nienietak6 27.10.14, 16:56 "[...Dobrą zmianą dla pracowników było natomiast wprowadzenie ruchomego czasu pracy.... Ktos powaznie na glowe upadl? Takie brenie na powaznie glosic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
strega_aradia Re: Kontrowersyjny czas pracy 27.10.14, 17:26 Oczywiście, że to korzyść. Dzięki temu ludzie mogą przychodzić do pracy gdzieś koło 9 i wychodzić jakoś o 17, a pół godziny w którąś stronę nie robi pracodawcy różnicy. Raz przyjdę później, bo zaspałam/załatwiałam coś w urzędzie, a raz wcześniej, bo chcę wcześniej wyjść. Bardzo dobry system. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-galazka Re: jaja sobie robisz 29.10.14, 08:20 strega_aradia napisała: > Oczywiście, że to korzyść. Dzięki temu ludzie mogą przychodzić do pracy gdzieś > koło 9 i wychodzić jakoś o 17, a pół godziny w którąś stronę nie robi pracodawc > y różnicy. Raz przyjdę później, bo zaspałam/załatwiałam coś w urzędzie, a raz w > cześniej, bo chcę wcześniej wyjść. Bardzo dobry system. Funkcjonuje to tak, ze godziny pracy sa sztywno dostowowane do zachcianek, bo nie do rzeczywistych potrzeb, pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Błąd w nazewnictwie! 27.10.14, 17:39 Pisanie o czasie pracy gdy z artykułu wyraźnie wynika że autor ma na myśli organizację czasu pracy jest błędem. Elastyczny czas pracy dotyczy organizacji tego czasu. To nie jest nawet racjonalizacja czasu pracy, jak by to miało miejsce na przykład przy likwidacji "mostów" to znaczy przeniesienia dni wolnych za święta na poniedziałki. Czas pracy w Polsce mamy jeden z najdłuższych na świecie, to szkodzi dzisiaj tak samo jak kiedyś pańszczyzna! Polak nie ma wyboru musi pracować dłużej, inni mają wybór - mogą ale nie muszą. Nawet nauka potwierdza że nasza wydajność w porównaniu do innych zaczyna czy też zacznie spadać! Patrz: serwer1350162.home.pl/autoinstalator/wordpress5/wp-content/uploads/2013/06/121.png Odpowiedz Link Zgłoś
tomtg123 Re: Kontrowersyjny czas pracy 27.10.14, 23:29 Naprawdę to będziemy pracować długo (i w sensie czasu pracy i wieku emerytalnego) i ciężko i za "psie pieniądze" (bo państwo obłoży nas podatkami na większą niż dotąd skalę) , bo naszymi rękami państwo będzie próbowało utrzymywać zdychający system emerytalny. Ale akurat ta ustawa nic w tej kwestii nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gnago Re: Kontrowersyjny czas pracy 28.10.14, 06:06 OCh..... wystarczy aby od każdej pensji były płacone składki uczciwe a cudownie ZUS i NFZ będą miały nadwyżki co miesiąc i co rok Ale o tym aspekcie umów śmieciowych i roboty na czarno cicho sza. Odpowiedz Link Zgłoś
tomtg123 Re: Kontrowersyjny czas pracy 28.10.14, 13:06 Co do "śmieciowości" umów, to najbardziej śmieciowe są umowy na etat, bo to one są najsilniej okradane przez ZUS. Patologią jest przymus tego niby "ubezpieczenia" (ciekawa nazwa dla zwykłej kradzieży na płatniku...) , a nie fakt, że kto tylko może, ten próbuje się przed państwowym złodziejem obronić. Odpowiedz Link Zgłoś
mag-gma Re: Kontrowersyjny czas pracy 28.10.14, 20:06 Masz rację. Ja Cię zwalniam z płacenia na ten "złodziejski" ZUS ba, nawet nie płać na NFZ - ale pod kilkoma warunkami: 1. Zwrócisz pieniądze rodzicom za Twoje wychowanie (stracili na Tobie co najmniej trzy samochody średniej klasy). Wtedy nie będziesz musiał wypłacać im emerytury z własnej kieszeni. 2.Jeśli nie zwrócisz kasy rodzicom to od dzisiaj wypłacasz (nie ZUS) im emerytury z własnej pensji (jeśli jeszcze pracują to zacznij odkładać). 3. Od dzisiaj płacisz za każda wizytę u lekarza za siebie, żonę,dzieci, rodziców,teściów i za każdy ich pobyt w szpitalu czy badanie specjalistyczne. Nie musisz odkładać na swoją emeryturę, Caritas dostarczy Ci środków do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
tomtg123 Re: Kontrowersyjny czas pracy 23.12.14, 18:00 Zajrzałem przypadkiem po 2 miesiącach, pewnie nikt nie przeczyta wiec króciutko : 1 i 2) z niczego mnie nie możesz zwolnić, moje rozliczenia z moimi rodzicami to MOJA (a nie Twoja) sprawa i moi rodzice na mnie nie narzekają. Ich tez ten system okradł, jak i mnie. Ale powiem Ci, że ja zrezygnowałbym z mojej własnej emerytury w zamian za zwolnienie kogoś z moich potomków z 'dobrodziejstwa' ZUSu. Niech sie na mnie ta goglota skończy. 3 ) - i tak płacę. Płacę za wszystko, co jest państwowe i prywatne, NIE OD DZIŚ , tylko od zawsze. Ty tez płacisz. A gdybyś nie płacił(a) , to pieniądze miał(a)byś w kieszeni i można by je było wydać na dowolną rzecz, tyle tylko, że wtedy nie musiałbyś/musiałabyś po drodze opłacać urzędnika. Twoje przekonanie że urzędnik wie lepiej niż Ty jak Ty chcesz wydać swoją kasę mnie zdumiewa - ale OK, może od Ciebie faktycznie wie lepiej. Ale jeśli mówimy o MOJEJ kasie i o MNIE, no to w tej sprawie ja wiem lepiej od urzędnika co jest dla mnie dobre. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kamraabc Re: Kontrowersyjny czas pracy 28.10.14, 07:01 Prywaciarze i tak mają w d..... te przepisy. Albo przychodzisz do pracy tak jak oni chcą, albo wypad jak ci nie pasuje. I gdzie to zgłosisz? Pracownik małej firmy, sklepu, itp. nie ma szans bo po jakiejkolwiek kontroli od razu żegnasz się z pracą. Te przepisy są jedynie dla urzędników pracujących w biurach, a nie dla pracujących w małych prywatnych firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
ufo-z-marsa Pracodawcy czyli Lewiatan 28.10.14, 08:02 złodziejka mafia "pracodawców" bez której PO nawet nie pieerdnie Odpowiedz Link Zgłoś
lazy_j Kontrowersyjny czas pracy 28.10.14, 08:18 o co tu k...a chodzi? "teraz można za sobotę dostać dzień wolny, nie ma opcji wypłaty", przecież za sobote można normalnie wypłacać z dodatkiem 100% i dzięki temu ludzie chetnie przychodzą do pracy w sobote Odpowiedz Link Zgłoś
stop0 Re: Kontrowersyjny czas pracy 31.10.14, 08:27 chcą nas zaharować i tak pracujemy najwięcej w europie ..niech się wezmą za podniesienie pensji bo zarabiamy najmniej w uni złodzieje Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Kontrowersyjny czas pracy 31.10.14, 09:10 stop0 napisał(a): > chcą nas zaharować i tak pracujemy najwięcej w europie .. > niech się wezmą za podniesienie pensji Samo podniesienie pensji jest działaniem na bardzo krótki czas. Podwyższanie wynagrodzeń (nie pensji) jest ograniczone regułami ekonomicznymi. Inne działania na rzecz pracującego mogą znacznie poprawić sytuację bytową, czy jak inaczej można to nazwać komfort życia i pracy. Wśród tych działań jest skrócenie przeciętnego czy obowiązkowego czasu pracy (według mnie najważniejsze). Należy brać pod uwagę racjonalizację czasu pracy czyli przeniesienie dni wolnych za święta nie będących sobotami i niedzielami na poniedziałki. To będzie sprzyjać gospodarce, budżetowi i ludziom. Awantura o płacenie zamiast dawanie wolnego za pracę w sobotę jest próbą wprowadzenia rozwiązania w końcowym efekcie niekorzystnego ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
mag-gma Kontrowersyjny czas pracy 28.10.14, 08:34 De facto wprowadzony zostanie 6.dniowy tydzień pracy. Ma rację jeden z dyskutantów, że w małych firmach żaden pracownik nie odmówi. Ba, nie odmówi także żaden urzędnik państwowy, gdyż przy dzieleniu nagród (jeśli jeszcze są), pisaniu rocznej opinii( "...pracownik wykazuje nikłe zaangażowanie w wykonywanie obowiązków służbowych...") lub przy redukcji etatów będzie się brało pod uwagę odmowę wykonywania pracy w ponadnormatywnym czasie. Ja po tych zmianach będę musiał pracować przez 6 dni po10-12 godzin by zarobić na bilet dla dziecka do Londynu lub innej Kanady, ono na bezrobociu (dwa fakultety, 4 języki) szuka (naiwne) pracy w Polsce. Pracą trzeba się dzielić! Ja już dziś pracuję 60 godzin w tygodniu (elastyczny czas pracy). Gdyby istniał 35.godzinny czas pracy starczyłoby jej dla dwóch osób na etatach,płacących podatki (wpływy do NFZ I ZUS,podatki pośrednie, szybsze usamodzielnienie młodych itd.) a pracodawca nie ponosiłby żadnych dodatkowych kosztów ( może odzież ochronna). Już dziś nikt nie płaci "nadgodzin". Propozycja ta jest psuciem prawa. Bo jak pogodzić 40.godzinny tydzień pracy z pracą w każdą sobotę (pracodawcy wykorzystają to bezwzględnie)...że niby zapłacą? Nie zmienia to faktu, że przepracuję 48 godzin a gratyfikacja pieniężna nie znosi kardynalnej zasady. Poza tym trzeba Wałęsę przerzucić z powrotem przez płot - przecież od "państwa o nieludzkim ustroju" domagał się "wolnych sobót"!!! Dzisiaj już można pracować 12 godzin dziennie, 6 dni w tygodniu do 67. roku życia? Lechu, odpowiedz mi na to pytanie! Odpowiedz Link Zgłoś
zbycho52 Kontrowersyjny czas pracy 28.10.14, 11:29 Czy politycy musza,ze wszystkiego robic problemy.Wystarczy zapisac,ze tydzien pracy to 40godz.z mozliwoscia przepracowania np.20 dodatkowych godzin w miesiacu,obojetnie czy to sobota,czy niedziela lub powszedni dzien.Za te nadgodziny nalezy sie dodatkowa zaplata podwyzszona o iles tam procent,lub wolne do uzgodnienia miedzy pracodawca,a pracownikiem.Jezeli pracodawca bedzie wymagal wiecej godzin,nakladac wysokie kary.Jezeli ma tyle pracy,ze normalnie zatrudnieni sie nie wyrabiaja w tych godzinach,to musi zatrudnic dodatkowych pracownikow np.na sobote-i jest po sprawie.U mnie w zakladzie pracy to dziala bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
11111 Re: Kontrowersyjny czas pracy 28.10.14, 13:38 Tak naprawdę to chodzi o zalegalizowanie i wprowadzenie 7 dniowego tygodnia pracy. Przecież większość Polaków pracuje na czarno i nie tylko przez 7 dni w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bora5 Kontrowersyjny czas pracy 28.10.14, 14:44 kij ma zawsze dwa końce jeśli ty możesz dowolnie regulować czas pracy to i pracodawca też Odpowiedz Link Zgłoś
nieudocznik Kontrowersyjny czas pracy 28.10.14, 15:39 PROPONUJE ZEBY WSZYSTKIE INSTYTUCJE PANSTWOWE TEZ BYLY OBOWIAZKOWO OTWARTE W SOBOTY - I ZEBY POLITYCY TEZ W NIE PRACOWALI Odpowiedz Link Zgłoś
der-chef Re: Kontrowersyjny czas pracy 28.10.14, 16:41 Wczoraj w jakimś amerykańskim filmie facet który zostawił w samochodzie dziecko a to zmarło powiedział "ja pracuję 25 godzin dziennie przez 8 dni w tygodniu i dlatego zapomniałem o dziecku". Niech żyje Ameryka. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Kontrowersyjny czas pracy 29.10.14, 00:10 W Polsce, w Rybniku taka sama sytuacja :-(. Ludziom nie można zabronić pracować ale tworzenie systemu który zmusza ludzi ponad przyzwoite normy to draństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-galazka "elastyczny" czas pracy 29.10.14, 08:18 niestety polega na tym ze to pracownik ma sie dostowowac do wymagan pracodawcy. Dla mnie elastyczny czas pracy dziala w obie strony. Przypomina to nazwanie niewolniczych form zatrudnienia na umowach smieciowych "elastycznymi formami zatrudnienia" Odpowiedz Link Zgłoś
patrykbog Re: Kontrowersyjny czas pracy 01.11.14, 23:53 W latach 80 walczylismy z komuną o wolne soboty ,najpierw była jedna tzw.Gierkowska,obecnie walczymy by pracować w wolne soboty a nawet chcą by pracować i w niedzielę,przeważnie od 1,5-2 euro za godzinę,gdzie tu sens i logika ,kiedyś była komuna ,a teraz jest lepiej bo rządzi żydokomuna, karierowicze, wyzyskiwacze i oszuści i nie ma gdzie pójść na skargę i nie ma komu się poskarżyć, Odpowiedz Link Zgłoś
patrykbog Re: Kontrowersyjny czas pracy 02.11.14, 00:06 W latach 80 walczylismy z komuną o wolne soboty ,najpierw była jedna tzw.Gierkowska,obecnie walczymy by pracować w wolne soboty a nawet chcą by pracować i w niedzielę,przeważnie od 1,5-2 euro za godzinę i to przeważnie na czarno,gdzie tu sens i logika ,kiedyś była komuna ,a teraz jest lepiej bo rządzi żydokomuna, karierowicze, wyzyskiwacze i oszuści i nie ma gdzie pójść na skargę i nie ma komu się poskarżyć. Pracownika uważają za śmiecia. Odpowiedz Link Zgłoś