiem przyzwoicie i liczby u sedlaków nie wziąły się z powietrza.
                        • Gość: anna Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.tktelekom.pl 07.04.12, 22:34
                          Bzdury opowiadasz i mówię to Tobie podobno prawnikowi jako prawnik praktyk (z uprawnieniami - mogę wykonywać wszystkie zawody prawnicze i ludzi z różnych takich zawodów znam). Na rynku niejeden adwokat, radca prawny cienko przędzie. Wiedzie się tym z szemranymi układami. A w korpo to różnie bywa. Gdzie kapitał obcy, można zarobić, owszem. Jednak z dnia na dzień można zostać bez pracy (i bez klientów, bo oni są klientami korporacji).
                          • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 07.04.12, 23:47
                            Najłatwiej to od razu 'bzdury piszesz'. Tak, wiem, że na rynku ludzie różnie zarabiają, ale nie popadajmy w paranoję, że ludzie z uprawnieniami nie mogą znaleźć pracy. Na pewno nie ma adwokatów, radców prawnych, prokuratorów czy sędziów nie dostających przynajmniej kwot wymienionych w artykule.
                        • Gość: matja Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.ptim.net.pl 10.04.12, 09:20
                          Może przydałaby się powtórka 1-2 klasy podstawówki, bo widzę, że czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną. Gdzie napisałem, że te dane są zawyżone? Napisałem, że dane są błędne, a Ty już sobie dopowiedziałeś całą resztę.
      • Gość: m Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.waldex.3s.pl 05.04.12, 22:16
        Brakuje mi tu podstawowej informacji - czy to są wynagrodzenia na rękę/mies. czy brutto? Jeżeli brutto, to dla mnie wiarygodne dane, jeśli netto, to mam obserwację, że jednak zarabiamy dużo mniej, niż podano. Po drugie, całe omówienie posługuje się tylko medianą. A więcej wiedzielibyśmy, gdyby porównać ją do średniej arytmetycznej (jeśli nawet nie wszędzie, to dla najważniejszych kategorii). Mediana "nie widzi" np. tego, że prezes wziął 6 mln odprawy. A takie skrajności wychwytywałaby już średnia (wyraźnie wyższa od większości naszych płac). Mediany też można obliczać obiektywniej (np. ważone, ucinane i in.) po to, by pokazać jednak realność a nie tylko żonglerkę cyframi.
        • Gość: Marek Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 22:45
          kup sobie pełny raport, za parę tysięcy, to będziesz miał te wszystkie dane... tutaj tylko informacja prasowa z podstawowymi danymi...
        • Gość: Bubu Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.12, 22:57
          Brutto
        • Gość: kasia Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.lodz.mm.pl 05.04.12, 23:31
          Jezu co to za pytanie? Zawsze podają brutto. O netto to sobie ludzie w zaufaniu gadają no naprawdę ciągle to samo...
          • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 05.04.12, 23:40
            No bo nie napisali ile 'na rękę' to są wątpliwości...słów żal.
        • Gość: Zenek Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.globalintech.pl 06.04.12, 09:06
          Wlaśnie jest dokladnie odwrotnie. Mediana jest mniej zakłamana niż średnia. Mediana to zarobki środkowego człowieka, czyli ci skrajnie zarabiajacy malo na to nie wplywaja i skrajnie duzo tez na mediane wplywu nie maja. Jak juz cos napiszesz to pomysl. Przyklad zarobkow:
          200,1000, 1500, 3500, 15000 - mediana 1500, a srednia: 4240
          • Gość: moe A zarobek wynoszący "0" albo "-" :) IP: *.homenett.pl 06.04.12, 10:09
            Może jest tak ,że są dwa społeczeństwa :)
            Jedni mają równo 4 tysiące na rękę ,a drudzy równo "0" ,albo "-" (minus) .
            Trochę ludzi ma minimalną krajową pensję ,a jeszcze inni pozostali mają : "-" (różne umowy śmieciowe i dokładają aby mieć pracę) .
          • Gość: anna Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 13:18
            średnia, czy średnia ważona - trzeba liczyć wg tej drugiej matody
      • Gość: mordoklejka Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.toya.net.pl 05.04.12, 23:04
        8 lat po studiach, branża budowlana, stanowisko niższe kierownicze, korporacja - 14 kPLN miesięcznie netto + samochód i zwrot kosztów podróży, praca ok. 200 h w miesiącu, sporo podróżowania po Polsce.
        • Gość: zzz Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.lodz.mm.pl 05.04.12, 23:32
          gratulujemy.
        • Gość: -s Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.toya.net.pl 05.04.12, 23:38
          Współczuję... 200 godzin, podróże i korporacja... się wykończysz.
          • Gość: mordoklejka Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.toya.net.pl 05.04.12, 23:44
            Fakt, podróże są męczące, pracy tez naprawdę dużo. Na szczęście to system projektowy, byle do sierpnia, potem trochę odpoczne ;-) no i zlecenie, więc jak nie pracuje - nie zarabiam. Zawsze są jakieś plusy i jakieś minusy, nie?

Jeszcze pare lat i jadę hodować owce w Bieszczadach, bo inaczej faktycznie, zawał w wieku czterdziestu lat stanie sie całkiem realna perspektywa ;-)
            • Gość: x mylisz sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 21:44
              nie za takie pieniadze....

Wiem bo sam zarabiam o polowe wiecej i jest ciagle malo...
          • tw52 Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 00:53
            co to jest 200 godzin miesiecznie? to mniej niz 50 godzin w tygodniu.
            ludzie, ktorzy maja ambicje haruja duuuuzo wiecej, tez na pewno kazdy kto ma wlasny biznes nie ma tyle wolnego czasu, albo np.(tak nielubiani w Polsce) lekarze tez pewnie raczej musza wyrabiac sporo wiecej niz 50 godzin.
            • dystansownik Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 14:31
              > co to jest 200 godzin miesiecznie? to mniej niz 50 godzin w tygodniu.
              > ludzie, ktorzy maja ambicje haruja duuuuzo wiecej, tez na pewno kazdy kto ma wl
              > asny biznes nie ma tyle wolnego czasu, albo np.(tak nielubiani w Polsce) lekarz
              > e tez pewnie raczej musza wyrabiac sporo wiecej niz 50 godzin.

Większość ludzi nie pracuje więcej niż standardowe 40h. Wystarczy spojrzeć co się dzieje w Wawie o godzinie 16. Już wszystko stoi w korkach, bo większość ludu ucieka z roboty jak tylko zegar wybije fajrant.
              • Gość: mordoklejka Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.centertel.pl 06.04.12, 16:26
                Alez ja sie w pełni zgadzam, ze 200h miesięcznie to nie jest jakiś kosmos. Wyrabiam je pracując średnio 4 dni w tygodniu. Ale jednak jest to wiecej, niż standardowy etat, czyli 168 h miesięcznie (dobrze pamietam?).
                • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 17:07
                  o 12 godzinie pełno ludzi na ulicy ,a samochody w korkach :)
                • dystansownik Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 17:52
                  > Ale jednak jest to wiecej, niż standardowy etat, czyli 168 h miesięcznie (dobrze pamietam?).

Dobrze

• najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 05.04.12, 23:42
          "8 lat po studiach, branża budowlana, stanowisko niższe kierownicze, korporacja - 14 kPLN miesięcznie netto + samochód i zwrot kosztów podróży, praca ok. 200 h w miesiącu, sporo podróżowania po Polsce."

I jaki to ma związek z artykułem? Jak chciałeś się pochwalić to gratulujemy.
          • Gość: mordoklejka Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.toya.net.pl 05.04.12, 23:45
            OdpowiedziałAM na pytanie tytułowe wątku. To nie jest na temat?
            • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 05.04.12, 23:47
              Nie, bo badanie już zostało zakończone.
              • Gość: mordoklejka Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.toya.net.pl 05.04.12, 23:52
                To o czym ma być ten wątek?
                • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 00:09
                  Nie dziwię się, że jedyne na czym tobie zależy to wpisać ile zarabiasz i gdzie pracujesz. Teraz pytanie do Ciebie: jaki cel ma być twojego postu pod artykułem o wynikach z badania płac za rok 2011?

Zauważ też, że jesteś jedyną osobą, która taki post napisała.
                  • Gość: sad Dokładnie jest jedyny!!! Cyniczny drań do tego IP: *.cm-6-5d.dynamic.ziggo.nl 06.04.12, 00:37
                    narcyz , wstydź się wstydź ...
        • dystansownik Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 14:21
          > 8 lat po studiach, branża budowlana, stanowisko niższe kierownicze, korporacja
          > - 14 kPLN miesięcznie netto + samochód i zwrot kosztów podróży, praca ok. 200 h
          > w miesiącu, sporo podróżowania po Polsce.

2 lata po studiach, ta sama branża, stanowisko typu entry level, firma aspirująca do miana korporacji, 2k netto, praca z podobną ilością godzin, tylko że muszę żebrać o samochód, gdy mnie wysyłają w delegację.
          • Gość: mordoklejka Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.centertel.pl 06.04.12, 16:21
            Dwa lata po studiach nie zarabiałam wiele wiecej. Ale akurat w tej branży nie jest trudno o awans, więc jakoś tak poszło do przodu.
            • dystansownik Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 17:58
              > Dwa lata po studiach nie zarabiałam wiele wiecej. Ale akurat w tej branży nie j
              > est trudno o awans, więc jakoś tak poszło do przodu.

Mi kasa póki co nie przeszkadza. Przed 30-stką wolę się skupić na rozwoju. Chociaż branża teraz pewnie stanie po Euro, więc może być ciężej o awans i większe pieniądze w tak krótkim czasie.
              Mnie bardziej martwi, że np. siedząc większość czasu w delegacji, gdzie liczy się mobilność, firma robi łaskę dając samochód służbowy, a i tak jęczą, że paliwo drogie.
              • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 18:48
                Budowlanka jest najbardziej zmiennym zawodem ,znajomy w poprzednim boomie gospodarczym podobnie gadał jak ty ,potem chodził do MOPS-u ,a następnie zmienił zawód ;)
                A wiec nie bądź taki do przodu kolego ,bo nie masz pracy urzędnika w Zus-ie albo innym US.
                • Gość: mordoklejka Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.toya.net.pl 06.04.12, 19:57
                  Dziekuje za troskę, ale jestem w branży już 8 lat i różnie bywało, jestem na wszystko gotowa, wszystko przecwiczylam, łącznie z półrocznym bezrobociem. Na szczęście mąż ma bardziej stabilna prace ;)
        • Gość: ja Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.214-103-94.adsl.internet.lu 06.04.12, 18:31
          Gratuluję! ( i nie jest to ironia)
      • Gość: tart Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 00:45
        Przedział 18-25 lat - mediana 2600 zł.

BUAHAHAHAHAHAHA.

W tym wieku to większość ludzi studiuje i pracuje jedynie dorywczo (czasem ktoś na 5 roku dorwie etat) z czego nie ma kokosów. A ci co nie studiują to głównie pracownicy sklepów, mcdonaldów, fabryk itp za najniższą ustawową lub trochę więcej. Znam ze 200 osób z tego przedziału wiekowego (z różnych miasta, uczelni i kierunków) i tylko kilka ma zarobki powyżej tej kwoty, najmłodsza z nich ma 23 lata.

Żeby mediana wyszła 2600 zł to np. na 100 ankietowanych (z przedziału 18-25) aż 50 musi zarabiać powyżej tej kwoty. I teraz pytanie kim musieliby być ci ankietowani? Kamil Stoch, Agnieszka Radwańska i reszta młodych sportowców? Młodzi posłowie? Młodzi aktorzy z topowych telenoweli?
        • Gość: Aś Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.12, 00:57
          to pensja brutto, a nie "na rękę"

z mojego roku już na magisterce większość w korporacjach wylądowała, 2400 i to netto.....ale to w stolicy województwa. W mniejszym mieście rzeczywiście można liczyć na 1200 - max 1600.

• Gość: tart Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 01:38
            Ale netto wychodzi ok. 2000, to też kwota przesadzona. Ile ludzi ląduje w korpo w wieku 21, 22 lat? Już nie wspominając o 18 czy 19 latkach. Myślisz, że twoi 24, 25 letni znajomi z dużego miasta wojewódzkiego aż tak zawyżyli medianę? ;)
            • Gość: AXN Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.home.aster.pl 06.04.12, 07:40
              23.000/m-c netto.
              5h pracy/m-c.

Dwa lata temu dostałem działki. Sprzedałem, kupiłem 26 małych mieszkanek w W-wie. Wynajmuję i używam życia..........
              Tego życzę wszystkim.
              • Gość: dziewczę z gór Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 09:12
                och!!! kocham Cię!
                spotkamy się?
                • Gość: AXN Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.12, 12:19
                  Szczęśliwy - od 18 lat zajęty....:)

Wesołych Świąt..:)
                  • Gość: xx Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 212.99.41.* 06.04.12, 14:05
                    W Twojej sytuacji - w paru mieszkankach mógłbyś sobie znaleźć młodszą o te 18 lat ;-).
                    • Gość: AXN Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.home.aster.pl 07.04.12, 09:31
                      Kto ma dobrze podane w domu - nie szuka restauracji.......
                      Ps.
                      Po co mi gó...ara napalona na moją kasę ????
                • Gość: esti Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.play-internet.pl 07.04.12, 13:58
                  :D
                  cudowne!
                  a tak powaznie - 5h pracy na miesiac - dla mnie troche lipa. ile mozna odpoczywac? nie wiem czy tez tak macie, ale ja tam nie lubie miec za duzo wolnego;)
              • Gość: x strasznie tanio te mieszkania w Wawie wynajmujesz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 21:54
                po mniej niz 1000 PLN miesiecznie - kiepski z ciebie biznesman - znaczy sie konsumujesz swoj kapital bo nie jestes w stanie wytworzyc wartosci odtworzeniowej. Zle to sie skonczy - nie wypatruj dostatniej emerytury...

swoja droga - ja zarabiam okolo 23 - 24 k netto miesiecznie w korporacji (umowa nie z polskim oddzialem) - pracujac po 10 h tygodniowo i powiem ci ze az takie beztroskie to zycie nie jest. BMW duzo pali i kosztuja jego naprawy, drugi samochod tez jest dosyc drogi w utrzymaniu, budowa domu (za gotowke) pochlania wiekszosc pensji (chce miec dom inny niz wiekszosc tego co sie buduje pod Warszawa), wakacje za granica kosztuja kupe, kupe pieniedzy (3 tygodniowa podroz po USA - 12k USD - bez przelotu), sporty ekstremalne rowniez... Do slodkiego, beztroskiego zycia potrzeba jeszcze drugie tyle - no ale co ty o tym mozesz wiedziec bajkopisarzu?
                • Gość: mordoklejka Re: strasznie tanio te mieszkania w Wawie wynajmu IP: *.toya.net.pl 06.04.12, 22:03
                  < 1000 / mieszkanie ma przychodu NETTO. co nie mówi nam NIC O kwocie, za ktora je wynajmuje.
                  • Gość: x od razu widac ze nie wynajmowalas mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 00:02
                    w wawie - male mieszkania wiec czynsz w okolicach 1500 - 2000 PLN - z tego 400 - 500 PLN oplat, podatek (przy takiej skali raczej musialby go placic bo inaczej grozi 75% a jest z czego te 75% zciagnac).

Nie mowie juz o tym ze jest mnostwo wyliczen o rentownosci inwestycji w mieszkania na wynajem - ostatnio to cos w okolicach 2%. Mieszkania trzeba remontowac, nie wszystkie sa wynajete, niektorzy lokatorzy nie placa... Ogolnie - przerabany biznes - gosc pisal o kilkudziesieciu sztukach - znaczy co najmniej kilka dni w miesiacu spedza na obchodzie mieszkan...

Ale widzisz - ja wiem co to znaczy prowadzic swoj biznes a ty nie - dlatego wiem rowniez ze nigdy bym w taki biznes jak ten pajac nie wchodzil bo to sie po prostu nie oplaca.

Pzdr
                    • Gość: AXN Re: od razu widac ze nie wynajmowalas mieszkania IP: *.home.aster.pl 07.04.12, 09:44
                      Wytłumaczę tobie zazdrosny pajacyku jak to się robi........
                      Wynajmuję niedrogo - dlatego wynajmuję WSZYSTKIE (umowy podpisane na min 12 m-cy. Po 1200-1400/m-c. Od tego muszę odjąć :czynsz - 250-300 zł, podatek - ok 200zł.Po mieszkania nie chodzę - istnieje coś takiego jak przelew bankowy.A nawet gdyby - wszystkie są w jednym bloku. Remontować nie muszę - kupiłem hurtem od jednego developera, tuż przy metrze na moich ukochanych Bielanach. Po odliczeniu w/w kosztów przytulam 23 tysie/m-c.
                      Żeby ci święconka z zazdrości nie wypadła....hłe, hłe, hłe.

Umiesz liczyć to policz -zazdrosny pajacyku.....
                      • leniwy_pierog Re: od razu widac ze nie wynajmowalas mieszkania 07.04.12, 11:41
                        No właśnie nie wiem kto wynajmujący jeszcze w dzisiejszych czasach chodzi i od lokatorów gotówkę zbiera. Chyba tylko ci co na czarno robią i nie chcą mieć śladów na koncie bo się skarbówki boją. Właściciela mojego mieszkania to ja widuję tylko, jak coś się wydarzy typu awaria i musi zobaczyć co i jak. Tak to nie przychodzi bo i po co?
                        • Gość: x Re: od razu widac ze nie wynajmowalas mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 13:15
                          wynajmowalem wiele mieszkan i wbrew pozorom wiekszosc wlascicieli chce kase do reki...

ale mniejsza z tym - jak sam pisales - widzisz wlasciciela tylko w momencie awarii - teraz pomysl co taki wlasciciel 23, czy ile tam pisal ten pajac powyzej, lokali ma na glowie co miesiac. Dodaj do tego remonty - nieuniknone. Dodaj do tego klopoty z wynajeciem (nie ma praktycznie mozliwosci by wszystkie mieszkania byly zawsze wynajete - tak samo jak oprocz szczegolnych okresow w hotelach zawsze sa wolne pokoje...) itd.
                          • leniwy_pierog Re: od razu widac ze nie wynajmowalas mieszkania 07.04.12, 13:56
                            Bez przesady, do tej pory były to dokładnie dwie awarie. Za każdym razem wizyta zajęła właścicielowi 10 minut, żeby ocenić czy wzywać fachowca. Ile rzeczy może się psuć w mieszkaniu. Remonty? No przecież tego się nie robi co roku. A wynajęcie mieszkania szczególnie jak są korzystne warunki cenowe to żaden problem w dużym mieście, bo chętnych jest dużo. Wiem, bo sama szukam ludzi do poszczególnych pokojów u siebie i zawsze są tłumy chętnych. Oczywiście mieszkanie w dobrym punkcie, blisko metra wynajmuje się łatwiej niż apartament na obrzeżach, to jasne.
                            • Gość: mordoklejka Re: od razu widac ze nie wynajmowalas mieszkania IP: *.toya.net.pl 07.04.12, 19:27
                              26 mieszkań w Warszawie na Bielanach, z pierwszej ręki, to koszt jakichś 6 mln PLN - dobrze liczę?
                              6 mln na lokacie 5% rocznie (chociaż zakładam, ze przy takim kapitale da sie jednak wynegocjować lepsze oprocentowanie, ale niech będzie) daje 300 kPLN rocznie, czyli 25 kPLN odsetek. Czyli jednak jesteś w plecy.

Co nie zmienia faktu, ze trzeba te 6 mln na start mieć, więc porównanie przychodu z najmu do przychodów z pracy jest kompletnie bezzasadne.
                              • ja1024 Re: od razu widac ze nie wynajmowalas mieszkania 07.04.12, 19:58
                                Dobrze liczysz!
                                Mając 6 baniek nigdy bym takiego "samobuja" nie strzelił.
                                Przecież ten facet, jeżeli deweloperka będzie się tak rozwijać jak teraz,
                                pójdzie z torbami. On teraz zjada własny ogon.
                                Ja bym chciał zacząć od jednej bańki, ale na ten moment musiałbym "ukraść".
                                Zarobić samemu to wyzwanie nie lada.
                                Pozdrawiam.
                      • Gość: x hahaha - racjonalizuj to sobie jak chcesz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 13:04
                        wszedles w gowniany biznes z rentownoscia na poziomie lokaty bankowej a wychwalasz sie tutaj jakbys zrobil interes zycia - na razie moze nie chodzisz po mieszkaniach ale za dwa trzy lata bedziesz musial zaczac bo nadejdzie okres remontow a wiec i inwestycji. I nagle z twoich + 24 tys miesiecznie zrobi sie -15 tys. miesiecznie. Tak to jest ze w biznesie sa przeplywy finansowe i stale trzeba inwestowac.
                        Na razie nie masz doswiadczen z lokatorami ktorzy nie chca placic ani nie chca sie wyprowadzic - ale to tylko kwestia czasu...
                        Dodatkowo - twoje mieszkania beda sie starzec i beda musialy konkurowac na rynku z innymi 'biznesmenami' dla ktorych niekiedy wynajem mieszkania nie jest metoda na zarobek a jedynie na zmniejszenie straty - tzn. beda je wynajmowac po kosztach... Czyli cena jaka uzyskujesz za wynajem (w dlugiej perspektywie czasowej) bedzie tylko dazyc w dol.

No ale ciesz sie na razie bo przezerasz swoj kapital.... Nie wiem szczerze mowiac czego mialbym ci zazdroscic bo ja jak pisalem tyle co ty z kanibalizmu swojego kapitalu zarabiam glowa (wiec bez kosztow) z racji bycia wysokiej klasy specjalista.

• Gość: PrzykładyCV Re: strasznie tanio te mieszkania w Wawie wynajmu IP: *.rzeszow.vectranet.pl 06.04.12, 23:46
                  Moje zarobki kształtują się w zależności od miesiąca i zasobności portfela klientów. Najwięcej zarabiam w grudniu i styczniu oraz październiku. Taki urok pracy w handlu. Z wysokością bywa różnie od 2000 do 2900 brutto.

Ale rozglądam się za czymś ambitniejszym i lepiej płatnym. Co najmniej średnia krajowa co na warunki wschodnie to dużo $$

www.PrzykładyCV.pl
                • Gość: AXN Re: strasznie tanio te mieszkania w Wawie wynajmu IP: *.home.aster.pl 07.04.12, 09:50
                  Zarabiasz 24 tysie/m-c i liczysz koszt paliwa.......?Naprawy??? To chyba kupileś 15-to letni szmelc.
                  Ale do ciebie pasuje taka Bryka Młodego Wieśniaka. Nie ośmieszaj się wypisując takie bzdety.
                  Ps.
                  Za dużo filmów oglądasz
                  • Gość: x Re: strasznie tanio te mieszkania w Wawie wynajmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 13:10
                    hahaha - durniu - to ty jestes taki glupi ze nie liczysz kosztow - i dlatego wydaj ci sie ze zrobiles interes zycia pakujac ogromny kapital (zaloze sie ze jeszcze nie jest to twoj kapital tylko pozyczony - wiec dodatkowy koszt) w biznes ktory rentownoscia zblizony jest do lokaty bankowej. Ja utrzymuje drogie samochody, buduje dom i licze koszty by wiedziec czy mnie na to stac.

Jesli myslisz ze BMW czy Audi czy inna marka samochodu sie nie psuje i nie trzeba ich naprawiac, lac w nie paliwa oraz ubezpieczac, robic przeglady itp. itd. to sam za duzo filmow ogladasz. Ja np. moge dosyc latwo wyliczyc ze paliwo do mojego BMW kosztowalo mnie okolo 70 tys. zlotych - a ty jak widze nie jestes w stanie policzyc ile kosztowaly cie twoje (watpie ze je posiadasz) mieszkania...
        • Gość: matja Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.ptim.net.pl 06.04.12, 08:42
          No i właśnie dlatego to badanie to crap. Oczywiście, że brali w nim udział tylko pracujący, a co za tym idzie osoby, które "tylko" studiują nie są tu brane pod uwagę. W tym wieku można pracować - np. jako licencjat/inżynier (jak się skończyło studia w wieku 23-24), a można też po np. zawodówce, czy technikum (monter, budowlaniec, handlowiec, w fabryce, etc.).
          • Gość: bartek Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 178.73.29.* 06.04.12, 12:24
            "No i właśnie dlatego to badanie to crap. Oczywiście, że brali w nim udział tylk
            > o pracujący,"

A jacy mieli brać udział, skoro badanie dotyczy zarobków?
            • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 13:09
              Badanie jest nieobiektywne, bo nie uwzględnia bezdomnych oraz sierot z przytułku :)
      • Gość: master Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.183.198.74.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.04.12, 08:04
        w lubelskim niewolnictowo za 1150 jest wciaz legalne
      • Gość: Robert Slużba zdrowia 2800zł ? przestańcie jaja sobie IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.04.12, 08:06
        robić. Byle wiejski lekarz od zwolnień i recept ma spokojnie ponad 10k na rękę. W powiatowych szpitalikach zwanych umieralnie ciągną z naszych podatków po 20-30k. Dziennikarzyny boją się pisać prawdę ?
        • Gość: gosc Re: Slużba zdrowia 2800zł ? przestańcie jaja sobi IP: *.itsa.net.pl 06.04.12, 08:57
          przecież to jest o zarobkach brutto - czyli tych od których się podatek płaci ;)
      • Gość: Iv.... Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 89.204.154.* 06.04.12, 08:50
        Wydaje mi się, ze połowa tych danych to... pobożne życzenia i marzenia. Z realnymi zarobkami ma to tyle wspólnego co... niemiecka krankenkasse i polski i polski NFZ. Pewnie nie jeden nie źle się dowartościował dopisując sobie zero na końcu... A co tam, gdzieś w końcu zaistnieje, zwłaszcza, że MOPS za internet płaci. Rozwaliły mnie dane z grupy wiekowej do 25 lat. Nie ma jak dobry dowcip z rana :))) Sedlak też pewnie do obróbki tych danych darmowych stażystów - studentów zatrudnił :)))
        Jedyne wiarygodne dane (pomijając szarą strefę) posiada GUS.
        Poza tym zastanawiam się.... Jak osoba pracująca 50 godzin tygodniowo ma czas i siły i chęci na wypełnianie ankiet w necie? Zazdroszczę witalności i nadmiaru wolnego czasu :)))
        A Sedlakowi proponuję wziąć się za rzetelna prace i zweryfikować dane zamiast czekać aż mu te bzdury internetem spłyną. To trochę jak pisanie pracy magisterskiej w oparciu o wiadomości z portalu ściąga. pl ;)
        • Gość: Mirosław Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 10:17
          Pracuję po 50 godzin tygodniowo. I owszem, wypełniam ankiety. Nie bardzo rozumiem, czemu miałbym tego nie robić. Chrapanie przed telewizorem po wypiciu piwa natomiast nigdy nie było moją formą spędzania czasu. Co do wiarygodności wyników - wykazują one dla mnie medianę gdzieś w okolicach 3800-4000. Rzeczywiste regularne wynagrodzenie to 4600 brutto plu różne premie i dodtkowe dochody. Choć nie znam dokładnych zarobków ludzi na podobnych stanowiskach, większosć zarabia podobnie, sądząc po stylu życia i podobnych wydatkach. Mam wrażenie, że spora cześć sprzeciwu wobec danych pochodzi od ludzi, którzy walczą z poczuciem niskiej samoooceny, jest rodzajem samoobrony.
          • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 10:48
            Przekomarzasz sie :)
            Równie dobrze można mieć nadzieję że poznasz bizneswomen siedzącą po paręnaście godzin na czacie na Wirtualnej Polsce ;).

• Gość: Mirosław Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 11:30
              Nie, nie przekomarzam się. Inna rzecz, że jestem dziś na zwolnieniu lekarskim. Ale TV nie oglądałem od... kilkunastu już lat. Ale to ze względów kulturowych raczej. Natomiast jestem dość aktywnym bywalcem rozmaitych forów. Co do bizneswomen, może Cię zaskoczę, ale wiele z nich można spotkać "w internetach", choć rzeczywiście nie na WP raczej i na pewno nie spędzają tam po kilkanaście godzin - jednak nie ta klasa osób. Z drugiej strony, jeśli zajrzysz na forum "Nauka" znajdziesz tam wpadających czasem np. parę profesorów. Na "gazeta.pl" zaglądają czasem nie tylko 17-latki i sprzedawczynie"Biedronek", to pewne. Zależy to jednak od poziomu danego forum, to pewne. Poziom tego wyznacza z pewnością liczba osób, dla ktorych zarobki rzędu 4000 brutto wydają się czymś ogromnym.
              • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 11:35
                gazetapraca.pl/gazetapraca/55,90443,10079216,,,,10937690.html
                faktycznie polski luksus ;)
                Nawet oficjalne dane ,w temacie bezrobocia zarejestrowanego w urzędach pracy są porażające .
                • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 11:43
                  A co ma rejestracja bezrobotnych w urzędzie do wysokości zarobków ludzi PRACUJĄCYCH?!
                  • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 11:49
                    Oj studencie ;) niepracujący .
                    Zwyczajnie ,jest wielu chętnych do pracy za mniejsze pieniądze .

• najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 12:03
                      A jeszcze więcej chętnych do pracy za większe pieniądze, tylko co z tego?
                      • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 12:25
                        Trollować to każdy potrafi
                    • Gość: i. Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 19:13
                      Możesz się zdziwić. Mam rodzinę w rejonie Podkarpacia gdzie oficjalne bezrobocie jest ogromne, ale jak ktoś zaoferuje tam pracę na etacie za płacę w okolicach minimalnej to go wyśmieją. Niby pełno ludzi jest zarejestrowanych w pośredniaku za to szara strefa kwitnie, tak samo sporo pracujących za granicą jest oficjalnie "bezrobotnymi".
                • Gość: Mirosław Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 11:51
                  Widzę, że to o Tobie pisałem w pierwszym poście. Napisz jeszcze o tej dziewczynce z Sosnowca, przekonasz mnie, ze nie zarabiam tyle ile zarabiam :) Przykro mi, ze zakłóciłem Ci spokój duchowy, już więcej nie będę. Poza tym w USA murzynów biją.
          • Gość: Iv.... Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 89.204.154.* 06.04.12, 18:27
            Pracujesz po 50 godzin tygodniowo, nie oglądasz telewizji, a czas wolny spędzasz na wypełnianiu ankiet w internecie i udzielaniu się na forach. Ciekawy portret... Najpierw uśmiałam się ale potem doszłam do wniosku, że mi Ciebie żal. Stwierdzenie, że "większość zarabia podobnie" utwierdziło mnie w przekonaniu, że na temat większości nie wiele wiesz. No bo niby skąd? Z internetu? Przy Twoim trybie życia wydatków też masz raczej nie wiele więc do kogo się porównujesz?. Co do poczucia niskiej samooceny... znowu pudło :))) Sedlak robi sobie głośną reklamę niskim kosztem tworząc tabelki zawierające niczym nie poparte, nie zweryfikowana w żaden sposób dane, nie podając nawet jak liczebne były poszczególne grupy. Każdy wie gdzie mieszka, ile ma lat, jakie ma wykształcenie i ile zarabia. Trudno się nie sprzeciwiać czytając te bzdury. Wedle tych danych każdy pracujący 26 latek powinien mieć już własne mieszkanie, no chyba, że zbiera na apartament :)))

• Gość: Mirosław Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.12, 01:59
              Nie wiem, czemu ma być komuś żal osoby, która pracuje i nie ogląda telewizji, preferujac w zamian internet. Akurat sądzę, że taki styl życia jest ciekawszy. Nie napisalem, ze cały czas spedzam na forach i wypełnianiu ankiet. Wręcz przeciwnie, wypełnianie ankiet zajmuje mi może 10 minut na kwartał. Prawdopodobnie zdajesz sobie sprawę z tego, że siedzenie przed telewizorem zajmuje wielu ludziom "nieco" więcej czasu? Preferujesz pewien styl życia, który nie każdy musi akceptować. Co do wydatków, mam ich sporo - choćby na podróże, także fotografię przyrodniczą (nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ile kosztuje dobry sprzęt z kompletem "szkieł"). 50 godzin pracy w tygodniu zdaje sie uznajesz za coś niewiarygodnie ogromnego. No cóż, ktoś musi ciągnąć ten cały wózek do przodu, prawda? Jeśli chodzi o "większość zarabia podobnie" nawet nie próbowałaś zrozumiec mego postu. Napisałem "większośćzarabia podobnie" pisząc o osobach "na podobnych do mojego stanowiskach", po to by skonfrontowac to z danymiSedlaka. Jakże możesz mówić o zarobkach na tych stanowiskach, skoro nie wiesz, o jakie chodzi? Mówiąc zas o samoocenie mówiłem o niektórych osobach tu pisująych, nie o danych Sedlaka. O ich reakcjach które wyraźnie wskazują na próby samousprawiedliwień. Na zauważalną agresywność wobec statystyk płacowych. A także wobec wypowiedzi tych osób, które chcą potwierdzać te statystyki. Krótko mówiąc, o reakcjach osób, mających coraz większe problemy z tym, co zachodzi dookoła.
        • Gość: inżynier Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 19:06
          Właśnie dane GUSu są mało wiarygodne z powodu ogromnej szarej strefy. W małych firmach ludzie zatrudniani są za minimalną albo na jakieś "śmieciowe" umowy a reszta wypłaty idzie z ręki do ręki. Z drugiej strony najlepiej zarabiający jak ognia unikają zatrudniania się na etacie, a w działalności gospodarczej wszystko wrzucają w koszty żeby zminimalizować podatki.
        • leniwy_pierog Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 07.04.12, 11:25
          Większość w pracy połowę dnia spędza na tego rodzaju głupotach w necie:)
          A co dziwnego jest w danych grupy poniżej 25? W końcu w tej grupie są nie tylko te oburzone lenie z demonstracji tylko też ludzie, którzy pracują i zarabiają. Jasne - są regiony, gdzie jest to trudniejsze i możliwe, ze mieszkańcy większych miast zawyżyli wyniki. Ale bez przesady. 2000 to ja byłam w stanie w liceum zarobić, więc chyba z maturą można więcej.
      • Gość: TSD1981 Ile w tym prawdy? IP: *.ip.netia.com.pl 06.04.12, 10:09
        Ja pracuje w sektorze publicznym już dziesięć lat i mam mgr, a wg tego co tu pokazują to zarabiam tyle co rocznym stażem i podstawowym wykształceniem. U mnie na prawie 200 pracowników to nawet kierownicy mają poniżej tej średniej co tu przedstawiają!!!!
      • ulanzalasem Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 10:33
        Mediana płac w województwie stołecznym wynosiła 4 500 PLN.

A mediana np. w Radomiu, Siedlcach, Ostrołęce ?
        • Gość: gość_radom Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 160.83.30.* 06.04.12, 16:20
          ile w Radomiu? ja mieszkam i pracuję w Radomiu i zarabiam zgodnie z przedstawionymi danymi i medianą dla województwa mazowieckiego... nie zajmuję satnowiska kierowniczego, jestem pracownikiem umysłowym - jak to ładnie napisał autor- specjalista;-)
      • Gość: :( Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 10:44
        I co to są za zarobki, nawet te niby 'dobre'?

Tona wegla 800pln, benzyna zaraz po 6pln, prad drozeje, zarcie drozeje, jak zyc w tym kraju nawet za piątke netto miesiecznie? gdzie kasa na wakacje, hobby, przyjemnosci?
        • Gość: chsritofforo Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 159.245.16.* 06.04.12, 13:06
          No jeżeli komuś piątka netto nie wystarcza na miesiąc to faktycznie mamy kryzys. Można się położyć na torach od razu.
          • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 13:12
            Ale piątkę można zarabiać na wyjeździe ,to wynajęcie mieszkania ,dojazdy itp. koszty i leżaki :(
      • swasix Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 10:54
        Ciekawe jak owe dane mają się do wiecznie przepełnionych hoteli i innych ośrodków nad morzem. Spróbujcie zarezerwować jakiś wyjazd w rozsądnej cenie w jakimś TUI itp wszystko natychmiast sprzedane. W marketach zawsze tłok i kolejki skąd to się bierze. Zatem albo Polacy tak doskonale ciułają, albo żyją na kredyt, albo po prostu zarabiają więcej.
        • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 11:27
          Wg forumowych krzykaczy to WSZYSCY Polacy zarabiają 1500 pln brutto i nie wychylaj głowy z wyższą pensją, żeby ci jej nie urwali.
        • Gość: corett Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 16:40
          swasix napisał:

> Ciekawe jak owe dane mają się do wiecznie przepełnionych hoteli i innych ośrodk
          > ów nad morzem. Spróbujcie zarezerwować jakiś wyjazd w rozsądnej cenie w jakimś
          > TUI itp wszystko natychmiast sprzedane. W marketach zawsze tłok i kolejki skąd
          > to się bierze. Zatem albo Polacy tak doskonale ciułają, albo żyją na kredyt, al
          > bo po prostu zarabiają więcej.

A ty myślisz, że jak ktoś jest niezbyt zamożny to je tylko chleb ze smalcem i nigdy nie był na wakacjach np. w Sopocie? Może napisz analizę socjologiczną: "kolejki w Biedronce i tłok na Monciaku w środku lata jako dowód na to, że Polska jest zieloną wyspą". Gwarantuję, że Wybiórcza to wydrukuje. ;)
          • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 17:18
            On tylko podaje rzeczowy przykład tego, że w Polsce nie jest tak źle jak to niektórzy chcą widzieć. A kolejki w sklepach czy obłożenie hoteli to JEST dowód na to, że standard życia się poprawia.
            • Gość: corett Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 17:37
              W marketach jest taniej niż w osiedlowych sklepach czy delikatesach więc to logiczne, że są tam kolejki. A co do wakacji - w 2011 roku połowa Polaków wakacje spędzała w domu a ci co wyjechali to tylko raz (na tydzień lub dwa). 3/4 dzieci nigdzie na wakacjach nie było. Nie jest więc tak wspaniale.

Może jeszcze napisz, że mamy tyle komórek, laptopów, Ipadów itp więc jest wręcz zajebiście bo nie jesteśmy 100 lat za murzynami.
              • najlepszygeorge Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? 06.04.12, 17:48
                A co ma wysokość cen w różnych sklepach do faktu, że Polacy coraz więcej konsumują?

Co do wakacji to nie wiem co chcesz udowodnić - obłożenie hoteli i ośrodków wypoczynków jest duże i to jest FAKT. Próbowałeś kiedyś wynająć pokój tuż przed nowym rokiem w zakopcu?

Napisałbym, ale mam wrażenie, że nawet jakby co drugi Polak jeździł ferrari i miał 2 mln zł na koncie, to byś napisał, że i tak jest beznadzieja, bo jest ktoś gdzieś w kraju kto tego nie ma.
                • Gość: corett Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 18:04
                  Chcę udowodnić, że nieliczni jeżdzą stosunkowo często na droższe i lepsze wakacje więc oblężenie ośrodków wczasowych nie jest najlepszym argumentem za zajebistością tego kraju.

Jasne, nie jesteśmy Białorusią czy Zimbabwe ale niestety wiele cech tych krajów mamy i dlatego do normalności nam sporo brakuje.
                • Gość: moe Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.homenett.pl 06.04.12, 18:34
                  Za komuny znacznie więcej ludzi wyjeżdżało na wakacje ,a dzieci masowo jeździły na kolonie .
                  To za twoim obecnym pomyślunek ,twierdziłbyś ,że było super :).

Obecnie w Polsce poziom nędzy jest bardzo wysoki .
                  Badania prawdopodobnie dotyczyły bogatej ,ustosunkowanej części społeczeństwa ,a tam również jest pewien rozkład dochodów ,jak widać na wykresie, 18 -latek może zarobić średnio 2.600 zł .
      • Gość: naulicepl naulice.pl - twoje zarobki IP: *.nat.rev.ndi.net.pl 06.04.12, 12:20
        Te dane i tak są zawyżone wystarczy zerknąć

naulice.pl/yaf_postst12_Srednie-wynagrodzenie-brutto----zawod.aspx
      • Gość: Axel Coś z własnych dość wnikliwych obesrwacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 12:26
        Pracuję w instytucji finansowej przy detalu (bez vipów) i z obowiązku dokładnie śledzę takie dane.
        Region nie jest zbyt bogaty.
        Średnia netto to jakieś 2 - 2,5 tys.
        Jak by do tego dodać vipów to się sporo zmieni.
        Niestety wynik zaniża cała masa ludzi, którzy dostają do ręki i na rachunek - obowiązkowa najniższa krajowa a drugie tyle do ręki. W niektórych zawodach to nawet parę razy tyle.
        To chyba jedna z głównych przyczyn rozkładających ZUS.
        Ale ogólnie nie jest aż tak źle.
        Kapitalizm jak wszędzie na całym świecie powoduje duże rozwarstwienie społeczeństwa.
        I to jest największy problem, no ale socjalizm też nie jest antidotum.
        Może ktoś wymyśli kiedyś coś lepszego.
        I jeszcze jedno.
        Nie wszyscy prywatni pracodawcy to wyzyskiwacze.
        Czasem sam jestem zaskoczony tym co widzę.

• Gość: antyanty Re: Coś z własnych dość wnikliwych obesrwacji. IP: 193.23.63.* 06.04.12, 13:26
          Wreszcie jakiś głos rozsądku:) Pozdrawiam i życze Spokojnych Świąt.
      • Gość: zizu Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 18:13
        U mnie wyszlo idealnie. Jestem z kuj-pom, inzynier informy, zaczalem robic magisterke i dostalem PIERWSZA praca za 3000 brutto. Niby po okresie probnym ma byc wiecej i normalna umowa o prace z jakimis benefitami, ale nie nastawiam sie na duzo wiecej.

Jak na 24 lata nie jest zle, dokoncze magisterke i uciekam do Warszawy lub Krakowa.
      • Gość: Andrzej Czy prawnicy i lekarze byli brani pod uwagę? IP: *.chelmnet.pl 06.04.12, 19:40
        Tak tylko chciałem zapytać.
      • Gość: vivapieniata jako że IP: *.96.80.17.telemedia.pl 06.04.12, 21:19
        Jako, że 30% społeczeństwa nie ma stałego dostępu do internetu i jak tylko te 30% wchodzi na neta, to na pewno nie po to, żeby klikać na sondaże. Te ponad 30% społeczeństwa nie ma stałego dostępu, ponieważ ich na to nie stać. Więc teraz policzcie sobie ile tak naprawdę zarabiają Polacy średnio - ja 1680 zł netto, z czego na jednej umowie o pracę 1500zł brutto - reszta na zlecenie....
        I tak na koniec - może w końcu zaczęlibyście podawać kwoty zarobków w NETTO. Załapiecie w końcu, że BRUTTO jako wypłatę ludzie maja głęboko w du.pie????!!!!!!!
        • Gość: mordoklejka Re: jako że IP: *.toya.net.pl 06.04.12, 21:35
          Ale jak niby maja obliczyć dochód netto? Uwzględnić ulgi podatkowe, niepracujaca żonę... Tego sie zwyczajnie nie da zrobic.
          • Gość: vivapieniata Re: jako że IP: *.96.80.17.telemedia.pl 06.04.12, 22:06
            Tyle ile dostaje człowiek do ręki (na konto) wypłaty. Proste?
            • Gość: mordoklejka Re: jako że IP: *.toya.net.pl 06.04.12, 22:37
              A zwrot / dopłata podatku?
              • najlepszygeorge Re: jako że 06.04.12, 23:09
                "I tak na koniec - może w końcu zaczęlibyście podawać kwoty zarobków w NETTO."

I to naprawdę taki problem z brutto netto wyliczyć? w polsce netto to jakieś 70% kwoty brutto w przypadku umowy o pracę.

netto nie jest miarodajne, bo każdy ma inne koszty osiągnięcia przychodu.
      • Gość: dziwactwo Dlaczego w Polsce podaje się pensje brutto ??? IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.04.12, 10:14
        a potem przelew i rozczarowanie. Czy to nie szczyt PRLowskiego kombinowania i tworzenia iluzji znacznie wyższych zarobków na poziomie całego kraju ? Przecież nikt nie dysponuje haraczem jaki państwo odciąga każdemu z pensji.
        • Gość: mordoklejka Re: Dlaczego w Polsce podaje się pensje brutto ?? IP: *.toya.net.pl 07.04.12, 10:39
          A w stanach ceny podają bez podatku i potem rozczarowanie przy płaceniu - to tez spuscizna prlu?
      • Gość: ja a kto kultura i sztuka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.12, 12:07
        wyższe, 2000 zł brutto :]
      • Gość: gościu Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 13:26
        dupa, a nie średnie i mediany. To jest tak, że albo ja nie znam ludzi co zarabiają pieniądze, albo na prawdę jest tak, że 3/4 ludzi zarabia poniżej średniej, a większość z nich prawie najniższą krajową, którą podwyższają prezesi i dyrektorzy...
      • Gość: Tobik Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 14:21
        Jak skończyłem Polibudę w 2000 roku to w pierwszej robocie dostałem 3000 brutto na mies.
        Dzisiaj mam własną działalność i wyciągam na rękę od 6000 do 15000/ mies.
        Oczywiście większość z tego pożerają podatki, zusy, kredyty, ale na kromkę z chlebem zostaje.
        Radzę sobie jakoś i nie narzekam, chociaż miałbym na co.
        Nigdy nikomu nie właziłem do dupy, nic nie załatwiałem po znajomości, nie kradłem, nie oszukiwałem, starzy mnie nie ustawili.
        Mam 2 mieszkania (jedno na kredyt), dwa samochody, mieszkam sobie w ulubionym moim mieście w Polsce i jestem nawet szczęśliwy.
        I znam wiele takich osób.
        Jeden warunek: bardzo dużo pracuję, również w weekendy i święta, nie boję się wyzwań, nie boję się odpowiedzialności, nie winię rządu, kraju, od nikogo niczego nie oczekuję. Mam wyłącznie wysokie wymagania wobec samego siebie.
        • Gość: taki jeden Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: 94.75.123.* 07.04.12, 16:44
          Przejrzlem te wpisy, widze ze wiekszosc pisze, ze ankieta zawyzyla dane...

W Polandzie jest bardzo duze rozwarstwienie i to niedobrze, ale podobnie jest na calym swiecie

Z mojej perspektywy, pracownika korpo (szczebel powiedzialbym sredni nizszy, choc w tytule mam senior i nie chodzi o senior assistant :) ) te zarobki sa mocno zanizone, w duzych firmach zarobek ok 3kpln netto to praktycznie standard i malo kto zarabia mniej, natomiast sporo ludzi zarabia duzo wiecej, czesc baaardzo duuuzo wiecej

W Polandzie dzieje sie bardzo duzo zlego, to fakt, ale mimo wszystko przyklady negatywne robia za duzo spustoszenia w swiadomosci, jest za malo optymizmu, a to nie pomaga temu biednemu krajowi

Wesolych Swiat mimo to :)
        • Gość: frufru Re: Ile zarabiają użytkownicy GazetaPraca.pl? IP: *.lomza.vectranet.pl 07.04.12, 23:53
          Uwielbiam takie podejście :)
          Sam mam podobne i wkurza mnie to ciągłe narzekanie i obwinianie.
          Bierzcie się do roboty rodacy i nie marudźcie już więcej.
          Pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka