Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

własna działalność

07.09.04, 13:08
    .
    otrzymałem propozycje podjecia pracy - jest tylko 1 "ale" - muszę otworzyć
    własną działalnośc gospodarczą. proszę was o kilka rad

* czy jest to dobry sposób na pracę - działalnośc zamiast etatu?
    * ile trwa otwarcie działalności, jakie są tego koszty i od czego zacząć?
    * tak ogólnie - jakie są plusy a jakie minusy z "bycia na swoim" a jednak
    pracowania dla kogoś?

jak macie także jakieś inne sprawy, uwagi i spostrzeżenia związane z tym
    tematem to bardzo proszę o szybką odpowiedź.
    .
    Obserwuj wątek
      • Gość: kasia Re: własna działalność IP: *.intranet / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 13:35
        Mogę podpowiedzieć jedynie nt. drugiej gwiazdki bo mam to świeżo za sobą:

1. Złożyć wniosek o założenie działalności w Urzędzie Miasta (dołączyć dowód
        wpłaty - 100zł), z dowodem osobistym - na wpis czeka się ok. 2-3 dni.
        2. Urząd Statystyczny - regon wydają od ręki, nic się nie płaci, trzeba pójść z
        wpisem do ewidencji działalności gospodaczej, dowodem osobistym, wypełnić ich
        formularz
        3. Urząd skarbowy - z dwoma poprzednimi papierami, jeśli chcesz być vatowcem
        płacisz chyba 152zł. Ja załatwiłabym to w 1 dzień gdyby nie kolejki, ale jak
        masz czas to da radę. Nie czekałam na wydanie dokumentu NIP, bo numer pozostaje
        osobisty (może też dlatego, że jestem też zatrudniona gdzie indziej).
        4. ZUS - wypełniasz odpowiednie formularze, czekasz w kolejce, jak masz dużo
        czasu to też 1 dzień wystarczy. Nic się nie płaci.

No i potem już możesz działać.
        A to jak lepiej - niech powiedzą inni. Ja nie mam pojęcia.
        Powodzenia
        • kondoreus Re: własna działalność 07.09.04, 14:03
          Gość portalu: kasia napisał(a):

> 3. Urząd skarbowy - z dwoma poprzednimi papierami, jeśli chcesz być vatowcem
          > płacisz chyba 152zł. Ja załatwiłabym to w 1 dzień gdyby nie kolejki, ale jak
          > masz czas to da radę. Nie czekałam na wydanie dokumentu NIP, bo numer
          pozostaje

.
          może zadam infantylne pytanie ale co kryje się za hasłem "byc vatowcem"? to nie
          jest tak ze kazdy majacy działalność nim jest? o co chodzi?
          dzięki
          .
          • Gość: kasia Re: własna działalność IP: *.intranet / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 15:54
            za bardzo się na tym nie znam, ale możesz nie być płatnikiem podatku VAT, jeśli
            nie chcesz i wtedy nie odliczasz sobie tego podatku; z drugiej strony jeśli
            współpracujesz z kimś, kto takim płatnikiem jest (chyba większość prowadzących
            działalność gospodarczą), on także nie może odliczyć sobie tego podatku od
            Twojej usługi, więc czasem może z niej zrezygnować.
            Ale może wypowie się jeszcze ktoś mądrzejszy
            • kondoreus Re: własna działalność 07.09.04, 16:45
              .
              aha. dzięki. jesli ktoś jeszcze może coś podpowiedzieć i podzielić się własnymi
              doświadczeniami to będę wdzięczny. a czas ucieka i muszę szybko podjąć decyzję.
              .
      • Gość: Tmp Re: własna działalność IP: 195.117.30.* 07.09.04, 18:15
        Jak masz czas to przeczytaj

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=3655587
        • kondoreus thx <n/t> 07.09.04, 19:48
          .
          .
      • franekzetros Re: własna działalność 03.07.25, 20:09
        Obsługa klienta w e-biuro.eu/ jest naprawdę na wysokim poziomie – zawsze szybko odpowiadają na pytania i pomagają w formalnościach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka