Gość: Michal Moczulski Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.UNI-MUENSTER.DE 21.06.04, 11:28 Firma Avon, moim zdaniem, jesli nawet wygra cala sprawe, co jest zupelnie prawdopodobne, straci na swoim wizerunku. Proces ten juz sie rozpoczal sama publikacja, ciekawy jestem na ile wplynie on na sprzedaz, ale to wiedza tzw dywizyjne. Szkoda ze nic o tym nie ma na oficjalnej stronie Avonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Gratuluję odwagi i życzę powodzenia IP: 195.136.98.* 21.06.04, 11:39 Słuszność jest po stronie konsultantek. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz 21.06.04, 11:48 Gość portalu: blq napisał(a): > Tzw "konsultantkami Avonu" bywaja nawet 12 letnie dziewczynki. Nie wiem, czy > to zgodne z prawem, ale wiem, jak demoralizująco wpływa na ich psychikę. Ta > firma jest chora..... nieletnie osoby muszą się zapisać na kogoś dorosłego, więc teoretycznie Avon nie współpracuje z nieletnimi, ale w praktyce koordynatorki zamawiają również nieletnie do współpracy, sugerująć zapisanie się np. na mamę. ale nie sądzę, żeby praca wpływała demoralizująco na dzieci - ja sama pracowałam w wieku 12 lat w czasie wakacji (nie w Avonie) i mogło mnie to nauczyć jedynie samodzielności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bianca Polska drugą Japonią czy drugim Bangladeszem? IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.04, 12:00 Słusznie droag poprzedniczko, praca nieletnim nie szkodzi. Pod warunkiem, że robią to, żeby polepszyć swoje kieszonkowe, a nie po to, żeby rodzina przeżyła do końca miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Polska drugą Japonią czy drugim Bangladeszem? 21.06.04, 16:12 Gość portalu: Bianca napisał(a): > Słusznie droag poprzedniczko, praca nieletnim nie szkodzi. Pod warunkiem, że > robią to, żeby polepszyć swoje kieszonkowe, a nie po to, żeby rodzina przeżyła > do końca miesiąca. zgadzam się w zupełności, choć niestety, obecnie często jest to ta druga sytuacja... więc dobrze, jeśli mają gdzie zarabiać na tą rodzinę i jeśli tyle zarobią, by ją utrzymać (w co wątpię w przypadku nieletnich, skoro dorosłym nawet często trudno tą rodzinę utrzymać). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baron Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.proxy.aol.com 21.06.04, 12:04 To sa najgorsze kosmetyki w Anglii!!!Nikt ich niechce wiec wciskaja je ludziom starym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miklosz Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: 193.151.38.* 21.06.04, 12:46 W wielu firmach stosowany jest podobny system zatrudnienia.Np.w znanych i wielkonakładowych gazetach. dziennikarze, fotoreporterzy , są właśnie tak zatrudniani i dżusowani.Kto o tym napisze? Zmowa milczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była koordynatorka Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 12:54 nie tylko okaeski mają nerwowy tryb pracy jako koordynator wytrzymałam tylko 3 miesiące będąc konsultantką 7 lat dałam się wciągnąć w straszną chrówę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszka Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 21.06.04, 13:20 Zanim sie podejmie decyzje, trzeba wiedzieć, czego sie tak naprawdę chce! Dopiero potem sie wychodzi z domu i realizuje swoje plany! Jesli nie dalas rady jako koordynatorka, to widocznie mialas jakis problem z tym.. jaki? Nie potrafilas pracowac? Czy moze Ci sie nie chcialo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JUKO GÓRĄ ORIFLAME IP: *.jelenia.com 21.06.04, 13:04 Współczuję konsultantkom Avonu,w Oriflame takie traktowanie współpracowników jest nie do pomyslenia.Kierowniczki regionalne maja umowe o pracę i wszelkie prawa z tego wynikające. Konsultanci którzy mają pozycje menagerskie nie sa ani strofowani, ani rozliczani przez firmę.Nikt nad nimi nie stoi z batem.Wypracowują swoją premię na podstawie jasnego planu marketingowego.Pracują dlatego że chcą a nie dlatego że muszą (nie mają norm ani planów do wykonania, nie piszą sprawozdań dla swoich przełozonych bo ich poprostu nie mają). Ale teraz pewnie przecietny Polak i tak wrzuci te dwie firmy do jednego worka. Cóż takie już jest to nasze piekiełko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Futerkowa Re: GÓRĄ ORIFLAME IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 21.06.04, 13:31 Zauważ JUKO kto się tak właśnie zachowuje - osoby, ktore zwykle nie mają pojęcia ani o kosmetykach ani o działaniu w firmie (czyli też o planie marketingowym). Klient i tak wybierze produkt, który bardziej go zadowoli, i który mu pomoże. A jeśli zechce współpracować jako konsultant, to na pewno to zrobi. W końcu to jego decyzja. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Re: GÓRĄ ORIFLAME 21.06.04, 13:32 Zgadzam się z przedmówcą..wszystko bądzie wykorzystane przeciwko sprzed.bespośredniej...a nie powinno tak być.Od wielu lat pracuję w tym systemie,ale nigdy nie zdecydowałam się na współpracę z Avonem ,bo propaganda sukcesu jaką siali przyprawiała mnie o zawrót głowy....Zero prawdy,zakłamanie i wyzysk konsultantek.Jak można zmuszać dziewczyny do regularnych zakupów i nic im za to w zamian nie dawać???....Jestem za tymi kobietami,które miały odwagę podjąć walkę z tym molochem...Ciekawe czy za nimi wstawią się inne,czy będą się bały...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: GÓRĄ ORIFLAME IP: 157.25.139.* 21.06.04, 13:50 Kurcze. Nie jest lepiej jechać do hurtowni kupić torbę kosmetyków i zysk brać do własnej kieszeni? To nawet lepiej niż należeć do jakiejś piramidki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan dreptak Re: GÓRĄ ORIFLAME IP: *.dialup.telenergo.pl 21.06.04, 13:52 pani okaeska pięć lat temu podpisała umowę z avonem, przez te pięć lat (czyli 60 miesięcy) wykonywała co jej kazano, rozliczała się jak trzeba, wystawiła avonovi co miesiąc fakturę i wszystko było OK., po czym avon doszedł do wniosku, że pani okaeska coś nie za mocno przykłada się do pracy i podziękował jej za współpracę, nagle z nieba zstąpił archanioł Gabriel i nastąpiło przebudzenie, ależ mnie się należy i przysługuje (dwa najbardziej ulubione słowa socjalistycznego pracownika), to ja się pytam czy pięć lat temu pani O. nie wiedziała co podpisuje, blondynka jakaś czy co ??? a może przez te 60 miesięcy ktoś z avonu trzymał jej kałasznikowa przy plecach i zmuszał do wystawiania faktur, dla mnie to po prostu pazerna baba, której nie chce się robić i próbuje wydoić dużą firmę na spore pieniądze, i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: GÓRĄ ORIFLAME IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 21.06.04, 14:24 Oczywiście, że nie lepiej! A dlaczego? Bo w hurtowniach nie ma tak skutecznych kosmetyków. Kosmetyki posiadają zazwyczaj "niewiadomy skład". A o kosmetykach Oriflame możemy się dowiedzieć wysyłając pytanie do firmy.. Skład kosmetyków jest pewny i sprawdzony - szwedzkie badania to potwierdzają! Poza tym kosmetyki Ori sprzedawane są wraz z poradą kosmetyczną i przez większość klientów są bardziej cenione, bo opinia konsultanta jest szczera (ja o to sumiennie dbam). Poza tym możemy się szkolić za darmo i dowiadywać/używać kosmetyków za darmo - na prezentacjach. Nie każdy człowiek myśli jedynie o pieniążkach! Dla mnie ważniejsze jest by pomóc klientowi, by sprawić, by był zadowolony z tego co kupił i by kupił to tylko dlatego, że chciał, a nie dlatego, że musiał! Klient ma wybór i to on decyduje co chce kupić a czego nie. Taka sprzedaż jest ceniona przez wielu wielu klientów o czym przekonuję się cały czas! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fachman Re: GÓRĄ ORIFLAME IP: *.hnet.pl / *.crowley.pl 22.06.04, 09:45 Masz rację Kasiu !! przykro mi, że na forum zabierają głos ludzie nie mający zielonego pojęcia o tym co piszą, wkładanie do jednego worka Avonu, piramidek, itp świadczy o nieznajomości zagadnienia sprzedaży bezpośredniej, ale w naszym kraju dyletantów nie brakuje, co widać na każdym kroku.Pozdrawiam wszystkich:) z wybrzeża gdańskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fachman Re: GÓRĄ ORIFLAME -Firma przyjazna człowiekowi!! IP: *.gda.pl 23.06.04, 19:12 Rosomak ty nie kumasz tematu ! jeśli porównujesz sprzedaż bezpośrednią, lub mlm z piramidkami to tak jakbyś nie widział różnicy pomiędzy np exportem a przemytem piramidki są nabijaniem klientów w butelkę , mlm to forma dystrybucji towarów i usług poprzez sieć współpracowników od producenta do klienta finalnego, omijając sieć hurtowni, detaliczną itp,itd. zabierając głos w dyskusji warto mieć odrobinę orientacji o co chodzi. Oriflame wykorzystuje mlm do dystrybucji kosmetyków i to naprawdę działa!!!.Ja wspólpracuję z Oriflame od 10 lat i nie pozwolę by ktokolwiek ubliżał tego typu pracy. Ciemnogród jednak w narodzie panuje, co widać w dyskusji . Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oriwona Re: GÓRĄ ORIFLAME IP: *.gdynia.mm.pl 22.06.04, 11:20 Tu przynajmniej nikt nam nie zabierze tego co zbudujemy!! Naszą pracę będa dziedziczyc nasze dzieci. Ja na miejscu okaesek tez bym sie wkurzyla, chociaz pewnie nie jestem w stanie wyobrazic sobie ogromu pracy, jaki włożyly w budowe takich grup. W Oriflame do pracy mogę zmotywować się tylko sama bo nawet nasi koordynatorzy zatrudnieni przez firme nie mają na nas żadnego wpływu - albo chcemy coś zrobić albo nie. Mamy po prostu własną firmę. I co najważniejsze nikt nas nie ogranicza jakimś terenem działania. Zapisana osoba jest zawsze w mojej grupie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: GÓRĄ ORIFLAME IP: *.jelenia.com 22.06.04, 12:57 Teraz widać jak na dłoni jakimi metodami osiagneli to pierwsze miejsce. Zawsze ukrywali to i pod płaszczykiem firmy przyjaznej kobietom(dbali chyba o to by nie przytyły- z nerwów)wyciskali z nich ostatnie soki. Ale masz rację teraz nikt nie rozróżnia tego że Oriflame i Avon działają wg zupełnie innych zasad, szczególnie w podejściu do konsultantów.To dwie zupełnie rózne filozofie, które mozna sprowadzić do tego że w Avonie panuje i panował zamordyzm a Oriflame to firma naprawdę przyjazna swoim konsultantom. Tu (jestem konsultantem od ponad 10 lat) nie ma regionalizacji,co wyklucza zagęszczenie i silną (morderczą konkurencję wewnetrzną). Nie narzuca się planów do wykonania.Przed nikim nie trzeba się tłumaczyć.Nie musimy pisać zadnych raportów.Koordynatorki są zatrudniane na umowę o pracę.Nie straszy się zwolnieniem a przede wszystkim to co jest wypracowane jest TWOJE do końca życia a później podlega dziedziczeniu. Kiedyś tłumaczyłem to pewnej okaesce ze Ślaska ale ona nie wierzyła,była zaślepiona.Rok temu ją zwolnili,wpadła w depresję.Współczuję jej.Ale ludzie sami sa sobie winni. Jak wybierają miejsce na urlop to zastanawiają się które miejsce bedzie lepsze,ładniejsze, wygodniejsze.A jak podejmują ważną decyzję życiową dla kogo bedą pracować dają się uwieść prezentami,kuferkiem z kosmetykami i innymi wciskanymi im pierdołami. Dziękuję Bogu i swojemu rozsadkowi że kiedyś wybrałem Orifalme a nie Avon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fachman Re: GÓRĄ ORIFLAME IP: *.gda.pl 23.06.04, 19:28 Zgadzam się z Tobą Adamie w 100% , ja również współpracuję z Oriflame od ponad 10-ciu lat i jestem BARDZO zadowolony!!! niewyobrażam sobie dziś pracy na etacie! jestem WOLNYM człowiekiem pracuję gdzie chcę i ile chcę a firma Oriflame płaci uczciwe pieniądze za uczciwą pracę!!! pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i zachęcam do przyjrzenia się możliwościom drzemiącym w planie marketingu Oriflame:). Odpowiedz Link Zgłoś
1szylider Re: To jasne, że GÓRĄ ORIFLAME 24.06.04, 00:34 Gość portalu: Fachman napisał(a): > Zgadzam się z Tobą Adamie w 100% , ja również współpracuję z Oriflame od ponad > 10-ciu lat i jestem BARDZO zadowolony!!! niewyobrażam sobie dziś pracy na > etacie! jestem WOLNYM człowiekiem pracuję gdzie chcę i ile chcę a firma > Oriflame płaci uczciwe pieniądze za uczciwą pracę!!! > pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i zachęcam do przyjrzenia się > możliwościom drzemiącym w planie marketingu Oriflame:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosi Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.visnet.pl / *.visnet.pl 21.06.04, 14:07 żeby zostać konsultantką Avonu trzeba mieć skończone 18 lat!!!!!!!! Żadna dwunastolatka nie zostanie zarejestrowana jako konsultantka. Jeśli jakaś rozprowadza kosmetyki to robi to za swoją mame, siostrę, czy kogoś starszego. Wydaje mi się, że jeśli ma na tyle sprytu, żeby pomagać komuś dla kogo to robi (i pewnie mieć od tego zysk), to raczej wszystko w porządku z jej psychiką i w przyszłości łatwiej jej będzie wystartować w życiu. Sama jestem koordynatorką i mam kilka takich pracujących mam - konsultantek, którym pomagają nastoletnie córki i są zadowolone, że nie muszą wydawać kieszonkowego na błyszczyk do ust, tylko zarobią sobie u mamy na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEUJS+SSJHY Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 14:13 "(...)W 1995 r. była młodą matką na urlopie wychowawczym. Wcześniej w administracji Zakładu Oczyszczania Miasta wypisywała karty kierowców, podawała kawę. Ale ją zredukowali. (...)" CO TO ZNACZY ZREDUKOWAĆ KOGOŚ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mynia na temat Avonu i tych innych (Oriflame etc etc) IP: *.kopnet.pl 21.06.04, 14:14 Czytelnicy!! żyjemy sobie w dzisiejszym świecie nastawionym maxymalnie na zysk. O tym trzeba przede wszystkim pamiętać. Ja tutaj z mojej strony nie mam nic osobiście do czynienia z zadną z tych firm (powiem precyzyjniej- nawet nie 'zaopatruję' sie w kosmetyki u nich). Natomiast doskonale widzę (jak i zresztą pewnie wszyscy) jak firmy te biją się o klientów. Codziennie jakaś przemiła pani/pan pyta się mnie czy nie zechciałabym... ble ble ... (mam w moim mieście tzw centrum obsługi konsultantek). Mam tylko 1 uwagę- kosmetyki sprzedawane przez te koncerny nie są cudami-są tylko ładnie opakowane, katalog-wiadomo czyni swoje (odpowiednie zdjęcia, nasycenie barw, prezentacja wyrobów)-któraż z nas nie chce oglądać czasem ładnych pań w katalogu i marzyć-jak kupię, to też tak bede wyglądać??!!! SIC!! A może SHIT?! TO JEST TZW REKLAMA. Jak mówią-reklama dżwignią handlu!!!! W czasach dzisiejszych robi się to tak: (działa to nie tylko w tych koncernach ,ale i w tych hipermarketach-min .promocje) największy zysk będzie wtedy,gdy ładnie opakowane g...., odpowiednio wyreklanmowane sprzedaje się za niemałe pieniądze! A nasze polskie kosmetyki (i nie tylko polskie-ale te sklepowe) biją na głowę !!!te pięknie prezentowane niby-cudeńka( g....) dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: na temat Avonu i tych innych (Oriflame etc et IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 21.06.04, 14:44 Moja droga, KAZDA FIRMA potrzebuje reklamy. Jaka by ona nie była - czy z ust do ust, czy wśród znajomych, czy w prasie, czy w mediach - to jednak jest to reklama! Hipermarkety czy sklepy również wywieszają szyldy, również upiększają swoje stoiska i zachęcają.. Ale to to znaczy, że te produkty są gorsze? Nie! Tak samo jak kosmetyki z katalogu.. Sama sie przyznałaś do tego, że nie jesteś ani klientką, ani konsultantką. Dlaczego więc wypowiadasz się na temat tych kosmetyków? Skoro ich tak na prawdę nie stosowałaś?! Przecież NIC kompletnie o tym nie wiesz..! Podniecasz się jedynie tym, że ktoś raz czy dwa razy do Ciebie potrzedł i zapytał o Twoją opinię, dał Ci szansę, byś mogła spróbować.. Ja jestem konsultantką, ale bardziej niż na sprzedaży zależy mi na pomocy klienta, na jego zadowoleniu.. i nawet jeśli miałabym mu kupić produkt z własnej kieszeni, to to zrobię. A wiesz dlaczego? Bo nie jestem tak pazerna jak Ci się wydaje i nie należę do osób, dla których liczy się jedynie napchany portfel! Powiedz jaką miarą mierzysz produkty katalogowe z produktami dostepnymi w sklepach? Jakiego sposobu używasz do porównania? To jest paranoja, żeby porównywać kosmetyki tylko z wyglądu (bo kilka razy zobaczyłaś katalog)! Liczy się działanie, prawdziwa opinia a nie "użalanie" się nad produktami, z którymi nie było kontaktu! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucka Re: na temat Avonu i tych innych (Oriflame etc et IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.06.04, 15:22 a ja próbowałam i to kilka razy a teraz już wiem napewno ,że serdecznie dziękuję .Kosmetyki te to porostu g....o ,ale trzeba przyznać ,że cena też gówniana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konik Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 21.06.04, 14:25 W TVP jest tak samo!!! nikt się nie zamierza zainteresować że w państwowej firmie w ten sam sposób oszukuje się państwo? Że w Opolu na prawie 30 osób pracujących w ośrodku na etacie jest 3 słownie: trzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Avon juz dawno splajtowal w Europie Zachodniej IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 21.06.04, 14:26 i teraz zostala im jeszcze eksploatacja POlski i innych krajow ex-demoludu. We Francji Avon praktycznie juz nie istnieje podobnie jak Herbalife i inne tego typu systemy piramidowe. Za 10-15 lat i w Polsce Avon zejdzie na psy jak wszyscy sie przekonaja na czym ten system polega. Ludzie naiwnie marza a amerykanska centrala inkasuje ! Nie mowiac o jakosci ich produktow ktora jest na poziomie tych z najnizszej polki supermaketu bez zadnej etykietki w litrowych butelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fachman Re: Sprzedaż bezpośrednia - Tak , wyzysk NIE! IP: *.hnet.pl / *.crowley.pl 22.06.04, 11:46 Avon działa z powodzeniem od ok stu lat i póki co ma się dobrze, zawdzięcza to m. in odpowiedniej jakości swoich produktów, nie jest prawdą, że oferuje "szajs" gdyż po ponad 10-ciu latach obecności w Polsce konsumentki zorientowały by się:), rynek francuzki jest specyficzny i nie jest wyznacznikiem do uogólniania trendów światowych.ja jestem z konkurencji, mimo to doceniam Avon za profesjonalizm, nie pochwalam ich metod nacisku na osiąganie efektów, i cieszę się że nie wspólpracuję z nimi.pozdrawiam wszystkich zainteresowanych!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieedzwiadek o co wam wszystkim chodz??? IP: 80.53.12.* 21.06.04, 14:26 przeciez w Avonie znajduje zatrudnienie wiele kobiet, dla ktorych wielokrotnie kupienie sobie nowej szminki, tuszu czy perfum byloby zbyt kosztowne w normalnym sklepie, te kobiety nawet skromnymi zamowieniami zarabiaja na swoje ,,male przyjemności". sama jestem konsultantka i chociaz wiem ze z wysokosci moich zamówień najbardziej cieszy sie gora nic mnie to nie obchodzi!!! gdybysmy patrzyli takimi kategoriami nie kupowalibysmy nic!!!!! sprzedaz bezposrednia pozwala dotrzec do kazdego klienta, a doswiadczone konsultantki potrafia doradzic i pomoc nie patrza ctylko na swoj zarobek!!! fakt w avo nie ,,pracuja " osoby nieletnie, ale przeciez umowa jest podpisywana na rodzicow!! jesli dziecko chce sobie dorobic i nauczyc sie oszczednosci i gospodarowania swoimi pieniedzmi to chyba dobrze??!! ja sama zaczynalam w avonie majac 16 lat. treaz mam 19 i własny dochód, wcale zreszta nie maly, zadowolenie wielu kobiet z moich porad i włsne doświadczenie i wiedze jak do tej pory zdobylam..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: o co wam wszystkim chodz??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 15:00 Twoje poglądy są z gruntu błedne gdyż: - Jakie prawo ma firma Avon wydawać ewidentne polecenia służbowe prywatnej i niezależnej firmie moim zdaniem żadne - Robienie planów pracy na polecenie przełożonej / notabene jakimi prawem ktoś kto ma własny interes ma mieć przełożoną / jest niezgodne z niczym bo to przecież niezależna firma danej osoby. - Jedynym celem Avonu jest unikanie płacenia podatków i tutaj jest pies pogrzebany i cynicznym postępowaniem jest wykorzystywanie bezrobocia w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glob Polska w powijakach IP: *.dyn.iinet.net.au 21.06.04, 15:03 To co na Zachodzie juz dawno przeminelo, to znajduje zastosowanie wlasnie w Polsce i nie tylko. Caly Blok Wschodni jest penetrowany. Firma Avon, toz to dawna przeszlosc. Jej kosmetyki nie byly jednak az takie dobre skoro w krajach zachodnich tak ochoczo z nich zrezygnowano. Teraz w krajach anglosaskich jest moda na sprzedawanie w ten sam sposob ubran damskich, ale juz tez powoli zanika. Dla mnie zostanie tajemnica poniszynela, dlaczego na taka sprzedaz pozwalaja sklepy? Przeciez to dla nich konkurencja. Avon juz w tej chwili jest bogaczem i nikt z nim nie wygra. W takich firmach jest wlasnie ciagla rotacja pracownikow zeby ktos nie zaczal czegos zadac. Oni maja w tym wspaniale doswiadczenie i jezeli podpisali z kims umowe, to z pewnoscia jest ona dla nich zabezpieczeniem. Ciekawi mnie tylko, jak dlugo Polska bedzie jeszcze za murzynami??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnolia Re: Polska w powijakach IP: *.brpo.gov.pl 23.06.04, 13:41 Zgadzam sie Glob. Niewolnicze systemy rozbija TYLKO myślenie i działanie zgodne z logiką. Etyka się w tych rozważaniach takze przydaje. Osobiście powiem, że kosmetyki AVON-u nie są takie złe, ale rozważę mozliwość zrezygnowania z nich skoro mają tak niejasne zasady obchodzenia się z pracownikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Praca OKS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 15:18 Jestem przekonana, że każda z OKSek która pełni taką funkcję w Avonie w pełni popiera ten proces, wytoczony przez swoje koleżanki "po fachu". Dokładnie wiem jak wygląda dzień takiej OKSki i wierzcie mi, że posty w których piszecie: "kiedy pracowały to wszystko im odpowiadało, a gdy firma rozwiązała umowę dopiero poszły po rozum do głowy..." są nie trafione. Każda z pań na stanowiku OKS chciałaby miec umowę o pracę podpisaną z firmą Avon. Uważam że właśnie tak powinno być. Od stanowiska OKS, przez "dywizyjną" i "kierowniczkę regionu" kazda powinna miec umowę o pracę. To było by sprawiedliwe - chociażby ze wzglęu na czas i zaangażowanie jakie wkładają w swoją pracę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja@ Re: Praca OKS IP: 217.187.46.* 21.06.04, 15:57 Problem nie w tym co wolałyby współpracownice firmy. Firma Avon preferuje taką a nie inną formę umowy z osobami pracującymi dla niej, i ma do tego pełne prawo. I wcale nie chodzi jak ktoś wyżej napisał o unikanie podatku czy opłat ZUS. Te opłaty płaci zawsze pracownik, obojętnie czy zrobi to osobiście, czy opłaty uiści w jego imieniu firma. W tym drugim przypadku pracownik po prostu dostanie mniej na konto. Uważam że dla firmy ważniejsze są inne aspekty. Byłoby np. możliwe ustalenie niższej niż owe 20 tyś. miesięcznej pensji dla OKS- np. 3 tyś. a w zamian rekompensatę ponoszonych wydatków przez OKS. Tylko że jestem pewny że jako efekt nastąpiłby już w 1 miesiącu gwałtowny spadek sprzedaży i równie gwałtowny wzrost kosztów wykazanych przez OKS. I nie oszukujmy się. Przy podanych w artukule sumach praca dla Avonu jest dla OKS szalenie atrakcyjna. A i warunki i zasady tej współpracy są jasne od początku. WięC gdzie leży problem ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Praca OKS IP: *.sns-felb.debis.de 21.06.04, 18:11 Przeczytaj dokladnie artykul. Wynika z niego wyraznie ze przy zarobkach 2 tys. netto firma oszczedza na ZUS 400 zl ( takich pracownikow jest pewnie kilkadziesiat tysiecy). Nie mow ze nie ma to dla nich znaczenia! Przypuszczam, ze nie zawieraja tez umow o przedstawicielstwo handlowe (gdzie poprzez ustalenie prowizji mogliby wyeliminowac problem wzrostu kosztow) Oni nie mowia "konsultankom" 2% od utargu jest wasze (robta co chceta). Oni ustalaja plany i zmniejszaja te prowizje. A wiesz dlaczego? Przedstawiciel handlowy po wypowiedzeniu umowy moze domagac sie odszkodowania za to, ze pozyskal stalych klientow a dalsza prace mu sie uniemozliwia. A z taka smieszna umowa zostaje na lodzie bez niczego. Jak sie zastanowisz, to zauwazysz, ze jest roznica miedzy fryzjerka pracujaca na wlasny rachunek, a "konsultantka". Pierwsza ma wykonuje zlecenia dla wielu klientow, ma szanse wyrobic sobie "Marke", zdobyc stalych klientow. "Konsultantka" wszystko czego dkonala moze stracic z dnia na dzien, bez powodu. Jasne to sa te zasady tylko dla Avonu. Osoby, ktore imaja sie takich zajec, nie maja o tym pojecia, a jesli nawet, to brakuje im wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja@ Re: Praca OKS IP: 217.187.46.* 21.06.04, 21:45 Wydaje mi się że nie rozumiesz istoty sprawy jeżeli chodzi o ZUS. Twoje stwierdzenie "przy zarobkach 2 tys.zł netto firma oszczędza 400 zł." jest z założenia fałszywe. Bo kto powiedział że pracownik ma zarabiać 2 tyś. netto. Zarobki pracownika ustala przecież sama firma. Jeżeli firma założy że pracownik powinien ją kosztować 2 tyś. to ma dwie możliwości. Albo zatrudni go na etacie, odprowadzi 400 zł na ZUS i pracownik dostanie na konto 1,6 tyś. Albo, tak jak w Avonie, pracownik dostanie 2 tyś., a 400 zł na ZUS zapłaci sobie sam. Wychodzi na to samo. Twoje porównywanie różnych form pracy czy działalności gospodarczej nie wnosi nic do sprawy. Istnieje wiele form - praca na etacie, umowy agencyjne, franchising, umowy o dzieło, własna firma itp, itd. Tyle że Avon preferuje taką formę - jeżeli komuś to nie odpowiada nie musi podejmować współpracy i tyle. O odszkodowaniu dla przedstawicieli handlowych pierwszy raz słyszę. Pozyskani klienci są klientami firmy a nie przedstawiciela, który za wykonaną pracę dostał pieniądze. Podobnie jak wynalazki czy odkrycia naukowe nie są własnością wynalazcy tylko firmy w której pracuje(jeżeli oczywiście zostały dokonane w czasie pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
sister52 Re: Praca OKS 23.06.04, 22:20 Witam, osoby powyżej OKS czyli dywizyjna i regionalna są pracownicami AVONu! One mają podpisane umowy. Tylko OKS i koordynatorzy ich nie mają. Moim zdaniem brak umów z OKS jest ewidentnym wymigiwaniem się od płacenia ZUSu itp. Wiem co piszę, bo jestem dobrą znajomą jednej z OKS i wiem jak to od środka wygląda. Poza tym zarobki rzędu 20000zł to ktoś sobie z palca wyssał. Jestem w dość dobrym okręgu i zarobki mojej OKS to ok. 12000. Po opłaceniu wszystkiego zostaje jej 700- 800zł na życie. Naprawdę! Jak zaczynała pracę w Avonie zasady były inne. A teraz pracuje tylko dlatego, że musi i ma zobowiązania finansowe itd. Jak ktoś nie wie jak to wygląda, to po co się wypowiada? Trzeba zbadać sprawę i wiedzieć o czym się pisze. Ja w pełni popieram panie, które wytoczyły ten proces. Jedna z nich została wyrzucona, bo nie wyrabiała z cholernie wyśrubowanym planem. A druga (jedna z lepszych w Polsce) wyleciała z dnia na dzień, bo zdecydowała się być świadkiem w tej sprawie. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzoza Re: Praca OKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 22:30 to chyba Twoja OKS daje brylanty albo i lepsze rzeczy swoim koordynatorom jak 12000 zł zostaje 800 ?????? chyba nawet wacików sobie za to nie kupi a co dopiero zobowiazania finansowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnolia ETYKA BIAŁEGO CZŁOWIEKA - BOJKOT AVONU IP: *.brpo.gov.pl 21.06.04, 15:06 W kapitaliźmie jest i dobrze i źle. Jak w kazdym ustroju. I z kazdym świństwem trzeba walczyć z głową. Myslę, ze można wesperzec kobiety ktore nie nabyły zadnych praw emerytalnych i socjalnych pracujac dla Avonu w prosty sposób. Ogłośmy BOJKOT ZAKUPÓW W AVONIE NP. na kilka wybranych miesięcy. Dajmy czas na przygotpwanie do tego bojkotu tym ktore tam TERAZ pracuja albo tym które MUSZA koniecznie cos tam kupić. A potem pokażmy ze stac nas na babska solidarność. Taka zwykla i codzienną. Kazdy kto zmusza innych do niewolniczej pracy i okrada z ich praw aby sobie zarobic i bezstresowo prowadzic interes powinien miec CZAS i OKAZJE do indywidualnych przemyśleń. Stwórzmy ją !!!! TO NIE JEST WINA FIRMY ANI ZADNYCH "ICH", "ONYCH", "TAMTYCH". TYLKO I WYLACZNIE NAS - KONSUMENTÓW. Dlatego globalizacja jest zła ze nie wiemy jak etycznie konsumowac to co wytwarzamy. Nie kapitalizm jest zły ale to jak go uzywamy. Nie noz jest zły, ale noza mozna uzywac zarowno do krojenia chleba jak i do zabijania. "Oni" to my, tylko tacy ktorzy zboczyli z drogi etyki i zasad ogolnoludzkich, wybierając etykę jakąś....etyke kapitalizmu., własnej firmy, bialego człowieka... TO DLATEGO ZE NIE WALCZYMY JUZ O GODNOSC TAKIE RZCZY MAJA MIEJSCE TO DLATEGO ŻE PRZESTAJEMY CHRONIC W NAS TO CO CZYNI NAS LUDŹMI dajemy pole do popisu roznej masci terrorystom...Oni własnie sa bezsilnymi z powodu naszych wborów...z powodu tego ze MY milczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nevsky Re: ETYKA BIAŁEGO CZŁOWIEKA - BOJKOT AVONU IP: 62.29.248.* 21.06.04, 17:45 Kobieto,swoje fanatyczne zapedy wyladuj w kuchni przygotowujac bitki-na pewno wyjde soczyste i miekkie. Nikt w Avonie nie zmusza nikogo do niewolniczej pracy,to nie supermarket! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnolia Re: ETYKA BIAŁEGO CZŁOWIEKA - BOJKOT AVONU IP: *.brpo.gov.pl 23.06.04, 13:19 A Ty "MĄDRA" Głowo nawet się nie zabieraj do czytania postów bo i tak nie potrafisz tego robić. Twoja odpowiedź JEST NAJLEPSZYM DOWODEM na umiejętnośc dyskusji z ludźmi o innych poglądach. I właśnie to chciałam pokazać umieszczając tego posta. Niestety - powiem z przykrością ale bez rozczarowania - udało sie to pokazac na Twoim przykładzie. W POLSCE SIE NIE ROZMAWIA. NIE DYSKUTUJE. NIE USTALA JASNYCH WARUNKOW PRACY I PŁACY. SCHEMATY WYSTARCZĄ. NIKT NIE NAPISAŁ W ARTYKULE WPROST: Takie a takie były warunki umowy na piśmie takie a takie warunki umowy były przekazane ustnie takie a takie warunki pracy były w praktyce Wystąpiła rozbieżnośc, która swiadczy o tym a o tym... Dlatego całkiem świadomie umieściłam mocno "przerysowaną" wypowiedź. NIKT NIKOGO PRAWDOPODOBNIE NIE INFORMOWAŁ ze konsultantki i okaeski NIGDY NIE BEADA MIALY PRAW PRACOWNICZYCH jak w KODEKSIE PRACY bo to inna forma zatrudnienia I W POLSCE WŁASNIE - jak NIESTETY - w innych krajach o których mawiamy - mniej rozwiniete...NIE POSŁUGUJEMY SIE KONKRETAMI. Nawet w tej internetowej dyskusji wiecej jest epitetów, określników, bajdurzeń, ubolewań NIZ KONKRETÓW. Wiele firm, wielu ludzi zyje z niedopowiedzeń i tego że inni maja marzenia i trzeba im wcisnąć troche kitu aby sie im wydawało, że właśnie je spełniają. NIEWOLNICTWO Panie mądralo ma różne formy. Jedną z podstawowych dzięki której ten system (niewolniczy) wciąż istnieje jest ŻEROWANIE NA CUDZEJ NIEWIEDZY, NIE WYJAŚNIANIE TEGO CO JEST DLA wykonującego prace istotne, ukrywanie tego, stwarzanie warunkow w ktorych mu sie wyadeje że niezbyt dobre warunki sa jedynymi na które może liczyć. Niech mu sie wydaje tak jak mu sie marzy, a będzie i tak jak wymyślił pracodawca. Nazywa sie to nie uszczęsliwianiem potencjalnego pracownika wiedzą na siłę...skoro sie nie uczy to jego problem.... CZYŻBY ? A moze tak KULTURA DIALOGU byłaby czymś bardziej pożytecznym i ludzkim ? A Ciebie Panie mądralo nie chce mi się nawet krytykować. Należysz zapewne do tego stadka ktorego NIE STAC NA DIALOG. Nie stac na konkrety bo myslisz inwektywami i złością. To niestety takze nie nowośc w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: ETYKA BIAŁEGO CZŁOWIEKA - BOJKOT AVONU IP: *.brpo.gov.pl 23.06.04, 13:29 ten post jest pare dalej - szkoda ze bez dedykacji dla mądrali... A won mi stąd Przeczytaj komentowany artykuł » Autor: Gość: sosna IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl Data: 23.06.2004 05:20 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- Te kobiety nie chciały być bierne.Wpadły w łapy wyrafinowanego oszusta, który ma wiele lat doświadczenia i zapewne wielu zatrudnia psychologów, więc dokładnie wie, co i dlaczego robi. Rzecz jest oczywiście w KASIE!! i te wszystkie akcje Kobiety Przedsiębiorcze, Różowe wstążki kontra itd mają tylko pięknie opakować główny cel PIENIĄDZE, tam na górze chyba niewyobrażalne. Wykopali ich już z normalnych krajów cywilizowanych, więc szaleją tu, na wschód od Odry, traktując wszystkich jak białych niewolników. Arogancko olewają wszystko i wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzoza Re: ETYKA BIAŁEGO CZŁOWIEKA - BOJKOT AVONU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 21:38 a ty sosna tego nimby nie wiedziałaś tam pracujac ? Odpowiedz Link Zgłoś
broda52 Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz 21.06.04, 15:15 Dziwna sprawa że do tej pory okaeską odpowiadał system pracy bywały na bankietach i wycieczkach rozbawione i szczęśliwe ale w momencie gdy przestały być " gwiazdami " firma podziękowała za współpracę to firma jest be gdzie były do tej pory .Dlaczego pracowały za "tak nędzne grosze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Znowu bledne iformacje - BZDURY !! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 21.06.04, 15:18 to bzdura co Gazeta pisze na temat kosztow zatrudniania pracownika i podpsywania z nim umowy o swiadczenie uslug. Aby uzyskac 5000 zl na reke na umowe o prace kosztuje to pracodawce mniej wiecej 8900 (ze wszystkimi skladkami) a w przypadku prowadzenia wlasnej dzialalnosci gospoadrczej 8 900 a nie 6 800 !! Wiem, bo sam takie faktry wystawiam. Jak na wiodacy dziennik w kraju to piszecie straszne brednie. Ciekawe czy wiekszosc Waszych informacji sa rownie wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja@ A gdzie rzetelnośc dziennikarska IP: 217.187.46.* 21.06.04, 15:32 Co za tendecyjny artykuł. Sam dobór słownictwa czy np. porównywanie siedzib prawników reprezentujących obie strony (mieszkanie w bloku kontra luksusowy biurowiec) ma na celu wyłączenie rozumu i kierowanie emocji w pożądanym kierunku. Główna teza artukułu, że firma poprzez opisany stosunek pracy z pracownikami oszczędza na ZUS-ie jest po prostu idiotyczny. Dla firmy jest przecież obojętne czy podane w artukule 20 tyś. wypłaci współpracownikowi i ten sam uiści opłatę w ZUS, czy też firma sama odprowadzi ZUS a resztę dostanie pracownik. Przecież nikt nie gwarantował tym pracownikom dochodu 20 tyś. netto. Warunki wsółpracy były klarowne i jasne od początku. Nie dopatrzyłem się też w opisanej sprawie jakiegoś buntu kobiet z Avonu. Widzę tylko próbę odwetu czterech byłych współpracowniczek firmy i być może okazję na wyciągnięcie kasy od firmy Avon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dimbo Re: A gdzie rzetelnośc glowny problem nieujawnony IP: *.um.poznan.pl 22.06.04, 17:37 Glowna przyczyna, dla ktorej te panie poszly do sadu nie jest w tym artykule napisana. ZUS, umowa czy nie umowa, praca w takiej formie czy w innej to sa preteksty. Chodzi o traktowanie OKS przez niektorych (podkreslam NIEKTORYCH) przelozonych - tj. niektore dywizyjne i dwie panie dyrektorki, ktore sobie w kompletnie niekontrolowany sposob rzadza firma. Wiem, ze gdyby ktos z wyzszego kierownictwa (nie mowie o tych dwoch paniach) chcial z tymi kobiteami, ktore ida do sadu, chociaz porozmawiac to prawdopodbnie nie byloby tej calej "aferki". Anonimy z lista przekretow pan dyrektorek od obecnych OKS byly slane najpierw do Warszawy a potem do centrali na europe wsch do londynu, od okolo pol roku, bo styl "sprawowania wladzy" i destrukcyjnych zachowan tychze dwoch pan stawal sie nie do zniesienia. Co zrobilo kierwonictwo warszawskie? wynajelo owszem firme do badania nastrojow, ale polega to na tym, ze ich konsultant dzwoni i pyta pracujace OKS, jak im sie pracuje! wiekszej glupty nie mogli wymyslic - nikt pracujacy przy zdrowych zmyslach nie powie obcej osobie, ze sie jej zle pracuje!!!!!! i do kogo jakie ma zastrzezenia!!!!! ogolny nastroj wsrod "normalnych" i chcacych normalnie pracowac OKS byl i jest taki, ze ze strony kierownictwa nikt nie podjal zadnych dzialan, zeby ukrocic wszechwladze dwoch pan dyrektorek. Byly i sa jak szare eminencje, rozdaja uznaniowo nagrody i przywileje, tak ustawiaja plany sprzedazy, ze premie i wykonanie planow wykonuje te OKS ktore maja wykonac (ktore dobrze w tylek wlaza), babia kase na fikcyjnych fakturach za nagrody i spotkania, ktorych nikt nigdy nie widzial i na ktorych nikt nigdy nie byl, itd. itp. To te dwie panie sa sola w oku wszystkich OKS. Nie mowie o tych , ktore chcialyby 20 tys za nic, albo ktore nie potrafia pracowac, bo takich tez jest sporo, ale o tych ktore chca pracowac, a formy kontroli, nacisku, wyciskania staly sie nie do zniesienia i to chodzi takze o zwykle stosunki miedzyludzkie miedzy OKS a przelozonymi - przez te dwie panie zaczeto ludzi traktowac w AVONIE jak psy! Moze pan autor zapytalby takze o te fakty? Tylko proponuje dotrzec do pan ktore pracuja co najmniej kilka lat, zeby bylo porownanie z metodami poprzednich dyrektorow sprzedazy...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Panie Bogdanie (Autorze) IP: *.gs.com 21.06.04, 15:38 A moze by sie tak nie rozwlekac i przedstawic sprawe zwiezlej. Rozpisywanie sie nie swiadczy o jakosci reportazu. Czasem bywa wprost przeciwnie. Naprawde nie moge polecic artykulu nikomu choc problem jest ciekawy. Niestety sposob przedstawienia uwazam za pismactwo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.ipt.aol.com 21.06.04, 15:46 wiecie co moim zdaniem na psychike takiej dziewczyny gozej dziala brak zajecia walesanie sie po knajpach niz nauka jak zarabiac na swoje potrzeby i nie gadajcie bzdur bo ich nikt do tego nie zmusza a poza tym to umowy sa na osoby zawsze pelnoletnie czyli w tym momencie rodzice ufaja avonowi i godza sie na to aby ich dziecko uczylo sie odpowiedzialnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Kapitalizm dzieli bogactwo, socjalizm - biedę! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.04, 15:56 "Świdzińska miała tylko umowę cywilną. Avon wyciskał z niej, ile się dało. Gdy rok temu ją zwolnił, pozwała go. - Walczę o godność - mówi." P. Świdzińska ma oczywiście prawo mówić co chce, jednak wina leży nie po stronie firmy, lecz po stronie państwa, które wymusza ZUS, obkłada zbyt wysokimi podatkami i pobiera składkę "zdrowotną". Gdyby nie firma Avon, nie zarabiałaby 3000 zł miesięcznie. Chociaż z pewnością urlopów miała by aż za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichm1 Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz 21.06.04, 16:04 Nie rozumiem, dlaczego tzw. oeski zostały zwolnione przez Avon. W Amway-u trzeba by naprawdę mocno przeskrobać, żeby wykluczył ze swoich szeregów. Przecież chodzi tu o moją przyszłość finansową i wypracowanie dochodów pasywnych. Dziwne ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: 63.121.99.* 21.06.04, 16:18 Polacy okradaja sami siebie a pozniej winia innych. Avon i Amway to wszystko juz przerabialismy tu w Ameryce i znam osobiscie tych ludzi ale oni wstydza sie teraz tego co robili. Ale przyslowie "Polak madry po szkodzie" jest wiecznie zywe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kow3l Hmm, chyba jednak avon wygra te sprawe... IP: 81.210.124.* 21.06.04, 16:41 Rzeczywiscie specjalnie nie podpisuje sie umowy o prace, zeby uniknac konsekwencji zawartych w artykule. Nie cierpie tej firmy, ktora wg mnie wykorzystuje mase ludzi kierujac sie maksymlanym zyskiem majac wg mnie gleboko gdzies swoich pracownikow. Ale sprawa chyba jest prosta: wg prawa Avon ma racje, a Pani Świdzińska moze miec pretensje teraz tylko i wylacznie do siebie. Skandalem bylby wynik sadu na jej korzysc. Teraz zostalo jej tylko zjedzenie musztardy po obiedzie. Przez te kilka lat sie nie skarzyla i nie wierze, zeby nie zdawala sobie sprawy z tego ze zawsze moze przestac pracowac. Jednak pieniadze nie smierdza i poki placili jej to brala cash. Wiecie co-moze tak 3/4 Polski poda swoich pracodawcow do sadu, bo pracuja za dlugo, za slabo im placa, itd :P Przeciez to jest smieszne, kolejne szukanie sensacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otylia Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: 62.233.164.* 21.06.04, 17:04 miałam szansę być koordynatorką. opis pracy szefowej jest prawdziwy. firma zawiera umowy cywilnoprawne żeby zaoszczędzic chociażby na zusie. koordynatorki zarabiają tak mało, że często nie starczało im pieniędzy na odprowadzenie składki zus. ponadto koordynatorce nie zwracano pieniędzy za telefon, za komórkę, benzynę, listy do podopiecznych konsultantek. na spotkaniach motywujących nas do pracy uprawia się pranie mózgu, obecując bonus w wys.30 zł (po spełnieniu wyśrubowanych kryteriów), a w nagrodę dostawała czasami bylejaki ręcznik. kiedy osiągałam dobre wyniki to byłam noszona na rękach , kiedy było gorzej to się ze mną pożegnano. avon jest przykładem bardzo skutecznego wyzysku. Pozdrawiam byłem i obecne koordynatorki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krd Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.chello.pl 21.06.04, 20:00 Otylia, ja też jestem koordynatorem Avon i twoją byłą kolezanką. Jestem zawiedziona twoim brakiem klasy, o który cię kiedyś posądzałam. Dostałaś nie wiadomo za co tel z fax-em, miałaś extra week.w hotelu Gołębiewski, a ty mówisz: byle jaki ręcznik? Skręcało nas wtedy ze złości bo wiedziałyśmy, że guzik ci się należy. Chyba za pokazówę, którą odstawiałaś przed szefową. Przestałaś pracować bo przestałaś działać, za taką postawę wszędzie by cię zwolnili. Złej baletnicy i rąbek spódnicy przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 30stka Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 00:58 Krd masz juz calkiem sprany mozg, Otylia jestem z Tobą! A kolezanka Krd pewnie liczy ze jej okska tu zajrzy i za wazeline dosanie bonus, skorzana torebke albo w nagrode zabierze ja ze soba na konferencje. BUHAHAHA coraz bardziej mnie bawicie fani AVONU z kazda godzina jestem bardziej zniesmaczona Odpowiedz Link Zgłoś
biuori Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz 23.06.04, 00:36 Od 7 lat współpracuję z Oriflame. Jak jest dobrze to mam kasę, jak gorzej to mam mniejszą. Nikt oprócz mnie samej mnie nie kontroluje, a już broń Boże do niczego nie zmusza.Żeby kogoś do czegoś zmuszać i kimś manipulować to ten ktoś musi mieć niską samoocenę. Dlatego współpracuję z Oriflame, a nie z Avonem. A swoją drogą współczuję konsultantkom A. Chyba, że jest to manipulacja na marketingowej zasadzie: niech mówią o nas byle co byle mówili !!! No, dziewczyny niemożliwe żebyście dały sę tak indoktrynować! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś