Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, czyl...

• Gość: 30stka AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 17:27
        cala prawda o avonie

Pod placzczykiem imprez, przyjec nagrod i prezentow a takze uściskow dloni, i
        wznioslych slow - kryje sie obluda i wyzysk. Za zamykajacymi sie za konsultanka
        drzwiami rozlega sie czesto smiech i kpina z jej zaangazowania i przejecia
        praca. Liczy sie tylko aktywnosc wysokosc zamowien i podpisanie nowych umow.
        Zycie prywatne koordynatora? Nie ma go. Od podpisania kontraktu - Twoim calym
        swiatem jest avon. Rodzina, przyjaciele, Twoja druga polowa? Nie badz smieszna -
        przeciez to wszystko sa sprawy drugorzedne, zaczekają. Wazna jestes Ty i Twoj
        sukces. Twoja miesieczna norma ktora masz do wyrobienia. Nie chca skladac
        zamowien? Odwiedz je, daj im prezent niech poczuja sie wyjatkowe bo jesli nie
        to Ty nic nie zarobisz. A ze przy podpisaniu umowy powiedzialas im ze nie musza
        zamawiac regularnie - to juz Twoj problem.

Z tego trzeba sie wyrwac, zeby nie zwariowac. Mnie sie udalo na szczescie.
        Kosmetyki? Ok mozna je kupowac, ale nie mozna dac sie wciagnac w zadne blizsze
        relacje z Ta firma. Tam nic nie ma za darmo, wszystko co od nich dostaniesz
        oddasz im pieciokrotnie. Polecam artykul w jutrzejszej GW na ten temat.

• Gość: grażka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 17:47
          całkowicie się zgadzam , bo właśnie przedemną leży podanie z rezygnacją z
          koordynatora .wytrzymałam tylko 3 miesiące chociaż konsultantką byłam 7 lat !
          mam żal do koleżanki z którą zaczynałam w avonie {moja okaeska}że z taką
          radością wciągała mnie w całe to koło .straciłam trochę kasy której nie
          odzyskam ponieważ nie opłaca mi się nawet rejestrować działalności .poniosłabym
          kolejne wydatki.a miało być tak pięknie!!!!
          • Gość: 30stka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 18:08
            No coz przykre to bardzo bo obiecuja na poczatku bardzo wiele. Ja
            zarejstrowalam firme tylko na dwa tygodnie zeby wyplacic fakturke jednorazowo,
            a pracowalam prawie rok. Co najlepsze nikt mi nawet nie wspomnial ze po
            rezygnacji pieniazki i tak mi sie naleza, baaaa nawet kontrakt nie zostal ze
            mna rozwiazany na czas, tylko jeszcze przez kupe czasu figurowalam jako
            nieaktywny kooordynator podnoszac fikcyjna liczbe pracownikow. Postanowilam
            sama skontaktowac sie Warszawa i sama dokonac wszelkich formalnosci. Udalo mi
            sie! Co z tego mialam? Na pewno zadnych korzysci finansowych, po oplaceniu zusu
            i innych oplat, zostalo na prawde niewiele. Ale postanowilam ze im nie
            odpuszcze - bo gdybym nie wybrala kasy do grudnia - przepadla by. I w ten o to
            sposob firma by wyszla na plus. Jestem pewna ze wiele osob sie poddalo, badz
            nei oplacalo im sie i pracowali dla avonu ZA DARMO. Nie uszukujmy sie - przez
            pierwsze miesiace nie mozna zalozyc dzialanosci bo to sie nie oplaca. Potem
            przychodzi rezygnacja, rozwiazanie kontraktu i wychodzi na to ze nas nie stac
            na to by wyplacic wlasne pieniazki. Tak Grażko - mialo byc pieknie ale chyba
            tym ktorzy na nas zarobili!!
          • Gość: grażka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 18:16
            są oczywiście tacy którym ta praca odpowiada .nie wiem jak jest w innych
            okręgach ale takiego wyścigu szczurów jak był { jest nadal}w naszym jeszcze nie
            widziałam .to napięcie mnie przerosło .straciła na tym moja rodzina ,a pozatym
            rynek jest tak nasycony avonem że niedługo nie będzie klientów tylko same
            konsultantki, koordynatoży i okaeski.a firma tylko podnosi poprzeczkę na
            katalog ten iten tyle mianowań a na następny więcej i więcej
            • Gość: 30stka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 18:34
              Wydaje mi sie ze to sa osoby ktore nie bardzo potrafia z tym skonczyc. Znam
              osobiscie osoby ktore leczyly sie depresji, badz takie ktore zrezygnowaly
              uwiklane w ogromne dlugi. A skad te dlugi? Z robienia paczek na fikcyjnie
              podpisane umowy zeby tylko wyrobic liczbe mianowanych i oczywiscie aktywnych
              konsultatnek. Natomiast w sklepiku sa dwie kasy, jedna zawsze nieczynna. Co si
              tam robi? Zakupy na nieaktywne konsultatnki zeby nie wypadaly z raportow. Kazdy
              koordynator wie ze oficjalnie nie wolno tego robic. Jak to wyglada w
              praktyce??? A atmosfera panujaca w biurze [przynajmniej moim] jest chora,
              wchodzaca do niego osoba chodzby tylko o godzine pytala jest wrecz porywana
              przez najblizej stojacego koordynatora. Nie wspomne juz o przepisywaniu umow
              innych koordynatorow na swoje, zeby tylko miec kogos w raporcie. To nie sa
              warunki normalnej pracy!!!
              • Gość: grażka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 18:56
                mam nadzieję że w porę się ocknęłam ,też bym zwariowała albo się rozeszła z
                mężem.na 1 miejscu avon a na szarym końcu cała reszta.upokażające
                prospektingi ,stanie na ulicy ,nagabywanie,spisywanie kart i cała masa
                telefonów a potem kolosalne rachunki
                • Gość: 30stka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:04
                  Jak czytam Twoje slowa to az mnie ciary przechodzą tak dobrze to wszystko
                  pamietam. Tak mieszaja czlowiekowi w glowie, ze sie poniza i nawet sobie z tego
                  nie zdaje sprawy. Na ulicy omnijali nas wielkim lukiem, a czesto i uslyszec
                  mozna bylo cos nie milego. A wszystko po to by na podsumowaniu kwartalu dostac
                  kolczyki za 15zl w ramach gratulacji za dobre wyniki, i napic sie szampana w
                  gronie zawistnie spogladajacych na siebie "kolezanek" z pracy.
              • Gość: grażka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:06
                znam takie koordynatorki które spłacają odsetki od zadłużenia za swoje
                konsultantki żeby firma nie zamknęła im konta.tak chorych klimatów chyba świat
                nie widział.może po tym artykule więcej rzeczy wyjdzie na jaw i dobiorą się
                avonowi do d............
                • Gość: 30stka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:17
                  Ja tez na to licze, ale boje sie ze AVON ma za mocna pozycje i zbyt dobrych ma
                  prawnikow w kieszeni. Jak by sie uprzec to my w tym momecie lamiemy tajemnice
                  zawodowa opowiadajac o tajnikach tej pracy. Ale jak o tym nie mowic? Oni lamia
                  prawo na kazdym kroku i sa bezkarni. Oby to sie skonczylo!
                  • Gość: grażka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:31
                    myślę żzzze bez naszej pomocy wiele tajemnic wyjdzie podczas procesu,bo napewno
                    nie zakończy się ta cała sprawa na jednym wejściu do sądu.czy jesteś nadal
                    konsultantką? ja narazie nie mogę zostawić swoich klientek.będę to dalej
                    pilotować amoże się włączę w całą tą akcję.
                    • Gość: 30stka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:42
                      Ja swoje klientki stracilam juz dawno, bo zostaly one moimi konsultantkami. I
                      to byl moj podstawowy blad. Zamawiam czasem przez internet, ale w biurze od
                      czasu rezygnacji bylam tylko raz. Nawet nie wiem czy moja OKS wie ze odebralam
                      sobie pieniazki. Gdyby wiedziala nie byla by pewnie dla mnie taka "slodka".
                      Oczywiscie namawiano mnie wielokrotnie do powrotu, byly telefony czy smsy zeby
                      wrocic i bez zobowiazan pomagac innym koordynatorom. Bede trzymac kciuki za te
                      sprawe, chodz uwazam ze bardziej od poszkodowanej w artykule OKS, powinno sie
                      zwrocic uwage na prace koordynatorow. Maja sie o wiele gorzej!!
                      • Gość: grażka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:51
                        mja oks wzięła mnie na przetrzymanie i chyba chciała zrobić zemnie nie
                        aktywnego koordynatora a potem z twarzą wobec dywizyjnej mnie wyżucić .ale to
                        ja złożyłam rezygnację i to moje będzie ostatnie zdanie.trudno najwyżej się
                        obrazi.ubiegne ją faxem do firmy
                        • Gość: 30stka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 20:12
                          Ja w sumie tez moglam to zrobic. Nie pomyslalam. A Ty jestes pewna ze gdybys
                          zalozyla dzialanosc to nic Ci nie zostanie? Ja zalozylam na dwa tygodnie w tym
                          okresie wszystko pozalatwialam. Koszty to: zus za dwa tygodnie - ok 450zl,
                          oplata za wpis do ewidencji - 100 zl i powiedzmy 100zl reszta - czyli
                          prowadzenie rachunku w banku zeby pieniazki wplynely pieczakta i takie drobne
                          rzeczy. Razem Koszty to okolo 650 zl. Moze jednak warto?
                          • Gość: grażka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:23
                            myślałam że już cię nie ma ale wytrfale walczysz na forum.myślę że oni nas
                            nigdy nie zrozumieją.jak w to nie wdepniesz to nie poczujesz.za mało znają tą
                            firmę
                            • Gość: 30stka Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:34
                              No chyba masz racje. Kazdemu sie wydaje ze jest twardy, dopuki to jego nie
                              dotknie. Ludzie ucza sie na swoich bledach, a mogli by wiele oszczedzic uczac
                              sie na cudzych!
                              • Gość: dupka kobitki wy nawet ortograficznie pisac nie umiecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:25
                                kochane po podstawówce i tak karierę zrobilyscie zwróccie uwagę na pisownię
                                DOPUKI nie pisze sie przez u i własnie takim ludziom Avon podał rekę ????
                                • Gość: 30stka Re: kobitki wy nawet ortograficznie pisac nie umi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 01:59
                                  Strasznie mnie bawi jak sie ktos przychrzania do bledow na forum. Takas madra?
                                  Mnie tam reki nikt nie podal, a Ty uwazaj zeby Ci ktos nogi nie podstawil. Bo
                                  sie dupko potrzaskasz!
                          • Gość: Ox Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 13:43
                            Istota indywidualnej dzialalnosci gospodarczej jest minimalny sredni zarobek w
                            okolicach 2tys brutto. Sam ZUS to 700zl i placi sie go ZAWSZE, niezalaznie od
                            kondycji Twojej firmy. I to ZUS zabija male firmy.
                            VAT jest w miare przezroczysty, a nawet mozna niezle zarobic wpisujac pewne
                            rzeczy w koszt firmy i odliczac. Dochodowy, przy tak malych kwotach jest niemal
                            nieitotny. Jesli rozpoczniesz dzialalnosc w styczniu to przez okolo 3 miesiace
                            nie zaplacisz zadatku na podatek dochodowy, bo nie wyjdziesz poza granice kwoty
                            wolnej od podatku. Potem niestety juz 19% :-(. Ale odpowiednie wrzucanie w
                            koszty pozwala realny roczny haracz z tego tytulu utxymac na poziomie 10%.

Sensownie jednoosobowa firma sie kreci przy srednich miesiecznych fakturach
                            4tys+VAT, ale to oczywiscie zalezy od kosztow samej dzialalnosci.

Absolutna podstawa jest STALY dochod lub pewnie jedno bardzo oplacalne zlecenie
                            (np 50tys zysku), ktore pozwoli jakos pociagnac przez pol roku. Inaczej
                            otwieranie dzialalnosci gospodarczej w tym kraju mija sie z celem.

• Gość: sara Re: AVON OD KUCHNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:15
                              w całym tym ambarasie jest jeszcze jeden szczeół.będąc krd budowałam kadrę
                              [konsultantki]one składały zamówienia firma od ich zamówień naliczała mi
                              procętowy zarobek + premia od wykonanego planu przez 3 miesiące uzbierało mi
                              się 600 pln .Uważasz że opłaca misię zarejestrować działalność żeby to odzyskać?
                              koszty tej rejestracji mi wszystko pochłoną .A takich jak ja jest wielu,więc co
                              avon robi z pieniędzmi zarobionymi tych co zrezygnowali z zakładania tej
                              działalności .Może po tych wszystkich aferach coś wymyślą
                              • Gość: lex baza złych firm IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 23.06.04, 14:39
                                powinno sie stworzyc baze lub strone o "frmach obozach pracy:" niestety tak
                                jest jak by to nie ubrac tak to wygląda. Obecny trend w firmach jest taki by
                                szukac możliwości tzw "prawnych" i nie płacić kasy nawet tym na
                                samozatrudnieniu.Tworzy się 5 stopniowe plany sprzedaży i jak któregoś
                                niezrealizujesz nie dostajesz kasy.Umowy tzw.pośrednictwa zmienia się co 5
                                minut wrzucając po cichu zapisy bys kasy nie mógł dostać.
                                • Gość: magnolia BAZA ZŁYCH FIRM - BRAWO IP: 195.94.207.* 04.08.04, 16:10
                                  Tak. TO JEST DOBRY POMYSŁ. STWORZMY INTERNETOWA BAZE FIRM do ktorych MY
                                  PRACOWNICY / KONSUMENCI MAMY ZASTRZEZENIA.

• Gość: Fachman Re: AVON OD KUCHNI - współczuję IP: *.gda.pl 23.06.04, 19:39
                  Osobiście współczuję wszystkim koordynatorkom i Okaeskom, ja współpracuję od 10
                  lat z Oriflame i jestem BARDZO zadowolony z tej współpracy!!! docierały do mnie
                  pogłoski o wyciskaniu soków z współpracowniczek Avon ale to pierwsza grubsza
                  sprawa!
                  Trzymam kciuki za powodzenie tego protestu, gdyż czasy wyzysku powinny odejść w
                  zapomnienie i mam nadzieję, że tak będzie!
                  pozdrawiam wszystkich zainteresowanych:)
                  • Gość: mala Re: AVON OD KUCHNI - współczuję IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 00:01
                    Nie zapominaj, że Oriflame płaci również tobie za prace. Założe się, że masz
                    działalnośc.Rozdmuchany problem w Avonie dotyczy także Ciebie. A swoją drogą
                    ciagle na Avon pyskujecie i udowadniacie ze Oriflame jest lepszy. Czego sie tak
                    boicie? Konkurencji? Konkurencja pobudza przecież do lepszych działań. O co
                    miedzy Wami chodzi? Kupuje i tu i tu. Od Avonu słyszę ze Oriflame nie jest dla
                    nich konkurencją to klient wybiera, a w Ori zawsze słysze jaki to Avon beeeee...
                    Troche szacunku dla konkurencji!
                    • Gość: Fachman Re: AVON OD KUCHNI - współczuję IP: *.hnet.pl / *.crowley.pl 25.06.04, 23:19
                      Mala myślę, że nie masz racji ja nie najeżdżam na Avon!! stwierdzam jedynie
                      pewne fakty którymi firmy te się zasadniczo różnią.Problem wyciskania soków ze
                      współpracowników jest szerszy niż myślisz i dotyczy wielu branż m.in
                      przedstawiciele handlowi firm tytoniowych, doradcy ubezpieczeniowi, itp. itd.
                      Osobiście cieszę się , że nasza firma ( Oriflame ) nie stosuje takich praktyk.
                      Avon nie jest dla nas konkurencją gdyż nie posiada planu marketingowego a swoje
                      efekty uzyskuje poprzez nacisk na współpracowników, układ dywizji, kampanii,
                      szef konsultantek itp, nie brzmi przyjaźnie, możesz mi to przyznać. Problem w
                      percepcji klientek, one nie widzą pomiędzy nami różnicy mało kto zna sprawę w
                      szczegółach, upodobnienie kolorystyczne, prawie identyczne logo itp. pomogły
                      podszyć się pod naszą firmę. Wyciskanie zsoków z kadry dało sporą przewagę w
                      penetracji rynku.Moim zdaniem takie podejście do człowieka w XXI wieku nie
                      jest w porządku, i daję tylko w postach temu wyraz. Cieszę się że Oriflame jest
                      firmą przyjazną człowiekowi:).
                      Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
      • Gość: ajan To nie kapitalim lecz zwykla naiwnosc IP: *.acn.pl 21.06.04, 17:40
        Kiedys jechalem autobusem i doszlo do awarii ale kierowca uznal, ze da rade przejechac jeszcze pare przystankow do petli. Pewna kobieta - wysiadajac na swoim przystanu, ostendacyjnie zaczela wypowiadac sie na temat stanu autobusu. W rezultacie nikt juz dalej nie pojechal. Mogla zrobic to kilka przystankow wczesniej ale nie zrobila tego. Podobnie jak inni bo kazdy chcial dojechac jak najdalej.
        Gdyby tym kobietom z Avon nie wypowiedziano umow nadal tkwilyby w tym przedsiebiorstwie i nie przejmowalby sie prawem, wolnosciami, umowami, obyczajmi, etc. Zgadzalyby sie na wszsytko i przenosilby identyczne zwyczaje na swoje podwladne lub konsultantki.
        Zadna nie musiala podpisywac umowy. Ale jezeli ja podpisaly i trwly przy nich latami, to niech teraz nie udaje naiwnych i pokrzywdzonych.
        Ludzie! Nie dawajcie sie nabrac przez udajacych swiatych, pokrzywdzonych albo naiwnych. One dobrze wiedziely co robia, w czym tkwia, jakie maja umowy i ze moga dostac wypowiedzenie. Przydalobu sie tu wiecej zimnej krwi zamiast lez i emocji .
      • Gość: zniesmaczony Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 18:11
        AVON to kolejna firma chcąca zdobyć rynek czyjąś ciężką pracą. Takie firmy
        powinny być gonione z naszego kraju. Ich wyroby nie są rewelacyjne a wszystko
        opiera się na reklamie szeptanej. Może jakiś poseł wystąpi z propozycją
        zabronienia działalności firmie AVON w naszym kraju. Panie Giertych, jest
        szansa coś zrobić dobrego prócz cczej gadaniny! Pisze się pan ?
        • Gość: dupka mam nadzieję za masz robotę dla tych ludzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:28
          mozna wygonic wszystkie firmy zagraniczne z POlski ale kto da ludziom
          pracę ???? ty fiutku
      • Gość: burżuj Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 18:15
        Bądż i ty burżujem. jEśLI NIE MA PRACY, NIKT NIE CHCE PRZYJĄĆ CIĘ DO PRACY, NIE
        MA DLA CIEBIE STANOWISKA - STWÓRZ JE SOBIE SAM.
        OTO MOJA RECEPTA DLA TYCH, KTÓRZY NARZEKAJĄ.
        w SYSTEMIE ARGENTYŃSKIM JEST TAK, ŻE NIKT NIE ODPOWIADA ZA PODPISANĄ PRZEZ
        CIEBIE UMOWĘ. cZYTAJ JĄ DOKŁADNIE, A NIE BĘDZIESZ MUSIAŁ NARZEKAĆ.
        TAK SAMO AVON - NIKT ZA RĄCZKĘ NIE TRZYMA PRZY PODPISYWANIU UMOWY.
        JA TO NAZYWAM BRAKIEM ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA SWOJE CZYNY.
        LUDZIE!!!!!!!!!!!
        PRL SKOŃCZYŁ SIĘ 4 CZERWCA 1989R., JAK OGŁOSIŁA TO W TV PANI SZCZEPKOWSKA.
        JA SIĘ CIESZĘ, ŻE PRZESTAŁAM ŻYĆ W KOMUNIE. NIC MI TEGO NIE OBRZYDZI, NAWET
        OCZERNIANIE AVONU, KTÓRY W STANACH ISTNIEJE NIE OD ROKU.
        tAM NIKT NIE IDZIE DO SĄDU, BO MUSIAŁ PRACOWAĆ.
        TYM WSZYSTKIM NARZEKAJĄCYM NA PRACODAWCÓW ZYCZĘ POWODZENIA W STORZENIU DLA
        SIEBIE I INNYCH STANOWISK PRACY.
        ALE ZEBY TO ZROBIĆ TO TRZEBA PRACOWAĆ!!!!!!!!!!! A NAJLEPIEJ PONARZEKAĆ
        POPIJAJĄ PROMOCYJNĄ KAWĘ. BO MI SIĘ NALEŻY!!!!!!!!!!!!
        TYLKO CO I OD KOGO.
        POSTAWA ROSZCZENIOWA U NAS ROZPLENIŁA SIĘ JAK KIEDYŚ STONKA. MÓWIONO, ŻE TO
        AMERYKAŃCE ZRZUCIŁY NA BIEDNĄ POLSKĘ.
        SZKODA SŁÓW.
      • Gość: corgan z jakiego kraju jest AVON? IP: 217.11.142.* 21.06.04, 19:05
        kurde... a ja miałem tam kiedys pracować jako grafik od DTP.

btw - nawet jesli AVON wygra tę sprawę w sądzie to wokół niego zrobiło się na
        tyle nagatywnie głośno, ze mu się to nie przysłuży. Swoją drogą - fajną maja
        siedzibe na warszafskim Okęciu [Krakowska/Hynka]. Coś w tym jest jesli mówią ze
        wygląd siedziby jest odwrotnie proporcjonalny do zarobków szeregowych
        pracowników.
      • douglasmclloyd Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz 21.06.04, 19:16
        Czekam na film z królikami oblepionymi elektrodami w roli głównej.
      • Gość: lucky JAK SIĘ DAJECIE W TO WCIĄGNĄĆ CIPY, TO ZAMKNĄĆ... IP: 81.210.122.* 21.06.04, 19:37
        mordy. Nie macie prawa niczego się domagać. Pozwalacie sobie na takie
        traktowanie podpisując umowę, która wam wiąże ręce i robicie to świadomie.
        Wiecie w co się pakujecie, więc możecie się najwyżej wysrać na te produkty.
        Polak zawsze zrobi z siebie śmiecia, nabije kasę jakiemuś złodziejskiemu
        skur.ielowi, a potem płacze... Wstyd mi za was.
        • Gość: kra [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:43
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 21.06.04, 20:11
            • Gość: kra Re: Widać "kra", że cię praca w Avonie strasznie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:04
              takich palantów powinna obowiązywać cęzura.jesteś płaski.jak forum ci nie
              odpowiada to spadaj i nie ubliżaj
              • Gość: lucky Kra, nałócz sie lepjej polskjego, dórna kretynko! IP: 81.210.122.* 21.06.04, 22:53
        • biuori Re: JAK SIĘ DAJECIE W TO WCIĄGNĄĆ CIPY, TO ZAMKNĄ 22.06.04, 22:33
          Kochanie mam nadzieję, że nie zostałeś wybrany do Parlamentu Europejskiego! To
          może lepiej już ludzie od p. Giertycha. Pozdrawiam
      • Gość: BB Proces będzie trwał długie lata, IP: 80.51.246.* 21.06.04, 20:45
        w tym czasie Avon rozpozna swoje szanse, i gdy dojdzie do wniosku,że szanse na
        wygranie sprawy są niewielkie, zastosuje powszechnie znananą metodę "wydmuszki"
        czyli "wypompuje" majątek z firmy. Potem spokojnie ogłosi upadłość, nie oddając
        nikomu ani grosza. Zwycięstwo będzie zatem pyrrusowe i długotrwałe. Na zachodzie
        rozstrzygnięcie w takiej sprawie zapadłoby za kilka miesięcy, a w tym czasie
        majątek Avon zostałby zabezpieczony w sposób zapewniający zaspokojenie roszczeń.
        Ale do takich procedur brakuje nam jeszcze lat świetlnych.
      • Gość: jażemek Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.gorzow.mm.pl 21.06.04, 21:09
        Taki wyzysk dotyczy nie tylko tej jednej firmy. Podobnie rzecz ma się z
        agentami ubezpieczeniowymi, którzy dodatkowo po rozwiązaniu umów o współpracy
        dowiadują się, że nie mają żadnych praw do pozyskanych przez lata ciężkiej
        pracy Klientów, a gdy chcą Ich przenieśc, np di innej firmy, mówi się, że
        postępują nieetycznie!!! Praw żadnych, emerytura min. socjal zero.
        • Gość: trzeźwy Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.bmj.net.pl 21.06.04, 21:19
          jażemek, piszesz bzdury. Czyli ja jako handlowiec w firmie Xsik jak sobie
          zmienię pracodawcę na firmę Ygreczek to mam się prawo domagać prowizji od
          zakupów jakie robią moi klienci zdobyci dla Xsika?
          • Gość: jażemek Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.gorzow.mm.pl 21.06.04, 21:34
            Nie chodzi o prowizję z danej transakcji, ale o prawo zawierania z tymi
            klientami nowych umów na nastepne lata w innych firmach. To ja znalazłem tych
            klientów, dlaczego więc nie mam do nich żadnych praw?
          • Gość: obserwator Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.proxy.aol.com 21.06.04, 21:42
            Nie wiem jak jest w Polsce ale przedstawiciele handlowi w innych krajch
            (konktretnie w Niemczech ) maja prawo do prowizji nawet jak juz nie pracuja dla
            firmy x. Po prostu to dzieki ich wysilkowi firma x nawiazala kontakt z panem Z i
            pan Z generuje obroty. Wiec praca posrednika wykonana w przeszlosci procentuje
            i nalezy mu sie za to kasa. Podejrzewam, ze w Polsce jest tak samo.
            • Gość: ja@ Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: 217.187.46.* 21.06.04, 21:54
              To absolutna nieprawda. To byłoby po prostu śmieszne. Pozyskiwanie klientów
              należy do obowiązków pracownika, za którą to pracę dostaje on wynagrodzenie.
              Podobnie murarz, gdy wymuruje dom nie ma do niego prawa. Czy programista nie ma
              praw do programu stworzonego w ramach swojej pracy. Czy konstruktor, naukowiec
              itd. itp. Tak jest na całym świecie.
              • Gość: obserwator Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.proxy.aol.com 21.06.04, 22:57
                To jednak prawda. Niemcy bardzo precyzyjnie rozrozniaja rozne stosunki pracy i
                rozne rodzaje wynagrodzenia. Robotnicy maja stawke godzinna tzw. Lohn. Wylicza
                sie ja co do godziny i wyplaca na konie miesiac. Urzednicy i osoby zatrudnione
                w administracji otrzymuja tzw. Gehalt (Stale wynagrodzenie miesieczne w ktore
                wliczone jest do 20 nadgodzin miesiecznie) Przy czym urzednicy dostaja swoja
                kase z gory (a wiec 1 danego miesiaca, za miesiac. w ktorym maja dopiero
                pracowac) Natomiast pracownicy biurowi bez statusu urzednika w polowie albo pod
                koniec miesiaca. Prowizje dostaja przedstawiciele handlowi. Rozliczani sa tylko
                z efektow pracy, nikt nie kontroluje ich czasu pracy.
                A teraz pomysl. Jestes przedstawicielem w firmie sprzedajacej ubezpieczenia na
                zycie. Sprzedales 1 ubezpieczenie i firma rozwiazala z toba umowe.
                Klient placi ratami co miesiac po 100 euro, ale umowe zawarl na 40 lat.
                Firma nie robi nic, tylko co miesiac sprawdza czy przyszedl czek. A ty co
                dostaniesz swoje 5% z pierwszej raty i do widzenia? To by bylo nie w porzadku.
                Nie moze ci tez wyplacic od razu calej prowizji, bo gosc moze za miesiac
                umrzec, albo stracic prace i przestac placic.(To by bylo tez nie w porzadku)
                To oczywiscie przypadek ekstremalny, nie wiem jak by to potraktowal sad. Ale
                wiem ze jak np. handlujesz cementem (bedac przedstawicielem handlowym a nie
                zwyklym pracownikiem) i firma rozwiaze z toba umowe to sady orzekaja
                odszkodowania w wysokosci siegajacej nawet 2-letnich srednich prowizji od
                kazdego stalego (a nie jednrazowego) klienta.
                (To nie jest tak, ze sprzedales simensowi 1 srubke i teraz do konca swoich dni
                dostajesz kase za karzda kupiona przez simensa srubke)
                • Gość: ja@ Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.pool.mediaWays.net 22.06.04, 02:12
                  Sytuacje które opisałeś są prawdziwe, ale dotyczą nie pracowników firmy
                  (Angestellter) ale samodzielnych przedstawicieli handlowych prowadzących własną
                  działalność gospodarczą (Handelsvertreter). Może to być np.firma dytrybucyjna.
                  Szczegółowe regulacje prawne opisuje niemiecki kodeks handlowy(HGB,księga 1,
                  rozdział 7).
                  Można by powiedzieć że taka sytuacja istnieje w przypadku OKS-a firmy Avon.
                  Problem w tym że w przypadku sprzedaży bezpośredniej mamy do czynienia raczej z
                  jednorazową sprzedażą (jak w sklepie), a nie nawiązywaniem współpracy
                  handlowej. Trudno więc mówić o rekompensacie za nie osiągnięte prowizje, skoro
                  nie wiadomo czy klient wogóle coś od firmy jeszcze kupi. No i prawo niemieckie
                  nie obowiązuje w Polsce. Czy polski kodeks handlowy zawiera podobne regulacje
                  nie mam pojęcia. Pozdrawiam.
      • Gość: gosia Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.gdynia.mm.pl 21.06.04, 21:11
        AVON, ORIFLAME, itd. to firmy-wyzyskacze, duszą jak cytrynkę biednego człowieka, aby jak najwięcej wyciągnąć dla siebie korzyśći. Brutalny kapitalizm? a może tomnie jest zgodne z prawem do końca? Sądzę,iż w/w proces może wiele wyjaśnić i zmienić zasady zatrudnienia i gratyfikacji w w/w firmach.
      • Gość: MmM Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.chello.pl 21.06.04, 21:32
        Ja osobiście do Avonu nic nie mam, więc zostawcie go w spokoju!!!
        • Gość: 30stka Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:07
          Nie masz bo moze nie dostales od niego w d..... Ci co dostali maja prawo sie
          zbuntowac. A jesli dostali tak jak ja to calym sercem jestem z nimi!
      • Gość: Ania Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 21:46
        Nie do końca wiem kto tu jest chory..Dla tej firmy pracuję już 6 lat i mówię ci
        że Avon to RODZINA Pozwala się rozwijać,dba o kadrę a co najważniejsze dobrze i
        na czas placi.Dużo zawdzięczam tej firmie i nie dam na nią nic zlego powiedzieć!
        • Gość: 30stka Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:11
          Po Twojej wypowiedzi tak sie wzruszylam ze chyba zadzwonie na Warszawe i
          poslucham tej pieknej piosenki o avonie ktora zawsze wyciska mi łzy.... :-/

Albo jestes kompletnie omotana, albo trafilas na wyjatkowa kadre a na dodatek
          umowy posypaly Ci sie z nieba. Szczerze zazdroszcze!!! Ja mam same odrazajace
          wspomnienia z wspolpracy z ta firma.
      • Gość: AVONKA Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:27
        Jestem konsultantka AVONu i nie wydaje mi sie, zeby tak radykalne podejscie do
        sprawy bylo wlasciwe. Bycie samodzielnym ma wiele przywilejow. Pracownik
        jakotaki jest zniewolony. Lepiej jest siedziec za biurkiem i bawic sie w
        biurokracje, czy samodzielnie ( jako jednostka ) dzialac.
        To ze konsultantkam bywaja 12 letnie dziewczynki nie jest ich wina tylko ich
        rodzicow. Co takie dziecko wie o zyciu o rzadzacych nim prawach. Rodzic
        powinien juz wczesniej posiasc pewna madrosc zyciowa. Nie osadzajmy dzieci za
        bledy doroslych, ktorzy czesto zachowuja sie gorzej niz dzieci!
        • Gość: pol Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:33
          bycie konsultantką nie jest współmierne do koordynatora czy okski możesz
          spróbować masz pełne prawo,zobacz jak to działa
        • Gość: 30stka Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:42
          Niestety ta samodzielna praca nie jest tak piekna jak Ci sie wydaje AVONKO to
          jest ciezka praca pod ogromna presja. Jesli tego nie doswiadczylas to nie
          zrozumiesz. Bo wlasciwie z samodzielnoscia to nie ma nic wspolnego, nie jestes
          sama sobie szefem. Tylko z problemami zostajesz SAMA. A 12 letnie dziewczynki?
          Najlepszy material na konsultantke!!! Takiej w piec minut mozna wmowic ze bycie
          konsultanka jest jej marzeniem! W 90 procentach sie udaje - rodzice sie
          zgadzaja podpisac. Tu akurat wstyd mi przed sama soba ze tak postepowalam.
      • Gość: greg Dobrze że w końcu zlikwidują tę piramidę Avon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:47
        Ta firma praktycznie niczym nie różni się od np. "Amway'a". Najgorsze jest to
        że kobiety, które tam pracują 24/h przechodzą takie pranie mózgu, że są wstanie
        odróżnić fikcji od rzeczywistości. Ta firma reprezentuje prawdziwy "wilczy
        kapitalizm" taki 19-wieczny gdzie 12-letnie dzieci pracowały w kopalni za miskę
        ziemniaków, a jak któreś zmarło to na to miejsce stawiano inne. W przypadku
        firmy Avon nie należy "walczyć" z kobietami, które tam się zatrudniły, bo one
        są zaślepione, ale z zorganizowanym systemem takiego zatrudniania ludzi.
        Ostatnio poradzono sobie z oszukańczymi firmami "kredytującymi" w systemie
        argentynskim. Jest przykład do naśladowania.
        • Gość: 30stka Re: Dobrze że w końcu zlikwidują tę piramidę Avon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:52
          Oby to ktos w koncu zakonczyl, masz racje tam nie liczy sie czlowiek tam liczy
          sie wyrobienie normy. Drastyczne porownanie z Twojej strony, ale moze takiego
          wlasnie trzeba by wszsycy przejrzeli na oczy?
          • Gość: lucky Widzę po ilości komentarzy, że cię w Avonie nieźle IP: 81.210.122.* 21.06.04, 22:56
            skrzywdzili. Jesteś fajną 30-stką? Chętnie bym cię pocieszył...
            • Gość: 30stka Re: Widzę po ilości komentarzy, że cię w Avonie n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 23:00
              Nawet bardzo fajna :P
              Tylko, że to nie pocieszenia szukam, bo pocieszac mnie ma kto:P
              Natomiast zal mi kazdej osoby ktora da sie w to wciagnac!!!
          • Gość: zwolennik MLM Re: Dobrze że w końcu zlikwidują tę piramidę Avon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 12:57
            Jeśli nazywasz to piramidą , to musisz nazwać piramidą cały system , w którym
            żyjemy zaczynając od tego że pracujemy na tych darmozjadów w rządzie
            • 1szylider Re: Dobrze że w końcu zlikwidują tę piramidę Avon 24.06.04, 00:40
              Gość portalu: zwolennik MLM napisał(a):

> Jeśli nazywasz to piramidą , to musisz nazwać piramidą cały system , w którym
              > żyjemy zaczynając od tego że pracujemy na tych darmozjadów w rządzie
      • Gość: nn Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.visp.energis.pl 21.06.04, 22:54
        No!
      • Gość: ANTYPIRAMIDA E'MARS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:56
        BTW slyszał ktos cos o E'MARSIE? Bo to chyba jeszcze gorsze g... I mozna sie
        niezle urządzic!!!
      • Gość: sztiwi Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: 212.69.67.* 22.06.04, 02:12
        Czy nie o to chodzi platformie i jej okaesce gilowskiej?
      • Gość: konsultantka [...] IP: *.szczecin.mm.pl 22.06.04, 08:10
      • Gość: ewa Zatrudni na terenie Polski I USA IP: *.hosts.zerolag.com 22.06.04, 09:04
        Firma z USA natychmiast zatrudni na terenie Polski I USA "okaeski" i Panie z
        pracujace dla firm jak Avon.
        Po wiecej informacji prosze napisac do:

bioselew@yahoo.com

lub

ISA
        POB 5467
        N. Hollywood, CA 91616
        USA
      • broda52 Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz 22.06.04, 10:33
        W dzisiejszej gazecie okaeski piszą bzdury gdyż od 8lat zajmuję się sprzedażą
        kosmetyków i jakoś do tej pory żadna okaeska nie była u mnie w domu żebym
        musiał złożyć zamówienie.Składam kiedy chcę i nikt nie jest mnie w stanie
        zmusić do składania zamówień na rozkaz.Ale jeżeli okaeski goniły za chęcią
        dużego zarobku to niech nie mają pretensji do firmy .Jeżeli mi brakuje
        pieniędzy to idę do pracy w dni wolne i co też mam podać pracodawcę do sądu?
      • Gość: biznesmen Prawda jest taka,że 99% ludzi nie odniesie sukcesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 12:06
        Niestety ale taka jest prawda. Są ludzie, których przeznaczeniem jest
        sprzątanie ulic i są tacy, którzy urodzili się by być dyrektorami. Zastanówcie
        się dobrze zanim obsmarujecie firmy sprzedaży bezpośredniej ponieważ większość
        z was nie ma pojęcia na jakich zasadach one funkcjonują.
        Jeśli chodzi o zwolnienia i "wyciskanie soków" z pracowników to jest normalna
        praktyka w każdej firmie zajmującej się handlem. Otwórzcie Gazetę Wyborczą i
        zobaczcie jakich pracowników się poszukuje- 70% to przedstawiciele handlowi.
        Pracują średnio kilka miesięcy w wielkiej firmie, odwalą kawał roboty a i tak
        się ich zwalnia. Czemu? Tak już jest, takie są zasady rynku.
        Ludzie, którzy nie potrafią się motywować, są mało ambitni, którzy żyją
        przekonaniem, że" czy się stoi czy się leży 2 tys się należy" napewno nie
        odniosą żadnych sukcesów w żadnym biznesie.
        A takich osób w naszym kraju niestety jest bardzo bardzo dużo!!!!
      • Gość: Morelka AVON IP: *.erathia.org / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 13:01
        Nasuwa mi sie tylko jedno pytanie: z jakiego powodu firma Avon rozwiazala umowe
        z tak swietnie pracujaca i osiagajaca doskonale wyniki "okaeska", pania
        Swidzinska?
        • Gość: Ala Re: AVON IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 22.06.04, 13:59
          Faktycznie te panie zostały "potwornie skrzywdzone".
          Gdyby pracowały w mojej firmie miałyby podpisaną umowę o pracę i 1200,00 zł
          (jeden tysiąc dwieście zł) na rękę no i oczywiście musiałyby też wyrabiać normę.
          Biedactwa, jak mógł ktoś je tak skrzywdzić
      • Gość: ktoś z konkurencji A może czas zmienić firmę na lepszą ;-)? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 13:28
        Zachęcam wszystkich niezadowolonych!
        • Gość: lex Re: A może czas zmienić firmę na lepszą ;-)? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 13:32
          to nic nie da .wiekszość firm tak robi a szczegolnie cwane sa firmy w nazwie
          maja wydawnictwa prawnicze te nawet namawiaja do przestepstwa..
          • Gość: Konsultant ZAPRASZAM DO ORIFLAME WSZYSTKIE SFRUSTROWANE IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 13:55
            Wszystkie sfrustrowane konsultantki Avonu i nie tylko zaprasam do Oriflame. Jak
            tak sobie was czytam, do dopiero teraz dobitnie widzę, jak bardzo te dwie firmy
            różnią się od siebie... SZOK! podaje kontakt: ikono@wp.pl
            • Gość: Gość Re: ZAPRASZAM DO ORIFLAME WSZYSTKIE SFRUSTROWANE IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 22.06.04, 14:04
              O etyce firmy Oriflame można poczytać na www.skorosze.pl (wątek o
              podoczyszczalni ścieków.
              • Gość: qqq Re: ZAPRASZAM DO ORIFLAME WSZYSTKIE SFRUSTROWANE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 14:13
                ścieki to masz u siebie w kibelku jak robisz g...o - ciulu
                • Gość: Gość Re: ZAPRASZAM DO ORIFLAME WSZYSTKIE SFRUSTROWANE IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 22.06.04, 14:20
                  Na stronie www.skorosze.pl można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o
                  Oriflame. O tzw. etyce tej firmy. O wentylatorach, które nie spełniają norm
                  hałasu, o planowanej podoczyszczalni w środku osiedli mieszkaniowych, o
                  zachowaniu pracowników tej firmy.
                  Polecam. Ciekawa lektura.

W Orifllame na pewno zostaniecie odstresowane ha...ha...ha..

• Gość: Toja Re: ZAPRASZAM DO ORIFLAME WSZYSTKIE SFRUSTROWANE IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 14:38
                    Nie wiem, skąd bierzesz te rewelacje, choć wcale nie twierdzę, że to nieprawda.
                    Ale współpracuję z firmą od roku, i o niczym takim nie słyszałem. W każdym
                    razie nie sądzę, aby było to stresujące dla samych konsultantek... Mówimy o
                    atmosferze pracy a nie o tym, co się dzieje w wytwórni. Tak wszyscy pracują na
                    etatach i mają zupełnie inne problemy. Jak w każdej firmie. Zajmijmy się więc
                    sednem sprawy: pracujemy w oparciu o Networm Marketing, i system ten z
                    założenie nie stawia celów, niczego nie wymusza, nie planuje. Każdy członek
                    sieci jest niezależny; sam decyduje jak długo bedzie współpracował z firmą i ma
                    całkowicie wolną rękę. Jak nie pracuje, to nie zarabia, ani on, ani firma. Jak
                    zarobi, zarabiają wszyscy. Nie znam bardziej uczciwego, bardziej sprawiedliwego
                    i bardziej samomotywującego sposobu pracy, niż ten...
              • Gość: Konsultant ZAPRASZAM _ NOWY ADRES IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 14:19
                Sorki, pomyliłem się podając namiar :-) Oto właściwy: ikono@xl.wp.pl
                • Gość: grzes160@op.pl Zapraszam do współpracy IP: 217.153.47.* 23.06.04, 16:46
                  Współpracuję z jedną z firm która zajmuje się sprzedażą bezpośrednią i jestem
                  zadowolony z tej współpracy i produktów które ta firma oferuje. Zapraszam do
                  współpracy.
            • Gość: Gość Czemu jesteście takimi kretynami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 07:33
              Nie prościej brać kosmetyki z hurtowni i rozprowadzać z marżą 20-30 % wśrod
              znajomych bez całej tej otoczki?
              Jak ktoś koniecznie chce dorobić na swoich znajomych, może zrobić tak z
              dowolnym towarem.
            • Gość: cyntia Re: ZAPRASZAM DO ORIFLAME WSZYSTKIE SFRUSTROWANE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 17:33
              Różnią się? Moja koleżanka z roku jest dilerką oriflame. W katalogu, przy
              każdym zamówionym produkcie pracowicie wpisuje imię zamawiającej (patrz
              dzisieiszy artykuł). I dosłownie próbuje wyrywać z gardła zamówienie: teksty
              typu "mam nadzieję że mnie nie zawiedziesz" itp.
              • Gość: Fachman Re: ZAPRASZAM DO ORIFLAME WSZYSTKIE SFRUSTROWANE IP: *.gda.pl 23.06.04, 20:01
                W kraju mamy wolny rynek i każdy stosuje takie metody jakie są jego zdaniem
                skuteczne. Ja nikomu nie wciskam kosmetyków, bazuję na stałych klientkach
                klientki mnie lubią i ja je lubię, :) praca sprawia mi przyjemność
                a sprzedaż dokonuje się przy okazji.Kosmetyki Oriflame sprzedają się dobrze,
                mają odpowiednią jakość, i naprawdę przystępną cenę, zapraszam do współpracy
                osoby z północnej Polski. Pozdrawiam wszystkich:) popkiewicz@wp.pl
                • Gość: pipa tak do Oriflame te dziumdzie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 21:50
                  Marzę o tym aby poszły do Oriflame tylko to bedzie ich trzecia firma a jak Wam
                  dupę obrobią to co koteczki
                  • Gość: brzoza Re: tak do Oriflame te dziumdzie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 22:01
                    one takie brzydkie na tym zdjeciu jedna jakas gruba a druga tką ma dziwną twarz
                    i te usta waskie zacisniete , to ze zlosci czy co ja się jej boje taka niech
                    idą do oriflame i do amway i jescze gdzies
      • ania_53 Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz 22.06.04, 16:36
        To istny koszmar,wszędzie pełno takich "konsultantek" nie tylko tej firmy.Nie
        można normalnie zakupów dokonać bo wciskają towar na siłę.
      • Gość: oks z Warszwy Re: Krótki kurs drobnego kapitalizmu w Polsce, cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 18:16
        Jak wnioskuje z pani wypowiedzi nie ma pani zielonego pojęcia o pracy
        konsultantki .W naszej firmie nie mozna podpisać umowy z nieletnią ,oczywiscie
        12-17 latki biegają z katalogami zbierają zamówienia ale robia to za zgoda
        rodziców.Zarabiają w ten sposób swoje pierwsze pieniądze odciązają domowy
        budzet.CZY TO JEST CHORE?.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka