Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wszystko o pracy Spedytora

14.09.13, 10:43
    Mam możliwość skorzystania z 6miesięcznego kursu na spedytora, a poźniej mam zagwarantowany staż. Jestem osobą komunikatywną, zawsze pacowałam z klientami głownie w sprzedaży i myślę ,że nadawała bym sie do tej pracy. Mam jednak kilka pytań. Ogólnikowo wiem na czym ta praca polega, ale chciała bym wiedziec wiecej:
    - Na czym polega pozyskiwanie klientów- dzownienie po firmach i oferowanie transportów?
    - Jak wyglada kontakt z klientem-tylko telefnicznie?
    - Jakie obowiązki należą do spedytora- organizacja transportu w sensie ułożenie trasy i dopilnowanie terminowości?

CO JESZCZE?
    Obserwuj wątek
      • tomeczek_44 Re: Wszystko o pracy Spedytora 14.09.13, 23:33
        ewelina_s22 napisała:

> - Na czym polega pozyskiwanie klientów- dzownienie po firmach i oferowanie
        > transportów?

Owszem ale wg mnie to tym powinien się zajmować w firmie handlowiec a nie spedytor. To oczywiście zależy od wielkości i struktury firmy

> - Jak wyglada kontakt z klientem-tylko telefnicznie?

Nie tylko. Np. włóczysz się po wszystkich możliwych targach branżowych i oferujesz usługi przewozu towarów oferowanych na tych targach. Akwizycja.

> - Jakie obowiązki należą do spedytora- organizacja transportu w sensie ułożenie
        > trasy i dopilnowanie terminowości?

Organizacja transportu od A do Z. Szczegóły zależą od rodzaju transportu - morski, samochodowy, kolejowy, intermodalny?
        W każdym potrzebna znajomość dokumentów przewozowych, np. na drodze CMR i TIR, na kolei CIM, SMGS, CETAR, do tego ładunki niebezpieczne (ADR, RID), morskie konosamenty, rodzaje jednostek transportu kombinowanego (kontenery, nadwozia wymienne itp.)... Pewnie tego będziesz się uczyć właśnie na tym kursie.

> CO JESZCZE?

Wszystko :) A i tak nie można przewidzieć sytuacji nieprzewidywalnych.
        • ewelina_s22 Re: Wszystko o pracy Spedytora 15.09.13, 11:01
          aha czyli nie jest to siedzenie w biurze i nadzorowanie tylko akwizycja tak? to juz mi sie odechciewa :)
          • tomeczek_44 Re: Wszystko o pracy Spedytora 16.09.13, 00:02
            ewelina_s22 napisała:

> czyli nie jest to siedzenie w biurze i nadzorowanie tylko akwizycja tak? to
            > juz mi sie odechciewa :)

1/ "Siedzenie i nadzorowanie" - ale masz zachcianki... takie stanowiska są zarezerwowane dla dzieci lub żony prezesa :)

2/ Źle mnie zrozumiałaś. Napisałem przecież na początku, że wg mnie szukaniem klientów dla firmy powinien zajmować się handlowiec a spedytor - realizacją przewozów. Bywa jednak tak, zwłaszcza w mniejszych firmach, że spedytor musi umieć nie tylko zrealizować transport ale i stworzyć odpowiednią ofertę dla klienta.

Szukanie klientów przez samego spedytora ma jednak i dobrą stronę. Handlowiec może mieć tendencję do obiecywania klientowi złotych gór, byleby go tylko "złapać". Spedytor lepiej zna realia więc np. nie obieca klientowi, że towar dojedzie pociągiem z Warszawy do Łodzi w jeden dzień (bo zgodnie z przepisami PKP może to zająć nawet 4 dni).

3/ A w ogóle - czemu się przejmujesz na zapas? Idź na ten kurs, nałykaj się wiedzy teoretycznej, a na stażu porównasz teorię z praktyką. Masz coś do stracenia, prócz bezrobocia? :)
            • ewelina_s22 Re: Wszystko o pracy Spedytora 16.09.13, 15:24
              tak zrobie. Kurs mi nie zaszkodzi. dzieki za info. aha jak plasuja sie zarobki?
              • tomeczek_44 Re: Wszystko o pracy Spedytora 16.09.13, 22:33
                ewelina_s22 napisała:

> jak plasuja sie zarobki?

W dzisiejszych czasach to loteria. Zresztą parę lat temu też była - o ile wiem, to np. ktoś zarabiał (na rękę) 1800 a drugi 2500, a robota w podobnych firmach więc chyba podobna.

Spora rolę odgrywa znajomość języków obcych. Angielski + drugi zachodni; a i rosyjski się przyda. Ale wszystkie w mowie i piśmie (z naciskiem na słownictwo branżowe) bo w tej robocie jest masa papierów. Samo gadanie przez telefon, choćby bardzo płynne, nie załatwia sprawy.
      • Gość: Grupa Progres Re: Wszystko o pracy Spedytora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.14, 14:30
        pedytor Krajowy

18-03-2014
        Stanowisko: Spedytor Krajowy
        Miejsce pracy: Chorzów
        Nr referencyjny: CHOR/SPEDK

Rodzaj umowy: Umowa o pracę
        Rodzaj pracy: Pełny etat

Imię i Nazwisko: Łukasz Żuber
        Nr telefonu: 697-818-383
        E-mail: lukasz.zuber@grupaprogres.pl

Oferta pracy stałej:

Zakres obowiązków:
        - Obsługa kluczowych klientów firmy;
        - Planowanie transportu całopojazdowego na terenie Polski na podstawie przyjętych zleceń;
        - Współpraca ze Zleceniobiorcami w zakresie realizacji zleceń, budowanie pozytywnych relacji;
        - Zarządzanie dedykowaną flotą podwykonawców transportowych;
        - Kontrola dokumentacji spedycyjnej;
        - Zapewnianie terminowej realizacji zleceń;

Pracodawca oferuje: Pracodawca oczekuje:
        - Stabilne warunki pracy w międzynarodowej firmie o ugruntowanej pozycji na rynku;
        - Możliwości rozwoju;
        - Przyjemną atmosferę pracy;
        - Pakiet socjalny; - Wykształcenie wyższe licencjackie: mile widziane kierunkowe;
        - Doświadczenie na analogicznym stanowisku min. 2 lata;
        - Umiejętność podejmowania szybkich i trafnych decyzji;
        - Bardzo dobrej organizacji pracy, samodzielności, rzetelności;
        - Doświadczenie w obsłudze klientów;
        - Komunikatywność oraz wysoka kultura osobista;
        - Znajomości pakietu MS Office.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka