Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pomocy szybko

13.06.15, 01:16
    Witam, jestem uczniem 3kl gimnazjum i szkołę jaką wybrałem to mechanik samochodów (zawodówka) i mam pytanie do Was czy to nie błąd na rynek obecnie wprowadzają samochody hybrydowe i elektryczne a co będzie za 15lat ? Ponoć aż 30% polaków będzie posiadać samochód hybrydowy a 4% samochód elektryczny.Z tego co piszą o samochodach hybrydowych i elektrycznych to są one bez awaryjne, jedyne to częsta wymiana oleju którą każdy potrafi dokonać. Następne moje pytanie brzmi to jaki zawód jest taki który się nie zmieni (oczywiście zawodówka) myślę nadal nad mechaniką i elektromechaniką ale co za kilka lat ? Myślę też nad wykończeniem wnętrz dobra praca, lecz fizyczna ale za to za 20lat płytki będzie się tak samo układać może będą bardziej trwałe i ładniejsze ale cały czas to samo. Macie jakieś inne propozycje zawodów (zawodówka) i wypowiedzcie się na temat mechniki.
    Obserwuj wątek
      • truten.zenobi Re: Pomocy szybko 13.06.15, 09:28
        kupiłem kuchenkę szajsunga popsuła się miesiąc po gwarancji... poprzednia działała 20 lat... bajerów mi się zachciało...
        I Ty naprawdę myślisz że nowe produkty będą takie naprawdę niezawodne?
        OK technologia na to pozwala ale nie "biznesplany"

z drugiej strony coraz więcej produktów jest nienaprawialnych, naprawia się poprzez wymianę całych modułów (czyli gro kosztów to wydatki na części a nie robocizna - a Tobie pewnie chodzi by zarabiać na robociźnie), i też ważna rzecz przy całej tej złożoności fatalnie się diagnozuje - a klienci ciężko znoszą naprawę poprzez kupowanie kolejnych części i sprawdzanie czy zadziała.(koszty szybko rosną).

jedyną stałą rzeczą jest zmiana...
        są małe szanse że w raz wyuczonym zawodzie uda Ci się dotrwać do końca życia... nawet jako mechanik.. to zauważ że praca mechanika 30 lat temu i obecnie znaczne się różnią... z drugiej strony możesz zostać kowalem... dobrym kowalem... dla takiego praca zawsze się znajdzie i raczej elektronika i ciągle modyfikacje części raczej nie będą miały wpływu na Twoją pracę... z tym ze może się okazać ze produkujesz zbyt dużo co2 i każą ci zatknąć kuźnię...

pamiętaj tylko że za jakieś 30-40 lat nie będzie miał tej samej kondycji fizycznej a znając kierunek działań obecnych włodarzy naszego kraju będzie musiał pracować do 80!
      • ewa.kawecka Re: Pomocy szybko 16.06.15, 14:42
        Witam serdecznie,
        to że samochody się nie będą psuły - raczej w to nie wierzę, obecnie większość sprzętu produkowana jest z przeznaczeniem na kilka lat, a nie na kilkanaście. Co będzie się działo na rynku pracy, trudno teraz prognozować, przypomina to wróżenie z fusów. Pytanie raczej do Pana, co PAN chciałby robić, co Pana interesuje, w czym czuje się Pan lepiej. I warto też zapamiętać jedną rzecz, nie ma zawodów na całe życie, jedno co wiadomo o przyszłym rynku pracy, to to że będzie zmienny i nieustannie się trzeba będzie przekwalifikowywać bądź doszkalać.
        Co do mechaniki - jestem raczej na tak, ale znowu to pytanie do PANA (patrz powyżej).
        Pozdrawiam,
        Ewa Kawecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka