Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi

IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.13, 13:51
    Tak, jasne. Tylko że rozmowe prowadzi najczęściej headhunter lub pancia z HR i nie ma pojęcia jakie są realia działu do którego rekrutuje. Nawet jeśli rozmowa jest z kimś kompetentnym to jest to np bezpośredni manager działu i "nie jest upoważniony do udzielania takich informacji". Jeśli wyższy manager to zbywa, że na takie pytania będzie mógł odpowiedzieć na dalszym etapie. W końcu teraz nie wie jeszcze czy sie nadaję do pracy w jego firmie i nie będzie mi udzielał takich informacji.
    Temat pensji wolno poruszyć dopiero na ostatnim etapie, gdy już się na mnie zdecydują, wcześniej i tak nie uzyskam odpowiedzi.
    W ciągu ostatnich trzecz miesięcy byłam na rozmowach w 23 firmach. 5 było mną zainteresowanych, ale warunki pracy mi nie odpowiadały. Dodam że o warunkach dowiadywałąm się dopiero na drugim lub trzecim spotkaniu.
    18 firm nie było mną zainteresowanych. Od większości nie udało mi się na rozmowach wyciągnąć żadnych informacji. Dane dotyczące wysokości płąc uzyskałam w 4 firmach z tych 18. Tylko trzy z tych firm raczyły mi dać w ogóle odpowiedź zwrotną, że nie są mną zainteresowani. Tylko jeden rekruter był tak miły i powiedział dlaczego.
    Cóż, widać elementarny szacunek do pracownika, nie ma co...
    Obserwuj wątek
      • observer_observer Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi 17.04.13, 14:26
        Jakie pytania moge zadac?

heee... bede zadawal jakie bede chcial.

Sama narracja tego artykulu swiadczy o tym jak
        - polska jest zacofanym grajdolem,
        - jak rynek pracy ogolnie nalezy do pracodawcow (tak bylo jest i bedzie)
        • Gość: wittmot Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.cluster-e.websense.net 18.04.13, 14:10
          5 pytań, które możesz zadać rekruterowi ale nie musisz jeśli nie chcesz, to jest tylko propozycja. Tak powinieneś zrozumiec tytuł jesli jestes otwartym czlowiekiem.
          • Gość: czxxc j€bany kult CV IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 21:21
            a co jak sie ma ch*jowe CV ?

przeciez to jest kółko zamkniete nie masz dobrego CV - nie dostajesz dobrej pracy - nie masz dobrego CV ....

tylko wezcie nie pieerbolcie ze zle studia ktos skonczyl, bo to mit ze jest robota dla inzynierow w PL
            NIE MA
            paniali kuvwa ?
            NIET

przeciez w takim kraju jak SBkistan gdzie nie ma wolnego rynku, gnojony jest samozatrudniony 300 zawodow zamknietych etc etc. znalezienie jakiejkolwiek pracy jest najprawdopodobniejsze na emigracji

oczywiscie zaraz znajdzie sie jakis szczessciarz ktory nasmaruje ze mial prace po studiach za 2000 po 2 latach 5000 a teraz po 10 latach zarabia 20000
            gratuluje
            ale wez pod uwage geniuszu ze na ciebie jedneo przypada 50 takich ktorym sie nie udalo, nie maja roboty albo maja gowniana i sraja ze strachu ze ja straca
          • l_g_k 'Eksperci" (teoretycy) radzą, dziennikarz łyka 08.12.13, 22:16
            Artykuły z Gazety Praca przypominają przedwojenną anegdotę o radiowcach ustawiających zegar wg. czasu słynnego zegarmistrza, który ustawiał zegary wg. radia.

Szkoda, że zamiast weteranów, którzy zweryfikowali teorię w praktyce goszczą na swych łamach niemal wyłącznie teoretyków... Jeśli artykuły z Gazety mają komuś służyć, nie lepiej wynająć np. byłego przedstawiciela handlowego wielkiej firmy który zna od podszewki to, o czym teoretycy mogą głównie spekulować.
            • Gość: dobry Takie kity (owe 5 pytań) możesz wciskać rekruterom IP: *.182.111.23.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.01.14, 21:24
              z firm headhunterskich a nie swojemu przyszłemu szefowi... Owszem fachowy headhunter z łatwością was przejrzy przy pomocy pytań pomocniczych, ale praktycznie nie spotyka się takich przy rekrutacji na niższe stanowiska.

Lepsze jest wrogiem dobrego więc lepiej, żebyś nie zgrywał lepszego od rekrutującej ciebie osoby. Owszem musisz się pokazać z jak najlepszej strony, ale pamiętaj NIKT nie chce by go jakiś młodzik wygryzł lub obnażył jego braki (albo po podłapaniu knowhow" założył lepszą konkurencję). Pamiętaj o tym również będąc na stażu/okresie próbnym (jeśli zależy ci na tej pracy).
        • Gość: zwyczajny Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: 91.189.59.* 19.04.13, 09:36
          1. oczywiście, że zadasz takie pytania jakie będziesz chciał i wyjdziesz na buraka :)
          2. łatwo krytykować, a co Ty zrobiłeś by zmienić tą opinię i pomóc innym? napisałeś nową krytykę?
          3. a może sam zostań pracodawcą, pokaż, że jesteś dobry... :D
          • observer_observer Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi 21.04.13, 18:59
            Ok. Dlaczego krytykuje.

W dzisiejszych czasach ludzie nie ucza sie zeby sie nauczyc. Ucza sie zeby zdac egzamin. Studiuja zeby dostac papier. Odpowiadaja na pytania podczas rozmowy, w taki sposob jak ktosim powiedzial. To jest chore bo w ostatecznosci zajmuje pracodawcy w tym przypadku wiecej czasu zeby zweryfikowac czy odpowiedzikandydata byly szczere, naturalne. Czy to osiol ktory udawal inteligenta zostal zatrudniony.

Presja na sukces i kase powoduje, ze tak to dziala. Faktyczne zainteresowanie jakas dziedzina wiedzy jest fikcja.

1. Nie latwiej odpowiedziec szczerze i sie nie spinac? Kazdemu wyjdzie to na dobre.
            2. Analogia podobna do zwiazkow partnerskich. Udawaj na randkach do slubu a na bank papiery rozwodowe beda w sadzie w najblizszych 5 latach. Co robie? Odpisuje Tobie, piszac co moze wydawac sie naiwne: lepiej byc soba przynajmniej szybko pozna sie swoje slabe strony.
            3. O to sie nie martw.
        • Gość: Acik Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.13, 11:47
          JA żeby Ci odpowiedzieć że masz rację to musze kursorem ćwiczyć żeby nie najechać na jakąś reklamę bo z tego też ktoś ma kesz i wszystko jest kurw a cacy.
        • sondziarz Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi 19.04.13, 18:10
          Czy jak idziesz do sklepu po chleb, to dajesz sprzedawczyni wybierać jaki dostaniesz? Nie, sam mówisz. Zawsze ten kto płaci ten decyduje.
      • Gość: Ja 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: 193.149.118.* 17.04.13, 16:03
        A ja dodam opinie od tej drugiej strony - osoby, która rekrutuje.
        Rozmowy rekrutacyjne przeprowadzałem kilkakrotnie - starałem się jak najdokładniej przekazać na czym będzie polegała praca, czego oczekuję, itp, itd. Mówiłem, że jak coś jest niejasne, to proszę pytać, bo wolę teraz poświęcić te pół godziny więcej niż potem miałoby się okazać,że "to jednak nie to", "że co innego się spodziewałam/-em". Naprawdę przeszkolenie nowej osoby - biorąc pod uwagę charakter mojej Firmy - to nie kwestia paru dni. Dlatego zawsze mówię "proszę pytać o wszystko co tylko chce Pan/Pani wiedzieć". I nie pamiętam, aby ktoś zadawał zbytnio szczegółowe pytania, a nie sądzę, abym o wszystkim powiedział - chociażby z tego powodu, że prowadząc rekrutację i powtarzając coś któryś raz po prostu o tym można zapomnieć. Dlatego rada dla starających się o pracę - pytać o wszystko co ma związek z ewentualną praca i charakterem jej wykonywania. Naprawdę prowadzącemu też zależy, aby zatrudnić kogoś kto jest przekonany, że chce tam pracować. No chyba, że jest to ktoś, kto chce się załapać byle gdzie, byle tylko coś było i na spokojnie szukać czegoś innego. Ale tym samym "olewa" obecną pracę i sam jest wtedy nie fair wobec kogoś innego. I odchodząc - po znalezieniu - powoduje, że podświadomie ten rekrutujący może mieć pewien "uraz". Pozdrawiam - Pracodawca
        • billy.the.kid Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi 17.04.13, 19:01
          kiedyś-po polsku-nazywało się to starniem o pracę, chodzeniem za robotą.

teraz jakieś debili wymyślili

A P L I K O W A N I E.
          • Gość: billy.is.silly Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.gdynia.mm.pl 20.04.13, 15:04
            To ciekawe. Aplikacje sędziowskie były w Polsce od dziesięcioleci. Może wymyślili je debile, ale na pewno nie teraz.
          • sselrats starniem o pracę? nigdy przedtem nie słyszałem 21.04.13, 23:02
            ...
        • Gość: a to ja Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.13, 19:23
          Ale to nie mają być szczegółowe pytania, w ciągu godzinnej rozmowy w detale się ne wchodzi. Dobre rady nic nie kosztują, tylko że jeszcze trzeba sprawiać wrażenie osoby, która wie co mówi a nie stosuje chwyty typu " no ja się tak staram, ty olewasz, twoja wina" - ano po czymś takim wiem, że mam kontakt z pańcià z haeru. Taka z góry próbuje kogoś ustawić - najlepszą reakcją jest wzruszenie ramion i omijanie pańci.
        • Gość: karolia Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.13, 10:07
          Ja w ciągu mojego życia byłam na kilkuset rozmowach, zawsze zadawałam jakieś pytania, kilka dla mnie kluczowych w sytuacjach gdy byłam bardzo zainteresowana konkretnym stanowiskiem. Mogę powiedzieć, że po pierwsze moje doświadczenia pokrywają się z wrażeniami pegg, to znaczy rekrutujący nie mają pojęcia na jakie stanowisko rekrutują i jakie konkretnie są oczekiwania pracodawcy względem kandydatów. Po drugie wymijająco odpowiadają na konkretne pytania lub też po prostu kłamią, co można sprawdzić dopiero po podjęciu pracy.
          Pracodawcy, którzy faktycznie solidnie szukają najlepszego kandydata i przekazują solidne informacje na temat firmy i pracy, w Polsce prawie nie istnieją.
          Pracownicy też nabawiają się urazów, rzetelne i profesjonalne podejście do kandydata na prawdę budzi szacunek i buduje pozytywny obraz firmy.
      • Gość: Joker 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 17.04.13, 21:24
        Have you ever danced with the devil in the pale moonlight?
        • gonzo44 Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi 17.04.13, 21:33
          a tigra ty kagda nibudż jebał ?
      • Gość: rudy 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.tvsat364.lodz.pl 17.04.13, 22:37
        Co za uproszczony schemat cepa to pisał?
      • nick_do_komentarzy 2 pytania: 17.04.13, 23:24
        Klasyk:

- Jakie wynagrodzenie jest przewidziane na tym stanowisku?
        - Nie mogę Panu udzielić takich informacji na tym etapie.

I drugie:
        - Kiedy otrzymam informację zwrotną?
        - Odezwiemy się do Pana w ciągu tygodnia niezależnie od wyniku rekrutacji.
      • porozmawiajmy_konstruktywnie A podstawy? 18.04.13, 00:51
        Najwyższy priorytet powinno mieć pytanie o definicję etyki pracy. Od tego zależy jak długo bylibyśmy wstanie pracować bez konfliktów z własnymi przekonaniami i poglądami, które są podstawą sposobu działania każdego istnienia żywego (nie robotów).

• Gość: Praca maca Nasze pytania IP: 93.154.150.* 18.04.13, 09:36
          Najlepiej zadać te wszystkie niewygodne pytania, które zadaje często pracodawca.

1. Jakie największe błędy firma popełniła?
          2. Jak wygląda firma w stresujących warunkach, gdy wszystko się wali?
          3. Czy zdarzyło się firmie nie przestrzegać prawa?
          4. Czy firma planuje zwalniać pracowników? (odpowiednik "czy planuje Pani dziecko").
          5. Kto tak naprawdę w firmie rządzi i jakie są układy?
          6. Gdzie się widzicie za 5, 10, 15 lat i jak mogę Wam w tym pomóc?
          ....
          • porozmawiajmy_konstruktywnie Re: Nasze pytania 18.04.13, 12:10
            Dobrze powiedziane. Prawda zazwyczaj niechętnie wychodzi na światło dzienne, i często boli pracodawców. Jeżeli się spłoszą pytaniem o sedno sprawy, odpowiedzą wymijająco, półsłówkiem, chrząknięciem, lub rebusem zagadką - to znak, że ukrywają jakiś haczyk.
      • Gość: Jonek Przerażające IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.13, 10:27
        Bywają artykuły np. o zabytkach i każdy slajd pokazuje inny zabytek i opis. Ale stosowanie slajdów tutaj to porażka. Po jakiego grzyba te dziwne zdjęcia do każdego punktu. Tym bardziej że zdjęcia mają się nijak do treści. Kiedyś miałem tylko podejrzenia ale teraz mam już pewność - chodzi wyłącznie o klikanie i nabijanie "klików". 6 slajdów to 6 klików ale 1000 osób to już 6 000 klików. I już można się pochwalić reklamodawcom - popatrzcie nasza strona była oglądana 6000 razy.
        • Gość: MD Re: Przerażające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.13, 05:57
          Przesadzasz... pewnie płacą za ilość naskrobanych podstron :P
      • Gość: M Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: 158.195.199.* 19.04.13, 12:00
        W W-wie kilka razy miałem do czynienia z rekruterkami z agencji pracy typi Randstad, Adecco i innych, więc ten artykuł dotyczy chyba z 10% wszystkich ogłoszeń, może na jakieś wyższe stanowiska.
        Po jednym spotkaniu, kiedy moje oczekiwania"" finansowe oceniłem dużo wyżej niż 900 zł, które mogli mi dać w pierwszym miesiącu, po prostu w słuchawce zapadła cisza, która trwa do dzisiejszego dnia.

To wszystko pewnie tłumaczenia żywcem z jakichś angielskich, niemieckich portali o pracy, a do rzeczywistości rynku pracy w PEŁOlsce to sie ma jak pięść do nosa. I tyle w tym temacie.
      • Gość: Ted 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.centertel.pl 19.04.13, 12:28
        Jeśli firma ma problem w dziale i jest tego świadoma to nie powie o tym przed podpisaniem umowy o pracę. Zadanie więc takiego pytania na etapie rekrutacji pozbawione jest sensu, a osoba publikujące te pytania nie ma pojęcia o tym o czym pisze. Sam tego niedawno doświadczyłem. Po podjęciu pracy lekarz u którego robiłem badania uświadomił mi, że w ostatnim czasie 3 krotnie zmieniano osobę na danym stanowisku (zawsze po 3 miesiącach pracy). Pracodawca nie przyznał się do tego nawet po moim pytaniu wprost. Pracownicy potwierdzili informacje od lekarza. Jak się okazało podczas pracy firma faktycznie miała spory problem - zakupiła za ciężkie pieniądze urządzenia z Chin przestarzałe technologicznie o jakieś 20 lat. Ja też pracowałem tam 3 miesiące i zepsułem sobie tylko cv.
      • xolaptop 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi 20.04.13, 12:08
        "Co muszę zrobić, aby zarabiać tyle a tyle?"

10/10
        • Gość: kolo Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 14:59
          loda
        • Gość: Ble Powinno być... IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.04.13, 20:59
          Powinno być nie "co muszę zrobić" a raczej "komu muszę zrobić" i ewentualnie "jak często"
      • Gość: aplikant 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.13, 13:58
        Należałoby tylko zadać 2 pytania. Czy to stanowisko jest już przez kogoś obstawione i czy w związku z tym nadal mam robić dobrą minę do złej gry?
      • Gość: vito Lepiej otworzyc wlasna firme IP: *.acn.waw.pl 20.04.13, 15:00
        niż być niewolnikiem.
        • Gość: niewolnik Re: Lepiej otworzyc wlasna firme IP: *.gdynia.mm.pl 20.04.13, 15:10
          Lepiej być niewolnikiem 8 godzin na dobę niż 24 godziny na dobę.
        • Gość: czxxcczxzxc jeden szczegol: poza Polską IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 21:05
          dziekuje za uwage
        • Gość: byłyprzedsiębiorca Nie ma gorszego szefa niż własna pusta kieszeń! IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.13, 03:11
          Lepiej pracować 8 h i mieć swoje życie. I zawsze móc odejść, olać wszystko z dnia na dzień. Własna firma to frajerstwo!
        • Gość: Sylwek Re: Lepiej otworzyc wlasna firme IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.14, 21:13
          Tak zgadzam sie kto mi porzyczy 50000?, bo nie mam na otwarcie swojej firmy!
      • czemublokujecie_mikonto Najśmieszniejsze jest to pytanie, co należy robić 20.04.13, 17:00
        by zarobić wymarzoną pensję:P Przecież w Polsce nie będę nawet marzył by osiagnąć wymarzoną pensję, raczej będę marzył, aby pracować w ulubionym zawodzie, a na dodatek mieć pensję, która nie będzie pensją polskiego niewolnika:P
        A tymczasem przy pytaniu o pensję i tak wiem, że podając pensję minimalną, wystarczającą na przeżycie spotkam się z wybuchem śmiechu, bo przecież oni wolą zatrudnić studentów na umowe zlecenie ze stawką ponizej minimum i ja sobie mogę mówić:P
      • Gość: krasnolud Po co pytać, skoro rekrutujący skłamie? IP: *.204.89.172.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.04.13, 18:06
        Po co pytać, skoro rekrutujący skłamie?
      • Gość: taka_prawda 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 20:33
        Lepiej spytać, kogo muszę znać żeby dostać tą pracę?
      • pawelekok HR do odstawki 21.04.13, 00:39
        To nie zmienia faktu, że te pytania są bardzo sensowne i powinny promowac kandydata bo pokazują, że jest nastawiony pozytywnie na rozwiązywanie konkretnych problemów. Ale masz dużo racji. W duzych firmach HRowcy dopuszczają do rozmów z potencjalnymi szefami ludzi już po paru odsiewach. Dlatego potem w większości przypadków obie strony mają wrażenie jakby rozmawiali z kimś z innej planety.

Rola HR powinna być ograniczona wyłącznie do emitowania zawiadomień o rekrutacji - i to pod kontrolą zgłaszających zapotrzebowanie czy w ogłoszeniu czegoś nie przekręcili - a potem przekazywania zgłoszeń do szefów. To oni powinni decydować kogo zapraszać na rozmowy kwalifikacyjne. HRowcy na tym etapie moga mieć rolę tylko doradczą i to tylko gdy są poproszeni o opinię. A potem stosować się do wniosków potencjalnego szefa z rozmowy kwalifikacyjnej: podziękować i przeprosić, ale nie, podziękować i napisać, że jest się zainteresowanym ale z podaniem konkretów, albo po prostu zaprosić na finalną rozmowę celem uzgodnienia warunków umowy o pracę. W żadnym wypadku olewać.

A powtórzę jeszcze raz, same pytania jak najbardziej ważne. A po odpowiedziach pokazujące kandydatom gdzie są.
      • Gość: mw Błąd gramatyczny Gazety IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.13, 11:03
        Nie "Jak dobrze wypaść na rozmowie", tylko "w rozmowie". Kiepściutka polszczyzna, Gazeto.
      • Gość: bezrobotny 40+ 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 11:33
        Ja już nie szukam pracy, nie chodzę na rozmowy kwalifikacyjne bo mnie na to już nie stać. Komunikacja autobusowa drogo kosztuje a przy 100 chętnych na jedno stanowisko pracy praktycznie szanse że mnie zatrudnią są bardzo małe. Byłem już na kilkunastu rozmowach kwalifikacyjnych, wysłałem już 200 CV i wszystko na daremnie. Teraz widzę że to szkoda czasu bo pracy po prostu niema.
        • Gość: do roboty leniu! 200 CV to ja wysyłałem w 1 dzień! IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.13, 03:14
          Jak roboty szukałem. A na rozmowach byłem ponad stu. W końcu się udało, i to nieźle.
        • Gość: Ja Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: 78.133.249.* 22.04.13, 09:01
          Ja muszę wręcz rezygnować z części klientów i zleceń, bo po prostu nie daję rady wszystkiego ogarnąć. Praca jest, ale dla tych, którzy cokolwiek potrafią! Dla bumelantów i obiboków, którym się wydaje, że nadal żyjemy w PRL i "czy się stoi czy się leży 3000zł się należy" faktycznie nie ma pracy.
          • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Spuściłeś się już, bajkopisarzu? IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.13, 10:40
            Jak byś faktycznie miał tyle roboty, to byś nie tracił cennego czasu na pie...nie na forum.
            • Gość: Ja Re: Spuściłeś się już, bajkopisarzu? IP: 78.133.249.* 22.04.13, 11:23
              Kolego, ja już jestem na etapie nadzorowania a nie pracy w pocie czoła. Nie muszę sam wszystkiego robić, więc mam czas i na prasę i na skomentowanie twojego durnego toku rozumowania. Branża IT. Jeśli coś potrafisz to zapraszam, wyślij CV i zobaczymy co da się zrobić. Dodam, że moi pracownicy zarabiają ponad 4000zł netto, więc jest to wynagrodzenie sporo ponad średnią krajową.
              • czemublokujecie_mikonto To zamiast podpisywać sie ja zaloguj sie 22.04.13, 18:45
                i najlepiej umożliw kontakt do siebie. Chetnie popracuje za nauke by sie nauczyc czegoś nowego, a w przyszłości zatrudnić sie u Ciebie:) Niekoniecznie jako pracownik na etat-wolałbym jako firma brytyjska na kontrakt jakiś:)Sam sobie wszystko poopłacam.
      • Gość: bao ve 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: 118.70.168.* 21.04.13, 14:31
        wyjechac z polski, pracowac za granica i co rok cieszyc sie dlugim urlopem w egzotycznych krajach :)
        • porozmawiajmy_konstruktywnie Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi 21.04.13, 20:42
          To jest atrakcyjna opcja dla tych z ciemną karnacją.
          Co radzisz dla tzw. białasów, którzy po prostu nie mogą pracować na słońcu więcej niż godzinę?
        • Gość: Ja Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: 78.133.249.* 22.04.13, 11:24
          Do tego, żeby wyjechać 2x w roku na egzotyczne wakacje (2x 2 tygodnie) nie trzeba nawet wyjeżdżać z Polski, nie przesadzaj.
      • sselrats Achhhh wspaniale. Teraz juz na pewno 21.04.13, 23:00
        znajdem pracem.
        • Gość: wolnik Re: Achhhh wspaniale. Teraz juz na pewno IP: *.internetia.net.pl 22.04.13, 15:05
          Nie obraź się, ale jeżeli potraktują Cię jak Wałęsę to możesz zostać neoliberalistą w ich oczach do końca wypłaty.
      • Gość: Irena_Grudziadz Re: 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi IP: *.CNet.Gawex.PL 29.04.13, 11:35
        Witam,
        zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź. Czy po tych 23 rozmowach udało Ci się znaleźć pracę? W jakim dziale szukasz pracy?
        Moja córka jest właśnie na etapie poszukiwania pracy, szuka pracy w księgowości, tylko akurat w tej miejscowości nie bardzo się pojawiają jakieś fajne ogłoszenia na które warto aplikować. Studia ma skończone właśnie w tym kierunku, a doświadczenie zawodowe 5 lat w dziale handlowym. Chciałaby w końcu zmienić dział.
      • kosmiczne.jajo 5 pytań, które ty możesz zadać rekruterowi 28.03.14, 16:24
        w załatwianiu pracy liczą się: rodzina, znajomości, pieniądze, seks, wygląd, przynależność do określonej partii, miejsce zamieszkania ..... a CV i umiejętności są na szarym końcu. żyję już 25 lat w PRL BIs i wiem co mówię. może się to zmienić za ok.120 lat . Wszystkim szukającym pracy życzę dobrego zdrowia.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka