Gość: znawcatematu IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.13, 19:39 co za propagandowe bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ax-les-thermes Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem 16.06.13, 10:35 Ja wyjechalem prawie 30 lat temu i moze nie zawsze bywa tak jak bym sobie tego zyczyl ale to byla najlepsza decyzja w moim zyciu. Poza tym ja jestem z nad Odry a Wisla i tereny Azji zachodniej mi nisko zwisaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.31.81.42.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.06.13, 11:10 Skoroś taki zadowolony z wyjazdu 30 lat temu, to czemu wciąż zamieszczasz na forach takie wpisy i udowadniasz sobie i wszystkim naokoło, że to była taka wspaniała decyzja? Trochę to dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uciekinier wolski Uciekają czy emigrują? IP: *.180.205.132.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.06.13, 16:18 Ucieka się z puszki, albo od płacenia alimentów - to jest żenujące, że w 21. wieku są takie matoły, które uważają emigrację za ucieczkę - Wolska to stan umysłu, stan choroby psychicznej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja2 Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: 141.228.106.* 16.06.13, 18:12 właśnie, po co zaglada na polske forum jak mu tam tak dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.bchsia.telus.net 16.06.13, 18:19 > właśnie, po co zaglada na polske forum jak mu tam tak dobrze Pewnie z ciekawosci. Wy tez prawdopodobnie zagladalibyscie na fora zagraniczne, gdybyscie byli "kumaci" w obcych jezykach. Takie sa juz dzisiaj czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vancouver Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.182.143.148.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.06.13, 18:28 Czy u Was znowu pada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.bchsia.telus.net 17.06.13, 02:05 Takie pytanie zadaj w tym roku Niemcom, Czechom, Wegrom i tym co mieszkaja na pludniowym-zachodzie Polski. Pozdrawiam z Sunny Surrey. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vancouver Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.180.6.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.06.13, 09:06 Macie kilka dni bez deszczu i się zaczynasz wymądrzać ... pozdrów Jasvindrę ode mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uspokojony Za chlebem czy przed chlebem? IP: *.31.144.31.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.06.13, 16:44 To ważne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marych Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 11:10 Jedzcie i przysyłajcie kasę. Ojczyzna na to liczy - w rzeczy samej, ta kasa jest już wliczona w budżet tego kraju :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fogohogo Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 00:48 niestety, nawet ulicznica ciężko pracująca na lekki chleb tyra na odszkodowania dla np pana romaszewskiego (azaliż byłby to główny sutener ostatniej rzplitej????), i dla michnictwa wszelakiej maści rasy i wieku i ilorazu ęteligencji ...od 13,75 wymaganego na podstawie tajnych kwitów z wytwórni styropianu im lecha wałęsy - az do sławnego mickiewiczowskiego 44... - nareszcie wiemy co ta sławetna liczba obrazowała!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.starachowice.vectranet.pl 16.06.13, 17:47 Typowe dla późnego przesiedleńca. Doświadczył co to znaczy być osobą niższej kategorii w vaterlandzie ale by się dowartościować pluje na kraj z którego uciekł. Odpowiedz Link Zgłoś
ax-les-thermes Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem 17.06.13, 19:06 Glupis Witus, nie wiesz gdzie sie zamelinowalem i zle zgadujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riri Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.146.14.161.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.06.13, 11:35 No coż zielona wyspa robi się coraz bardziej czerwona. Partyjniactwo, kolesiostwo, złodziejstwo, przekręty, wały. Chory kraj, w którym dla przeciętnych obywateli propozycja pozostaje: will work for cheap food. Na zachodzie przynajmniej mają will work for food & accommodation. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.13, 14:16 Gość portalu: Riri napisał(a): > No coż zielona wyspa robi się coraz bardziej czerwona. Partyjniactwo, kolesiost > wo, złodziejstwo, przekręty, wały. Chory kraj, w którym dla przeciętnych obywat > eli propozycja pozostaje: will work for cheap food. Na zachodzie przynajmniej m > ają will work for food & accommodation. .................... W innych panstwach nie ma tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.bchsia.telus.net 16.06.13, 18:21 Jest, ale nie na taka skale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erin Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: 159.171.152.* 16.06.13, 13:17 Polecam każdemu wyjazd za granicę. Zawszę myślałem, że wyjazd opłaca się tylko osobom które mało zarabiają w Polsce - 1500 - 2000zł na rękę. Ja zarabiałem bardzo przyzwoite pieniądze w Warszawie jako inżynier (dużo powyżej warszawskiej średniej) Okazało się, że w Norwegii można zarobić prawie 4 razy więcej! Po otrzymaniu oferty nie zastanawiałem się długo. Pomijając bardzo duże koszty utrzymania, to i tak jestem w stanie oszczędzić 3 razy tyle pieniędzy niż w Warszawie. Na dodatek zupełnie inna kultura pracy. Spokój, wszystko ułożone. Piękne okolice. Zero śmieci i co najważniejsze nigdzie nie ma reklam :-) Myślę, że zdobyte tu doświadczenie tylko zaprocentuje po powrocie do Polski :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Khales Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 14:46 Stary nie wracaj. Ja dostałem propozycję pracy w Norwegii i co noc przed snem zaciskam kciuki, aby się udało (branża IT). Tutaj naprawdę jest tylko gorzej. 8 lat temu to bezdomni grzebali w śmietnikach, dzisiaj idziesz ulicą, a idący przed tobą w miarę przyzwoicie ubrany emeryt podchodzi nagle do śmietnika i zaczyna w nim grzebać... Mnie się zawsze robi słabo, jak to widzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.13, 15:02 @Khales Co myslisz w innych panstwach nie ma takich? Jakie macie wyobrazenie o zagranicy, tu widac na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem 16.06.13, 17:58 Jesteś dziwny. Dlaczego nie założysz firmy i w tym it nie zaczniesz sam działać? Skoro coś umiesz to pozostaje to tylko sprzedać. Łatwo nie jest, zwłaszcza na początku jednak zarabia się, wierz mi, podobnie jak za granicą ale np. bez kosztów rodzinnych itd. Takich ludzi nie rozumiem, tych co nic nie umieją - owszem. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Khales Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 19:13 Bo nie jestem programistą, niestety, a dodatkowo nie mam kapitału - tak to jest, jak masz elastyczny czas pracy i bezpłatne nadgodziny. Uwierz mi, bardzo chętnie bym np. zaczął robić aplikacje na smartfony, nawet proste gierki na początek, żeby wybadać rynek (java nie jest taka znowu trudna na potrzeby takich projektów). Mam szczerą nadzieję właśnie za granicą nadrobić zaległości w javie i zabrać się za tworzenie na własny rachunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t34 Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.globalconnect.pl 16.06.13, 23:20 Czy mógłby Pan krótko opisać, z czego najlepiej korzystać podczas poszukiwania pracy w norweskim IT? (biura pośrednictwa pracy, bezpośrednio u pracodawców, ...) i czy język norweski jest potrzebny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja2 Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: 141.228.106.* 16.06.13, 18:22 jasne a w Warszawie nie ma ładnych miejsc. u mnie na osiedlu też jest spokój i ładna zielona okolica i też nie ma reklam, ptaszki ćwierkają. PS zapomialeś że w Norwegi pogoda jest też piękna, hahaha ciągle pochmurno i pada a temperatura idealna - w srodku lata 15 stopni, normalnie super, przy robocie czlowiek sie nie poci. Nie to co przy 25ciu Coś za coś kolego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erin Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: 159.171.152.* 16.06.13, 23:03 Ale wyjedziesz ze swojego zamkniętego osiedla i co dalej? Jedziesz na Mazury, albo w góry i drogi upstrzone szpetnymi reklamami. Centrum Warszawy i przedmieścia to samo. Aż się chce płakać. W Polsce w ogóle się nie dba o krajobraz. My mieszkamy na samym południu Norwegii. Mieszkamy nazbyt krótko by wypowiadać się na temat pogody. Jak na razie jest bardzo słonecznie, ale faktycznie trochę chłodniej niż w Warszawie. Teraz temperatura max. dochodzi do 21 - 22 'C. Wiem, że zimy są dużo łagodniejsze niż w Warszawie, ze względu na morski klimat. Zresztą przyjechaliśmy tu by się trochę dorobić i zdobyć bardzo ciekawe doświadczenie. Prędzej czy później wrócimy do kraju :-) Jak na razie jest tu EKSTRA :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty urzędas Polacy wyjeżdżaja nie tylko za "chlebem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 13:31 Wielu wartościowych ludzi opuszcza ten kraj z powodu nieludzkich przepisów, rozrastającej się jak nowotwór biurokracji, z powodu tępoty i złej woli URZĘDASÓW RZĄDZĄCYCH TYM KRAJEM. To nie politycy sa tu największym wrogiem. NAJWIĘKSZYM WROGIEM POLSKI I POLAKÓW SĄ URZĘDASY KRĘPUJĄCE NORMALNY ROZWÓJ POLSKI. WALKA Z URZĘDNICZĄ SAMOWOLĄ, PRZEKONANIEM, ŻE TO URZEDNIK WSZYSTKO WIE NAJLEPIEJ JEST PIERWSZOPLANOWĄ SPRAWĄ. WALKA Z URZĘDASAMI, KTÓRYCH JEST ZA DUŻO, WSZELKIMI METODAMI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Polacy wyjeżdżaja nie tylko za "chlebem"... IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.13, 14:19 @Anty urzędas Najwiekszym wrogiem Polski sa sami Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martinez Re: Polacy wyjeżdżaja nie tylko za "chlebem"... IP: *.b-ras1.mgr.mullingar.eircom.net 27.01.14, 10:58 No jakbyś wyjął mi to z ust. Mam wrażenie, że Polacy walczą tak samo ze sobą na zachodzie. Szczególnie z tymi którzy odnieśli sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: Polacy wyjeżdżaja nie tylko za "chlebem"... IP: *.starachowice.vectranet.pl 16.06.13, 17:51 wyjechało też wielu niewartościowych m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,14073357,Dozywocie_dla_Polakow_w_Anglii__Zabili_dla_polisy.html Odpowiedz Link Zgłoś
waw-el Dokąd Polacy jadą za chlebem 16.06.13, 13:40 i kto powie ze Rzad nic nie robi z bezrobociem....... to artykul ktory chce nastepny 1 mln. zmusic do wyjazdu na roboty,,, jak za okupanta. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem 16.06.13, 18:00 Sugerujesz, że zamiast klipu "jak jest dobrze" zapłacili za art "gdzie jest dobrze"? Być może masz rację, i co zabawne - finansując tych debili sami sobie takie rzeczy fundujemy. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eskimosek Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.bethere.co.uk 16.06.13, 14:29 Wyjechalem tylko ze wzgledow religijnych. Zycie w katolicyzmie nie rozni sie niczym od zycia w komunizmie czy faszyzmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozmodlony Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.182.143.148.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.06.13, 18:30 Raczej normalny (pomimo nachalnej indoktrynacji od kolebki) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Khales Pytanie brzmi inaczej... niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 14:43 Prawidłowe pytanie brzmi, skoro było ponad 3 miliony bezrobotnych i w ciągu ostatnich 8 lat wyjechało ponad 3 miliony Polaków do pracy za granicą... I ci Polacy przesłali miliardy do kraju wspierając gospodarkę i państwo podatkami... Czemu mamy nadal ponad 3 miliony bezrobotnych??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Pytanie brzmi inaczej... niestety IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.13, 15:10 Co robi w Polsce potencjal naukowy, kreci kciukami czy czynnie bierze udzial w rozwoju gospodarki? Kto wybieral ludzi do rzadu ktorzy nic nie robili dla Polski a w najlepszych jej czasach narobili dlugow Polsce, sprowadzili Euro2012 ktore wiazalo sie ogromnymi wydatkami jak i dlugami, a co gorsze wywiezli pieniadze z Polski i ulokowali polskie skladki emerytalne w upadajacych amerykanskich bankach? Kto wybieral ludzi do rzadu ktorzy nie wiedzieli co zrobic z naplywajacymi pieniedzymi do Polski w najlepszych jej czasach gdyz nie znali sie na gospodarce? Macie to co sami wlasnorecznie zaprogramowaliscie i programujecie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VRR Wyjeżdżajcie, póki jeszcze można! IP: *.unitymediagroup.de 16.06.13, 16:44 Wyjeżdżajcie, póki jeszcze macie taką możliwość, by zarabiać 4 razy tyle co w Polsce i - jak w Niemczech - placić dużo mniej za dużo lepszy towar w sklepach. Aby mieć normalną emeryturę i na starośc nie grzebać po śmietnikach! Kto zostanie w Polsce, ten przegra życie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: Wyjeżdżajcie, póki jeszcze można! IP: *.starachowice.vectranet.pl 16.06.13, 18:03 Jak emigrować to raczej nie do starej UE. Tam przyszłości nie ma. www.dw.de/rozwarstwienie-maj%C4%85tkowe-w-rfn-czy-mo%C5%BCna-przywr%C3%B3ci%C4%87-sprawiedliwo%C5%9B%C4%87/a-16251065 euobserver.com/political/118481 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VRR Re: Wyjeżdżajcie, póki jeszcze można! IP: *.unitymediagroup.de 16.06.13, 19:59 To są wszystko teorie, w które byc może wierzą mieszkańcy Starachowic. Ale ja mieszkam w Niemczech od lat. Jest bieda i bieda. Tu w Niemczech bardzo biedny jest ten, ktory zarabia mniej niż w przeliczeniu 5 tys, zł netto przy niższych cenach w sklepach. Za prywatnego dentystę nikt tu nie płaci z własnej kieszeni, od tego jest kasa chorych. Jedna osoba wynajmuje zwykle dwupokojowe mieszkanie - jeden pokój to salon (Wohnzimmer), a drugi to sypialnia (Schlafzimmer). Poziom życia jest tak wysoki, że biedny z Niemiec jest bogaty w Polsce. najniższa pensja w Polsce - 1181 zł netto miesięcznie jest 3 razy niższa od najniższego zasiłku dla bezrobotnych w Niemczech (ALG II) placonego BEZTERMINOWO (dla 1 osoby dorosłej 382 euro+pełne koszty mieszkania wraz z ogrzewaniem i ciepłą wodą, co daje 700-900 euro czyli od 3000- 3600 zł w przeliczeniu). Przyszłości nie ma w Polsce, bo w Polsce nie ma przemyslu, a co za tym idzie dobrze płatnych miejsc pracy i co gorsza nie ma absoltunie żadnych perspektyw na to, że ten stan zmieni sie za naszego życia. A życie ma sie tylko jedno i ono jest krótkie. Szkoda je marnowac dla wyświechtanych kłamstw jakiegos rudego śmiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasioradom67 Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.radom.vectranet.pl 16.06.13, 18:48 dobrz napisales,że jadą za chlebem,ale nie napisaleś,że to skutek tzw reform rabunkowych osobnika poslugującego się nazwiskiem Balcerowicz a prawdziwe nazwisko Bucholtz/ żyd //ukrywa,,,,,,,,moi poscy rodacy sa wypedzeni w poszukiwaniu chleba,tego chce i wykonuje mafia syjonistyczna........... Odpowiedz Link Zgłoś
99makabra1977 Dokąd Polacy jadą za chlebem 16.06.13, 20:54 To sukces solidarności wynarodowienie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kombinator Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.147.152.170.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.06.13, 21:43 Wierchuszka solidarki jak i tzw. "opozycja" z czasów PRL to niemal sami koszerni cwaniacy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyborca_PO Na razie! IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.13, 21:52 Aż chce się zakrzyknąć, że to na razie tylko 1 na 10. Mamy jeszcze 2 lata do wyborów... A potem... Zależy, kto wygra: jeśli PiS - tempo emigracji wzrośnie 5-krotnie. Jeśli PO - jedynie 3-krotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.as13285.net 16.06.13, 22:27 jak ludzie wyjechali za chlebem a tusk sie cieszy ze spadlo bezrobocie Odpowiedz Link Zgłoś
hektor51 Dokąd Polacy jadą za chlebem 16.06.13, 22:36 Sendrowicz, coś ci nawala kiepełe.Wyjazdy do pracy poza granice RP, to nie jest jeszcze emigracja, ani tym bardziej ucieczka. Wsadź kiepełe pod zimna woda, to może dotrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzich Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.dynamic.mm.pl 17.06.13, 00:50 Do piekarni, tudzież do sklepu spożywczego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f2412469 Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.dllstx.fios.verizon.net 17.06.13, 01:55 1) no cóź, my np. w US wspieramy (jako ta biedna, "azbestowa" emigracja) tych którym gorzej się powodzi; [jeszcze przez 6 lat w stanie w którym obecnie przebywam nie widziałem emeryta szukającego w koszu na smieci, ale na pewno gdzies są, bo słodzić nie ma co jak to się praktykuje w Polsce ...] 2) ponadto Polscy w Ameryce wciąż czekają na paczki z Polski, już chyba powinny dojsć ... wiemy , pamiętamy, ... coraz mniej przysyłamy 3) ludzie czytają "polskiego" neta (już coraz mniej) tylko dlatego bo zostawili częsć rodziny i z żalem patrzą jak "walczą życiem" tylko dlatego że nie należą do "elity" która "krzywdy nie da sobie zrobić" 4) prawda jest też taka że tzw. "west" ustawił taki poziom życia że tzw. "biedę" definiuje się na zachodzie zupełnie inaczej niż w Polsce (tak jak to opisał gosc VRR w swoim poscie nt. Niemiec), to samo mógłbym napisać ad. USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seltzer A one muwiom, że uciekly :) IP: *.180.6.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.06.13, 09:08 Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Dokąd Polacy jadą za chlebem 17.06.13, 07:14 Południe to przeszłość, bo ci sami nie mają pracy dla swych młodych. Tylko pomyśleć że w Hiszpanii jest 40% młodych bez pracy. Najwięcej jest w Anglii, bo Anglia jako pierwsza otworzyła granice dla Polaków. Reszta jest jak widać równo znacznie rozsypana przez Europę północną. Znam dużo Polaków co wrócili z zagranicy, i nie posiadają nic. Powiedział bym mają przeciętnie mniej jak ci co Polski w ogóle nie opuszczali. Nim wsiada sią do pociągu byle jakiego, może należało by naprzód pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uciekinier wolski Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.30.216.84.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.06.13, 20:58 Ty dalej nieleczony ... straszne! Odpowiedz Link Zgłoś
abw12300 Dokąd Polacy jadą za chlebem 17.06.13, 10:48 Polacy POwariowali. Spie...ają z zielonej wyspy. Spie...ają z dobrobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 07:57 Striptizerki do zabawiania panów z PO nie muszą nigdzie jechać bo na wiejskiej w Warszawie są na gwałt potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
yachopieska Dokąd Polacy jadą za chlebem 26.06.13, 12:49 Szukam pracy za granicą. Jestem uczciwym gościem, któremu chyba nie sprzyja szczęście. Mam 32 lata i chciałbym w cholerę rzucić wszystko co wokół - wszystko to co mnie w tym kraju spowalnia odbierając z roku na rok chęci do dalszej walki. Wpadam w swoisty marazm, zniechęcenie i łapię się na tym, że zaczynam mówić, iż pewnie tak musi już być... do cholery! Ludzie, rzućcie jakiś pomysł! Nie chcę łaski. Chcę uczciwych pieniędzy za uczciwą, legalną pracę! Nie jestem ścisłowcem, raczej humanistą z umiejętnościami manualnymi - nie uczę się w mig, ale nie jestem też fajtłapą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.dsl.bell.ca 18.11.13, 01:20 Od 28 lat mieszkam w canadzie , gdybym wiedzial to co teraz wiem o swiecie, kiedy emigrowalem z Polski, to nigdy bym nie wyjechal. Wyrwalem swoje kozenie, pozbylem sie swojej osobosci wszysko po to by miec to co tam za granica maja.O jednej zeczy zapomnialem, ciesz sie zyciem jake masz, U siebie i dla siebie z usmiechem,bierz zycie jake jest , praca dla kapitalistow jest gorsza od pracy w swoim kraju. ROBERT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: 194.0.196.* 28.01.14, 15:15 wiesz , bylo sie nauczyc jezyka zdobyc jakies przydatne umiejetnosci moze i jaks miejscowa szkole skonczyc to i by kapitalista cie docenil, robol poziostanie robolem czy tu czy tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Dokąd Polacy jadą za chlebem IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.14, 09:58 Ja zrobiłem kurs na wózki widłowe w Polsce i dzięki temu znalazłem pracę w Anglii. Teraz idzie mi coraz lepiej, jest zadowolony z obrotu sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś