Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

State Street Kraków

IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.12, 13:22
    Witam,
    Poprzedni wątek jest zamknięty, więc rozpoczynam nowy.
    Mam pytanie. Dostałem zaproszenie na testy, które trwać mają półtorej godziny. Z wątku na tym forum wiem, że jeszcze do niedawna testy trwały 45 minut.
    Coś się zmieniło ostatnio? Czy obecnie testy wyglądają inaczej?
    Obserwuj wątek
      • Gość: cc Re: State Street Kraków IP: 80.54.254.* 18.09.12, 20:55
        kiedy masz testy?
        wiem że są na podgórskiej, ale masz jakieś dokładniejsze info jakie piętro/pokój ??
        • Gość: kany Re: State Street Kraków IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.12, 11:27
          Testy dzisiaj o 14, Podgórska 36, piętro 4.
          Był ktoś ostatnio? Wiecie dlaczego teraz testy trwają 1h 30 min?
          • Gość: pyk Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 22:35
            I jak wyglądał ten test? Dlaczego w końcu trwa 1.30h? Ciężko? Pytam bo też w najbliższym czasie się wybieram :)
            • Gość: korn Re: State Street Kraków IP: *.play-internet.pl 20.09.12, 18:23
              Test trwa 45 minut. Jest w miarę łatwy.
            • Gość: gość Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.12, 17:04
              Testy trwają 45 minut, 30 pytań, wszystko na komputerze, nie wolno mieć ŻADNYCH własnych materiałów czy pomocy, typu kalkulator, nawet kartkę i ołówek dostaniecie. Jak według mnie bardzo łatwe.
              • Gość: tylkopytam Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.12, 11:36
                hej, dzwonili do Ciebie ze SS? możesz napisac jakie miales pytania? Czy cos się zmieniło, poza tym, że w ostatnim czasie zamienili kolejność etapów?jesli wolisz na maila, to proszę: etylinka0@op.pl
                Z góry dzięki:)
                • Gość: ivo Re: State Street Kraków IP: 80.54.254.* 04.10.12, 17:19
                  testy to banał
                  później rozmowa telefoniczna po angielsku o doswiadczeniu, dlaczego chcesz pracowac w ss i instrumentach finansowych
                  następnie rozmowa z dziewczyna z hr (english)
                  dalej kolejna rozmowa z managerem (english)

i jeżeli pasujecie do profilu firmy, to zaczynacie prace w State Street :)
                  • Gość: maja Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.12, 18:22
                    ile trwala ta rozmowa? do mnie zadzwonila babka, cos mi na mozg padlo i nie odpowiedzialam na 1 z 3 pytan po angielsku:/ cala rozmowa - lacznie z polskim- trwala z 10 min.
                    czy to znaczy, ze odpadlam?
                    • Gość: gość Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.12, 21:24
                      A Czy ktoś kto miał testy 01. 10 otrzymał zaproszenie na indywidualną rozmowę z menagerem??
                      • Gość: Marta Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 09:09
                        hej :) Czy miał ktoś może rozmowę z przedstawicielem działu HR i tak jak ja czeka na odpowiedź miesiąc? Dodam, że kontaktowałam się z SS w tej sprawie i nadal cisza.
      • Gość: Baby jane Re: State Street Kraków IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.12, 22:45
        a z czego konkretnie sa te testy w State Street? sama mialam test do innej firmy w krakowie- AON, ale niestety nie przeszlam. W AON byl test z angielskiego, myslenia analitycznego (proste zadania z matmy i na logike) i test z Excela(praktyczny na kompie, wykonac 15 zadan) - wersja uwaga - z 2003roku!!!
        • Gość: gość22 Re: State Street Kraków IP: *.opgk.krakow.pl 11.10.12, 13:19
          Hej ja miałam testy 4.10 w tym samy dniu rozmowę i w pt spotkanie z kobietą z HR. Generalnei myślę, że mi dobrze poszło ale czekam na tel z zaproszeniem na rozmowę z managerem ktoś w podobnej sytuacji? jak to jest do tygodnia się mają odezwać a jak brak odzewu po tym czasie to lipa?
        • Gość: gość22 Re: State Street Kraków IP: *.opgk.krakow.pl 11.10.12, 13:23
          co do testów to masz 30pytań i 45min na rozwiązanie, testy rozwiązujesz na komputerze nie można wracać jak przejdziesz do kolejnego pytania, poza tym są dosyć proste obliczenia, wykresy, z angielskiego miałam chyba 3 pytania także bez stresu
          • Gość: jaaaaa Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.12, 12:05
            Czyli 27 pytań jest w języku polskim, a tylko 3 - w języku angielskim?
            • Gość: nie_udalo_sie Re: State Street Kraków IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.12, 19:44
              Testy trwają 45 min. Myślę, że te 1,5 h to jest gdyby im się obsunęło. Zadania w większości proste, wszystkie w języku angielskim, ja miałam ok. 2 sprawdzające znajomość angielskiego (typu wybrać another, other itp., a drugie to trzeba było określić ile osób jest w zdaniu). Kilka zadań to były typowo matematyczne, na dużych liczbach. Test stosunkowo prosty, ale czasu jest mało, ponoć zawsze byłam szybka z matmy, a tu nie wyrobiłam się z dwoma. Zadania z poprzedniego forum się powtarzają. Jedyne przygotowanie, jakie bym radziła, to porozwiązywać dużo zadań z netu, żeby poćwiczyć szybkość (dodawanie, odejmowanie, mnożenie) Naprawdę! Ja nie miałam żadnego wykresu. Z testu uzyskałam nie więcej niż 25 punktów (2 nie zdążyłam, 3 na pewno miałam źle) Po pozytywnym zaliczeniu testu następnego dnia dzwonią. Ja wyłożyłam się na rozmowie telefonicznej - dwa dni temu. Miła Pani pytała o CV, doświadczenie zawodowe, fundusz inwestycyjny. Głównie po angielsku. Rozmowa max 10 min.
              Ciekawe, czy zadania i pytania zależą od stanowiska, na które aplikujemy? Ja chciałam FA.
      • Gość: gość Zarobki IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.12, 18:39
        Ile się zarabia na stanowisku fund accountant. Prawda, że 2000 na rękę?
        • Gość: kasiaaa Re: Zarobki IP: *.centertel.pl 12.10.12, 19:11
          Hej ja byłam parę dni temu na rozmowie z hr i cisza:/ o co chodzi? Mieli się odezwać i tak. A rozmowa wypadła w miarę. Maja jakiś przestój czy co..ktos z was też ostatnio na rozmowie był i dostal odp?
          • Gość: Gosci22 Re: Zarobki IP: *.centertel.pl 14.10.12, 23:23
            Ja byłam w piątek 5.10.2012 rowniez na rozmowie z hr i tez cisza a zadowolona w sumie po niej wyszłam nie pamietam jakis jest okres na odp od nich, ktos wie?
            • Gość: kasiaaaa Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 19:22
              z tego co ja wiem to chyba do 2tyg ma być odp.. ale z tego co widze tutaj na forum niektórzy z 2 mies czekali;/
              • Gość: gość22 Re: Zarobki IP: 217.97.253.* 17.10.12, 10:22
                mi się nie powiodło..
                • Gość: kasiaaa Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.12, 18:45
                  gosc22 mi tez sie nie udalo;// kurczę ale pech
                  • Gość: tomtom Re: Zarobki IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 15:48
                    Kasiuuu, jak długo czekałaś na odpowiedź i w jakiej formie ją dostałaś?
                    • Gość: kasiaaaaaa Re: Zarobki IP: *.centertel.pl 22.10.12, 10:08
                      Dostałam maila ze wybrali innego kandydata, odp była po 1,5 tyg od rozmowy
          • Gość: daniel Re: Zarobki IP: *.ip.netia.com.pl 29.10.13, 10:39
            no ja też byłem na rozmowie z przedstawicielką HR i, o ile po aplikacji zadzwonili do mnie po 1 dniu, o tyle po tej rozmowie cisza już od 4 dni roboczych. wiem, że to nie powód do paniki, ale pytałaś.
            poza tym słyszałem, że jeżeli ktoś się nie dostanie to wysyłają maila o niepomyślnym zakończeniu rekrutacji
        • Gość: heartz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 12:18
          Kilka stówek więcej.
      • Gość: Maja Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 25.10.12, 13:53
        Cześć ja miałam rozmowę z HR 17.10 a 19.10 już z managerami i niestety do tej pory cisza ;) także chyba już niestety nie zadzwonią, bo słyszałam że jak kogoś chcą to dzwonią na drugi dzień. Był ktoś może w tych terminach na rozmowach?
        • Gość: ciekawe Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.12, 15:27
          Słuchajcie, wymieniamy się informacjami, przerzucamy newsami a nikt tak naprawdę nie mówi najważniejszej rzeczy. Proszę o potwierdzoną informację - ile w tej chwili płacą na najniższym stanowisku? Zakładam, że posiadanie doświadczenia lub jego brak nie ma wpływu na wynagrodzenie.
          • Gość: bruce Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 25.10.12, 17:06
            3400 brutto ;)
            • Gość: ciekawe Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.12, 18:46
              Dzięki za konkretną i szybką odpowiedź. Podsumowując na szybko. Za chwilę mija pięć lat odkąd firma SS otworzyła swoje centra w Krakowie. Zgodnie z informacjami podawanymi przez GUS (do sprawdzenia na stronie internetowej) średnie wynagrodzenie w gospodarce w tym okresie wzrosło o 24%. W tym samym czasie wynagrodzenie w SS wzrosło o 100 zł czyli 3%. Aby zrównoważyć skutki inflacji i UTRZYMAĆ siłę nabywczą wynagrodzenia z początków 2008 roku, najniższe wynagrodzenie powinno wynosić 3300 zł x 1,24 = 4092 zł. I tyle w tym temacie :(
              • Gość: 4092 brutto Re: State Street Kraków IP: *.tvkstella.pl 02.11.12, 19:22
                Wszystko ladnie i pieknie, rachunkow nie sprawdzam ale jezeli poprawne to sie zgadzam w 100 %... powiedz mi tylko jedno - gdzie skladac CV po taka pensje na poczatek ???
                • Gość: ciekawe Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.12, 14:18
                  Odnośnie wyliczeń - są prawidłowe, dane brałem ze strony www.stat.gov.pl/gus/5840_1825_PLK_WAI.htm. W swoim wpisie nie odnosiłem się do tego czy ktoś dopiero rozpoczyna pracę czy jest to jego kolejna robota. Zwracam jedynie uwagę na fakt, że firma SS ewidentnie wykorzystuje finansowo swoich pracowników - obowiązków przybywa (wiem od pracowników), pensje nie rosną. Ważna jest również postawa - a postawa "nie mogę nic zrobić bo to korporacja" czyni z nas chińczyków Europy. Pracownicy w Europie Zachodniej za dokładnie tą samą pracę dostają 3500 euro a u nas przez prawie 5 lat podwyżka o 3%. Musimy w końcu zacząć szanować siebie - wtedy inni też będą się odnosili do nas z szacunkiem. Jeżeli pytasz mnie jaka praca po studiach - odpowiadam całkiem szczerze. Znajdź pracę w sprzedaży gdzie pracuje się na prowizji i poleceniach. Tylko od twojego zaangażowania i skuteczności zależy ile będziesz zarabiać. Może się okazać, że kwoty 3400 czy 4092 możesz zarabiać na jednym kliencie.
                  • Gość: SS-Fuhrer Re: State Street Kraków IP: *.ksi-system.net 23.11.12, 20:13
                    To prawda, jednak wynagrodzenie (czyli CENA pracy) jest wypadkową popytu ze strony pracodawcy i podaży potencjalnych pracowników. Wysoka podaż w stosunku do popytu to w efekcie niska cena. Co roku tysiące absolwentów trafiają na rynek pracy, więc SS nie musi się starać gdyż przeciętny absolwent przyjmie propozycję pracy za 3400 z pocałowaniem ręki. Jeśli do tego dodać zalety takiej pracy (za wygodnym biureczkiem, mało męcząca i (przy odpowiednich cechach osobowości) dość ciekawa, do tego socjal, wesołe towarzystwo, brak parcia na wyniki i fakt że klientów firmy masz gdzieś i samą firmę po 8 godzinkach też masz gdzieś to nie dziwi fakt, że to SS składają CV tysiące osób. Dodam, że o możliwość pracy w SS pytała mnie nawet pracownica banku (BNP zdaje się) z 12-letnim doświadczeniem, zdając sobie sprawę że zacznie od najniższego szczebla. A przecież w banku tyle zarabiała na jednym kliencie... ;)
                    • Gość: ciekawe Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.12, 14:01
                      W świecie doskonałej konkurencji rynkowej (świat ten występuje przeważnie w podręcznikach do mikroekonomii) o cenie decyduje prawo podaży i popytu. Niestety w realnej gospodarce występują te paskudne zmowy cenowe, które wypaczają sens podanego wyżej prawa. Ze sytuacją zmowy cenowej mamy do czynienia gdy rynek ma postać oligopolu i kilka dużych przedsiębiorstw ustala cenę minimalną tego samego produktu.
                      I z taką właśnie sytuacją mamy do czynienia w Krakowie. Kilka dużych krakowski przedsiębiorstw BPO, offshore, itd. "panuje" na rynku ustalając cenę pracy czyli inaczej wynagrodzenie. Niestety w tym wypadku ustawianie następuję "w dół". Oczywiście jest to niepisana "umowa", której każdy się wyprze bo nawet nie ma świadomości jej istnienia ale proszę zauważyć, że gdy nowe przedsiębiorstwo wchodzi na rynek dostosowuje poziom wynagrodzenia do średniej rynkowej, nie stosując żadnych zachęt.
                      Co do ciepłej posadki nie będę się wypowiadał - mnie zależy na zarabianiu pieniędzy a nie ciepłej posadzie. Mogę pracować 12h / dobę pod warunkiem, że będę za to odpowiednio wynagrodzony.
                      Jeżeli chodzi o Panią z BNP - współczuję braku ambicji. Po 12 latach przepracowanych w banku nigdy nie zacząłbym myśleć o starcie w SS. Całe szczęście żyjemy w wolnym kraju i każdy może robić co chce w ramach obowiązującego prawa.
                      A co do wysokości zarobków na jednym kliencie w sprzedaży - kwoty podałem orientacyjnie, byłem świadkiem sprzedaży, w których doradcy zarabiali wielokrotności tych kwot na jednym kliencie: 10k, 15k, 20k zł. Ale ci ludzie nie szukali ciepłej posadki i nie mieli gdzieś klientów firmy - szanowali ich bo oni byli źródłem ich przychodów.
                      • Gość: SS-Fuhrer Re: State Street Kraków IP: *.ksi-system.net 30.11.12, 18:57
                        Polemizowałbym jeśli chodzi o spojrzenie na rynek pracy od strony teorii ekonomii - mianowicie żadne przedsiębiorstwo nie działa w próżni - musi zwracać uwagę na dane rynkowe, między innymi także na wysokość wynagrodzeń na rynku. Oczywiście sytuacją idealną byłoby, gdyby decyzje o wysokości wynagrodzenia w danej firmie były uwarunkowane zyskiem jaki pracownik wytwarza jednostkowo dla firmy. Ale skoro na tym samym stanowisku, za te same umiejętności i wartość dodaną inne firmy płacą mniej, to czemu moja firma ma dawać dużo więcej? To nieracjonalne z ekonomicznego punktu widzenia.
                        Nie bronię SS jeśli chodzi o (nie)podnoszenie wynagrodzeń, ale spójrzmy na to z innej strony - wchodząc na rynek krakowski 5 lat temu SS musiał znaleźć pracowników, którzy poradzą sobie z przeniesieniem procesów do PL, dlatego musiał ich wynagradzać dobrze (jak na warunki z przed 5 lat). Oni teraz są TL czy officerami - taka kolej rzeczy. Jednocześnie można obniżyć wymagania new hire'om, bo potrzeba ludzi którzy będą wykonywać proste zadania, a im mniejsze ambicje na menedżment tym lepiej, bo mniejsze kłopoty. Spadek jakości pracowników + wzrost ich ilości = utrzymanie tej samej ceny ich pracy, czyż nie?
        • Gość: ja Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 14:48
          Hej!
          Ja nie byłam na rozmowie, ale mam zamiar tam aplikować. Z wcześniejszych postów wynika, że nawet do 2 tygodni oddzwaniają z pozytywną odpowiedzią, także bądź dobrej myśli. A jak Ci poszło? O co Cię pytali? Długo Cię maglowali?
          • Gość: majka Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 26.10.12, 16:04
            No to mam jeszcze tydzień ;) zobaczymy... a z pytań to myślę że nie ma się co martwić i uczyć za bardzo. Głównie pytania osobowościowe (CV, praca w grupie, stres związany z deadlinami ) o instrumenty finansowe to tylko czy jakieś znam bez głębszego opisu. Rozmowa z HR trwała 40 minut, a z managerami 45. Obie rozmowy bardzo sympatyczne.
            • Gość: ja Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 18:23
              Aha:) no to jak takie proste pytania to nie ma się co martwić:)a powiedz mi proszę na jakie stanowisko aplikowałaś?
              • Gość: kasia Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.12, 11:38
                Przegladnelam osobne forum na temat pracy tam i tego testu numrycznego i powiedzcie mi bo zaczynam watpic czy isc na ten test. Z matematyka nie mialam doczynienia od liceum i kiepsko mi ida te testy on line. Myslicie ze sa ona prostsze czy trudniejsze? Zaprosili mnie na ten test pomimo ze ze studiami ekonomicznymi nie mam nic wspolnego.
                • Gość: dada Re: State Street Kraków IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.12, 09:03
                  ja mam podobną sytuację i na testy się wybieram. Nie mam przecież nic do stracenia. Jak nie pójdzie to wiedział o tym będę tylko ja i ludzie z rekrutacji. No chyba, że chcesz przejść błyskawiczny kurs analitycznego myślenia i aplikować tam za pół roku :)
                • Gość: kama Re: State Street Kraków IP: *.home.aster.pl 08.11.12, 22:32
                  @Kasia

pewnie znasz jakis interesujacy ich jezyk, wiesz latwiej kogos nauczyc porownywac numery niz jezyka

powodzenia
            • Gość: bart Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.zax.pl 09.11.12, 21:29
              Hej, wybieram się na testy w najbliższy wtorek, co do testów, będzie co ma być, ale gdybym je przeszedł zaczynają się rozmowy po ang. Czy znajomość na poziomie B2 wystarczy?? Obawiam się, że to, że nie miałem ostatnio okazji używać często języka w konwersacji może mnie pogrążyć :/ Dajcie znać jak wyglądają te rozmowy. Pzdr
              • Gość: były stejtstrit Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 18:16
                Hej,

Wszedłem z ciekawości na forum, żeby zobaczyć jak ma się obóz pracy zwany ss. Jako były pracownik mógłbym napisać książkę o tym syfie mimo, że pracowałem tam "tylko" 1 rok.
                Jedna rzecz mi się spodobała jak ktoś przytomnie zauważył, nie podnieśli wynagrodzenia od 5 lat idioci. Nie wiem jak jest w innych miastach Europy ale w UK pracują tam głównie ludzie bez wykształcenia, robią 3 razy mniej niż Polacy i kiedyś dostawali niecałe 2000 funtów. Wiem to od naszego menago, który kiedy ja tam pracowałem był z Anglii, a że koleś był spoko, z nami imprezował i miał w dupie ten syf to nam mówił dużo rzeczy, chociażby jak to było z wyjazdami 3 miesięcznymi. W głównej mierze wybierali fajne laski, czasem kilku gości dla niepoznaki. Szef kołchozu w Polsce Scott ma laskę polkę, kolejny manager ma laskę polkę, vice szef Marcin, nasz ziomal w sumie spoko koleś często urywa we franticu:).
                Co do samej pracy, mówiąc bez ogródek, jest to praca dla debili. Odrazu zaznaczam, że nie chcę nikogo obrażać, bo rozumiem ciężką sytuację w kraju i to że lepiej pracować i robić cokolwiek niż nic jest oczywiste i rozsądne, mam na myśli samą pracę.
                Jeśli chodzi o rozmowy to się pewnie coś zmieniają ale nie przejmujcie się menadżery to przygłupy, których wiedza sprowadza się co najwyżej do podstaw Wikipedii. Szukają ludzi podobnych do siebie czyli bez ambicji, jak jesteś inteligentny/a nie okazuj tego, tak samo jak macie większą wiedzę, zachowajcie dla siebie w ss macie tylko na czas klepać w klawiaturę nawet nie będziecie wiedzieć co i po co, tylko trzeba szybko naciskać guziki. Co do wcześniejszych komentarzy zgadzam się że robi się tam tylko gorzej.
                Ścieżka kariery to jest dobre! 1stopien klepacz, 2stopień zakreślacz, trzeci stpoien nanago czyli call center - odbiera bezosobowe rozkazy z kraju macierzystego przekazuje wam i się modli żeby nie wpuścić funduszu z błędem. Ogólnie niczego się tam nie nauczycie, zresztą nie dziwi Was, że oni się reklamują na bilbordach w Krakowie???!!!!!!!!!! Jaka wartościowa firma robi coś takiego??????? Teraz mniej przyjemna sprawa: otóż im dłużej tam pracujecie tym głupsi się stajecie i maleją wasze szansę na normalną pracę i godziwe życie w przyszłości. Normalnie powinno być zgoła na odwrót, niestety prawda jest brutalna. Będziecie zaszufladkowani jako tania siła robocza i będą do was wydzwaniać z RBS, CITI, NY mellon itd itp, ogólnie wszyscy wyzyskiwacze..... . Nie chce mi się więcej teraz pisać, jak sobie coś przypomnę to tu wrzucę. Pozdro dla myślących
                • Gość: zeus Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.12, 11:00
                  Ja opisze moje pierwsze spostrzeżenia. Zastanawiało mnie dlaczego na forum tak mało szczegółów. Dlaczego ludzie nie dzielą się swoimi przemyśleniami i spostrzeżeniami. Byłem na testach w SS i już wiem dlaczego.
                  Testy są i to dość łatwe. Ja sam nie miałem do czynienia z matematyką od liceum, ale nawet dla mnie nie były one jakoś przesadnie trudne.
                  Problem w tym, że nie wiadomo kiedy testy są zdane, a kiedy nie. Nie ma żadnego progu procentowego. Nie wiadomo, czy wystarczy 60, 70 czy może więcej %, by zdać. Nie wiadomo, czy tylko 5 najlepszych zalicza testy, czy 5 najsłabszych odpada, czy może najlepsza 8 przechodzi dalej. A może gra się w najsłabsze ogniwo? Po testach dostajecie od ludzi przeprowadzających testy informację, że odpowiedź przyjdzie mailem, ale żeby nie odpowiadać na te maile, bo i tak do nikogo wasza wiadomość nie dojdzie.
                  To samo jeśli chodzi o angielski na B2. Kto to wie? Ktoś pójdzie z angielskim na poziomie C1 i będzie gadał za dużo, lub za mało. Ktoś pójdzie z angielskim na B2 i będzie mówił tyle i to co trzeba i przejdzie dalej.
                  Ludzie, na forum jest tak mało wiadomości, bo nikt nic nie wie, nawet po wizycie w tej korporacji.
                  Moja rada. Zero stresu i sprzedajcie siebie takimi jakimi jesteście. Bez niepotrzebnej spiny.
                  Jeśli oczywiście chcecie tam pracować.
                  • Gość: marek Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 13:16
                    może ktoś potwierdzić, że najpierw zapraszają na testy a później odbywa się rozmowa telefoniczna.
                    • Gość: Mona Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 13:55
                      Potwierdzam ;)
                    • Gość: nie Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 14:36
                      Jest dokładnie na odwrót. Najpierw odbywa się rozmowa telefoniczna i jeżeli wypadniesz ok. to jesteś zapraszana na testy. Nie denerwujcie się tymi testami. To jest matematyka na poziomie gimnazjum. Specjalnie nie piszę liceum bo nie ma żadnych logarytmów, krzywych wykładniczych, ciągów, pochodnych, całek ani liczb zespolonych. Zwykłe proste zadania, które potwierdzą, że umiesz w miarę logicznie myśleć. Kila prostych wykresów, z których musisz coś wyczytać. Coś dodać, coś podzielić. Nic trudnego pod warunkiem, że nie kiblowałeś/aś kilka razy w szkole.
                      Tylko czy aby na pewno powinno się tam iść? Z tą firmą jest jak, z każdą inna korporacją. Na zewnątrz super, pięknie, przyjazna atmosfera, elastyczne godziny pracy, super przelożeni, możliwość ciągłego rozwoju i podnoszenia swoich kwalifikacji. A w środku. No cóż lepiej nie zaglądać do środka bo się skończy miesiąc miodowy. Nie wierzycie. Posłuchajcie dyrektora, który odszedł z Goldman Sachs. "why i'm leaving goldman sachs" - wpiszcie w google i usłyszcie trochę prawdy o korpo.
                      • Gość: marek Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 14:41
                        Ktoś jeszcze potwierdzi kolejność rekrutacji ?
                        • Gość: mikado Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 16:48
                          Hej,
                          Jesli chodzi o kolejność to kiedyś najpierw była rozmowa telefoniczna wstęp po polsku następnie przechodzimy na angielski i kilka prostych pytań (np. co to są derywatywy?) jeśli rozmowa przebiegła pomyślnie to albo od razu dostawało się zaproszenie na testy albo czekało się na koejny telefon. Teraz od razu zapraszają na testy - bez żadnej rozmowy. Jest jeszcze inna możliwość - raz robią tak a raz inaczej :) najlepiej więc przygotować sobie jakieś wiadomości już do rozmowy telefonicznej :) Na testy łączny czas jaki trzeba sobie przewidzieć to ok 1,5h ale same testy trwają 45 minut. Do rozwiazania jest 30 pytań - nie są trudne wytsarczy uwanie czytać :)
                          • Gość: wen Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.12, 11:49
                            byłem na testach w czwartek i potwierdzam, że najpierw są testy. Po testach na następny dzień otrzymujesz maila z informacją i jesli zdałeś to spodziewaj się telefonu.
                            • Gość: marek Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.12, 13:07
                              właśnie zaproszono mnie na testy, strój galowy na testach obowiązuje ? :D
                              • Gość: kucharka Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.omi.pl 13.11.12, 16:32
                                Nie. Strój oficjalny, biznesowy dopiero na rozmowie z HR oraz managerami. Nawet na podpisywaniu umowy nie jest wymagany, byle był schludny.
                                BTW. galowy? Cofamy się do szkoły podstawowej/gimnazjalnej/liceum? To jest praca, więc nie ma już stroju galowego, jest strój biznesowy. No chyba, że chodzi Ci o frak ;)
                                • Gość: Manager Re: Czy poziom ang B2 wystarczy?? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.11.12, 18:39
                                  Ta praca negatywnie wpływa na procesy myślowe..... ludzie po takim przeszkoleniu u mnie w prawdziwej pracy nie mają nawet szansy na pracę sprzątaczki! A nie mówię tu o szeregowych tylko team leaderach i wszelakich menago. Tą robote mógłby robić nawet gimnazalista, a póżniej się panoszę że łelita w kraku.....
                                  • Gość: bart Fakty: Jak obecnie wygląda rekrutacja. IP: *.zax.pl 16.11.12, 12:40
                                    1. Piszesz test, do 48 godz. od momentu napisania testu dostajesz mail z wynikiem.
                                    2. Test zaliczony, dzwonią do Ciebie i od razu umawiają na rozmowę z Działem Rekrutacji i Managerem. Ps. w trakcie rozmowy telefonicznej o nic mnie nie pytali, tylko zaprosili na rozmowę.

Czy możecie mi przybliżyć jak wyglądają te rozmowy (może ktoś z was uczestniczył w nich w ostatnim czasie). Pozdrawiam

Aplikuje do teamu irlandzkiego.
                                    • Gość: marek Re: Fakty: Jak obecnie wygląda rekrutacja. IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.12, 13:14
                                      Potwierdzam to co napisał bart.

Również aplikuje do teamu irlandzkiego i proszę o jakieś pytania z rozmowy.
                                      • Gość: Anna Re: Fakty: Jak obecnie wygląda rekrutacja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 17:51
                                        jak wam poszło na rozmowie? ja wybieram sie niebawem
      • Gość: kabaret Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.12, 00:40
        Dla wszystkich szukających pracy i szukających sensu w rozmowach kwalifikacyjnych - odrobina dobrego, angielskiego humoru

www.youtube.com/watch?v=zP0sqRMzkwo
        • Gość: ika Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.12, 22:27
          Czy ktoś z Was był na testach w pon. 19.11.12 o 9.30? jak wyglądały testy? jakieś zmiany?
          • Gość: oli Re: State Street Kraków IP: *.centertel.pl 21.11.12, 17:43
            nic się nie zmieniło, testy po ang. na komputerach 45 min. - 30 pytań - i tak jak wszyscy piszą - ciągi, ułamki, procenty, obliczanie prędkości, równania, a z angielskiego 2 pytania.
            • Gość: Jola Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 17:49
              Hej czy wybiera sie ktos może w przyszłym tyg na rozmowe? jak wyglądają takie rozmowy?
            • Gość: catgrove Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 21:06
              a ile po testach czeka się na telefon? i czy wtedy jest rozmowa telefoniczna czy zapraszają na miejsce?
              • Gość: oli Re: State Street Kraków IP: *.centertel.pl 22.11.12, 15:40
                do mnie zadzwonili godzinę po testach i od razu umówili na rozmowę, nie zadawali żadnych pytań przez telefon dot. CV, tylko informacja o rozmowie
                • Gość: cd Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 20:42
                  z czego trzeba sie przygotować na rozmowę?
                  • Gość: oli Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.12, 18:55
                    dlaczego SS, skąd wiesz o SS, co studiujesz-dlaczego, dlaczego chcesz pracowac w finansach, cv - doswiadczenie, co wyniosło się z pracy -jakie doswiadczenia, sukcesy, trudne sytuacje, praca w grupie, jak pracujesz z grupą, i finanse - instrumenty finansowe, fundusze, akcje, obligacje derywatywy... to co powtarza się tu na forum.
                    • Gość: cd Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.12, 21:22
                      dzieki za odpowiedz.. cieżko widze na rozmowie odpowiedzi w jezyku angielskim o tych instrumentach..
            • Gość: mała Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.12, 16:53
              czy ktoś kto był na testach wczoraj rano, otrzymał maila z wynikami?
      • Gość: Gośććć1 Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.12, 13:36
        30 pytań, 45 minut
        każdego informują, żeby zarezerwować sobie 1,5h
        • Gość: realista Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 11:08
          rekrutacja, jaka rekrutacja?? tę pracę to średnio rozwinięty szympans jest w stanie wykonywać...
          • Gość: kkk Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.12, 12:53
            Dostał ktoś jakąś odpowiedź, mając rozmowę z managerami w zeszłym tygodniu ?
            • Gość: gość Re: State Street Kraków IP: *.fritar.pl 27.11.12, 13:13
              Niestety nie:((
              • Gość: gość Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.12, 19:52
                był ktoś może ostatnio na rozmowie w sprawie pracy w dziale pricingu?
            • Gość: bart Re: State Street Kraków IP: *.zax.pl 27.11.12, 23:36
              w piatek miałem rozmowę z managerami. Dziś tj. wtorek odpowiedź na TAK pzdr
              • Gość: ja Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.12, 01:14
                W środę miałam rozmowę z menagerami, a w piątek odpowiedź na tak.
                • Gość: gość Re: State Street Kraków IP: *.fritar.pl 28.11.12, 08:21
                  :(( Do mnie nie dzwonili czyli negatywna odpowiedz(
                  • Gość: gościówa Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.12, 11:35
                    dzwonią zawsze, bez względu czy z pozytywną czy negatywną odpowiedzią!
            • Gość: lii Re: State Street Kraków IP: *.centertel.pl 28.11.12, 12:01
              ja miałam w pt, jest środa i nic.
          • Gość: ciekawe Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.12, 13:35
            Pod warunkiem oczywiście, że będzie chciał pracować za kilka bananów oraz poczucie, że pracuje dla dużej amerykańskiej korporacji z tradycjami. I te pytania - czemu chce Pan/Pani pracować w naszej firmie: bo k...a marzyłem o tym od dziecka, moje pierwsze wypowiedziane słowa to były Slave Street.
            • Gość: ewel Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.12, 21:37
              Czy dzwonili już do kgooś kto był na testach 29.11?
              • Gość: łee Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.12, 22:33
                miałem rozmowę we wtorek, a w czwartek zadzwonili, że wynik rekrutacji jest pozytywny:)
                co do rozmowy z hr: dotyczy ona głównie informacji zawartych w cv + ogólne informacje dot. funduszy (co to są fundusze inwestycyjne, rodzaje funduszy, rodzaje instrumentów finansowych, derywatywy, akcje, obligacje, kredyt, debet itp.)
                rozmowa z managerami jest bardziej merytoryczna, więcej pytań z funduszy, ale też bardzo ogólnie. dużo pytań o doświadczenie, o pracę w grupie, sytuacje stresowe, i pytania typu: co byś zrobił, gdyby... przypomnijcie sobie też podstawowe funkcje excela
                • Gość: raf Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 12:02
                  Ja po zdanych testach czekam na telefon. Czy podczas rozmowy przez telefon pytają o doświadczenie czy odrazu umawiają na rozmowę ?

Rozmowa rekrutacyjna z Managerem i HR przebiega w całości po angielsku ? Czy pół na pół ?
                  • Gość: Alutka Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.12, 11:27
                    ja miałam rozmowę z HR... poczatek po polsku, potem angielski, koniec tez po polsku.
                    ogolnie mila rozmowa, ale pytania o fund accounting, czym sie zajmuje, jakie sa elementy składowe NAV,jakie znasz sprawozdania finansowe i ich elementy - po angielsku, troche miażdżyły....
                    Jeśli zwracają uwagę głównie na merytoryczna strone rozmowy, to nie sądzę,że mnie zaproszą na finałową rozmowę : /
                    • Gość: paw Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 12:55
                      Alutka, Czyli rozumiem, że teraz najpierw jest rozmowa z HR a potem musisz czekać na rozmowę z Menagerem ? Jakie jeszcze miałaś pytania ? Za tydzień mam rozmowe z HR bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek informacje :)
                      • Gość: Alutka Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.12, 15:19
                        testy, rozmowa z HR i na koniec "finałowa" rozmowa z managerem, albo czesciowo po polsku a częściowo po angielsku, jeśli jest on Polakiem; jeśli obcokrajowiec - cała rozmowa po angielsku -tak powiedziala mi Pani rekrutująca.
                        Pytania typu - co wiem o SSC, czym się zajmuje SSC w PL i na świece, co to jest wg mnie fund accounting, na czym ta praca wg mnie polega, jak wyliczamy NAV (biorąc po uwagę fund accounting/investments) - to po angielsku, te pytania to nie pytanie co to NAV, co to stock/bond- byly skonstruowane bardziej szczegolowo; po polsku - dlaczego zglosilam sie do rekrutacji, opisac jakies konfliktowe sytuacje w zespole, jak sobie poradzilam kiedy mialam b.duzo pracy i malo czasu itp.... (zaznaczam, ze ja mam kilkuletnie doswiadczenie w pracy w korporacji, wiec pewnie dlatego pytali o takie sprawy), jakie znam rodzaje sprawozdan finansowych i ich elementy...

Chyba przeprawadzaja teraz jakas duza rekrutacje, bo caly czas ktos przychodzi na rozmowe.
                        Ja przyznam, ze troche poleglam na wiedzy merytorycznej, nie bylam wstanie bez zajakniecia odpowiedziec na wszystkie kwestie; no coz - pozostaje mi czekac na jakis feedback.

Zycze powodzenia kolejnym kandydatom.
                        • Gość: paw Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 18:32
                          Alutka mogłabyś sobie przypomnieć o jakie szczegółowe informacje pytali się w sprawach merytorycznych ?? mój mail rafa28@wp.pl Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje :) Alutka jeszcze nic straconego, a do kiedy mają Ci dać odpowiedź po rozmowie z HR ? , aha i jeszcze jedno jak nazywała się ta Pani ? :) Pozdrawiam
                          • Gość: nikita Re: State Street Kraków IP: *.free.aero2.net.pl 06.12.12, 21:10
                            a pamięta ktoś pytania testowe? będę wdzięczna za odpowiedzi.
                            • Gość: Alutka Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.12, 22:57
                              Nikita - jeśli zapamiętaz 30 zadać testowych, to napisz :] bo pewnie się wybierasz w najblizszym czasie.
                              Testy są łatwe, ale i podchwytliwe, trzeba czytać ze zrozumieniem i myśleć!
                              Wydaje mi się, że trudność może byc taka, ze większość pytań jest tzw "otwarta" - nie ma odpowiedzi a/b/c, tylko jest pytanie i nalezy wpisac samemu poprawna odpowiedz w okienko.
                          • Gość: Alutka Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.12, 22:52
                            Pav - poczytaj o fund accounting, derivatives, assets, liabilities - wszystko w odniesieniu do fund accounting. nie jestes w stanie dokladnie przewidziec o co Cie zapytaja, ale myslę, ze kazda rozmowa obraca sie w tym obszarze.
                            nie udzielę natomiast informacji o osobie, która mnie rekrutowala, bo mysle, ze niczego to nie wniesie, a chyba wiesz, ze takich informacji się nie podaje.

Po pierwszej rozmowie (z HR) mają 2 tyg na odpowiedz; jesli zaproszą Cie na "final", to dzwonia; jeśli nie - wysylaja maila z informacja o negatywnym wyniku....
                            Mysle, ze takiego telefonu to trzeba sie spodziewac w przeciagu 2-3 dni po rozmowie; wydaje mi się, że jak są kimś zainteresowani, to "biorą" od razu, a nie czekają z telefonem az 2 tygodnie.
                            • Gość: paw Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 13:07
                              Alutka Podaje się to są osoby publiczne rekrutujace do firmy więc wszyscy maja prawo znać imie i nazwisko :) Przygotowywałas sie na rozmowe z jakiś konkretnych materiałów ?? Jesli tak to prosze podeślij mi rafa28@wp.pl Bede bardzo wdzieczny :) Pozdrawiam i zycze powodzenia czuje ze sie do Ciebie odezwa, wydaje mi sie ze jak jest duza rekrutacja to duzo ludzi przyjma ale moge sie mylic ;)
                              • Gość: Alutka Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 23:23
                                Nie miałam konkretnych materiałów; poczytalam troche o firmie, czym się zajmuje...na forum dużo przewijało sie o tym, czego można spodziewwać się na rozmowie.
                                bazowalam głównie na internecie - fund accounting, derivatives (futures/forward/option/swap), mutual funds, hedging, assets/liabilities; bonds, stocks.... najlepiej przygotowac się po polsku i angielsku.

a co do osob rekrutujacych - jest tam ich wiele, mysle, ze nazwisko nic nie wniesie do dyskusji ;]
                                • Gość: paw Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.12, 22:25
                                  Alutka- masz jakąś informację zwrotną czy przeszłaś dalej, jeśli tak lub nie to ile już czekasz ?
                                  • Gość: gość Re: State Street Kraków IP: *.fritar.pl 12.12.12, 11:19
                                    JA brałam udział w rekrutacji dwa tyg temu ido tej pory nie dostałam informacji zwrotnej ( wiem jaka jest odpowiedz skoro się nie odezwali), wysłałam mejla bo tak czy siak powinni dać odp i czekam. Nie odpisali jeszcze
                                    • Gość: Gosc Re: State Street Kraków IP: 193.24.32.* 12.12.12, 14:02
                                      a dwa tygodnie temu mialas testy, czy ostatnia rozmowe?
                                      • Gość: gość Re: State Street Kraków IP: *.fritar.pl 12.12.12, 14:03
                                        ostatnia rozmowe z menagerami
                                • xavio28 Re: State Street Kraków 12.12.12, 00:52
                                  DRodzy forumowicze;), Prosze o pomoc. ubiegalem sie o prace fund accountant przez strone State Street 15 listopada 2012 roku. Ponownie aplikacje wyslalem 1 grudnia na fund accountant i graduate/student finance pozycje. Do tej pory nikt sie do mnie jeszcze nie odezwal- cv mysle ze nie mam zle- obecnie pracuje w anglii, skonczylem business w anglii i mam tam jakies minimalne doswiadczenie z pracy chocby ze bylem takim analitykiem prognozy sprzedarzy produktow firmy. Zalezy mi na tej pracy gdyz slyszalem ze mozna tamn robic kariere i jest praca stabilna. Czy jest jeszcze szansa ze sie do mnie odezwa? Jak dlugo wy czekaliscie na telefon od nich?
                                  • Gość: Alutka Re: State Street Kraków IP: 193.24.32.* 12.12.12, 12:03
                                    Pav -wciaz czekam na feedback ze strony SSC... przyznam, ze nie oczekuje na maila, bo nie otrzymalam maila ani po testach ani maila dotyczacego zaproszenia na rozmowe, a jedynie telefon (mimo, ze zapewniali, ze wysylaja maila z wynikiem testu, a po telefonie z zaproszeniem na pierwsza rozmowe Pani powiedziala, ze wysle mi jeszcze maila z zaproszeniem na rozmowe , zebym to miala "na pismie" - a nic takiego nie dostalam).

Zgdonie z ich warunkami maja 2 tygodnie na odpowiedz, tak pozytywna jak i negatywna.
                                    Slyszalam od kilku osob, ktore nie przeszly dalej, ze otrzymaly takiego maila po mniej wiecej dwoch tygodniach od rozmowy, z podziekowaniem za udzial w rekrutacji i odpowiedzia, ze 'wybrali innego kandydata'.
                                    Tak jak pisalam, oni teraz prowadza duza rekrutacje, wiec te maile pewnie schodza na dalszy plan, poza tym czesciowo wyslane sa one z automatu (po testach) i Pani rekrutujaca tlumaczyla mi, ze zdarza sie, ze te maile nie dochodza - do mnie nie doszedl.....

czekam, czekam, zobaczymy.... w pierwszej kolejnosci ida najlepsi , potem zastanawiaja sie pewnie nad tymi sredniakami i dlatego tak dlugo to schodzi ;)

• xavio28 Re: State Street Kraków 12.12.12, 16:32
                                      Alutka, a kto wedlug Ciebie sa ci ludzie 'najlepsi' i sredni kandydaci? jak bys ich odroznila?a ty jak widzisz szanse w State Street?, do mnie jeszcze nie zadzwonili od momentu zlozenia aplikacji w State Street, wiesz moze jak dlugo musialbym czekac?;) POzdrawiam.
                                      • Gość: Alutka Re: State Street Kraków IP: 193.24.32.* 12.12.12, 17:25
                                        najlepsi to ci, ktorzy sie najbardziej spodobaja :) nie wiem na ile wazna jest dla nich wiedza merytoryczna (ktorej mozna sie nauczyc, nawet jesli nie jest sie bieglym w funduszach walutowych :]) - jesli jest wazna, to najlepsi beda ci, ktorzy bezblednie i bez zajakniecia odpowiedza na wszystkie pytania zwiazane z fund accounting.... jesli ktos kompletnie nic nie bedzie wiedzial na ten temat, to watpie, ze zaprosza go na finalowa rozmowe :]

nie wiem jak jest z oczekiwaniem na zaproszenie na testy.
                                        do mnie zadzwonili chyba dzien lub dwa po zlozeniu aplikacji - bo skladales na stronie SSC, tak? jesli przez firme rekrutacyjna, to nie wiem, ile to moze trwac.
                                        Btw- to Twoja pierwsza aplikacja tam? bo jesli nie przejdzie sie raz testow, to aplikowac ponownie mozna dopiero po pol roku, maja to wszystko w systemie.
                                        • Gość: krakowianka Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 20:35
                                          Jeśli odpadłeś za pierwszym razem to z ponową aplikacją musisz czekać pół roku. Nie ma znaczenia, czy odpadłeś na testach, rozmowie telefonicznej czy rozmowie z biurze. Pół roku jest terminem stałym. Inaczej pewnie by ludzie co chwilę ich zasypywali aplikacjami, a nuż się uda, bo może się trafi na mniej wymagającego rekrutera.
                                          • Gość: xavio28 Re: State Street Kraków IP: *.as13285.net 12.12.12, 21:11
                                            Piwrszy raz skladem aplikacje w lutym, oddzwonili 2 dni po zlozeniu aplikacji i mialem taka krotko rozmowe o tym co to jest fund accounting, dlaczego sie staram o prace, co wiem o firmie state street, co ta sa assets, liabilities i podobne no i nie moge sam uwierzyc ze sie na tym podtknalem. Zlozem teraz ostatnio aplikacje przez internet na nowo w listopadzie i czekam na ich telefon, juz tym razem jestem przygotowany na rozmowe;) ale nikt sie do mnie nie odezwal od tamtej pory dlatego sie zastanawiam co sie moglo stac. dzieki za pomoc forumowicze. A jak Tobie poszlo?. Oczywiscie ubiegam sie o prace bezposrednio przez firme Statte Street
                                            • Gość: ktos z wewnatrz Re: State Street Kraków IP: *.ghnet.pl 12.12.12, 21:58
                                              hej, sami widzicie ile luda sie probuje do nas dostac... Dziewczyny w TA robia co moga... jak nie zadzwolili - podniescie telefon i wykonajcie ruch. To nie boli :-) Powodzenia wszystkim rozsadnym i nie sluchajcie frustratow, ktorzy tu "popdpluwaja". Praca moze byc ciekawa (zalezy jak do niej sie podejdzie), atmosfera fajna, awansowac mozna, zarobic mozna :-) Korporacja. Ot co :-) Pamietajcie - nie szukamy superstars. Szukamy ludzi myslacych i dzialajacych rozsadnie. No i do rozmowy choc troche sie przygotujcie - na tym forum jest wystarczajaco informacji zeby nie wyjsc na rozmowie na morona. powodzenia!
                                              • Gość: ww Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.12, 14:49
                                                ktos ze wnatrz, niby dlaczego ktoś jak pisze negatywnie na temat SS nie moze byc prawdą ?? zresztą od byłego pracownika mogę potwierdzić wszystkie złe opinie dotyczace tej firmy, jakoś za granica nawet nie trzeba miec wykształcenia zeby pracowac w SS .. poza tym ile ludzi ucieka z stamtad po roku, pozdrawiam inteligentnych :)
                                              • Gość: Kario Re: State Street Kraków IP: *.alior.pl 13.12.12, 15:31
                                                " ...jak nie zadzwolili - podniescie telefon i wykonajcie ruch. To nie bo
                                                > li :-)..." - masz rację ktosiu z wewnątrz :) zadzwoniłam 2 razy przemiła Pani kazała mi jeszcze czekać pomijam że od pomyślnego przejścia testów minął miesiąc... :) a cała rekrutacja trwa już 2 miesiące... Hmmmm...:P
                                                Pozdrowienia :)
                                                • xavio28 Re: State Street Kraków 13.12.12, 15:59
                                                  Kario, to mi daj ten telefon do dzialu rekrutacji to z przyjemnoscia przedzwonie, szukam wlasnie numeru do dzialu rekrutacji, ale nigdzie go nie moge znalesc. Jak was do was dzwonily panie z rekrutacji moglibyscie mi podrzucic ten wlasnie numer z ktorego dzwonily te panie do was?.
                                                  A co do negatywnych opinii o State Street moge tylko skomentowac ze bylo by fajnie zaczac od State Street jak sie nie mam wcale albo ma sie slabe doswiadczenie w finansach. Zawsze to cie moze w jakis sposob nakierunkowac, bo slyszalem ze jak sie idzie do BBH w Krakowie na fund accountant to pytaja o wiele bardziej szczegole pytania, wiec tam watpie zebym sie mogl dostac. Prosze o wasze wszelkie komentarze i podrzuccie mi ten telefon od HRu drodzy Forumowicze!
                                                  • Gość: insider Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.12, 16:50
                                                    Generalnie to dużo zależy od "podejścia do pracy". Jeśli liczycie, że przełożeni będą patrzyć na Waszą wiedzę, a nie bycie "proaktywnym", branie udziału we wszystkich mniej lub bardziej sensowych wewnętrznych inicjatywach, conference callach i siedzenie po godzinach, to się delikatnie mówiąc rozminiecie. Nie ma też co liczyć na wzrost kompetencji/umiejętności w tej pracy, może poza obsługą excela. Żadna inna firma nie korzysta z firmowego software'u, więc 90% tego, co dowiecie się w pracy nie będziecie mogli przełożyć na kartę przetargową na kolejnej rozmowie o pracy (poza korpo w krk, gdzie doświadczenie w innym korpo jest mile widziane). Jako pierwsza praca OK - rynek w krk jest taki jaki jest, ale jak ktoś aplikuje z nadzieją, że będzie specjalistą w dziedzinie funduszy, to mocno odradzam. Polecam ludziom w kryzysowej sytuacji, absolwentom kierunków humanistycznych albo tym z dużą tolerancją na absurd, rutynę i klepactwo. Pozdrawiam!
                                                    • Gość: quwert Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.12, 21:32
                                                      To co robić po np roku w SS ?? Całe życie tam pracować ? Załóżmy, że pracuje tam rok, dwa mam 27 lat i okazuje sie ze tam sie nie rozwinąłem bo w SS sie nie da ( opinie wyczytane na forach i od znajomych) to gdzie dalej moge pracowac, jaką ścieżkę rozwoju przyjąć, gdzie mnie przyjmą po SS ?
                                                    • Gość: xavio28 Re: State Street Kraków IP: *.as13285.net 14.12.12, 00:41
                                                      No wlasnie QWERT, niech napisza ci co zrobili kariere po state Street. Ludzie stamtad podobno odchodza, ale jesli stawka 3500-4000 zl brutto im nie odpowiada(takie jest podobno wynagrodzenie w State Street;poprawcie mnie jesli sie myle) i rzekomy brak rozwoju im nie odpowiada to gdzie oni w takim razie pracuja i kim sa w tych ich nowych pracach. To mnie tez ciekawi. Ja tez mam 28 lat , skonczone studia w Anglii 3 lata, troche doswiadczenia w pracy z Anglii i smialo pukam na poczatek do State Street zeby sie gdzies zahaczyc w PL.
                                                    • Gość: insider Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.12, 21:55
                                                      Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na te pytania, bo każdy przypadek jest inny. Niektórzy rzucają pracę i wyjeżdżają za granicę w pogoni za większą pensją; inni brylują w bajorku krakowskich korporacji, starając się wywalczyć lepszą pensję/stanowisko. Sprawdź ludzi na goldenline, naprawdę nie chce mi się o tym pisać, bo nie ma o czym. Część wyjeżdża np. do wawki do CITI, albo BNY Mellon, RBS (ci co znają jakieś dodatkowe języki). Nie wiem dokąd prowadzi ta droga, zależy czy się do takiej mrówczej pracy nadajesz.

Co do zarobków, to na początek trochę przesadziłeś z kwotą, później oczywiście to możliwe.
                                                    • Gość: ktos Re: State Street Kraków IP: *.ghnet.pl 22.12.12, 00:20
                                                      ja zrobilem :-)
                                                  • Gość: Kario Re: State Street Kraków IP: *.alior.pl 14.12.12, 10:50
                                                    xavio mnie wyświetlał sie nr ogólny (12) 399-10-00 i to jest na recepcję. Wydaje mi się jednak, że na recepcji Ci pomogą jeśli powiesz że dzwonisz w sprawie rekrutacji i chcesz rozmawiać z kimś z HR'ów albo z Talent Acquisition - oni dzwonią z zaproszeniem na test.
                                                    Mnie Pani na recepcji przełączyła dalej. Powodzenia :) !

P.S. Wiem że to marne pocieszenie ale wydaje mi się, ze powodem dla którego czekamy tak długo jest koniec roku i świrostwo z tym związane - zamknięcia, rozliczenia itp. Nie zmienia to faktu, iż mam nadzieję że się doczekamy... :)
                                                    • Gość: xavio28 Re: State Street Kraków IP: *.mcr-bng-013.adsl.virginmedia.net 14.12.12, 19:15
                                                      Kario,
                                                      a Do Ciebie tez jeszcze nie dzwonili po zlozeniu aplikacji przez strone Strate Street? czy masz na mysli ze ciebie jeszcze na testy nie zaprosili ale dzwonili do ciebie z tego ogolnego? jesli dzwonili to co sie ciebie pytali przez telefon. Pozdro!
                                                    • Gość: Kario Re: State Street Kraków IP: *.alior.pl 15.12.12, 08:34
                                                      Xawio,
                                                      Składałam aplikację przez stronę ich stronę i najpierw w październiku a potem w listopadzie i opowiedzieli dopiero na ta drugą po 3 dniach.
                                                      Ja jestem już po testach i otrzymałam odpowiedź na maila, że mam czekać na telefon. Po 2 tygodniach ciszy sama do nich zadzwoniłam i powiedzieli, że oczywiście potwierdzają pozytywne wyniki testu i proszą jeszcze o cierpliwość, na pewno ktoś do mnie zadzwoni. Niestety nadal cisza więc jakieś 2 tygodnie temu znowu zadzwoniłam i znowu dostałam taką odpowiedź tym razem jednak dopytałam czy na pewno są zaineteresowani rozpatrywaniem mojej kandydatury dalej i otrzymałam odpowiedź twierdzącą. ... nadal czekam, liczę na kontakt przed końcem roku XD
                                                      Pozdr:)
                                                    • hekete Re: State Street Kraków 29.03.15, 22:33
                                                      witajcie :) jestem w trakcie rekrutacji na stanowistko compliance analyst.. zastanawiam się jakie wiadomości powinnam odświeżyć na takie stanowisko pracy wiem na czym polega ale boje się że nie dam rady i chce się dobrze przygotować. Nie mam doświadczenia w tej materii i jestem trochę przerażona. Czy ktoś byłby tak uprzejmy i napisał mniej więcej jak wygląda dzień pracy itp? Będę wdzięczna
                                                  • Gość: Gościówa Re: State Street Kraków IP: *.internetia.net.pl 11.01.13, 17:05
                                                    hmm... jeśli dzwonili po testach z zaproszeniem na rozmowę i ktoś nie mógł odebrać to próbują się dodzwonić jeszcze raz później? Miał ktoś taką sytuację?
                                                    • Gość: 23546yhgtfd Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 18:18
                                                      próbują kilka razy
                                                      jeśli w poniedziałek nie zadzwonią, sugeruję oddzwonić i dopytać o stan sprawy
                                                    • Gość: Gościówa Re: State Street Kraków IP: *.internetia.net.pl 11.01.13, 22:38
                                                      próbowałem oddzwonić, ale był komunikat, że podany numer nie istnieje. Może dlatego, ze dzwonili z zagranicznego numeru
                                              • laskolnyk Re: State Street Kraków 30.01.15, 16:22
                                                Siema, jak ktos mysli nad praca w tej firmie i trzeba mu pomoc to pisac do mnie smialo :) thelomeno.toblakai@gmail.com
                                              • inverse90 Re: State Street Kraków 13.07.15, 10:38
                                                Dzień dobry. Jestem studentką II roku studiów magisterskich. Piszę pracę ściśle związaną z powyższym tematem.
                                                Zwracam się do Państwa z ogromną prośbą o pomoc w badaniach do pracy magisterskiej na temat zastosowania outsourcingu . Ankieta nie zawiera pytań o dane tajne i jest w pełni anonimowa. Jej wypełnienie zajmuje ok.7 minut. Będę ogromnie wdzięczna jeśli zechcą Państwo poświęcić czas na jej wypełnienie.

docs.google.com/forms/d/1GMHoEfD3sk6ZmQxLudOJnsPqqbzIf2GpACAtBAzW6go/viewform

Z góry bardzo dziękuje,
                                                Magdalena Żelazko
      • Gość: ekonom Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.12.12, 00:05
        Zawsze mnie zastanawiało...

Po co ludzie ida to takiej roboty, czego sie nauczysz? NICZEGO, czy tam są ludzie umiejący przekazac wiedze? MANAGEROWIE I Talent coś tam, nie maja pojęcia o prawdziwych finansach i bankowości inwestycyjnej. To klepactwo i tyle, naopowiadają głupot a pozniej ludzie myślą że robią w "hamerykańskiej korporacji", "są kimś", do prawdziwej pracy jako dealer instrumentów skarbowych, trader czy kontroling inwestycyjny itp do ma się jak gó... do marcepanu. Inna forma junior accountanta z bzdurami ze jestes elitą jak naprawdę na rynku branżowym to jest śmieć a nie praca. Bo co nauczą współpracownicy po polonistyce i awf, chyba nie o rynkach......

Dla Myślących
        Pzdr
        • Gość: esesman Re: State Street Kraków IP: *.ksi-system.net 15.12.12, 12:37
          Skończyłbyś nudzić, co 10 post na temat SS jest twój, wylałeś już raz frustracje i wystarczy, po co się powtarzasz. Oczywiście napiszesz, że wszedłeś przypadkowo i wypowiadasz się pierwszy raz, ale stali bywalcy tego wątku i poprzedniego zamkniętego już cię kojarzą.
          • Gość: eM Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 13:31
            ale on mówi prawdę, ss nie mozna traktowac jako firmy docelowej pod zadnym wzgledem. W tym momencie nie ma tam dzialu, ktory zrobilby z ciebie specjaliste w zadnej dziedzinie. Zero myslenia, klepanie wedlug odgornie ustalonych procedur, nawet z klientem (!) kontaktuje sie donor side. IT jest outsorcowane, szefowie sa z zagranicy... Nawet jesli marzy ci sie kariera oficera, to co ci po tym, gdzie pojdziesz z zerowymi umiejetnosciami merytorycznymi? A wsrod konkurencji dziesiatki tobie podobnych managerow z UBS, RBS, BNY...

Kasa jest niezla, uczcie sie jezykow, idzcie na podyplomowki, robcie duzo rzeczy dla wlasnego rozwoju. A jesli dobijacie do 30 i wciaz w cv macie ss jako aktualnego pracodawce, to... cos jest nie tak.
            • Gość: insider Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 14:20
              Zauważ, że tutaj każdemu, kto ma krytyczne poglądy na temat działalności firmy, od razu przylepia się plakietkę "frustrata", w zupełności pomijając wymienione przez niego argumenty i poglądy... a z drugiej strony, skoro wypowiadają się ludzie, którzy tam pracowali, to skądś ta frustracja musi się brać...

Inna sprawa, że cała krytyka nie dotyczy tylko SS. Można ją przełożyć na cały rynek outsourcingowy w krk - Shell, IBM, Cap, Heineken, RR, UBS, HSBC, BBH, Euroclear etc. - konstrukcja tych firm jest identyczna, a różnice kosmetyczne.
              • Gość: Nie rozumiem Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.13, 21:12
                A od kiedy UBS w Krakowie to outsourcing? Raczej nearshoring dla biur UBS londyńskiego city czyli tzw. Back & middle office banku.
            • Gość: ktos Re: State Street Kraków IP: *.ghnet.pl 22.12.12, 00:22
              a ja powiem. Mozna :-)
        • Gość: quwert Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 19:32
          EKONOM, powiedz mi skąd masz takie informacje ? z własnego doświadczenia czy po porpostu słyszałeś o tym ? bardzo proszę jeśli mógłbyś to nakieruj mnie czy warto isc do pracy w SS, ponieważ nie chce marnowac roku czasu albo dłuzej, bede bradzo wdzieczny :) Widzę że troche masz wiedze n atemat tej branzy to powiedz mi co mozna robic po ss ?? Dzieki z góry :)
          • Gość: pracownik Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.12, 15:03
            Hej,

Wtrącę się do dyskusji, też tam pracowałem całkiem niedawno ale bardzo krótko, rzuciłem ten kołchoz szybko, żeby nie dać się zaszufladkować jako tani idiota. Nie jestem żadnym frustratem i niestety muszę się zgodzić właściwe z każdą negatywną opinią na temat ss ale też całego krakowskiego rynku outsorcingu. Ta droga prowadzi niestety do nikąd, nie chce mi się wszystkiego opisywać, potwierdzam tylko wszystkie negatywne opinie jakie tutaj wyczytałem. Nikt wam nie poda gotowej recepty, jesteście w końcu po studiach to powinniście myśleć. Ze względu na trudną sytuację na rynku pracy to może to być czasowa praca na przetrwanie ale w żadnym wypadku nie wrośnie wasza wartość na rynku pracy a wręcz przeciwnie. Widzę, że pojawia się coraz więcej ludzi zauważających czym tak naprawdę jest ss i cały krakowski syf korpo. To miłe, że coraz więcej osób zaczyna to dostrzegać.
            Pozdrawiam wszystkich myślących:)
            • Gość: paw Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.12, 16:40
              Niestety rynek jest jaki jest.. zwłaszcza w krk same korporacje outsourcingowe, dokładnie zgadzam się z przedmówcą, ale to trochę czasu minie gdy zarobki podniosą się do miana godnych życia i wtedy korporacje uciekną z krk i przeniosą się do innych chinczykow europy :) Niesttey ale taka jest prawda bo za nisko sie cenimy ! pozdrawiam
              • Gość: insider Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.12, 00:01
                jestem przekonany, że plan ewakuacji już gdzieś tam leży w dolnej szufladzie w segregatorze z czerwoną oprawą i plakietką 'confidential'. koledzy, za kilka lat kierunek bułgaria, rumunia, indie (ups, shit hit the fan)! pytanie tylko czy bardziej oni nas wycisną czy my ich wydoimy przez ten czas :D
      • Gość: kk Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.12, 23:06
        jakie jest wynagrodzenia na początek?
        • Gość: leming Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.12, 23:16
          3500 brutto
        • Gość: kk Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 00:16
          o co pyta podczas rozmowy manager ? na co głównie zwraca uwagę ? czy są to podobne pytanie jakie zadaje HR ? ktoś miał jakąś rozmowę ( rekrutacyjną) telefoniczną po rozmowie z HR (pozytywna) a przed rozmową managerem? zostałem uprzedzony przez HR że będzie jeszcze taka rozmowa jeżeli tak to na jaki temat, z jakich zagadnień były pytania
          z góry dzięki za odpowiedź
          • Gość: kos Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.12, 10:43
            Podłączam się do pytania :) dzisiaj dostałem pozytywną wiadomość od HR i teraz rozmowa z Menagerem :)
            • Gość: hahaha Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 15:07
              Nie ma znaczenia o co pyta manager. Jeżeli nie przyjdziesz na rozmowę pijany, nie będziesz opowiadał jakiś niestworzonych głupot (typu: interesuję się starożytną poezją chińską lub base jumpingiem) i nie będziesz podrywał pani z hr ale za to powiesz, że chcesz zarabiać wystarczająco mało to masz robotę. Proste.
              • Gość: esesman Re: State Street Kraków IP: *.ksi-system.net 18.12.12, 21:50
                Widzę, że narzekacze nadal w formie. No ale jak dla kogoś 3500 brutto dla absolwenta bez specjalnych kwalifikacji to mało to mnie już wcale obecny poziom bezrobocia nie dziwi. Może jeszcze samochód służbowy byście chcieli? Więcej skromności i rozsądku.
                • Gość: paw Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.12, 22:16
                  esesman tutaj nie o kase chodzi przynajmniej z mojej strony, wolałbym zarabiać nawet mniej, ale wiedząc, że mam jakieś perspektywy i szanse na rozwój osobisty i naukowy i np za 5 lat zarabiac 3600 brutto a za kolejne dwa lata np 5k rozumiesz ? Po prostu przeraża mnie fakt, że w ss nie naucze sie nic !! a w takiej innej pracy z rozwojem bede posiadał juz jakis fach i kwalifikacje. Esesman powiedz mi czego moge sie nauczyć w SS, skoro jestes taki mądry ??? Pozdrawiam
                • Gość: Alaaa Re: State Street Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 00:35
                  Tak, najlepiej cicho siedzieć, trzymać nisko glowę, wyłączyć myślenie i nie wypowiadać głośno własnego zdania - idealny profil pracownika korpo. Sama mogłabym pracować za połowę tej stawki przez jakiś czas mając świadomość, że dla kolejnego pracodawcy ten czas i wiedza, jaką zdobędę będzie się liczyć. Dlatego już tu nie pracuję...
                  • Gość: Ekonom Re: State Street Kraków IP: *.pkobp.pl 19.12.12, 11:43
                    Witam,

Poprostu nie lubię jak sie z ludzi robi idiotów mówieniem bajek w stylu:
                    -szukamy wysokiej klasy analityków ze ścisłym umysłem (zadania na poziomie szkoły podstawowej)
                    -specjalistów finansowych czy też inwestycyjnych (ponad 90% kandydatów i pracowników to o FI czy instrumentach finansowych przeczytała dopiero przez rozmową, czy cokolwiek zrozumieli to odrębna kwestia)

A potem jak masz wiedzę to musisz się przed HR ukrywać, bo jak pokażesz jakąkolwiek ambicje i chęć nauki to uważają że popsujesz "team spirit", po co miałbyś siać niepokój w szeregach pracowników.

W Krakowie niestety wyboru dużo nie ma, ale lepiej niż na takie accountanty czy innych tudzież specjalistów, to zatrudnić sie w małym biurze rachunkowym czy firmie do kilkunastu (dziesięciu) osób, gdzie masz szeroki wachlarz obowiązków i w razie potrzeby będziesz zajmował się prawdziwą księgowością czy analizą, a nie wklepaniem cyferek z podesłanego maila czy zrzutu z Reutersa. Tak samo z VBA czy bazami, co z tego że wpiszesz w cv, że coś z tego zrobiłeś, jak nawet ludzie nie wiedzą co i po co liczą. Nigdy kodów na oczy pewnie nie widzieli bo i po co?! (jaki sens w ogole takiej roboty, jak sam w zaleznosci od zmian na rynku, prawnych czy założeń firmy nie wpływasz na kształt danych, ktoś zrobi, Ty tylko klikniesz przycisk i g.... z tego wiesz). Ja jestem już daleko ppoza takimi firmami, ale dzięki temu co sobą prezentują i tego że robię w rozumianym dziale inwestycyjnym, to w jednej instytucji w stolicy wątpię czy znajdą pracę.....

Pzdr
                    • Gość: Palala Re: State Street Kraków IP: *.alior.pl 19.12.12, 12:54
                      Słuchajcie wszyscy z chęcią do wygłaszania opinii... załóżcie sobie własny wątek i tam przerzucajcie się opiniami to negatywnymi to pozytywnymi i tam wymieniajcie sie ideologią.. Tu padło konkretne pytanie ( do którego sie dołączam :) ) więc prośba o wypowiadanie się tych którzy chcą na to pytanie odpowiedzieć i pomóc.
                      Bez urazy, pozdro :)
                    • Gość: esesman Re: State Street Kraków IP: *.ksi-system.net 19.12.12, 18:17
                      A jednak przy aplikowaniu do PKO BP nie ukrywałeś w CV że pracowałeś w SS? Czyżby jednak takie doświadczenie się przydało? Zaprzeczasz sam sobie. Poza tym, moim zdaniem obrażasz pracowników SS, z których wielu jest choćby po UEK i mogą się pochwalić dużą wiedzą na temat rynku finansowego, a to że w pracy działają tylko wg procedur i na wąskim polu? Wszystko za ich zgodą, przynajmniej mają czas na życie osobiste, zamiast w domu siedzieć przy wykresach i w permanentnym stresie:)
                      • Gość: Ekonom Re: State Street Kraków IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.12, 20:16
                        Witam,

Ja w SS nigdy nie pracowałem (kilku znajomych to byli pracownicy), kurde nie zwróciłem uwagi że adres IP się tu wyświetla. Mea Culpa. Mam nagatywne bo nie lubię kłamców, kilka lat temu po testach banalnych zaznaczam, co po 7 minutach moglem iść do domu (i poszedłem), Pani dzwoni: "Niestety nie możemy Pana zaprosić" , Niestety żeby odpowiedzieć na pytanie o wynik nie była już tak rozmowna. Jaki jest sens komuś głowę zawracać jak w przypadku (zakładam że miałem 98 czy 100%) okłamać go?

Wiem jaki był poziom zadań i wiem jak robiłem, a że potem robią maślane oczy i jakieś wymówki. Niech mówią od razu że szukamy ludzi co się nie znają a nie innym czas zawracają. JA do takich firm nie mam już co aplikować, po pierwsze że to już nie ten level, a po drugie z doświadczenia widzę, że tam nie wiedza się liczy tylko inne rzeczy, jakie, nie wiem.....

Pzdr
                        • Gość: esesman Re: State Street Kraków IP: *.ksi-system.net 19.12.12, 21:48
                          Zastanawia mnie tylko co taki (ponoć) "człowiek sukcesu" jak ty wchodzi na temat o SS - mnie przykładowo nie wzięli do Capa i paru znajomych z tej firmy też mam (i słyszałem to i owo) a jednak w życiu bym nie wpadł na to, by na temat o Capie wchodzić i mówić jak w tej firmie jest źle, a ludzie tam pracujący marnują swe życie - bo nic tak naprawdę o tej firmie nie wiem. Po co więc to pseudoumoralnianie tutaj i ten niby-mentorski ton? Nie masz podstaw, bo odbiłeś się od drzwi, a nie wiesz jak wygląda na prawdę praca w State i atmosfera tutaj (przynajmniej w moim teamie). Być może twoi znajomi nie byli specjalnie wybitni skoro dla nich było to jedynie "klepanie" a nie byli już w stanie zrozumieć co się za tym kryje. Ja podczas całych studiów ekonomicznych i pisania magisterki o (ogólnie mówiąc) rynku kapitałowym nie dowiedziałem się tyle o instrumentach finansowych i ich wycenie co w ciągu kilku miesięcy tutaj.
                • Gość: batman