Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jakich specjalistów potrzebuje IT

19.03.13, 12:49
    Dobre. Wcześniej w treści artykułu było "dot net" zamiast .NET a wszystkie wyśmiewające to komentarze spod artykułu zostały wywalone.
    Obserwuj wątek
      • eruiluvatar Jakich specjalistów potrzebuje IT 19.03.13, 12:51
        "Od dłuższego czasu najwięcej ofert pracy jest dla programistów Java i C++, ale ostatnio rośnie zapotrzebowanie na osoby znające język .NET. "

JĘZYK .NET? Interesujące. Coś nowego się na rynku pojawiło? Czy po prostu szanowna pani nie wie, o czym mówi?
        • Gość: JM Re: Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: *.ip.netia.com.pl 25.03.13, 16:23
          ok, c# :)
      • Gość: fdfdff Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.13, 13:00
        hmmm pomyślmy:
        - pracujących 16h
        - pracujących chętnie w sobotę i niedzielę
        - pracujących za 3k netto
        - znających równocześnie kilka języków a najlepiej jeszcze umiejących zarządzać siecią i naprawiać urządzenia peryferyjne......

Ot taki Pan konserwator - programista...
        • toxicwaltz Nie gadaj głupot. 19.03.13, 17:00
          W IT pracuje się z reguły 8h i do domu, czasami sa nadgodziny, ale płatne.

> hmmm pomyślmy:
          > - pracujących 16h
          > - pracujących chętnie w sobotę i niedzielę
          > - pracujących za 3k netto
          > - znających równocześnie kilka języków a najlepiej jeszcze umiejących zarządzać
          > siecią i naprawiać urządzenia peryferyjne......
          >
          > Ot taki Pan konserwator - programista...

Czegoś takiego wymagaja rozmaite fabryki obuwia, świeczek lub dywaników samochodych. W taiej firmie musisz umieć wszystko.

• Gość: daniel Re: Nie gadaj głupot. IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 21:17
            Ja pracuje po 8 godzin dziennie (umowa o prace). Za nadgodziny mam 150% stawke, za prace w niedziele 200%.
            Jak trzeba i chce mi sie to zostaje, bo czemu nie, w miesiacu moze mi sie trafi 10-20 nadgodzin w sumie wiec wiele nie poswiecam, poza tym zarabiam dobrze i lubie swoja prace.

16h dziennie ? Nawet nie pytam co to za firma, bo musi byc wyjatkowo slaba.
            Praca w takim wymiarze godzinowym to pierwszy krok do wypalenia zawodowego. Popracujesz 2 lata i na komputer nie bedziesz mogl spojrzec.
            Juz nie mowie jak nieefektywna musi byc. No chyba ze jestes klepaczek kodu i nikt od ciebie nie wymaga myslenia to mozesz pracowac po 16 godzin.
            No ale w tedy rowniez zarabiasz jak klepacz, a nie porzadny inzynier oprogramowania.
          • Gość: gosciutakize hej Re: Nie gadaj głupot. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 22:53
            i 3/4 firm programistycznych;)
      • Gość: joankb Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 13:33
        Z angielskim, niemieckim, francuskim, hiszpańskim, portugalskim.
        Niedługo chińskim, w bliskiej przyszłości czeskim... i każdym innym.
        • Gość: moe Józef Bąk zaprzeczy IP: *.homenett.pl 19.03.13, 17:31
          Wystarczy trochę znać Excel
      • walkaklas Mylą tu programistów z koderami 19.03.13, 13:35
        Prawdziwy programista, rozwiązujące nowe problemy czy choćby optymalizujący programy nie wiąże się z żadnym konkretnym językiem programowania.
        Mylę się ?
        • tycho99 Re: Mylą tu programistów z koderami 19.03.13, 13:43
          mylisz sie
        • sselrats Albo z programatorami 19.03.13, 17:59
          ...
        • Gość: xyz Re: Mylą tu programistów z koderami IP: 195.82.180.* 19.03.13, 21:59
          Ahhh znowu ta stara śpiewka, ze dobremu informatykowi to kartka papieru wystarczy.

Nie ściemniaj - każda platforma, każdy język programowania, każdy ekosystem aplikacji ma swoją specyfikę, każda branża (aplikacje webowe, desktopowe, bazodanowe) ma swoją specyfikę
          • Gość: gosciutakize hej Re: Mylą tu programistów z koderami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 22:56
            o qorwa, ekosystem... na czym ty pracujesz? no windowzie?
      • walkaklas Programowanie to ciężki kawałek chleba 19.03.13, 13:36
        znacznie lżej zostać lekarzem, uzyskać licencje i trzepać pieniążki za L4 i recepty na prawo i lewo.
        • Gość: quadi Re: Programowanie to ciężki kawałek chleba IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 20:56
          Programowanie to ciezki kawalek chleba dla osob nie majacych do tego zdolnosci.

Jak ktos ma mikro chip w mozgu to na 2 roku studiow na topowej uczelni na letnich praktykach wakacyjnych w polskim oddziale google bedzie bez wiekszego wysiku trzepac 10k netto, czyli tyle ile co najmniej po jakichs 10ciu latach nauki (studia + dobra specjalizacja).

Wiec jak ktos jest mega zdolny to bez watpienia informatyka to dla niego idealny kierunek. Znajdzie prace w swietnej topowej w skali swiata firmie.

Jak ktos jest przecietniakiem to niech sobie zupelnie daruje bo bedzie sie meczyc tylko. Informatyka to ciagla nauka, nawet wieksza niz na studiach, jak ktos nie lubi sie uczyc to gorzej wybrac nie mogl, po paru latach zostanie dinozaurem.

Zeby zostac np. takich architektem systemowy w dobrej firmie, potrzeba dlugich lat nauki i doswiadczenia.

Programistow jest jak psow, wsrod nich jest garstka ktora sie na daje na ten kierunek, zdecydowana wiekszosc poszla za moda.
          • Gość: mart Re: Programowanie to ciężki kawałek chleba IP: *.maverick.com.pl 19.03.13, 21:46
            Jak ja nie lubię słuchać takiego pier...... . I ta garstka będzie pracować w 1000 firm IT w Europie, Ameryce i Azji nie ?. No po prostu głupiec.
          • Gość: gosciutakize hej Re: Programowanie to ciężki kawałek chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 22:58
            a ja qrwa jestem po socjologii, pie...nie..,. nawet malpe mozna nauczyc programowania i nawet malpa bedzie zajebistym programista - byle tylko miala jakies iq.
            • Gość: lol Re: Programowanie to ciężki kawałek chleba IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 23:18
              No naucz małpę projektować np. systemy bankowe.
      • Gość: ktos Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.03.13, 13:56
        Ciekawe ze w ogóle zostali pominięci admini i konsultanci w tym artykule no ale ok :)
      • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Żadne ta iti-sriti! Pewny chleb to lekarz i ksiądz IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 13:59
        Wszystko inne to tylko mody. Ludzie zawsze będą chorować i zawsze będą się modlić ze strachu.
        • elorapik Re: Żadne ta iti-sriti! Pewny chleb to lekarz i k 19.03.13, 15:28
          To jeszcze powinien być rolnik ... bo ludzie muszą coś jeść ;)
          • Gość: SF Re: Żadne ta iti-sriti! Pewny chleb to lekarz i k IP: 217.154.243.* 19.03.13, 16:26
            To już raczej chemik...
        • Gość: bercik Re: Żadne ta iti-sriti! Pewny chleb to lekarz i k IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 21:10
          100 lat temu bym ci przyznal racje, ale nie teraz.
          Predzej skonczy sie zapotrzebowanie na lekarzy niz programistow. I jak sie glebiej zastanowic to wydaje sie to oczywiste.

Programista to bedzie ostani zawod ktorego zastapi maszyna. Moment kiedy maszyny beda zdolne samym sie programowac to bedzie moment kiedy maszyny zyskaja swiadomosc i ludzie stana sie zbedni.

W tej dziedzinie zaptrzebowanie na dobrych specjalistow bedzie zawsze i bedzie tylko rosnac. Zapotrzebowanie na lekarzy raczej nie bedzie rosnac , rozwoj medycyny jest tak szybki (i to glownie dzieki rozwojowi nauk pokrewnych) ze to bedzie kwestia czasu ze zabieg np. aplikacji botoxu bedzie tak prosty i bezpieczny ze bedzie przeprowadzic go w stanie odpowiednio wykwalifikowana kosmetyczna a nie jak teraz chirurg plastyczny.

O ile zapotrzebowanie na lekarzy bedzie raczej stale, o tyle na ksiedza bedzie spadac, chocby nasze spoleczenstwo coraz mnie katolickie, coraz wiecej osob odchodzi od kosciola, coraz mniej chetnych do seminariow.
          • Gość: gosciutakize hej Re: Żadne ta iti-sriti! Pewny chleb to lekarz i k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 23:07
            biorac pod uwage fakt, ze spoleczenstwo mamy coraz starsze, popyt na lekarzy raczej nie spadnie, a na pielegniarki nawet wzrosnie. pogadamy jak bedziesz musial zalozyc pieluchomajtki...

PEWNY CHLEB TO POSADA RADNEGO Z RAMIENIA PSL!!! :D:D:D
      • Gość: Bezrobotny Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 14:54
        Ja już zaliczyłem trzy kursy komputerowe organizowane przez Urząd Pracy ale pracy nie znalazłem !
        • Gość: gość Re: Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: 78.8.207.* 19.03.13, 15:06
          I nie znajdziesz, na pewno nie jako programista.

Programowania nie da się nauczyć na kursie. To jest pewnego rodzaju sztuka, składają się na nią: pewna doza wrodzonego talentu, zainteresowanie tematem (a nie tylko odbębnienie kursu), specyficzne, "komputerowe" spojrzenie na zagadnienie (wyobraź sobie np. co się dzieje "we wnętrzu" komputera, gdy deklarujesz i inicjalizujesz wartością 123 zmienną typu int - co się dzieje w rejestrach procesora, w pamięci itd.. Nie rozumiesz, o czym piszę, prawda? No właśnie...)

Próba nauczenia się programowania na kursie z UP jest jak próba nauki korespondencyjnej pilotażu Boeinga 747. Da się. Ale efekt końcowy będzie, jaki będzie - pracy w Lufthnasie czy Air France po tym nie dostaniesz :)

Parafrazując pewien dowcip, jak turysta zapytał na ulicy nieznajomego o to, jak się dostać do filharmonii, a ten mu odpowiedział: "Ćwiczyć chłopcze, dużo ćwiczyć..."
          • toxicwaltz Jak w kawale: 19.03.13, 17:20
            > specyficzne, "komputerowe" spojrzenie na zagadnienie

Żona wysyła informatyka na zakupy. Mówi: "Kup pięc jajek, a jak będa parówki, to kup dziesięć". Idzie informatyk do sklepu i mówi:
            -Sa parówki?
            -Tak.
            -To proszę dziesięć jajek.
          • Gość: znaf Re: Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 18:30
            nie zgadzam się, z palcem w nosie dostanie pracę w
            - urzędzie
            - u płemieła jako kogoś zna i zdziwisz się że zarobi więcej od ciebie
            - w prokomie , zusie innej instrytucji gdzie liczy się ilość pracowników do budżetu a nie efekt
            - może dostać dotacje z UE, musi opłacić pisarza, papier z kursu tylko pomoże
          • moocher Programista musi być "specyficzny". 19.03.13, 18:40
            W końcu x=x+2 jest poprawne w językach programowania.
      • Gość: janiszewski Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: 212.122.46.* 19.03.13, 15:24
        wiekszosc tego tekstu to bzdury....ostatnie czym bym sie zainteresowal, to jakies smieszne platformy microsoftu w stylu .net - to ze ktostam klepie jakies scierwo i zarabia xxxxxxxx nie jest zadnym argumentem przemawiajacym za uzywaniem tego badziewia...ciekawe ze manager "kierownik projektu" ma znac wszystkie technologie i byc mega koderem, zeby pokazac pracownikom ze lepiej koduje :) najwieksza bzdura tego smiesznego artykuliku.....
        firmowy laptop/telefon - po co to komu? od kiedy szeregowy programista musi byc pod telefonem 24h? jak ktos kaze komus pisac kod na laptopie, to sorry :) nawet podpietym pod monitor - jaki to ma sens? z czescia kodu ktos pozniej idzie do domu i lazi po miescie? tak to mozna sobie w tych wszystkich "web developersko-marketingo-reklamowych" 10-osobowych korporacjach robic....
        • elorapik Re: Jakich specjalistów potrzebuje IT 19.03.13, 15:32
          W pewnym sensie się zgadzam, bo po co kusić los nosząc na ramieniu kody źródłowe warte grube miliony. Niemniej zawsze można zabezpieczyć odpowiednio laptopa (chociażby szyfrować dysk) i ograniczyć potencjalne niebezpieczeństwa. Chociaż i tak większość danych wycieka przy udziale pracowników.
        • Gość: Mario Re: Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 17:06
          Obawiam się, że nie masz pojęcia o czym piszesz.
          1) Klepnie ścierwa ma mały związek z konkretną technologią, a .NET jest akurat jedną z niewielu rzeczy która się udała bardzo dobrze microsoftowi
          2) Tech lead/architekt systemowy powinien być wymiataczem, w przeciwnym razie rodzi to podejrzenia zwykłych programistów, że niektóre osoby są faworyzowane. PM i szef zespołu może programować wyłącznie w excelu i może mieć magistra z zarządzania albo psychologii, bo to nie oni podejmują decyzje techniczne
          3) Jeżeli firma celuje w niezawodność produktów to część programistów też powinna być pod telefonem, żeby pomóc w znalezieniu workaroundów do krytycznych problemów
          4) Laptop pozwala na pracę zdalną. I to nie w >>tych wszystkich "web developersko
          > -marketingo-reklamowych<< tylko w firmach zatrudniających w PL kilkaset osób.
      • Gość: goscLA Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: *.lsanca.fios.verizon.net 19.03.13, 16:53
        w Polsce jest slabiutki rynek pracy. W gospodarce gdzie jest wysoka konkurencja i cena produktu lub uslugi wyznacza przychody firmy potrzebni sa analitycy specjalisci od finansow. W Poslce nie ma albo jest niewiele firm ktore pracuja na konkretne projekty zamawiane przez np rzad lub innego odbiorce, czyli nie produkuja seryjnie. W takich firmach potrzebni sa tzw kosztorysanci , czyli specjalisci od wycen. Sa to znakomite prace kotre np w USA placa 80- 100 tys dolarow rocznie i prac dla nich jest zawsze. Ci co znaja oprogramowanie np do analiz finasowych lub wycen maja prace zawsze, najwiecej jest w firmach high tech. Mysle ze w Polsce powoli zaczna byc doceniani specjalisci od np analizy kosztow marginalnych.
        • Gość: taki_jeden Re: Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: 213.152.238.* 19.03.13, 17:38
          kosztorysanci powiadasz...

siedzę sobie spokojnie i nie po 16h, tylko połowa z tego i jakoś $100k mi nie imponuje

i jestem tylko najmniejszym z najmniejszych robaczków robiących głupie aplikacje w... Excelu (VBA)

wiem, że to bardzo ogłupiające, ale za to bardzo dobrze płatne - stawka zaczyna się od £500 za dzień (plus VAT, tak ku ścisłości)

i po co mi te kosztorysy? i po co mi te stesujące menadżery?

nie mówiąc już o tym, że po co mi jakaś Mariolka, Klaudia czy Julia z poradami?

uczcie się ludzie! uczcie! najpierw angielskiego, a potem cokolwiek Wam do głowy strzeli i tak się okaże, że po roku czy dwóch nikt tego nie używa :D

przykłady? ASP, Delphi, Silverlight, Perl, Oracle MS/SQL - tylko wymienię te, z którymi miałem doczynienia i źródełko z pracą wyschło :S

taki los robaczków, ale przynajmniej toczę swoje gówienko :) w przeciwieństwie do moich dwóch ostatnich PMów, którzy od roku bujają się w hamakach :D
          • Gość: aawer Re: Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 18:43
            świeta prawda, pytanie do kiedy będziesz w stanie tak ciągnąć, mózg po 40 a po 50 już w ogóle ma olbrzymie trudności z nauczeniem się nowych zupełnie innych rzeczy.
            Jako programista jak się nie dorobisz do 40tki (bardzo marne szanse) to potem tylko ochłapy lub okienko, woźny, cokolwiek byle mięc co do gara włożyć. Ilu znasz programistów po 50tce? a lekarzy, prawników mnóstwo.
            • toxicwaltz Re: Jakich specjalistów potrzebuje IT 19.03.13, 19:51
              > Ilu zna
              > sz programistów po 50tce? a lekarzy, prawników mnóstwo.

W Polsce programiście po 40-tce to rzadkość, a po 50-tce to "biały kruk" - owszem, ale wynika to z tego, że rynek programistów jest bardzo młody. Pracowałem kiedyś w dużym miezynarodowym koncernie, wielu programistów "za kałużą" to byli już nieco starsi ludzie - po 50-tce. Podobnie w Niemczech czy Holandii. Tam działy IT nie wyglądają na średnią wieku 30 lat, a raczej na 40-45 lat.
            • Gość: borsuq Re: Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 21:46

Nie przesadzaj, ja od prawie 15 lat programuje w Javie. Owszem język ewoluuje tak samo jak związane z nim technologie i to jest główny powód dla którego wybrałem taką pracę. Umarłbym chyba z nudów jakbym miał się technologicznie zatrzymać w jednym miejscu. Codziennie się uczę czegoś nowego i codziennie zbieram cenne doświadczenie.
              Różnica np. między javą 1.6 a 1.7 jest w zasadzie kosmetyczna.

Pokaż mi link do jakichś wiarygodnych badań z których wynika, że mózg po 40 czy po 50 znacznie zmniejsza swój potencjał. Dla mnie to bzdura jakaś. O sprawnosc intelektualna mozna zadbac podobnie jak o kondycje fizyczna.

Też nie patrz na polskę, gdzie u nas rynek IT jest bardzo młodziutki a jako kraj jestesmy jesmy zacofani technologicznie. Na zachodzie, choćby w Niemczech średnia wieku programisty to pewnie 45 lat lub u nas ale w porządnych szanowanych firmach.
              Taki bardzo znany przykład, Janusz Leon Wiśniewski, ma aktualnie 59 lat, pracuje jako programista we Frankfurcie.
              Jak ktoś lubi swoją pracę i ma do niej zapał to z wiekiem będzie jego wartość tylko rosła.

Najwięcej zależy od samego człowieka, dla mnie są klepacze i programiści. Klepacz to ktoś komu trzeba powiedzieć dokładnie co ma zrobić bo dla niego myślenie jest zbyt męczące. I takich ludzi jest najwięcej w tej branży i takich ludzi czeka wspomniany przez Ciebie los, bo się wypalą bardzo szybko. Ile można robić jak jakaś małpa.
              Sam widzę jak ogromne są różnice w podejściu do pracy programistów.
              Jeden spędzi 2 dni nad prostym zadaniem bo będzie próbował metodą prób i błędów stale poprawiać swój od początku źle zaprojektowany kod, aby coraz lepszy efekt uzyskać, być może ostatecznei ten zamierzony.
              Inny pomysli dobrze nad rozwiązaniem i chwilę zajmie mu przetestowanie i implementacja.
      • Gość: dot net Jakich specjalistów potrzebuje IT IP: *.maverick.com.pl 19.03.13, 19:53
        Polskie formy uznały że trzeba testować błahahahahha. Śmieszy mnie to. Tak uznały firmy zachodnie które w Polsce szukają programistów, za 1/3 , 1/4 (PHP - 5000zł, EU 2500 E, Java- 10000zł , EU 5000 EURO) sum które by musieli wypłacić w sowich krajach, zyskują na lepszym lub co najmniej tym samym poziomie wykwalifikowaną kadrę. Poniekąd wymuszają to także metodyki zwinne wytwarzania oprogramowania (np: Agile). Polski szef gdy usłysz że testy pochłaniają 2 x więcej czasu niż wytworzenia oprogramowania i zwiększają dodatkowo koszty mówią "nie mamy czasu na testowanie".
        ----------------------------------------------
        Programista PHP w USA, Holandii, Niemczech, Rosji.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka