Gość: zogr IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.12, 10:45 "Wynagrodzenia polskich nauczycieli są na stosunkowo niskim poziomie w porównaniu z innymi krajami europejskimi." To tyczy się większości społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jol Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.171.134.242.static.cdpnetia.pl 22.10.12, 10:50 za 18 godzin tygodniowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ejdo Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.home.aster.pl 22.10.12, 11:11 @up Niestety nie jest to prawda, ale widzę, że propaganda mediów zrobiła już swoje i samodzielne myślenie nie jest w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr.Obiażdżek Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.gl.digi.pl 22.10.12, 11:31 Solidna argumentacja!!! No, ale wśród absolwentów WSP - chyba myślenie nie jest w cenie - w końcu - dlaczego wybrali najłatwiejsze studia? Czyżby zdawali sobie sprawę, że innych nie dadzą rady ukończyć? wyborcza.pl/1,75248,1063416.html Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Re: Ile zarabiają nauczyciele? 22.10.12, 12:41 Absolwenci WSP, ci po pedagogice, mogą uczyć dzieci na etapie wczesnoszkolnym lub byc pedagogami szkolnymi. Do dalszej edukacji trzeba mieć dodatkowe kwalifikacje, albo skonczyc studia wyższe na innych kierunkach. Np. historycy, poloniści, matematycy, nauczyciele j. obcych, biolodzy, fizycy, geografowie - w większości skończyli studia wyższe na odpowiednich kierunkach. Coraz większa ich liczba ma doktoraty,bądź pracuje w szkole aby móc się utrzymać na studiach doktoranckich. Ponadto, gdybym miał uczyć w przedszkolu albo najmłodszych klasach podstawówek to chyba bym zniósł jajo, albo oszalał. Jak nie masz własnych dzieci, to poproś kogoś kto ma, żeby ci pozowolił towarzyszyć w odporwadzaniu dzieci do przedszkola lub szkoły i trochę tam postój i poobserwuj. Do tej pracy żadne studia dobrze nie przygotują, ważna jest też osobowość, cierpliwość, charakter. Te osoby dbają o bezpieczenstwo naszych dzieci (nie mówiąc o ich rozwoju) więc zastanów się co wypisujesz. Daruj sobie przyklejanie łatek i wrzucanie wszystkich do jednego worka, bo taką argumentacją możesz co najwyżej sam się skompromitować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMEK Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 14:09 Do dalszej edukacji trzeba mieć dodatkowe kwalifik > acje, albo skonczyc studia wyższe na innych kierunkach. > Np. historycy, poloniści, matematycy, nauczyciele j. obcych, biolodzy, fizycy, > geografowie - w większości skończyli studia wyższe na odpowiednich kierunkach. ----ZWŁASZCZA NAUCZYCIELE NA PROWINCJI-PODYPLOMÓWKI W JAKIEJŚ MAŁEJ MIEJSCOWOŚCI -ZAMIAST 3 SEMESTRY TO 2--PŁACĘ I WYMAGAM ZALICZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Ile zarabiają nauczyciele? 22.10.12, 15:03 Art. 9. 1. Stanowisko nauczyciela może zajmować osoba, która: 1) posiada wyższe wykształcenie z odpowiednim przygotowaniem pedagogicznym lub ukończyła zakład kształcenia nauczycieli i podejmuje pracę na stanowisku, do którego są to wystarczające kwalifikacje; 2) przestrzega podstawowych zasad moralnych; 3) spełnia warunki zdrowotne niezbędne do wykonywania zawodu Wymagania dla nauczycieli z Karty, żeby nie było niedomówień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 9 Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 22:19 Wymagania dla mgr.inż. 1) posiada wyższe wykształcenie z odpowiednim przygotowaniem ,wystarczające kwalifikacje, odbyte staże zawodowe. 2) przestrzega podstawowych zasad moralnych; 3) spełnia warunki zdrowotne niezbędne do wykonywania zawodu 4) dłuższy niż nauczyciela dzień pracy. 5) no i oczywiście o wiele krótszy urlop niż urlopy nauczycielskie. Inżynierowie często zarabiają mniej niż nauczyciele. Jasne,że w tej chwili jest problem bezrobocia wśród nauczycieli, ale dlaczego w takim razie zatrudnia się wczesnych emerytów (40-60lat).Pobierających czasami od 20 lat dość komfortowe emerytury ( wiadomo kto w wieku 40 lat odchodził na emeryturę - bumelancką), zamiast zatrudniać bardziej rzutkich młodych po starannych studiach, obeznanych z nowoczesnymi technikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 22:28 Niektóre szkoły zwłaszcza zawodowe zatrudniają starych popierdusów, po znajomości. Bo jak można nazwać nauczycielami takich, którzy przez 40 lat siedzieli za biurkiem nic nie robiąc, najwyżej pędząc samogon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamillo Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.siemens.16.pl 23.10.12, 08:32 Do ich pensji należy jeszcze dodać korepetycje, o których się zapomina. Większość nauczycieli je daje, a już z takich przedmiotów jak języki obce lub przedmioty ścisłe to jest norma. Jedna godzina kosztuje od 30zł wzwyż. Taki nauczyciel pracując niecałe 20h tygodniowo ma jeszcze masę czasu na korepetycje. Każde kolejne 10 godzin korepetycji to 300zł do pensji na czysto... więc dorobić sobie można! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 23:05 1. Stanowisko mgr.inż. specjalisty może zajmować osoba, która: 1) posiada wyższe wykształcenie , odbyła różne obowiązkowe staże zawodowe; 2) przestrzega podstawowych zasad moralnych; 3) spełnia warunki zdrowotne niezbędne do wykonywania zawodu ; 4) godzi się na 8 godzinny dzień pracy X 5 dni w tygodniu 5) godzi się również na o wiele krótszy urlop wypoczynkowy niż nauczycielski; 6) nie ma prawa do płatnego urlopu zdrowotnego. Należy dodać,że w przemyśle tak dużo jak w szkole nie płacą. Mgr inż. po 40 latach pracy zarabia tyle co nauczyciel po 10-ciu:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wad Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 23:13 pewnie piszesz prawdę z wyjątkiem - 8 -10 h dzień pracy w polskich warunkach oznacza przebywanie w niej a efektywnej wychodzi mniej niż nauczyciele tylko przy tablicy - i skoro o inżynierze to mogłeś odnieść się także do górnika, milicjanta, policjanta,strażaka konduktora itd. - a z tą płacą po 40 latach sam wiesz że, jest bardzo różnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nos Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.13, 19:53 Ja kończyłem studia ponad 20 lat temu. Na miejsce było 6 osób, studiowało 50 000 ludzi w Polsce (teraz 700 000). Wtedy moje studia nie były łatwiejsze niż na polibudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aanetka Re: Ile zarabiają nauczyciele? 22.10.12, 20:17 Niestety, nie jest to prawda i masz rację, propaganda zrobiła swoje. Smutne to, ale..... spowodowane brakiem wiedzy w onej kwestii. Większość komentujących, nie mających pojęcia - "bierze" podane informacje za pewnik i wylewa żółć. Nie jestem nauczycielem, jestem osobą liczącą wynagrodzenia nauczycieli. Niewiele osób wie, z jakich składowych liczy się wynagrodzenie nauczyciela i od jakich warunków zależy, niewiele osób wie, jak liczy się średnią wynagrodzenia na poszczególnych stopniach awansu zawodowego (stażysta, kontraktowy, mianowany, dyplomowany). Wspaniały wynik n-la stażysty !!!!!!!!! (podany w artykule), który ponad pensum (2.265 brutto, netto ok. 1.500zł za etat)"zarabia" (w artykule) ok 400 zł więcej ...... z czego? Z jakich dodatków? motywacyjnego, stażowego(przy braku stażu), funkcyjnego???? Tak na starcie ????? Chwała organom prowadzącym, tak wynagradzającym swoim stażystów........ bajki......... Wynagrodzenie nauczyciela dyplomowanego, to również wliczone wynagrodzenie dyrektora (często dyplomowanego), z jego dodatkami, a są spore (tu organy prowadzące są raczej szczodre). Do średniej wynagrodzenia "(w worku" wszyscy n-le wg stopnia awansu) wlicza się min. nagrody jubileuszowe (raz na 5 lat), odprawy emerytalne (raz w życiu n-la), wynagrodzenie za czas choroby, nagrody z okazji DEN - jeden dyplomowany ma brutto np. 4150 (etat, stażowe15% - 20%, nadgodzin 10 w m-cu) i po odjęciu obowiązkowych składek ZUS i podatku ma netto około 2.850. Dyrektor (zasadnicze, ze stażowym najczęściej 20%, funkcyjnym np. 1700, motywacyjnym 950 zł, stażowym 621 zł ) brutto ma około 6.350, po odjęciu obowiązkowych składek ZUS, podatku, ma netto około 4.500zł. Nie ma różnicy???? Ale któż ma głowę do liczenia, do myślenia, do czytania..... po cóż???? Głos należy zabierać w dyskusji, jeśli ma się argumenty, a nie tylko...... żółć. Pozdrawiam ciepło nauczycieli, wiem jak pracują i wiem jakie mają "za to" pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.10.12, 10:47 może i średnia jest zawyżona o te wszystkie "dodatki", ale skoro jest coś raz na jakiś czas ( i nauczyciele to otrzymują) to dlaczego nie liczyć tego do średniej - nawet 1/5 jeśli jest to raz na 5 lat ????? to nie kasa? a co powietrze. 2 rzecz - proszę łaskawy wyliczadle odnośnie pensji oświecić mnie jak to się ma - w pewnym powiecie w podkarpackim (raczej biedna strefa) opublikowano statusy majątkowe (za 2011) urzędników, w tym dyrków szkół nie pamiętam, żeby który miał mniej jak 80.000brutto - czyli około 4.700 netto miesięcznie. 3 rzecz - w szkołach :) wszyscy chyba są dyplomowani. Za 18 godzin tygodniowo + kilka "na sprawdzanie prac" i inne drobne czynności -takie pieniądze - jakiś żart. 4 rzecz chyba istotna - 3 (trzy) miesiące płatnej laby rocznie - kto ma tyle? JAka ku. podwyżka. Ja na swoje pieniądze pracuje do 60h tygodniowo i to w stresie, że pewnie obdarzając nim kilku nauczycieli poszliby na urlopy zdrowotne na 100 lat. Poj... kraj. A dziwiło mnie, że w tym roku nie było tradycyjnego strajku - się wiedziało, że się dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 11:06 Ja na swoje pieniądze pracuje do 60h tygodniowo i to w stres > ie, że pewnie obdarzając nim kilku nauczycieli poszliby na urlopy zdrowotne na > 100 lat. To zmień swoją fatalną posadę na ciepłą i bezstresową posadkę nauczyciela, dlaczego tego nie zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 17:06 > To zmień swoją fatalną posadę na ciepłą i bezstresową posadkę nauczyciela, dlac > zego tego nie zrobisz? Cóż to za kretyński argument ? Zapisanie się do mafii też polecisz komuś ? W tej chwili zostać nauczycielem jest bardzo trudno. Sprawa nie rozbija się o kompetencje ile o brak znajomości. Nauczyciele zatrudnieni są nieusuwalni. Jest to jeden z niewielu zawodów w których nie liczą się wyniki ile zasiedzenie. Skoro taka bida w tym nauczycielstwie, to jak wytłumaczyć po 10 podań na jedno miejsce w przedszkolu... albo 20 podań na etat matematyka w szkole gdzie uczy się moja córka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: 212.180.192.* 23.10.12, 11:57 Moja żona jest nauczycielką i pracuje więcej niż ja, a u mnie 9h dziennie w pracy to norma. Jesteś sfrustrowanym hipokrytą, który nie ma pojęcia o pracy w innych profesjach. I jeszcze jedno - jeden tydzień, ba jeden dzień na miejscu nauczyciela i siedziałbyś w pierdlu za zakatrupienie jakiegoś dzieciaka. Jeśli Twoja praca kosztuje Cie tyle stresu i wysiłku, to może się do niej nie nadajesz(?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel albo dane w tabeli to brednia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.10.12, 12:15 albo od lat moja szkoła mnie kantuje. Tegoroczna podwyżka natomiast była fikcyjna, ponieważ Warszawa, gdzie pracuję, obniżyła dodatki motywacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Tylko głupki wierzą w słupki 22.10.12, 12:53 Niestety takich głupków nie brakuje na żadnym szczeblu "władzy publicznej". Statystyka jest tylko zbiorem narzędzi, na podstawie których następnie wyciągane są wnioski... dowolne, w zależności od stopnia rozwoju umysłowości osoby interpretującej, że tak to ujmę. Skoro w ministerstwach i urzędach od lat występuje prozelityzm wiary w cyferki, to nie ma się co dziwić, że w wyobrażeniach rządzących urzędasów i polityków królują ubezpodmiotowione kategorie "uczniów", "studentów", "pacjentów", "konsumentów", "przedsiębiorców", "wyborców", "obywateli", "podatników", wreszcie "nauczycieli", czy "naukowców". Jesteśmy dla nich tylko masą przerobową, odczłowieczonymi cyferkami, numerami, w sumie - bydłem i problemem. Najważniejsze są PKB, PNB, wskaźniki wzrostu, współczynniki skolaryzacji, stopy zatrudnienia i bezrobocia, cytowalność, klikalność i efektywność. Nie ma tu miejsca na wrażliwość, empatię, troskę, lojalność czy... solidarność. Statystyka jest usłana trupami i martwymi duszami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarq Re: Tylko głupki wierzą w słupki IP: 94.42.163.* 22.10.12, 14:10 Z danych wynika, że moja żona zarabia ponad 2k więcej niż mówi .... nieźle ... muszę dziś z nią poważnie porozmawiać. Swoją droga gratuluje firmie S&S jak zwykle "rzetelnego" podejścia do tematu - jak zwykle dane są bzdurne i wyssane z palca - bo tak można podejść do danych podawanych przez MEN. Jeżeli ja jem mielone a prezes S&S kapustę - to średnio jemy gołąbki - prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mooon Re: albo dane w tabeli to brednia IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 16:12 nie przejmuj się - my w ogóle nie mamy motywacyjnego od lat ani innych dodatków, więc i tak Warszawa "pracuje" na średnią; a te pensje są podane brutto (jak to było z tym mierzeniem ... razem z kręgosłupem?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: albo dane w tabeli to brednia IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.12, 17:22 Dokładnie, dali 100 zł powyżki a obniżyli motywacyjne z 300 zł na 150 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 209X5 Re: albo dane w tabeli to brednia IP: *.astral.lodz.pl 22.10.12, 22:13 KŁAMIESZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: albo dane w tabeli to brednia IP: *.posnet.com.pl 23.10.12, 12:42 Nie wrzeszcz tak, bo to nieładnie. A to, co kłamstwem nazywasz, łatwo sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wad Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 17:08 przy średniej 15 h efektywnej pracy innego polskiego pracusia to rekord Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luis Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 18:30 Teoretycznie- a tak na prawdę jeszcze mniej. Należy doliczyć wszelkiego rodzaju wakacje, ferie i przerwy świąteczne. To najmniej pracująca grupa zawodowa o największych przywilejach- pozbawiona kontroli jakości pracy i twierdząca, że ich praca jest wyjątkowo ciężka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Pensum w gore IP: *.centertel.pl 23.10.12, 10:53 Slawetne 18 godzin powinno zostac przeliczone - inne pensum "przy tablicy" powinien miec polonista, inne w-fista czy plastyk. Dobry, czyli pracowity nauczyciel polskiego zasuwa w domu dwa-trzy razy dluzej niz stoi przy tablicy, bo ciagle leza przed nim gory zeszytow do sprawdzenia. Gdzies po srodku sa nauczyciele matematki, fizyki, chemii, ktorzy maja troche kartkowek. Wszyscy musza sie przygotwac, ale inaczej wyglada przygotowanie do lekcji doswiadczonego (dyplomowanego) nauczyciela muzyki czy plastyki, a inaczej historyka czy matematyka. Zdecydowanie polonisci powinni zachowac pensum 18-godzinne, ale reszta nauczycieli spokojnie moglaby pracowac z uczniami nawet do ponad 30 godzin (w zaleznosci od przedmiotu). Czas pracy powinen wzrastac wraz z doswiadczeniem, gdyz poczatkujacy nauczyciel potrzebuje naprawde duzo czasu na przygotowanie do lekcji samego siebie, zatem przez pierwsze 3 lata powinien mniej uczyc (1 rok - 18 godz, 2 rok - 23 godz, 3 rok - 28 godz). Uwazam tez, ze polonisci z 18 godz. pensum powinni miec jasno okreslona norme "do wyrobienia" ilosci wypracowan obowiazkowo sprawdzanych u jednego ucznia, bo wsrod polonistow tez sa leniwce. Minimum to jedno wypracowanie miesiecznie sprawdzone, poprawione i opisane (chodzi o indywidualne zalecenia pod wypracowaniem) u kazdego dziecka, oczywiscie takze +sprawdziany, +wypracowania klasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut ŻADNE PENSUM - sprawiedliwość IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 17:08 Nie ma potrzeby nic przeliczać. Trzeba zwyczajnie zlikwidować całą kartę nauczyciela. Do tego dodać metody weryfikacji pracy nauczycieli. Dolary przeciwko orzechom , że skończyłyby się de facto obowiązkowe korepetycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.posnet.com.pl 23.10.12, 11:50 Nie godzin, tylko lekcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judym Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.opera-mini.net 22.10.12, 11:28 Rząd daje podwyzki nauczycielom, a zadłuzone samorządy muszą znaleźć na to pieniądze. Super. Ja biorąc przykład z rządu od dzisiaj daję 200% podwyżki wszystkim pracownikom Gazpromu, a co mi tam.... Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Re: Ile zarabiają nauczyciele? 22.10.12, 12:15 Samorządy powinny iść do sądu (niektóre już poszły), ale nie jest to winą nauczycieli, że rząd uchyla się od odpowiedzialności za swoje zadania. Z drugiej strony samorządy również powinny wykonywać swoje ustawowe zadania, ale w większości przypadków tną budżety oświaty i kultury, tną wydatki komunalne i społeczne, za to znajdują kasę na budowę coraz to nowych dróg i ulic, które później trzeba utrzymywać. To jest kwestia priorytetów, które są tym bardziej istotne im bardziej nie ma pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.homenett.pl 22.10.12, 11:36 Można pójść za ciosem, poco mają nauczyciele wiele zarabiać ,przygłupim społeczeństwem lepiej rządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po co ta zawiść to są stawki brutto, nie na rękę! IP: *.icpnet.pl 22.10.12, 11:43 Po przepracowaniu 10 lat w szkolnictwie otrzymuję 2200zł na rękę w tym są wszystkie moje dodatki, także wychowawczy!!! Proszę o doprecyzowanie, iż podane wynagrodzenia są cenami brutto. Inna sprawa - kolejny raz Wyborcza chce rozniecić niechęć w stosunku do nauczycieli. Podwyżka jaką otrzymałam to 50zł na rękę. Moi drodzy, zdecydowanie jej nie odczułam, tym bardziej, że mam małe dziecko, które teraz przeszło do starszej grupy przedszkolnej i należało mu już kupić wyprawkę, a nawet podręcznik. 50zł to jest raczej kwota inflacji... ale oczywiście będą tacy, którzy zaczną i tak mówić, że to dużo, że jesteśmy uprzywilejowani. Wolałabym nie mieć karty nauczyciela i pracować 40h, ale za dwukrotnie wyższą pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Re: to są stawki brutto, nie na rękę! IP: *.laguna.net.pl 22.10.12, 11:52 Też bym chciał za 40h mieć dwukrotnie większą pensję jak sobie wyobrażasz. Tylko, że tak nie jest. Większość ma taką pensję jak ty teraz. Poza tym coś mało. Jaki stopień masz i ile etatu? Odpowiedz Link Zgłoś
klaun.szyderca Re: to są stawki brutto, nie na rękę! 22.10.12, 11:55 > Po przepracowaniu 10 lat w szkolnictwie otrzymuję 2200zł na rękę w tym są wszys > tkie moje dodatki, także wychowawczy!!! Proszę o doprecyzowanie, iż podane wyna > grodzenia są cenami brutto. To jest chyba oczywiste dla każdego. Co nie zmienia faktu, że średnie wynagrodzenie nauczyciela mianowanego i dyplomowanego jest powyżej średniej krajowej - więc nie można mówić, że to słabo zarabiająca grupa. > Wolałabym nie mieć karty nauczyciela i pracować 40h, ale za dwukrotnie wyższą p > ensję. No i właśnie - dlaczego nauczyciele jak są tak wspaniale wykwalifikowani nie odchodzą ze szkół do tej pracy bez karty nauczyciela po 40h tygodniowo? Czyżby kwalifikacji brakowało? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: to są stawki brutto, nie na rękę! 22.10.12, 12:00 I jak tu się dziwić, że szkoły produkują ekonomicznych analfabetów? Nie może być inaczej, skoro ekonomicznymi analfabetami są nauczyciele. Pani nauczycielko, uprzejmie informuję, że wysokość pensji prawie zawsze podaje się brutto, a termin "na rękę" jest potoczny, mało precyzyjny i nie ma żadnego powodu, żeby używać go w gazecie. > Wolałabym nie mieć karty nauczyciela i pracować 40h, ale za dwukrotnie wyższą p > ensję. A to dopiero pyszne :) A ja bym wolał pracować 50h, ale za trzykrotnie wyższą pensję :) Żądam, aby państwo mi to zapewniło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Re: to są stawki brutto, nie na rękę! 22.10.12, 12:20 zdzisiek66 napisał: > I jak tu się dziwić, że szkoły produkują ekonomicznych analfabetów? > Nie może być inaczej, skoro ekonomicznymi analfabetami są nauczyciele. > Pani nauczycielko, uprzejmie informuję, że wysokość pensji prawie zawsze podaje > się brutto, a termin "na rękę" jest potoczny, mało precyzyjny i nie ma > żadnego powodu, żeby używać go w gazecie. To powinieneś wiedzieć, że "na rękę" znaczy NETTO, chyba, że jesteś jednym z tych analfabetów. > > Wolałabym nie mieć karty nauczyciela i pracować 40h, ale za dwukrotnie wy > ższą p > > ensję. [/i] > > A to dopiero pyszne :) A ja bym wolał pracować 50h, ale za trzykrotnie wyższą p > ensję :) Żądam, aby państwo mi to zapewniło ;) To nie pyszne, tylko tragiczne, bo pokazuje, że nauczyciele po prostu bardzo często za mało zarabiają. Inna sprawa, że sądzę, że większość nauczycieli nie dałaby fizycznie rady pracować 40h za nieważne jakie pieniądze przez całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: to są stawki brutto, nie na rękę! 22.10.12, 13:08 plendz napisał: > To powinieneś wiedzieć, że "na rękę" znaczy NETTO ile kto płaci podatku, to jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: to są stawki brutto, nie na rękę! 23.10.12, 09:27 Widzę, że masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, więc spróbuję jeszcze raz: Pensje domyślnie podaje się brutto, szczególnie, gdy chodzi o pensje średnie. Pensję netto można wyliczyć tylko dla konkretnej osoby, jeśli wiadomo dokładnie, jak wysokie płaci podatki. Robienie zarzutu z tego, że gazeta podaje pensje średnie brutto, źle świadczy o podstawowej wiedzy zarzucającego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: to są stawki brutto, nie na rękę! IP: *.internet.szczecin.pl 22.10.12, 17:04 > Po przepracowaniu 10 lat w szkolnictwie otrzymuję 2200zł na rękę w tym są wszys > tkie moje dodatki, także wychowawczy!!! > Po przepracowaniu 10 lat w szkolnictwie otrzymuję 2200zł na rękę w tym są wszys > tkie moje dodatki, także wychowawczy!!! to zamień się ze mną. Jako gówny specjalista ( najwyższy poziom na samodzielnym stanowisku) zarabiam 2400 zł BRUTTO. Chętnie zostanę nauczyielem za 2200 zł netto i 18 godzin pracy. O innych uprawnieniach nauczycieli nie wspominam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Re: to są stawki brutto, nie na rękę! IP: *.bielawa.vectranet.pl 22.10.12, 18:33 To zostań.Zobaczysz te osławione 18 godzin.Tylko żebyś nie płakał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: to są stawki brutto, nie na rękę! IP: *.214-103-94.adsl.internet.lu 22.10.12, 18:40 W jakiej instytucji/ firmie główny specjalista zarabia tak mało? W jakiej dziedzinie NIE warto być głównym specjalistą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: to są stawki brutto, nie na rękę! IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.12, 14:42 Ze mna rowniez zamien sie . Mam wlasna firme , czesto tez i nauczycieli . pomecz sie z nimi i miej bezsenne noce . Mysl ciagle jak zarobic pieniadze by ludziom wyplacic . A Tobie nie zawsze zostanie na raczke 2200 ,no i ladna emeryturka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TSD1981 Źle im nie jest... IP: *.ip.netia.com.pl 22.10.12, 11:46 Im naprawde źle nie jest... Kolego nauczyciel wf ma o połowe krótszy staż w szkole niż ja w urzędzie, a zarabia więcej odemnie. Do tego mają trzy razy więcej wolnego w ciągu roku niż inni... U Nas w mieście na osiedlach wilowych duża część należy do nauczycieli, więc gdzie jest ta ich bardzo niska pensja??? Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Re: Źle im nie jest... 22.10.12, 12:11 Gość portalu: TSD1981 napisał(a): > Im naprawde źle nie jest... > Kolego nauczyciel wf ma o połowe krótszy staż w szkole niż ja w urzędzie, a zar > abia więcej odemnie. To znaczy, że Ty zarabiasz dobrze, a on za dużo? A może Ty także powinieneś zarabiać wiecej za Twoją ciężką pracę? Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że uważasz, że Twój kolega jest darmozjadem i powinno się mu obciąć przynajmniej tyle, żeby zarabiał mniej od Ciebie? A czy siejąc stereotypy o nauczycielach zdajesz sobie sprawę jakie krążą o Twojej grupie zawodowej? O bandzie leni i biurew bojącej się własnego cienia, jedzącej ciastka i pijącej kawkę, wyznającej religię pieczątki i osobistego podpisu, nie widzącej człowieka spoza cyferek, nieczułej i niekompetentnej, liżacej rowy przełożonym i politykom? Skąd te ciągłe obietnice rządów, że będą cięcia w administracji, bo jest za dużo urzędników? Nie potrafisz sobie wyobrazić co czują inni, których tak się wrzuca do jednego worka? Może Twój kolega nauczyciel ma o Tobie zdanie, że g... robisz, nie masz wykształcenia, a zarabiasz prawie tyle co on, tyle, że za biureczkiem w ciszy i spokoju, podczas gdy on cały czas się rusza w hałasie i z groźbą odpowiedzialności karnej lub cywilnej, jeśli któremuś z uczniów coś się stanie? Jeśli tak, to fajni z Was koledzy;-) > Do tego mają trzy razy więcej wolnego w ciągu roku niż inni... Zmień system i odbierz dzieciom wakacje. A w sumie, to czemu nie zostaniesz nauczycielem? Mało porywająca perspektywa, prawda? > U Nas w mieście na osiedlach wilowych duża część należy do nauczycieli, więc gd > zie jest ta ich bardzo niska pensja??? To macie ciekawe miasto, skoro wiesz do kogo należy większość domów;-) Weź sobie policz ile z osób, nawet zarabiających te maksymalne 5tys. nauczyciela dyplomowanego BRUTTO otrzymałoby kredyt budowlany albo mieszkaniowy. Wyobraź sobie również, że część nauczycieli/nauczycielek to osoby, które zawarły związki małżeńskie, mają rodziców, dziedziczą. Zastanów się skąd w Twoim mieście urzędnicy biorą pieniądze na samochody, mieszkania i domy. Na pewno zakładasz, że kradną, prawda? A może swoją miarą sądzisz innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynierek Re: Źle im nie jest... IP: 78.8.106.* 22.10.12, 12:11 Urzędasy to źle nie mają. Koleżanka urzędniczka ma o połowe krótszy staż w urzędzie niż ja w fabryce (jako kadra inżynierska), a zarabia więcej ode mnie o 60%. Do tego ma czas w pracy na czytanie prasy,ploteczki z innymi nierobami,oglądanie demotów,picie kilku kawek i herbatek z prezentów od petentów ,wychodzi z urzędu kiedy chce i tak utrudnia życie interesantom gdy jej się nie chce pracować że ma z tego "kupę"radochy. U Nas w mieście na osiedlach wilowych duża część należy do urzędasów,mają tam ulice bez dziur,zawsze posprzątane przez służby miejskie , więc gdzie są ta ich niska zarobki i ciężka praca??? ps.widać jak przykładałeś się do nauki ,po tym jak piszesz (odemnie),takie właśnie matołki często pracują w urzędach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Źle im nie jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 17:24 Inżynierkowie to źle nie mają. Kolega inżynier ma o połowe krótszy staż niż ja w fabryce (jako mistrz monterów), a zarabia 2 x więcej ode mnie . Do tego ma czas w pracy na czytanie prasy,ploteczki z innymi nierobami,picie kilku kawek i herbatek ,wychodzi kiedy chce bo ma kartę służbową i tak utrudnia życie pracownikom produkcji że często myślę że inżynierowie to kretyni. U Nas w mieście na osiedlach wilowych duża część należy do inżynierów,mają tam ulice bez dziur,jak to w dzielnicach willowych zawsze posprzątane przez służby miejskie , więc gdzie są ta ich niska zarobki i ciężka praca??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 11:50 5000 zł za 1/3 etatu? To szok. Jest w Polsce jakaś grupa zawodowa zarabiająca lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Ile zarabiają nauczyciele? 22.10.12, 12:01 Skoro zazdrościsz, to zawsze możesz się przekwalifikować :) Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Kretyńska odpowiedź. Nikt nie będzie Wam 22.10.12, 14:39 wypominał zarobków, jeśli będą wypłacane przez ludzi, kŧórzy chcą Wam płacić za pracę. Teraz Wasze zarobki pochodzą z pieniędzy przymusowo ludziom zabieranych. Równie dobrze mógłby tak odpowiedzieć gangster ściągający haracz ze sklepikarzy. "Mało zarabiasz w swoim sklepie? Zmien zawód. Zostań gangsterem". Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Kretyńska odpowiedź. Nikt nie będzie Wam 22.10.12, 15:05 Nie wiem, jak ty, ale większość ludzi chce płacić nauczycielom za ich pracę, posyłając dzieci do publicznych szkół i przedszkoli. Jeśli sam uczysz w domu swoją pociechę, to wybacz tę uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Chce???? A mają wybór? Nie. 22.10.12, 15:08 Niezależnie od wszystkiego, od ich chęci i wyborów, państwo zabiera im pieniądze i daje część nauczycielom. Jesli ktoś nie ma dzieci - musi płacić na nauczycieli. Jeśli ktoś ma dzieci i chciałby je posłać do prywatnej szkoły - musi i tak płacić na nauczycieli w szkole państwowej, przez co często nie ma już pieniędzy na szkołę prywatną. Zostaje więc ZMUSZONY do korzystania ze szkoły państwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Chce???? A mają wybór? Nie. 22.10.12, 15:16 Tak samo "musi" płacić na więźniów, leczenie palaczy, alkoholików i chorych na raka, ale nie to jest tematem wątku, nikt dotąd nic mądrzejszego nie wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarq Re: Chce???? A mają wybór? Nie. IP: 94.42.163.* 22.10.12, 15:29 Tak samo jak ze służby zdrowia - a nie pyszczysz na to ... Tak samo jak fundusze wcześniejsze emerytury górnikom i służbom mundurowym ? Co Ci zrobili Ci biedni nauczyciele, że tak ich nienawidzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Chce???? A mają wybór? Nie. 22.10.12, 15:35 Pewnie go gnębili z tabliczki mnożenia jak chodził do szkoły:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Chce???? A mają wybór? Nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 17:28 Mundurowi już maja zmienione prawo do wcześniejszych emeryturach , górnicy do końca roku też maja mieć zmiany, dlaczego nauczyciele mają tkwić w PRLu i być świętymi krowami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wad Re: Chce???? A mają wybór? Nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 17:55 nie bzdurz, nic nie wiesz o tym "już" co napisałeś. Wystarczy że, autorek artykulika się zbłaźnił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Chce???? A mają wybór? Nie. IP: *.toya.net.pl 22.10.12, 20:39 Gość portalu: monter napisał(a): > Mundurowi już maja zmienione prawo do wcześniejszych emeryturach , górnicy do k > ońca roku też maja mieć zmiany, dlaczego nauczyciele mają tkwić w PRLu i być św > iętymi krowami. pamięć króciutka, rozumek też? Nauczyciele już kilka lat temu stracili prawo do wcześniejszych emerytur, wiec kto jak kto ale oni jako pierwsi wyszli z PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut Re: Chce???? A mają wybór? Nie. IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 09:15 > pamięć króciutka, rozumek też? Twój ? > Nauczyciele już kilka lat temu stracili prawo do wcześniejszych emerytur, wiec > kto jak kto ale oni jako pierwsi wyszli z PRLu. Kłamiesz. Nauczyciele W ZAMIAN za możliwość przechodzenia na wcześniejsze emerytury dostali tzw. w zamian emerytury pomostowe oraz świadczenia kompensacyjne. wyborcza.pl/1,76842,7452794,Emerytura_nauczyciela.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Chce???? A mają wybór? Nie. IP: *.toya.net.pl 23.10.12, 10:46 > > Nauczyciele już kilka lat temu stracili prawo do wcześniejszych emerytur, > wiec > > kto jak kto ale oni jako pierwsi wyszli z PRLu. > > Kłamiesz. Nauczyciele W ZAMIAN za możliwość przechodzenia na wcześniejsze emery > tury dostali tzw. w zamian emerytury pomostowe oraz świadczenia kompensacyjne. taaaak? powiedz to nauczycielom mającym po 30+, w momencie rozpoczęcia pracy mieli perspektywę wcześniejszej emerytury, a zostali z niczym, żadnej pomostowej emerytury nie otrzymają tylko będą pracować do 67 lat. Więc zastanów się zanim zarzucisz komuś kłamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut Re: Chce???? A mają wybór? Nie. IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 17:02 > taaaak? Taaak. > powiedz to nauczycielom mającym po 30+, w momencie rozpoczęcia pracy mieli pers > pektywę wcześniejszej emerytury, a zostali z niczym, żadnej pomostowej emerytur > y nie otrzymają tylko będą pracować do 67 lat. Powiedz to wszystkim pozostałym "normalnie pracującym", 40+ którzy zostali z niczym, żadnej pomostowej emerytury nie otrzymają tylko będą pracować do 67 lat. > Więc zastanów się zanim zarzucisz komuś kłamstwo. Zastanowiłem się. I podtrzymuję to co napisałem. Nauczyciele dostali W ZAMIAN za wcześniejsze emerytury przywileje w postaci pomostówek i świadczeń kompensacyjnych. Wszyscy normalnie pracujący, którzy nigdy nie marzyli o wcześniejszych emeryturach, nie dostali nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Chce???? A mają wybór? Nie. IP: *.toya.net.pl 22.10.12, 20:37 > eli. Jeśli ktoś ma dzieci i chciałby je posłać do prywatnej szkoły - musi i tak > płacić na nauczycieli w szkole państwowej zabawny jesteś, szkoły prywatne otrzymują taką sama subwencję co państwowe, czyli ci co nie mają dzieci dokładają się tez do szkół prywatnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Kretyńska odpowiedź. Nikt nie będzie Wam IP: *.toya.net.pl 22.10.12, 20:36 oelefante napisał: > wypominał zarobków, jeśli będą wypłacane przez ludzi, kŧórzy chcą Wam płac > ić za pracę. Teraz Wasze zarobki pochodzą z pieniędzy przymusowo ludziom zabier > anych. Jesteś hipokrytą. Pewnie sam korzystałeś z dobrodziejstw bezpłatnej edukacji. Pewnie sam też głosowałeś w referendum za konstytucją, a jest tam zapis gwarantujący darmową edukację. Darmowa dla ciebie oznacza finansowana przez państwo. Jak ci się nie podoba zaproponuj zmiany w konstytucji, ciekawe ilu ludzi cie poprze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kijowy Re: Kretyńska odpowiedź. Nikt nie będzie Wam IP: *.bialystok.vectranet.pl 22.10.12, 21:06 twoja riposta nie mniej... nie, nie jestem belfrem i nie chcę być nawet jakby dwa razy podwyższyli te słupki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go0l Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.bielawa.vectranet.pl 22.10.12, 18:36 Jaro,czy ty naprawdę jesteś taki głupi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.toya.net.pl 22.10.12, 20:11 Gość portalu: jaro napisał(a): > 5000 zł za 1/3 etatu? jakim kretynem lub kłamcą trzeba być aby pisać takie bzdury? nie mam nawet siły udowadniać ci jak jest naprawdę i, że to co napisałeś to kłamstwo bo i tak do pustego łba nic nie dotrze. Przypomnę tylko, że nauczycieli obowiązuje 40h etat. A realizowany jest on na różne sposoby, nie tylko przy tablicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lupus Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: 78.9.15.* 23.10.12, 10:02 Tak, ja zarabiam lepiej - układam kafelki. Żona po 25 latach pracy jako nauczyciel nie zarabia nawet 2tys. Cieszę się z tej dodatkowej kasy, bo mam pieniążki na comiesięczne opłaty. Ona też jest zadowolona ponieważ lubi to co robi. Żyjemy w kraju w którym liczba idiotów jest podobna do ich ilości u naszych sąsiadów, tyle że tam demokracja trwa nieco dłużej. Poza tym w przewidywalnej przyszłości okaże się że winę za nasze coraz gorsze zarobki ponosi żydokomuna, polityka Rosji i jej bękartów, a wszystko tak na prawdę jest winą poprzednich rządów. Idiotów nie brakuje, ale może to i dobrze - od rana jestem na wyższych obrotach (adrenalina) Wyobraźcie sobie skretyniałe potomstwo, które będzie próbowało was utrzymać za parędziesiąt lat Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Wstyd 22.10.12, 11:51 Praca nauczyciela to jedno z najbardziej wykańczających zajęć, a przecież chcemy, żeby byli na poziomie i w formie. Oczywiście szkoły są różne i w wielu pracuje się w systemie "jednozmianowym", ale samorządy forsują cięcia i tworzenie kombinatów, tak aby mniejsza liczba nauczycieli obsługiwała większą liczbę uczniów zgrupowanych w maksymalnie liczne klasy,na jak najmniejszej powierzchni użytkowej - maksymalnego ograniczenia liczby budynków i ich wykorzystania. To prowadzi do tego, że nauczyciele i uczniowie są zmuszani do pracy/uczenia się w systemie "wielozmianowym" - np. jednego dnia zacznają o 7.00 rano, kończą np. ok. 14, a następnego zaczynają ok. 14 i kończą ok. 19, po to by następnego dnia zaczynać znów ok. 7.00. Jeśli wejdą w to "okienka", zajęcia dodatkowe i inne, to jest naprawdę nieciekawie. Ponadto większość nauczycieli nieustannie operuje głosem. Na pewno tę sytuację powinni rozumieć dziennikarze radiowi, którzy prowadzą np. 45 minutowe, albo dłuższe audycje. To niesamowicie wypala i obciąża psychicznie, gdyż trzeba się ściśle trzymać treści programowych, utrzymywać koncentrację swoją i uczniów oraz dyscyplinę. Niektórzy muszą mówić na kilku lekcjach prawie to samo, inni muszą na każdej lekcji realizować inny program i robić to skutecznie. Ale na tym ta praca się nie kończy. Jest jeszcze masa bezsensownej, a rzadziej niezbędnej biurokracji, rady, wywiadówki, przygotowywanie i sprawdzanie np. testów, zadań domowych, przygotowywanie się do kolejnych lekcji oraz konieczność dbania o awans zawodowy co wiąże się z dodatkową pracą, również po godzinach. Nauczyciele mają też często dzieci, którymi trudno im się zająć w sposób regularny przy takim trybie pracy. Po 3 latach pracy w takim "kombinacie" z ulgą poszedłem do pracy na uniwersytecie, ale tam zaczyna się robić to samo, tylko, że pracownicy naukowo-dydaktyczni nie mają Karty Nauczyciela i zostali pozamiatani przez dyrektorów fabryki o nazwie "Nauka i Szkolnictwo Wyższe" a zarobki nauczycieli stopniowo prześcigają te naukowców i nauczycieli akademickich. Jeśli chodzi o PAN, to tam naukowcy mogą tylko pomarzyć o zarobkach nauczycieli szkół powszechnych. Te grupy odpowiadają w znacznej mierze za jakość wykształcenia Narodu Polskiego, ale przez swoich dawnych uczniów i kolegów "polityków", "urzędników" i "samorządowców" są nieustannie marginalizowane i dezawuowane. Wymaga się fabrycznej efektywności a zapomina się o dobru uczniów, studentów oraz pracujących z nimi ludzi. W części powyższych wypowiedzi na tym forum widzę destruktywne skutki propagandy oraz być może własnej traumy autorów. Zapewniam Was, że nauczyciele to w większości dobrzy, ciężko pracujący, zwykli ludzie, a czarne owce zdarzają się w każdym zawodzie. Doceńmy dobrą pracę, bardzo często połączoną ze świadomością obywatelską i prospołecznymi postawami. I nie zazdrośćmy nauczycielom, bo w sumie nie ma czego, nauczmy się ich cenić i szanować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buli Re: Wstyd IP: *.netpower.pl 22.10.12, 19:10 nauczyciele narzekają na zarobki tylko ile oni pracują godzin w miesiącu ??? ja pracuję fizycznie i sytematycznie choć pomału mam obniżane zarobki i co nie płaczę tylko dorabiam ale jak ktoś ma 2 lewe ręce do roboty to tylko nażekać!! juz kilka razy zmieniałem pracę jak mi nie pasują zarobki to zmieniam pracę a n ie nażekam i płaczę ale wygodnie jest płakać niż szukać innej pracy to tyle. ps. poza tym ile oni mają wolnych dni w roku i na dodatek płatynych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wad Re: Wstyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 19:21 1. no ile pracują? Więcej niż ty. Nie mówiąc o jakości pracy 2.fizycznie - zastanów się dlaczego 3.tyle wolnych dni - Pola znacznie więcej przebywa w pracy a nie efektywnie pracuje czyli ma znacznie więcej dni wolnych od n-la Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wstyd IP: *.waldex.3s.pl 27.10.12, 15:00 Nie masz pojęcia o ciężkiej i wymagającej pracy umysłowej, skoro takie bzdury piszesz. Nie rozśmieszaj mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krociech Kiedy zobaczyłem "naprawdę" IP: *.abaks.pl 22.10.12, 11:53 myślałem, że zobaczę w artykule wynagrodzenie zasadnicze, a tymczasem znowu to "mityczne" średnie, do którego trzeba zrobić kupę nadgodzin. Drodzy redaktorzy, proponuję jutro zacząć traktować Waszą pensję jako wynagrodzenie "średnie" - z kupą nadgodzin w limicie do uzyskania. I jeszcze jedno - 20 godzin, nie 18. Odpowiedz Link Zgłoś
klaun.szyderca Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" 22.10.12, 11:57 Wow, 20 godzin zamiast 18. Nie przepracuj się stachanowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" 22.10.12, 12:00 Dlaczego nie zostałeś nauczycielem, skoro tak bardzo im zazdrościsz? Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" 22.10.12, 12:23 Bo nie jest darmozjadem i ma odrobinę honoru. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" 22.10.12, 12:44 Honorowi ludzie nie zazdroszczą innym:) Odpowiedz Link Zgłoś
klaun.szyderca Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" 22.10.12, 12:29 Bezsensowny argument. Równie dobrze ja mogę zapytać czemu się nauczyciele nie przekwalifikują, skoro uważają że gdzie indziej byłoby im lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" 22.10.12, 12:45 Nie odpowiedziałeś na pytanie. Gdzie twierdzą, że gdzie indziej byłoby im lepiej? Twierdzą, że nie jest im dobrze tam, gdzie są. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Nie mam nic przeciwko. Ale niech pensję mają od 22.10.12, 14:41 ludzi, którzy chcą im płacić. Piekarz, sprzedawca, informatyk, kierowca, budowlaniec itp itd. ma pensje od ludzi, którzy chcą mu płacić za jego pracę. I wtedy jest to rzeczywiście sprawa piekarza, sprzedawcy itp. itd. ile zarabia. Nauczyciel ma pensję wypłacaną z pieniędzy odbieranych przemocą. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Nie mam nic przeciwko. Ale niech pensję mają 22.10.12, 15:01 To samo tyczy się urzędników, lekarzy w państwowych szpitalach, informatyków, kierowców w państwowych firmach. Jaka znowu przemoc? Co konkretnie cię boli? Że musisz podatki płacić? Do szkoły chodziłeś, albo twoje dziecko chodzi? Ma edukację za darmo czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Dokładnie. Każdy, kto jest zatrudniany przez 22.10.12, 15:10 państwo otrzymuje pieniądze odebrane przemocą obywatelom. I dziwnie pytasz, jaka przemoc. Pieniądze odbierane są siłą i pod groźbą. Więc jest to przemoc. Z tego też powodu zarobki ludzi pracujących w budżetówce nie są ich prywatną sprawą. Prywatną sprawą byłyby wówczas, gdyby pochodziły od ludzi, którzy dobrowolnie im pieniądze dają. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Dokładnie. Każdy, kto jest zatrudniany przez 22.10.12, 15:19 Jakoś nie wspominasz o tym, co państwo finansuje z tych pieniędzy, żebyś mógł z tego korzystać. W budżetówce co do zasady zarabia się marne grosze, więc nie rozumiem tych krzyków.Każdy w budżetówce ma zarabiać 500 zł, żebyś był zadowolony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarq Re: Dokładnie. Każdy, kto jest zatrudniany przez IP: 94.42.163.* 22.10.12, 15:32 Łał, aleś wydedukował .... ale powiem Ci w tajemnicy - co kilka lat, jest taki czas, kiedy możesz wpłynąć na to jak Twoje pieniądze będą wydawane ... Choć przyznam, że jest to iluzoryczne, że mamy na cokolwiek wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarq Re: Nie mam nic przeciwko. Ale niech pensję mają IP: 94.42.163.* 22.10.12, 15:39 Bzdury piszesz - informatykowu w Urzędzie Miejskim płacisz Ty czy gmina (a skąd ma gmina kasę - wychodowała na drzewach ?) Za dużo programów z przemocą - ogranicz proszę TV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nie mam nic przeciwko. Ale niech pensję mają IP: *.214-103-94.adsl.internet.lu 22.10.12, 18:45 rozumiem, ze dzieciom bezrobotnych, zadłużonych, zarabiających mało itp. nie należy się edukacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" IP: *.pg.com 22.10.12, 12:28 Nie wiesz co piszesz. Moja zona jest nauczycielka. Do tych 20 godzin dochodza zebrania, wywiadowki szkolenia, wycieczki, rady, kupa biurokracji oraz sprawdzanie i przygotowywanie sie do lekcji i sprawdzianow. Co drugi tydzien we wtorki spedza w szkole po ok. 10 godzin. Jak sa wywiadowki - to nawet 12 godzin (od 8 do 20:30) - nikt jej nie placi za nadgodziny. Razem to jednak daje ok. 40h, na pewno minimum 35. Problem tez jest ze pensja nauczyciela w Warszawie i Pcimiu jest taka sama, co nie jest prawda w innych zawodach. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" 22.10.12, 12:50 Niekoniecznie jest taka sama, w Pcimiu mogą być dodatki wiejskie itd.:) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" 22.10.12, 13:34 "Wow, 20 godzin zamiast 18. Nie przepracuj się stachanowcu" Moja żona, mój drogi, pracuje 23 godziny w szkole (spróbuj kiedyś poprowadzić lekcję, zaraz... przecież trzeba mieć jakieś wykształcenie) i co najmniej drugie tyle w domu. Do tego wycieczki , dyskoteki, zebrania, rady, biurokracja..... Nie masz pojęcia o czym piszesz, jak większość tego tępawego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Proszę, jak "zapracowani" są polscy nauczyciele 22.10.12, 14:46 praca.gazetaprawna.pl/artykuly/549621,polski_nauczyciel_pracuje_tylko_trzy_godziny_dziennie.html Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Proszę, jak "zapracowani" są polscy nauczycie 22.10.12, 15:06 Który konkretnie nauczyciel pracuje te trzy godziny? Statystyczny, czyli nieistniejący, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Re: Proszę, jak "zapracowani" są polscy nauczycie 22.10.12, 15:14 Czyli innymi słowy, twierdzisz, że dane OECD są nieprawdziwe, bo oparte na nieistniejących informacjach? :D Statystyczny. Czyli obliczany na podstawie zasad statystyki. Jeden pracuje 3 h dziennie inny 5 h dziennie. Jesli jednak chcemy porównywać całe grupy, to nie mamy innej metody, jak statystyka. I posługując się taką samą metodą dla różnych grup, można je porównać. A porównanie wypada tak, że polski nauczyciel pracuje przy tablicy dużo mniej niż nauczyciele z innych krajów. Polski nauczyciel pracuje mniej niż przeciętny Polak, a jednocześnie zarabia znacznie więcej. I to z pieniędzy odebranych temu przeciętnemu, który zarabia mniej od nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarq Re: Proszę, jak "zapracowani" są polscy nauczycie IP: 94.42.163.* 22.10.12, 15:24 Wyliczenia statystyczne to nie tylko średnia - ale np mediana, która jest dużo dokładniejsza niż średnia arytmetyczne. Już to pisałem, ale powtórzę : Ty jesz kapustę, ja mielone - średnio jemy gołąbki - zgadza się z Twoimi obliczeniami, prawda ? I ponownie - idź i nauczaj, zostań nauczycielem - poczuj na własnej skórze te dobrodziejstwa, których zazdrościsz ... Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Proszę, jak "zapracowani" są polscy nauczycie 22.10.12, 15:27 Polski nauczyciel pracuje mniej niż przeciętny Polak, a > jednocześnie zarabia znacznie więcej. Praca nauczyciela, który pracuje 5 h w hałasie, jest obiektywnie cięższa od 8-godzinnej pracy biurwy przed kompem. Nie ma co porównywać różnych grup. Zawsze wszystkim się wydaje, że w innym zawodzie wszyscy mają miód. A każdy ma wady i zalety. IMHO nauczycielski ma mniej zalet niż wad, w życiu bym nie chciała być nauczycielką, a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Proszę, jak "zapracowani" są polscy nauczycie 22.10.12, 19:31 "Czyli innymi słowy, twierdzisz, że dane OECD są nieprawdziwe, bo oparte na nieistniejących informacjach? :D " Tak, są nieprawdziwe. Było to już wyjaśniane. Poszukaj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Proszę, jak "zapracowani" są polscy nauczycie IP: *.toya.net.pl 22.10.12, 20:51 oelefante napisał: > Czyli innymi słowy, twierdzisz, że dane OECD są nieprawdziwe, bo oparte na niei > stniejących informacjach? :D proszę cię, nie powołuj się na raport OECD bo mogę ci wyciągnąć z niego inne niewygodne dla twoich tez fakty, takie jak o wysokiej jakości edukacji w szkołach i najniższych w europie zarobkach, a na marginesie nauczyciel liceum we Francji ma pensum na poziomie 15h lekcyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.12, 15:24 > Moja żona, mój drogi, pracuje 23 godziny w szkole (spróbuj kiedyś poprowadzić l > ekcję, zaraz... przecież trzeba mieć jakieś wykształcenie) i co najmniej drugi > e tyle w domu. Pitolisz bzdury. 1. Jakie drugie tyle w domu ? Pracuje z naukowcami z PAN, że tak się przygotowywać do zajęć musi ? Mam dwójkę dzieci. Odrabiam z nimi lekcje i sprawdzam klasówki. Pani z matematyki nawet nie chce się zmieniać liczb w zadaniach (różnica pomiędzy dziewczynkami to 3 lata). Pomijam podejście do nauczania przedmiotu - żadne z dzieci nie słyszy po co uczy się tego a tego w matematyce, jak wyglądała historia tej nauki itp. Tak tak, Twoja żona to wyjątek pewno :-) 2. 23 godziny to jest w czasie roku szkolnego. Zaś jak przeliczysz na ilość godzin w skali roku wyjdzie tego może 15h tygodniowo - 2 miesiące wakacji, 2 tygodnie ferii zimowych, ferie wielkanocne, ferie bożonarodzeniowe, zawsze wolne dni "okołoświąteczne" - vide 1,11-listopada, wolne w dzień nauczyciela, wolne w czasie matur/egzaminów gimnazjalnych itp. 3. Do tego wszystkiego "wolnego" dolicz ewenement - czyli urlop na podreperowanie zdrowia. Tego nie mają nawet górnicy :-) zaś paniom nauczycielkom to zdrowie psuje się na ogół wtedy gdy rodzą swoje dzieci :-) 4. Praktyczny brak rozliczenia za wyniki pracy. Nie znam ŻADNEGO nauczyciela zwolnionego za wyniki swojej pracy. > Nie masz pojęcia o czym piszesz, jak większość tego tępawego społeczeństwa. Yhm :-) To, że ma wpływ na Ciebie Twoja żona jest naprawdę widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" 23.10.12, 01:49 Dlaczego mnie przekonujesz do swoich niepopartych niczym głupawych teorii. Ja napisałem o FAKTACH. O tym jak to wygląda w praktyce. To, że twoje wyobrażenia są inne to już tylko i wyłącznie twój problem. Mam cię zaprosić na tydzien do mojego domu? ". Jakie drugie tyle w domu ? Pracuje z naukowcami z PAN, że tak się przygotowy > wać do zajęć musi ? " No przecież już napisałem, ze tego nie zrozumiesz: "Nie masz pojęcia o czym piszesz, jak większość tego tępawego społeczeństwa." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 09:03 > "Nie masz pojęcia o czym piszesz, jak większość tego tępawego społeczeństwa." Nie. To Tobie wydaje się, że Twoja żona pracuje niezwykle ciężko i intensywnie, a tak najzwyczajniej nie jest. Żona mojego kolegi z pracy, nauczycielka, też wg. niego pracuje niezwykle ciężko bowiem jest zatrudniona na półtora etatu. Przy tym "zatrudnieniu" kolega ma codziennie na 16 obiad w domu, dzieci z przedszkola odebrane o 15. Biedaczysko, podobnie jak Ty, nie uświadamia sobie, że gdyby jego żonka pracowała na normalnych warunkach półtora etatu to wychodziłaby do pracy o 8 a wracała o 20. Do tego nie miałaby wolnego przez niemalże 4 miesiące w roku, rocznego pełnopłatnego urlopu na "podreperowanie zdrowia" itp. "frykasów". Panie nauczycielki niezwykle szybko zapominają jak wygląda normalny rynek pracy i normalne wymogi dotyczące czasu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" 23.10.12, 09:24 Chyba dawno nie byłeś w szkole i przedszkolu, skoro już zapomniałeś jak tam jest. Jak policjant przychodzi do przedszkola, to po godzinie mówi: Jak wy to wytrzymujecie? Gdyby górnik czy hutnik pracował po 3 godziny, to też byś zazdrościł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 09:31 Cholera. To w tym USA czy w innych krajach OECD muszą w szkołach pewno zatrudniać strażników więziennych w przedszkolach, skoro nauczyciele przy tablicy spędzają tam ponad dwukrotnie więcej czasu niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" IP: *.toya.net.pl 12.11.12, 10:32 idealny przyklad postawy wspolczesnego rodzica. nic tylko rece zalamywac. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Kiedy zobaczyłem "naprawdę" 22.10.12, 14:08 Gość portalu: Krociech napisał(a): > 20 godzin, nie 18. a ile minut liczą sobie te "godziny"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikus Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.sggw.waw.pl 22.10.12, 11:58 Jak ja lubię ten tekst "przeciętna pensja". Przeciętna pensja Polaka to jakoby z 3,6 tys złotych z hakiem, a kto tyle widział na oczy? Więc serio ludzie nie podniecajcie się tym artykułem. Przede wszystkim, żeby tak naprawdę zobaczyć ile zarabia nauczyciel to sobie zobaczcie podstawę ile ma każdy dostać. Dopiero potem dochodzą jakieś dodatki czy chęć płacenia więcej przez samorządy. Wiadomo, że nauczyciel w warszaffce dostanie dużo więcej, a nauczyciel na zabitej dechami wsi dostanie dużo mniej. Ale lepiej jak ślepcy wierzyć artykulikom. I nie nie jestem nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. no właśnie nie prawda IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 09:45 na wsi może zarobić więcej niż w Wawie :) Generalnie różnic nie ma prawie wcale. Ale tutaj Sedlaki wliczyli po pierwsze płacę brutto, po drugie 13tki, dodatek wakacyjny itd, dalej stażowe, nadgodziny, dalej w średnią wliczone są jeszcze zarobki dyrektorów i vice, a nawet emerytury (jeżeli ktoś na emeryturze dorabia w szkole, teoretycznie tego nie powinno się robić, ale praktyka jest inna). Aha - doktoraty podwyższają pensję o 50 zł ;) System awansu skonstruowany jest tak, że przez pierwsze 10 lat pracy nie możesz mieć żadnych przerw czy chorować, nie ma też miejsca na poszukiwanie innej pracy. Dlaczego? Ano dlatego, że dany stopień awansu trzeba robić ciurkiem 4 lata. Każda przerwa, cofa cię na start i 4 letni cykl trzeba rozpoczynać od nowa. ps. nie jestem nauczycielem, z braku laku byłem na 3/4 etatu kadrowy w liceum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Ile zarabiają nauczyciele? 22.10.12, 12:20 Artykuł jest nierzetelny. Chcąc ocenić, czy wynagrodzenie nauczycieli w Polsce jest (albo nie jest) krzywdzące dla nich, należy mówić o wynagrodzeniu w STOSUNKU do średniej krajowej. Przykładowo, gdyby wynagrodzenie średnie nauczyciela liceum jest we Francji równe było 120% średniej krajowej, a w Polsce 75%, to byłoby to tragicznie mało i dawało solidne podstawy do PROTESTU. Jeśli by się natomiast okazało, że i tu i tam wynagrodzenie nauczycieli jest akurat 105% średniej, to mimo iż tam oznaczać to będzie 1800 euro a u nas 700 euro, to nie wolno powiedzieć że u nas nauczyciele mają za mało i narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 12:40 Moje koleżanki nauczycielki zarabiają po ok. 3000 zł netto. Nikt mi nie wmówi , że za 3-4 godzinki pracy dziennie to jest MAŁO ! 3 miesiące w roku wolnego , trzynastki ( ciekawe, za co ? ), co jakiś czas urlop "dla poratowania zdrowia" ( AKURAT zdrowia ...). Zobaczcie, jakie samochody ( i ile ) stoją na parkingach przed szkołami. Naprawdę to duża przesada, że nauczyciele wciąż narzekają na swoje płace. Skoro tak im żal, że nie zarabiają tak , jak na zachodzie, to mogą się uczyć języka i wyjechać na zachód, teraz to nie takie trudne ... Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Ile zarabiają nauczyciele? 22.10.12, 12:47 Te wypasione samochody to pewnie za pensje 3 tys. netto:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.toya.net.pl 22.10.12, 20:55 właścicielka wypasionego samochodu moze miec męża zarabiającego 20tys. netto Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 09:25 No, o tym właśnie piszę, nauczycielki muszą mieć dobrze zarabiających mężów, inaczej miałyby problem, żeby związać koniec z końcem. Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Re: Ile zarabiają nauczyciele? 22.10.12, 13:02 Może napisz gdzie pracują te cudownie opłacane i przedsiębiorcze kobiety? Złożę tam papiery! Bo albo w jakiejś prywatnej szkole dla dzieci prominentów i milionerów, albo po prostu g... wiesz o ich pracy i zarobkach, co oznacza, że to są takie twoje koleżanki, jak rzetelna jest twoja wiedza na ich temat;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y-ka Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.wr.energiapro.pl 22.10.12, 13:03 ja też chcę zarabiać 5000,00 zł za 18 godzin pracy i mieć 3 miesiące urlopu. I jeszcze- i oczywiście zero odpowiedzialności za wykonywana pracę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biker7 Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 22.10.12, 13:45 jakie 3 miesiace? rok ma dni 365 - 104 dni (weekendy) - 62 dni (wakacje) - ferie zimowe 14 dni - 1 przerwa świąteczna w grudniu 7 dni - Wielkanoc - majówka 3 dni - 1 i 11 listopad -dzień nauczyciela - jakieś święta ż e nie ma lekcji bo dzieciaki ponaginają do kościoła i zostaje 170 dni n apracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.rz.izeto.pl 23.10.12, 10:43 Czyli z Twoich wyliczeń wynika że wakacje nie mają już weekendów, podobnie ferie. Prawda jest tak że jeszcze żadnych ferii nie miałam w całości wolnych, bo musiałam prowadzić fakultety do matury. Tylko w nielicznych szkołach idzie się do kościoła jak są święta. 1 i 11 listopada, w maju też masz wolne więc jak liczysz to licz rzetelnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: 95.160.223.* 19.01.13, 13:55 Człowieku, chyba cię totalnie pogięło! Sobie do urlopu też doliczasz weekendy? Poza tym, chyba nie masz bladego pojęcia o dniach "wolnych" w szkole. Nawet jeśli się znajdzie takich parę dni w szkole, to są to dnie "WOLNE OD ZAJĘĆ EDUKACYJNYCH", a nie od pracy.....wiec nie doliczaj mi tego, bo ja w tych dniach najnormalniej w świecie pracuję. Weekendów też nie licz - bo to normalne dla wszystkich, nie tylko dla nauczycieli.....i sobie do urlopu ich chyba nie wliczasz, prawda? To czemu mi doliczasz weekendy? To jest "twoja" rzetelność? Kolejna rzecz - nie wiem, jak w innych szkołach, ale w mojej ferii mamy 1 tydzień, a nie 2. 1 tydzień chodzimy wszyscy do pracy normalnie. W wakacje jesteśmy w pracy od 15 sierpnia, ponieważ są przygotowania do nowego roku, rady pedagogiczne, egzaminy poprawkowe, ewentualnie matura poprawkowa, jeśli są tacy, co nie zdali z jednego przedmiotu. Jest to również okres przeprowadzania różnych szkoleń, na które nauczyciel nie raz poświęca cały dzień. W maju ja nie mam żadnego wolnego, z wyjątkiem 1 i 3 - jak wszyscy....włącznie z tobą! Pozostałe wolne w czasie matur - to wolne dla dzieci, ale nie dla nas....bo przecież kto ma te wszystkie matury obsłużyć? To na tyle, jeśli chodzi o wolne. Ja mam to szczęście, że jeszcze jestem członkiem komisji rekrutacyjnej....więc mój urlop zaczyna się w najlepszym układzie 10 lipca. A teraz sobie policz - ile mam wolnego w ciągu roku? Dolicz nawet 1 tydzień na święta w grudniu i 4 dni na święta Wielkanocne. Inne święta, z wyjątkiem tych "na czerwono" - które są wolnymi dla wszystkich - mnie nie obowiązują. Zabaw się teraz w matematyka, mądralo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.waldex.3s.pl 19.01.13, 17:28 Daruj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 19:45 Nic trudnego.Zostań nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakobhorner 5 tyś to zarabia dyrektor liceum z 20 letnim staże IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 09:49 m. Ale nie ma 3 miesięcy wolnego, ma gdzieś pewnie 1,5 miecha. Zależy czy w szkole są remonty itd., oraz jak ustawi vice. Nauczyciel dyplomowany też z 20 letnim stażem i wszystkimi dodatkami, nadgodzinami, 13tką, może zarobić te 5 tysi ale brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itr Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.12, 13:12 dobrze byłoby przypomnieć, że te kwoty są podane BRUTTO. ja jestem nauczycielem kontraktowym, mam 12 lat stażu (pracowałam z przerwami, na zastępstwa, więc nie mam wysokiego awansu, nieważne) i moja pensja netto to 2 tys. I nie 18 godzin tylko 22.W liceum. Przy tablicy. Jestem polonistką. Prace same się nie sprawdzą, 3 prace w semestrze, 32 uczniów w klasie, klas 4. Sprawdziany, kartkówki, referaty itd. Ludzie naprawdę myślicie, że to "się zrobi" samo? Wszyscy chcecie żeby Wasze dzieci uczyły się w miłej atmosferze, żeby były lubiane, doceniane przez nauczycieli, a tak na nas plujecie jadem i nienawiścią. Wszyscy przeszliście traumę? Nie spotkaliście nikogo życzliwego? To kim Wy jesteście? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Ile zarabiają nauczyciele? 22.10.12, 14:20 oczywiście, że podane są kwoty tzw. brutto. piszę tzw. brutto, bo prawdziwe kwoty brutto byłyby jeszcze wyższe.. niedouczonemu zaś nauczycielowi dobrze byłoby przypomnieć dwie rzeczy: 1) przed napisaniem komentarza warto popatrzeć, czy już ktoś wcześniej nie napisał prawie identycznego 2) zawsze i wszędzie podane kwoty będą tzw. brutto. twój pracodawca nie ma informacji o twoich zarobkach z pozostałych źródeł, innych dochodach (lub stratach), wykorzystywanych ulgach itp. sprawach wpływających na wysokość uiszczanych przez ciebie podatków, ergo nie jest w stanie wyliczyć twojej kwoty netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadowolony belfer. Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.play-internet.pl 22.10.12, 13:41 Szanowni Państwo! Pracuję jako nauczyciel bez Karty Nauczyciela. Zarabiam tyle, ile wynegocjowałem z dyrektorem. Spędzam w szkole co najmniej 40h tygodniowo, wciąż muszę dodatkowo pracować w domu, kilka razy w roku być w pracy w weekendy. Nie będę wdawał się w dyskusje z ludźmi, któzy uważają, że praca nauczyciela kończy się na 18 czy 20 lekcjach. Mam mniej urlopu, niż pozostali nauczyciele, ale więcej, niż inni pracownicy. Oczywiście chciałbym zarabiać więcej. Mam możliwość zmiany pracy na inną (wykształcenie politechniczne i doświadczenie). Może kiedyś będę potrzebował więcej pieniędzy i zmienię pracę albo podzielę etat na dwa miejsca lub założę firmę. Na razie pracy nauczyciela nie zamieniłbym na żadną inną. Daje ogromną satysfakcję, pomaga mi być zarówno w intelektualnej, jak i fizycznej formie. Jestem w środowisku podobnie myślących ludzi (szkołą katolicka), którzy doceniają moją pracę i ufają mi. Oczywiście nie jest idealnie i często padam z nóg albo jestem zły (ale czy jest dobrze płatna praca, gdzie to się nie zdarza?). Mam jedną radę dla aktywnych, przedsiębiorczych ludzi (nauczycieli, rodziców): zakładajcie swoje szkoły, nawet jeśli dzieci nie miałby tam tak szerokiej oferty dydaktycznej (np. klka języków obcych do wyboru), wf w parku z braku sali, a zaplecze materialne byłoby gorsze, niż w szkołach publicznych. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaabbbccc Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.ericpol.com 22.10.12, 14:02 przesadny komentarz:nauczyciel i ciezka praca - zart! Spojrzmy na budowlancow, kierowcow TIRow, informatykow - ich praca jest tak samo ciezka: choroby kregoslupa, oczu, czeste wyjazdy na dlugo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 12:03 przesadny komentarz:nauczyciel i ciezka praca - zart! Spojrzmy na budowlancow, > kierowcow TIRow, informatykow i ci ludzie zarabiaja lepiej niz nauczyciele przy czymn aby byc kierowca tira nie trzeba konczyc studiow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.waldex.3s.pl 27.10.12, 15:04 To co kończą nauczyciele, żeby mieć uprawnienia do nauczania też nie nazwałabym studiami. Każdy wie, że to jest selekcja negatywna. Jak to się mówiło?"Jak nic nie umiesz to uczysz...itd" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzieju Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: 217.96.65.* 22.10.12, 14:19 Zważywszy na to, że ostatnio i media, i władza mają dość nauczycieli, którzy hamują rozwój kraju i opóźniają dojście do ogólnonarodowego dobrobytu, proponuję nas zutylizować, póki jeszcze czas. Społeczeństwo zaoszczędzi, a wyżej wymienieni może wreszcie zajmą się tym, czym powinni (nieśmiało podsuwam temat dysproporcji między zarobkami 90% Polaków i tzw. kosztami życia). Jako stary stażem nauczyciel, mam już dość zaglądania do mojego portfela tylko po to, aby bić pianę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzza Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.opera-mini.net 23.10.12, 09:33 Niech sprywatyzują w koncu WSZYTKIE szkoły!!!!!!! Wtedy jeśli w rodzinie jest np. 3 dzieci tylko jedno będzie mogło-czytaj będzie miało szansę i przywilej chodzić do szkoły, uczyć sie zawodu itd. Kiedyś za naukę zawodu u mistrza się PŁACIŁO! Wtedy zaczną szanować naukę a jak nie to rodzice płacący za to już zadbają. Skończą sie wagary, usprawiedliwienia pisane aby kryć ucznia, wysiadywanie na ławce albo snucie sie po galeriach w godzinach szkolnych. A jak nie 15-16 lat i do roboty w końcu nie każdy musi mieć studia, bo co to w dzisiejszych czasach oznacza byc mgr?? W tym czasie ktoś z głową na karku uczy się pilnie zawodu by w wieku 22-25 lat był fachowcem a nawet myślał o swojej działalnosci bo ma konkretny fach a taki menago to w nosie se może podłubać. A co do wydłużenia godzin pracy nauczycieli to zgadzam się, od 8 do 16 8 h dziennie jak w biurze i ani-powtarzam ani minuty dłużej. Jeśli rodzic chce pogadać z wychowawcą albo być na wywiadówce to w ramach tych 8h jaknajbardziej potem gong i do domu. pa. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 10:00 Gość portalu: Zuzza napisał(a): > Niech sprywatyzują w koncu WSZYTKIE szkoły!!!!!!! Wtedy jeśli w rodzinie jest n > p. 3 dzieci tylko jedno będzie mogło-czytaj będzie miało szansę i przywilej cho > dzić do szkoły, uczyć sie zawodu itd. Kiedyś za naukę zawodu u mistrza się PŁAC > IŁO! Polecam lekturę konstytucji, zanim zaczniesz płodzić podobne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Czyli mają 4-krotnie wyższe zarobki niż przeciętny 22.10.12, 14:36 obywatel. Ładnie, ładnie. Jak wynika z raportu OECD polski nauczyciel pracuje najmniej ze wszystkich nauczycieli w krajach OECD. Rocznie ma 489 pracy w szkole. A np. nauczyciel w USA - 1100 godzin. I jeszcze narzekają, że im źle i domagają się, by z podatnika jeszcze większy haracz zbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
kaktus2001 Re: Czyli mają 4-krotnie wyższe zarobki niż przec 22.10.12, 14:42 Wreszcie ktoś to ocenił prawidłowo. Brawo. ja też mam wnerwiającą pracę i pracuję 2 razy tyle i bardzo życzyłbym sobie średniej stażysty i nie mam 2 miesięcy wakacji za które mi płaca oraz urlopu rocznego na podratowanie zdrowia. Wystarczy że podwyżki mają pielęgniarki, emerytury pomostowe górnicy i do tego jeszcze nauczyciele dochodzą. Mam dość Nie władze przestaną sięgać do mojej kieszeni i patrząc mi w oczy wpierać że to dla mojego dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: Czyli mają 4-krotnie wyższe zarobki niż przec IP: *.197.90.2.edial.pl 22.10.12, 19:17 Trzeba było uczyć się za młodu a nie śmiać się z "kujonów". Wy wszyscy myślicie że nauczyciele to jacyś wybrańcy wylosowani z puli nazwisk. Śmieszny jesteś człowieczku i tobie podobni. Przecież wciąż, w każdej chwili możesz zostać nauczycielem. Wystarczy skończyć odpowiednią szkołę i kursy. Zamiast zrzędzić bierz się do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k..w..a to jest pensja brutto IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 09:28 z 13tką i dodatkiem na wakacje, nadgodzinami, itd., ale i tak z 500 złoty zawyżone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wad Re: Czyli mają 4-krotnie wyższe zarobki niż przec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 17:01 czyli w nogach spisz g... wisz Co wchodzi w skład pensum nauczyciela w USA? ( raport ma przypisy) Czego nie musi wykonywać n-l w USA a co wykonuje polski? Ile razy więcej zwykły polski pracownik ( sekretarka, urzędnik, fizyczny..) przbywa w parcy a nie pracuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czyli mają 4-krotnie wyższe zarobki niż przec IP: *.214-103-94.adsl.internet.lu 22.10.12, 18:50 przeciętny pracownik w USA ma 10 dni urlopu. A w PL? 21, a po 3 latach 25? Powinno być jak w USA:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WaszPierdziong Re: Czyli mają 4-krotnie wyższe zarobki niż przec IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.10.12, 20:28 Nauczyciel nie powinien być przeciętnym obywatelem, on ucząc musi być "ponadprzeciętny". Skończ studia magisterskie, potem przymusowo ze dwie - trzy "podyplomówki" (to już za własne pieniądze), kursy, szkolenia itp. rok w rok i potem porównaj tzw. przeciętnego obywatela z belfrem. Pojedź na atrakcyjną 3 dniową wycieczkę z grupą nastolatków za darmo (dosłownie) i pilnuj tego stadka 24 godziny na dobę (za darmo). Nie jęczę, że mało zarabiam, tylko wkurza mnie ta nagonka co pół roku na nauczycieli. Tak - mam dwa miesiące wakacji i uważam, że tyle powinny trwać pomimo tego, że nie dźwigam, nie macham łopatą, i nie moknę na deszczu. Ale to ja próbuję zainteresować Twoje dzieciątko nauką, sprzedać mu choć trochę wiedzy i często nauczyć podstawowych zasad obycia i kultury, których w domu nie poznał. To ja wiem o Nim często więcej od Ciebie (bo nie masz czasu i ciężko pracujesz), to ja wydzwaniam do Ciebie gdy dzieje się coś niedobrego, a Ty mnie zbywasz (bo nie masz czasu i ciężko pracujesz), to ja słyszę opinie o nauczycielach wypowiadane przez 11 latka słowami baaardzo dorosłymi - ciekawe skąd je zasłyszał, bo sam takich cudów jeszcze nie wymyśli. Zacytuję klasyka, "wiesz stary, nie chce mi się z Tobą gadać." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Czyli mają 4-krotnie wyższe zarobki niż przec IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 07:51 Nasze argumenty nie zostaną zrozumiane. Na kimś trzeba oszczędzać, tym razem padło na nas. Zaślepieni, bo wreszcie dorwali wroga, nie rozumieją, że dziecko, oddawane na cały dzień do szkoły, powinno przebywać w otoczeniu pogodnych, spełnionych, docenianych dorosłych. To nie my najbardziej tracimy na nagonce w mediach. Najbardziej tracą dzieci. Ale nakręcone przez gazety społeczeństwo tego nie zrozumie, bo tak wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Czyli mają 4-krotnie wyższe zarobki niż przec 23.10.12, 04:53 oelefante napisał: > obywatel. Ładnie, ładnie. 2700 to cztery razy wiecej niz przecietny obywatel? Cos ci sie pomylilo. > Jak wynika z raportu OECD polski nauczyciel pracuje najmniej ze wszystkich nauc > zycieli w krajach OECD. Rocznie ma 489 pracy w szkole. A np. nauczyciel w USA - > 1100 godzin. Czy wiesz ile godzin nauczyciel uczy w tym czasie w USA? Mniej niz polowe. Reszta jest przeznaczona na sprawdzanie testow, przygotowywanie do zajec i doskonalenie zawodowe. Nauczyciel w PL pracuje mniej w szkole, ale reszte musi zrobic w domu. > I jeszcze narzekają, że im źle i domagają się, by z podatnika jeszcze większy h > aracz zbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z To czemu nie idziesz pracować do oświaty, skoro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.12, 09:07 uważasz że aż tak tam dobrze? Najwięcej na ten temat mają do powiedzenia ci, którzy nie mają o tym bladego pojęcia. Jeśli mówisz o wymiarze godzin nauczyciela w USA to "zapomniałeś" dodać, że w ten wymiar godzin wlicza mu się WSZYSTKO co wiąże się z wykonywaniem zawodu, a więc także np. sprawdzanie prac uczniów i przygotowywanie się do zajęć, szkolenia itp. W Polsce liczy się JEDYNIE godziny lekcyjne, a reszta to "twój problem", łącznie ze szkoleniami (na własny koszt) czy zakupami "drobiazgów" za zajęcia, np. papier kolorowy czy klej do tegoż papieru (za własne pieniądze). Elektroniczny dziennik lekcyjny? Tak, ale z własnego laptopa. Itd. itp. Jak to mówią sami nauczyciele: "Pensum 18 godzin?! Tak - 18 godzin dziennie..." Nie wiem czy długo popracowałbyś w takich "warunkach". I niech nikt nie pieprzy głupot o 2 miesiącach wakacji, to że nie ma zajęć w szkole nie zwalnia od przychodzenia do pracy! P.S. Żeby uniknąć durnych komentarzy - nie pracuję w szkolnictwie, ale mam kilku znajomych pedagogów i wiem z grubsza, jak to w praktyce wygląda :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norman Re: Czyli mają 4-krotnie wyższe zarobki niż przec IP: 168.168.43.* 23.10.12, 10:41 Sugerujesz że przeciętny Polak zarabia 725zł brutto? Używanie kalkulatora nie boli. Przeciętne wynagrodzenie nauczycieli to 2901zł. Jak się to podzieli przez Twoje "4 razy" to wychodzi 725zł. Znasz ludzi, którzy zarabiają 725zł brutto na pełnym etacie? Bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Czyli mają 4-krotnie wyższe zarobki niż przec IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.13, 22:30 zapraszam Mądralo do pracy jako nauczyciel - życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Nawet greccy nauczyciele pracują dłużej od naszych 22.10.12, 14:56 W liczbie godzin pracy polskiego pedagoga prześciga nawet nauczyciel grecki. Rocznie przy tablicy spędza on 589, podczas gdy polski 489 godzin. Dla porównania czeski 832, francuski 918, niemiecki 805. Tytanami pracy są nauczyciele w USA, którzy rocznie przy tablicy spędzają blisko 1100 godzin i dodatkowo 1400 godzin w ramach innych zajęć pozalekcyjnych. Ile na dodatkową pracę przeznaczają polscy pedagodzy? Tego nie wiadomo, wciąż trwają prace nad ustaleniem rzeczywistego czasu ich pracy. Związki zawodowe przekonują, że wypełniają kodeksowy czas pracy, czyli 40 godzin w tygodniu. Ale dokładnie taki sam czas pracy po lekcjach wykazują Niemcy, Hiszpanie czy Francuzi, którzy mimo tego pracują z uczniami dwa razy dłużej. praca.gazetaprawna.pl/artykuly/549621,polski_nauczyciel_pracuje_tylko_trzy_godziny_dziennie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarq Re: Nawet greccy nauczyciele pracują dłużej od na IP: 94.42.163.* 22.10.12, 15:14 Oj głupi Ty jesteś niemiłosiernie jak wierzysz, że każdy nauczyciel zarabia podane kwoty. Jak poszukasz, to znajdziesz dane, na których firma S&S zrobiła to zestawienia- które tak pięknie promuje GW (nie pierwszy raz zresztą). MEN podaje to stawki jako średnie wynagordzenie - ale równocześnie podaje, że 95% nauczycieli zarabia zgodnie z Kartą Nauczyciela - czyli taki dyplomowany dostaje ok 3100 zł brutto. I ani zeta więcej - no może 30 zł za to, że jest wychowawcą, 50 zł dodatek motywacyjny itd. www.edufakty.pl/index.php/informacje/59-polska/304-zarobki-nauczycieli-men-ustalio-minimalne-stawki.html Do wszystkich którzy uważają, że nauczyciele mają świetnie - iddźcie pracować do szkół, pokażcie na co Was stać i zbierajcie te kokosy !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nawet greccy nauczyciele pracują dłużej od na IP: *.214-103-94.adsl.internet.lu 22.10.12, 18:55 Oelefante, słoniku drogi, weź policz: amerykański nauczyciel pracuje 48 godzin tygodniowo przez 52 tygodnie w roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: Nawet greccy nauczyciele pracują dłużej od na IP: *.197.90.2.edial.pl 22.10.12, 19:23 No i nieco się zapędziłeś kolego. Według Twoich danych nauczyciel z USA pracuje dziennie niemal po siedem godzin, bez względu na to czy to sobota, niedziela czy Święto Dziękczynienia. Dam Ci dobrą radę. Jeśli chcesz być traktowany poważnie to nie posługuj się w rozmowie kłamstwem. Ono naprawdę ma krótkie nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Nawet greccy nauczyciele pracują dłużej od na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 22:42 Należy jeszcze wziąć pod uwagę ile minut składa się na jedną lekcję. W Polsce to jest tylko 45 m, w innych krajach więcej.inut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Nawet greccy nauczyciele pracują dłużej od IP: 173.233.214.* 23.10.12, 00:37 Trzy godziny dziennie? Przecie to jawne bzdury! P.S. Polscy nauczyciele zarabiaja mniej niz, np. nauczyciele czescy, slowaccy, wegierscy... A takze mniej niz nauczyciele w (niezbyt bogatym) Meksyku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnes Re: Nawet greccy nauczyciele pracują dłużej od na IP: *.dsl.bell.ca 23.10.12, 02:58 Tak, bo jezeli w USA jest podobnie jak w Kanadzie, to nauczyciel wlicza do czasu pracy kazda minute spedzona na przygotowaniu do lekcji, rozmowach z rodzicami i kazdych innych pie...ch. A prawda jest taka, ze nauczyciel spedza jeszcze mniej czasu w szkole (jest sporo nauczycieli ktorzy pracowali w Polsce i teraz pracuja w Kanadzie czy USA). A jaka jest srednia placa nauczyciela ktory uczy np w prowincji Ontario? Po kilku latach pracy jego roczna pensja (z praktycznie calymi wakacjami wolnymi) to ok 80tys z bardzo dobrymi swiadczeniami emerytalnymi. Moze juz starczy tej nagonki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hohoń Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.19.165.86.osk.enformatic.pl 22.10.12, 15:18 Hm. Po 16 latach pracy, jako nauczyciel mianowany (bo jakoś nigdy nie chciałem wypełniać ton papierów na dyplomowanego) dostaję na rękę, czyli netto, 2360 zł/mc. Przy czym nie narzekam - tyle dostaję, i już. Ale nie mam nic przeciwko, zeby zarabiać te 3900 zł/mc. Może mi "Gazeta" dołoży? :> Odpowiedz Link Zgłoś
dominoe79 Re: Ile zarabiają nauczyciele? 22.10.12, 17:51 zarobki mojej żony, nauczycielki polskiego w gimnazjum, to dokładnie rata kredytu mieszkaniowego i jej dojazdy do pracy, czyli jakieś 2300. Skąd redaktor bierze te kwoty, to ja nie wiem. Żeby jeszcze w domu nie musiała pracować, a tu kartkówki, zeszyty, prognozy, wypracowania...Już od dawna jej powtarzam, żeby wszystkim stawiała 3+ i się tak nie napinała, bo głąby i tak to mają gdzieś, ale ona jakaś uparta jest. Nie rozumiem własnej żony:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.197.90.2.edial.pl 22.10.12, 19:39 Patałachy jeden z drugim, rozumiecie różnicę pomiędzy pojęciami brutto i netto czy też dyplomy uprawniające do nauczania kupiliście sobie na bazarku. Pomyślcie nieco zanim następnym razem postanowicie się kompromitować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 22:44 No to zarabiasz tyle co ja mgr inż. jako specjalista po 40 latach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
vag-auto Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 07:32 Skoro zarabiasz 2360 zł po 40 latach pracy jako inżynier, to jesteś popierdółką a nie żadnym specjalistą, bo tyle to dostają absolwenci po 3-miesięcznym okresie próbnym, albo i w trakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyplomowany Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.inet-siec.pl 22.10.12, 15:39 Jestem n-lem z 11 letnim stazem. Wżyciu nie miałem 5tys :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarq Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: 94.42.163.* 22.10.12, 15:47 He, he powiem więcej - w życiu też nie będziesz miał (jako nauczyciel) - nie w tym państwie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.197.90.2.edial.pl 22.10.12, 18:37 I natychmiast powinieneś zostać zwolniony ze stanowiska nauczyciela skoro nie potrafisz zrozumieć prostego tekstu. Nigdzie nie napisano, że każdy nauczyciel zarabia co najmniej 5 tys. złotych. Tyle zarabiają Ci dyplomowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyplomowany Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.ssnet.pl 22.10.12, 19:48 gregger TY naucz się czytać - jestem DYPLOMOWANY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.197.90.2.edial.pl 22.10.12, 20:04 Czytać raczej potrafię. Zwyczajnie wydaje mi się, że nie zawsze pseudonim musi mówić wszystko. Jeśli jesteś dyplomowany i naprawdę zarabiasz tyle ile sugerujesz to radzę poszukać nowej pracy w innej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 09:28 No tak, bo wakaty w szkołach z pensją 5 tys. brutto tylko czekają, aż jakiś chętny je łaskawie obejmie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny_nl Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.ssnet.pl 22.10.12, 19:53 Patałachy to chyba we wsi Oleśnica i okolice mieszkają. Na nic więcej Cię nie stać jak tylko obrażać innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.197.90.2.edial.pl 22.10.12, 20:00 Też jesteś z tych, którzy nie zauważają różnicy pomiędzy brutto i netto i tym samym przynoszą wstyd innym, rozsądnym nauczycielom? Widzę, że nawet nie potrafisz drogi rozmówco odpowiedzieć pod właściwym postem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.197.90.2.edial.pl 22.10.12, 20:06 No i myślę, że to żadna obraza nazwać patałachem nauczyciela, który nie odróżnia sumy brutto od netto. Jeśli sprawdzisz znaczenie tego słowa zrozumiesz, że ja tylko nazwałem rzecz po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 07:56 Jakem dyplomowana, 5 tys. na oczy nie widziałam. Nie dociągam do 3 tys. Po 30 latach pracy. Dostanę ok. 1300 zł emerytury ( studia dzienne magisterskie, dwa studia podyplomowe na prestizowych uczelniach, publikacje, innowacje, projekty... ). A jednak dalej staram się, aby moja praca przynosiła efekty. Bez względu jednak na to, co zrobię, media wrzucą mnie do jednego worka z leniami i nierobami. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Ile zarabiają nauczyciele? 22.10.12, 22:05 Gość portalu: dyplomowany napisał(a): > Jestem n-lem z 11 letnim stazem. Wżyciu nie miałem 5tys :( jedna krótka linijka i... 5 błędów. pięć kopów w d¨pę i won do kopania rowów, a nie 5 tysięcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.toya.net.pl 22.10.12, 22:13 Jesteś lepszy. Tylko dwa zdania i tylko dwa błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 07:53 nie jestem nauczycielem, więc wal się na ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 09:30 No tak, ale szkołę skończyłeś, jak ktoś nie jest nauczycielem, to już ma przyzwolenie na bycie tumanem, to tego chamskim, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 09:43 nawet jeśli jestem tumanem, to primo: szkodzę tym tylko sobie, secundo: nie utrzymuję się z podatków. rozumiesz te dwie różnice? Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 09:57 Jak lubisz sobie szkodzić, to proszę uprzejmie. Mam nadzieję, że nie nauczysz tego swoich dzieci. Może nie "utrzymujesz się" z podatków, ale korzystasz z ich dobrodziejstw, jak każdy obywatel, pocieszę cię, że z pensji nauczycielskiej też ciężko się utrzymać, jeśli ma ci to poprawić samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 10:08 sundry napisała: > Jak lubisz sobie szkodzić, to proszę uprzejmie. Mam nadzieję, że nie nauczysz t > ego swoich dzieci. czego? nieużywania wielkich liter na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 10:10 Raczej nieużywania chamskich form typu: zamknij ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Ile zarabiają nauczyciele? 23.10.12, 11:12 sundry napisała: > Raczej nieużywania chamskich form typu: zamknij ryj. nazwałaś mnie tumanem (bo nie używam wielkich liter), a następnie pogubiłaś się w przeczeniach: masz nadzieję, że swoich dzieci nie nauczę nieużywania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokokr Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 18:39 sporo też zależy od miast w którym się mieszka, w krakowie zarabia się więcej forum-krakow.pl/firmy-f87.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M53 Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.12, 15:47 A ile zarabia: - poseł - dziennikarz GW - rodzina ofiary smoleńskiej - biskup i inni? Jak ktoś chce korzystać z kokosów pracująć jako nauczyciel to zapraszam. PS ciekawe czy pani Wielowieyska znowu się wypowie o zarobkach nauczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebiesk Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.telpol.net.pl 22.10.12, 15:57 Chciałbym pracować 40 godzin tygodniowo (zresztą niewiele mniej pracuję będąc w szkole dostępnym dla uczniów po zajęciach), ale mieć możliwość zabrania urlopu w maju, albo wrześniu i wyjazdu na wakacje za granicę 2x taniej niż latem. A co do podanych kwot to w 95% obowiązują minimalne stawki, a te 5% to po prostu to, że nie mam pewności czy nie wszędzie tak jest. Jako nauczyciel dyplomowany z 13-letnim stażem dostaję 2400 zł. Na pewno źle nie jest, gdy zaczynałem pracę na pełny etat w 2002 roku dostawałem 700 zł. Jest to jednak praca niezapłacona niestety. I podobnie jest z wieloma innymi zawodami w Polsce. Za to politycy się cenią. Cóż... Idę poprawiać sprawdziany przy kawce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tokabout Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.146.206.54.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.10.12, 16:49 Jak za 15 godz tygodniowo to niezłe zarabiają. A ile mają urlopu! I ciągle narzekają. I pracują najmniej wsród nauczycieli w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wad Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 17:05 czyli o kilka godzin więcej niż przeciętny inny polski "pracownik" (efektywnej pracy nie przebywania) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Ile zarabiają nauczyciele? IP: *.stgambit.com 22.10.12, 17:00 brutto czyli podzielić przez dwa - tyle co nic zostaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karrampa wreszcie trochę prawdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl.A.115.19.83.in-addr.arpa 22.10.12, 17:18 GW po raz pierwszy od dłuższego czasu napisała jakąś prawde nt. zawodu nauczciela. Jestem pod wrażeniem ! Co się stało - ktoś zachorował i nie przypilnował by dąć bezmyślnie w rządową propagandę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wad Re: wreszcie trochę prawdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 17:23 odwrotnie ktoś dostał polecenie Odpowiedz Link Zgłoś