Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Status bezrobotnego a praca...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 00:13
    Tak sie zastanawiam czy jest sens zgłaszania podjecie pracy w PUP (jako ze
    jestem zarejestrowanym bezrobotnym, niepobierajacym zasiłku) ponieważ
    podejmuje prace na umowe zlecenie na pewno nie popracuje tam za długo znaczy
    ok miesiaca. grozi mi cos za to ...??
    Obserwuj wątek
      • Gość: ali Re: Status bezrobotnego a praca... IP: *.21.pl / 213.199.204.* 07.08.04, 13:27
        Prawo jest takie, że powinieneś ten fakt zgłosić. Za niezgłoszenie grozi
        grzywna. Ale ludzie różnie robią.
      • Gość: beata Re: Status bezrobotnego a praca... IP: *.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 13:50
        Oni i tak cię znajdą. Mój mąż zrobił tak parę razy i zawsze po jakimś czasie
        dostawał zawiadomienie z UP że stracił status bezrobotnego, ponieważ podjął
        pracę na umowę zlecenie. Myślę że to zus ich zawiadamia
        • Gość: ali Re: Status bezrobotnego a praca... IP: *.21.pl / 213.199.204.* 07.08.04, 15:01
          Czyli lepiej pracować w ogóle bez umowy...
          • Gość: albert Re: Status bezrobotnego a praca... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 21:27
            Gość portalu: ali napisał(a):

> Czyli lepiej pracować w ogóle bez umowy...

pewnie ze lepiej bez umowy i tak narazie ubezpieczenia nie zbieram a po co
            podatek płacic ... tyle ze wiesz nie mozna liczyc na uczciwosc pracodawcy bo
            moze nie wyplacic wynagrodzenia bo nie ma umowy :/ ... choc chetne podejme
            prace na czarno :) ale najlepiej u kogos znajomego ...
        • Gość: albert Re: Status bezrobotnego a praca... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 21:30
          Gość portalu: beata napisał(a):

> Oni i tak cię znajdą. Mój mąż zrobił tak parę razy i zawsze po jakimś czasie
          > dostawał zawiadomienie z UP że stracił status bezrobotnego, ponieważ podjął
          > pracę na umowę zlecenie. Myślę że to zus ich zawiadamia

I co cos mu zrobili czy tylko tyle ze stracil status bezrobotnego bo tyle to mi
          sie zrobi jak sie zgłosze do UP ...
          • zaq28 Re: Status bezrobotnego a praca... 07.08.04, 22:38
            Tylko tyle i az tyle. Zgodnie z przepisami zostaniesz wyrejestrowany na okres 3
            miesiecy i w tym czasie nie bedziesz mógł się ponownie zarejestrować. Niby nic,
            ale przez te 3 miesiące nie jesteś ubezpieczony czyli w razie choroby lub
            wypadku wszystko opłacasz z własnej kieszeni.
            • Gość: beata Re: Status bezrobotnego a praca... IP: *.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 23:51
              No właśnie! Nic mu nie zrobili. Popracował troszkę na umowę zlecenie, potem
              dostał pracę na sezon zimowy, potem znów się zarejstrował... i albo brakło mu
              kilku dni, albo wysokości zarobku do tego żeby dostać zasiłek. I znów był
              bezrobotnym bez prawa do zasiłku.
              A swoją drogą ja jestem w okresie wypowiedzenia. Zwolniono mnie po ponad 5
              latach harówki na 3/4 etatu za marne grosze i kto mi powie czy dostanę zasiłek??
              • Gość: alber Re: Status bezrobotnego a praca... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 11:23
                Gość portalu: beata napisał(a):

> No właśnie! Nic mu nie zrobili. Popracował troszkę na umowę zlecenie, potem
                > dostał pracę na sezon zimowy, potem znów się zarejstrował... i albo brakło mu
                > kilku dni, albo wysokości zarobku do tego żeby dostać zasiłek. I znów był
                > bezrobotnym bez prawa do zasiłku.
                > A swoją drogą ja jestem w okresie wypowiedzenia. Zwolniono mnie po ponad 5
                > latach harówki na 3/4 etatu za marne grosze i kto mi powie czy dostanę
                zasiłek?
                > ?

No raczej powinnas dostac bo to trzeba miec 1/2 roku przepracowane conajmniej o
                ile pamietam.

A co do utraty ubezpieczenia to i tak mi nie grozi bo sie ucze czyli nie UP
                płaci ubezpieczenie tylko jestem ubezpieczony tak ze starszymi ... chyba ;)
              • zaq28 Re: Status bezrobotnego a praca... 09.08.04, 09:09
                Aby otrzymać zasiłek dla bezrobotnego musisz w ciągu ostatnich 18 miesięcy od
                dnia zarejstrowania mieć przepracowane 365 dni z minimum najniższym
                wynagrodzeniem. jezeli na 3/4 etatu zarabialas minimum najnizsza krajowa to
                powinnas dostac zailek, jednakze o tym zdecyduje urzędnik, który będzie widział
                Twoje dokumenty, ja nie jestem wstanie nic Ci powiedziec nie widząc Twojego
                swiadectwa pracy. A tak przy okazji skoro pracowalas na 3/4 etatu to jezeli
                osiagalas minimum najnizsza krajowa to zalatw sobie zaświadczenie z zakładu
                pracy bo będzi Ci potrzebne przy rejestracji.
                • Gość: beata Re: Status bezrobotnego a praca... IP: *.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 15:49
                  Dzięki wszystkim za odpowiedz. Dowiem się 1 września w RUP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka