Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pierwsza praca po studiach, jak ją znaleźć

01.07.13, 20:08
    Właśnie skończyłem studia kierunek: Informacja Naukowa i bibliotekoznawstwo, licencjat
    mam 27 lat, nigdy nie pracowałem, mam orzeczenie o umiarkowanej niepełnosprawności.
    Bardzo chciałbym pracować.
    Obserwuj wątek
      • ak-69 Re: Pierwsza praca po studiach, jak ją znaleźć 01.07.13, 20:48
        Najważniejsze aby AKTYWNIE SZUKAĆ PRACY. Jest przynajmniej kilka portali internetowych, z których po rejestracji dostaję od kilkunastu do kilkudziesięciu ofert pracy dziennie. Wystarczy na nich zaznaczyć branżę, lokalizację. Nie podaję adresów by nie być podejrzanym o spamerstwo, ale nie trudno je znaleźć. Do wielu można wysłać aplikacje. W CV podać najważniejsze kwalifikacje, doświadczenie. Dane osobowe jedynie najważniejsze jak nie jesteśmy pewni wiadomości o firmie bez bezpośredniego kontaktu.
        Ja też mam stopień umiarkowany NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI. W lipcu kończę licencjat z informatyki na uniwersytecie. Tyle że w wieku o wiele późniejszym niż Ty. Zdrowie pozwoliło mi wznowić naukę po 20-letniej przerwie dopiero w wieku 40 lat. Kończę studia licencjackie egzaminem licencjackim w przyszłym tygodniu.
        W trakcie studiów znalazłem sobie w wakacje po 1 roku 3-miesieczny staż, a po 2 roku 3-miesięczną pracę na pełen etat. Obie rzeczy samodzielnie, a nie np. z uczelni. W tym tygodniu czekam na ostateczną odpowiedź od następnego pracodawcy po drugim etapie rekrutacji. Pierwszym etapem był test kwalifikacyjny, a drugim rozmowa kwalifikacyjna. Pracodawca sam się do mnie odezwał, gdyż swoje CV i wielu innym pracodawcom złożyłem na Targach Pracy na Politechnice Gdańskiej. Wcześniej w trakcie studiów odwiedziłem już 3-4 takie targi aby nawet nie tyle znaleźć pracę lecz nawiązać kontakt z pracodawcami.
        Możecie mówić, że w branży informatycznej każdy bez problemu znajdzie pracę. Ale zauważcie, że ja zaczynam karierę zawodową dopiero po 40-roku z praktycznie żadnym oficjalnym, formalnym doświadczeniem przed 40-tką.
        Jeszcze jak się powie o niepełnosprawności ... A już szczytem obaw dla pracodawcy jest jak powiem mu, że choruję na epilepsję wokół jest tyle negatywnych stereotypów ...
        Mam nadzieję, że w trakcie egzaminu nie dostanę żadnego ataku padaczki. W moim przypadku dyplom wykształcenia z dobrego kierunku jest ważnym atutem w przyszłej karierze zawodowej.
      • katja.asd Re: Pierwsza praca po studiach, jak ją znaleźć 01.07.13, 21:26
        Mam autyzm wysokofunkcjonujący. Jednak do tej pory NIGDY nie używałam papierka, żeby wziąć pracodawcę na litość czy coś. Chcę znaleźć pracę tak jak wszyscy inni. Odpuściłam sobie stanowiska kontaktowe, bo zdałam sobie sprawę, że pewnych rzeczy nie przeskoczę. Staram się nauczyć poprawnych zachowań na rozmowach kwalifikacyjnych, żeby wyjść na osobę normalną lub nieszkodliwie ekscentryczną, ale nie dziwną.

Nie wymachuj orzeczeniem. Szukaj takiej pracy, żeby twoich deficytów nie było widać. Jeżeli masz epilepsję, nie pchaj się na prace na wysokościach. Jeżeli jesteś głuchy, nie idź do call center. I tak dalej.
        • pawellkl198604 Re: Pierwsza praca po studiach, jak ją znaleźć 01.07.13, 22:08
          Ale jaja:-)
          Ja też mam autyzm, dostałem orzeczenie właśnie z powodu Zespołu Aspergera

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka