Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

skończyłem studia, zaryzykowałem,splajtowałem

15.03.02, 21:16
    Po skończeniu studiów (geodezja) postanowiłem założyć własną działalność
    gospodarczą (handel),zupełnie nie związaną z moim wykształceniem, którą
    prowadzę od 2 lat .Praca na własną rękę przynosiła mi satysfakcję i dochód.
    Jednak w ostatnich miesiacach nastąpił znaczny spadek obrotów, ponoszę straty.
    Zamierzam wkrótce "zamknać" interes i poszukać pracy. Jak do tego się zabrać?
    Szukać pracy w wyuczonym zawodzie (brak doświadczenia),czy w branży w której
    mam doświadczenie, ale brak mi wykształcenia. Jak ewentualny pracodawca
    podejdzie do mojej "plajty"? Jak uwzględnić ją w swoim CV? Jak w ogóle
    pracodawcy podchodzą do osób, które wcześniej prowadziły własny interes?
    Obserwuj wątek
      • maggie7 Re: skończyłem studia, zaryzykowałem,splajtowałem 27.03.02, 23:11
        Dox, ja nie jestem ekspertem, ale nawet jako laik moge powiedziec, ze Twoje
        doswiadczenie zwiazane z prowadzeniem wlasnego interesu jest cennym atutem.
        Przede wszystkim pokazuje Ciebie jako osobe przedsiebiorcza i podejmujaca
        wyzwania. I nawet jesli Twoj biznes nie byl wielkim sukcesem, byl on dobra
        lekcja, z ktorej duzo sie nauczyles. I tak wlasnie do tego podejdz i pomysl,co
        Ci dalo to cale doswiadczenie.
        Na rozmowach kwalifikacyjnych firmy czesto zadaja pytania majace na celu
        zweryfikowanie Twoich umiejetnosci rozwiazywania problemow, podejmowania
        wyzwan, a takze przywodztwa. Prowadzenie wlasnego biznesu dostacza mnostwa
        materialu pozwalajacego udowodnic, ze takie wlasnie cechy sa w Tobie!
        Przeanalizuj szczerze swoj biznes, od samego poczatku. Zastanow sie, dlaczego
        wybrales handel zagraniczny, jak sie do tego zabrales, jak to wszystko
        przebiegalo, dlaczego byl taki a nie inny wynik, co bys zrobil inaczej. I nie
        ukrywaj, ze Ci sie nie powiodlo, pokaz natomiast, ze rozumiesz dlaczego.
        Mimo ze nie masz ukonczonych studiow handlowych, masz praktyke, a to cos. Mysle
        wiec, ze masz duzo do zaoferowania. :o)
        Takie jest moje zdanie. Mam nadzieje, ze troche Ci pomoglam. I jestem ciekawa,
        co na to pan Balcerzak. Pozdrawiam.
      • grzesio28 nie martw sie. 06.04.02, 12:44
        nie martw sie.

jak będą się pytać dlaczego zakończyłeś działalość to:
        a)sytuacja na rynku spowodowała znaczne obniżenie marż i rachunek ekonomiczny
        pokazał iż należy zlikwidować nierentowną działalnośc (ale z powodu rynku a nie
        twojej pracy)
        b)sprzedałeś firmę (klientów) za przyzwoite pieniądze. i rozglądzasz się jak
        może je efektywniej! zainwestować
      • mobema Re: skończyłem studia, zaryzykowałem,splajtowałem 09.04.02, 15:04
        myslę, że zdobyłeś dużo cennego doświadczenia prowadząc własną działalność i
        napewno masz sporo do zaoferowania potencjalnemu pracodawcy. Pamiętaj tylko,że
        praca u kogoś to nie to samo. Szczerze mówiąc radziłabym ci się zastanowić czy
        nie mógłbyś znależć innej niszy rynkowej w której mógłbyś rozwijać własną
        działalność. Skoro raz dobrze ci poszło to znaczy że się do tego nadajesz! Ja
        nie mam do tego odwagi i tkwie w "toksycznym związku" z wielką korporacją ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka