Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pracodawca pyta o bylego szefa - mobbing

IP: *.tvk.torun.pl 28.05.13, 18:11
    Witam,
    10 maja zostalo mi wreczone rozwiazanie umowy o prace z powodu dlugiej absencji chorobowej i znacznego pogorszenia oceny pracowniczej. Nie zgadzam sie z tym uzasadnieniem. Spodziewalam sie tego rozwiazania, ale nie na takich warunkach. Moja sprawe odnosnie bylego pracodawcy skierowalam do sadu i czekam na proces.

Ale chcialabym poznac wasza opinie, zdanie na moj problem, jaki teraz zaistnial.
    Przepracowalam w ostatniej firmie ponad 15 lat. Od 10 wrzesnia ub.r az do 9 maja przebywalam na zwolnieniu chorobowym. Przyczyna mojej choroby byl mobbing stosowany przez mojego bezposredniego przelozonego. Fakt ten trwal przez 5 lat, przy czym w ostatnim roku bardzo sie nasilil i w efekcie koncowym doprowadzil mnie do silnego zalamania nerwego i glebokiej depresji. Najpierw bylo leczenie w warunkach ambulatoryjnych, ktore nie przynioslo zadawalajacych efektow, az w efekcie skonczylo sie 3 miesiecznym pobytem na oddziale dziennym szpitala psychiatrycznego. I wlasnie po jakims dojsciu do siebie, pracodawca wreczyl mi wypowiedzenie, z uzasadnieniem jakie podalam wyzej.
    Zlozylam papiery do nowej firmy. Bylam juz na wstepnej rozmowie i bylam pytana o powod wypowiedzenia. Odpowiedziala, ze mialam problemy zdrowotne i po powrocie dostalam wypowiedzenie. Nie powiedzialam do konca prawdy. Zapewnilam jednoczesnie, ze jestem juz zdrowa, pelna sil i gotowa do pracy. Zakwalifikowalam sie do nastepnego etapu i wlasnie jutro mam rozmowe z sama pania prezes.
    Pytanie do Was: co mam powiedziec, jak spyta sie mnie o bylego pracodawce, powod mojego zwolnienia? Plis, pomozcie
    Obserwuj wątek
      • Gość: qaswe Re: pracodawca pyta o bylego szefa - mobbing IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.13, 18:39
        Chciałaś się rozwijać a poprzednia firma tego nie zapewniała - dlatego aby być elastycznym na przyszłe rozmowy zrezygnowałaś i zaczęłaś szukać.

Jeśli to wypowiedzenie pracodawcy to powiedz, że firma zmieniła politykę w zakresie Twoich czynności i zwolniła np. dany zespół zajmujący się tymi co Ty czynnościami - stąd też stanowiska uległy likwidacji i dlatego nie tylko Ty ale też cały zespół został rozwiązany.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
        • Gość: ania_72 Re: pracodawca pyta o bylego szefa - mobbing IP: *.tvk.torun.pl 28.05.13, 19:05
          Dziekuje bardzo za odpowiedz.
          Jednak nie o to mi chodzilo. Moze za malo informacji podalam. Mieszkam w malym miescie i pracowalam jako technolog. Jutrzejsza rozmowa jest w firmie o podobnym profilu dzialanlnosci i tez mialabym zajmowac stanowisko analogiczne do poprzedniego miejsca pracy. Boje sie, ze pracodawca moze dowiedziec sie o mnie rzeczy ze strony mojego bylego pracodawcy i wyjde na klamczuche. A wiem, ze potrafia sprawdzac pracownikow. Kurcze, czlowiek przeszedl zalamanie psychiczne, warunkami jakie zapewnik kierownik a teraz sie jeszcze boi, ze powiedzenie "dosc" doprowadzi do tego, ze nigdzie nie znajde pracy. Poza tym moze wydac sie tzw. poczta pantoflowa. Obecny dyrektor byl kiedys dyrektorem w mojej bylej firmie.
          • Gość: qaswe Re: pracodawca pyta o bylego szefa - mobbing IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.13, 19:24
            O chorobie bym nie mowil to cie skresli od razu bo:
            - mają zdrowych kandydatow
            - beda sie bali o zbyt czeste l4
            - wymaga sie IDEALNEGO kandydata

niestety ;/

Wiec dobrze to przemysl
            • Gość: na wylocie pracodawca pyta o bylego szefa - mobbing z dojeżdż IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.13, 20:26
              z dojeżdżaniem pracownika.
              Przepraszam za podłączanie się: mam podobną sytuację, tyle, że praca była w księgowości a stare wygi mnie "dojeżdżały", żeby zrobić ze mnie bezwolną ofiarę do robienia przekrętów.

Zwolniono mnie za brak podporządkowania się takiej decyzji.
              Nie wierzę w sprawiedliwość a nie chcę ciągle uciekać, bo historia lubi się powtarzać.
              ps.tylko nie piszcie mi, że to bardzo pouczające co mnie spotkało. Wolę jakąś informację, która potwierdzi to, że donos w odpowiednie miejsce jest słusznym rozwiązaniem.
              • Gość: Gość Re: pracodawca pyta o bylego szefa - mobbing z do IP: *.limes.com.pl 09.09.13, 11:16
                A ja bym na Twoim miejscu opowiedziała cala prawdę, nie masz nic do stracenia, bo i tak pewnie się dowiedzą od kogoś innego i możne to już być przekłamane i wtedy w ogóle będziesz miała wszędzie problem, bo pociągniesz za sobą plotkę że kłamiesz.
                W drugiej sprawie, to proponuje powiadomić odpowiednie organa (izba skarbowa, urząd skarbowy) w celu sprawdzenia prawidłowości księgowań, nie można pozwalać na przekręty.
      • Gość: Kate Re: pracodawca pyta o bylego szefa - mobbing IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.13, 14:03
        Nie mówiłabym o szpitalu psychiatrycznym. Pracodawca będzie się obawiał, że jesteś osobą niezrównoważoną, a większość pracodawców woli unikać problemów. Z tego, co widze, to niestety ludzie po epizodach psychiatryczych bardzo często są zwalniani z pracy :-(

Może powiedz szczerze, że nie potrafiłaś sie dogadać ze swoim byłym szefem. Ogólna zasada jest taka, że na rozmowie kwalifikacyjnej nie mówi się źle o byłym, ale od każdej zasady są wyjątki. Myślę, że w tym przypadku byłoby to uzasadnione. Jednak dobrze przemyśl, co możesz powiedzieć na ten temat. Nie wnikaj w szczegóły, że doprowadził Cię do załamania nerwowego. Wyrażaj sie o nim kulturalnie i nie bądź zbyt wylewna w opowieściach. Musisz tak ważyć słowa, aby nie przedstawic sie jako osoba marudząca, nadwrażliwa czy konfliktowa.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka