Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pierwsza praca a urlop

26.08.15, 23:05
    heeej,
    W zwiazku z planowanymi wakacjami,próbuję się zorientować jak wyglada sprawa z urlopem...Otóż w 1.08 podjęłąm swoją pierwszą umowę o pracę. W związku z tym wiem że z każdym miesiacem przysługuje mi 1/12 z 20 dni urlopu, czyli do końca grudnia mniej więcej po 2 dni, ale jak wygląda sprawa od stycznia? Czy nadal z każdym miesiącem są to dwa kolejne dni, a pełen - 20 dniowy urlop uzyskam dopiero w sierpniu 2016, czy też do końca grudnia urlop nalicza mi się jw a od 1 stycznia mam już 20 dni urlopu do wykorzystania na 2016 rok?
    Obserwuj wątek
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: pierwsza praca a urlop 27.08.15, 17:30
        Witam. Już od 1 stycznia 2016 r. będzie miała Pani prawo od razu do 20 - dniowego urlopu. Jednak należy pamiętać,iż zgodnie z Kodeksem Pracy, jeżeli pracownik przed ustaniem stosunku pracy w danym roku kalendarzowym wykorzysta urlop w wymiarze wyższym niż wymiar proporcjonalny do okresu przepracowanego u pracodawcy w roku ustania stosunku pracy, to u kolejnego pracodawcy pracownikowi będzie przysługiwał urlop w odpowiednio niższym wymiarze.
        Oznacza to, że przykładowo, gdyby wykorzystała Pani cały 20 - dniowy urlop w styczniu 2016 r., a umowa o pracę uległaby zakończeniu np. w maju 2016 r. - to u kolejnego pracodawcy w 2016 r. nie będzie już Pani w ogóle przysługiwał urlop wypoczynkowy. Z kolei jeśli np. wykorzysta Pani przed majem 2016 r. 15 dni urlopu - to w takiej sytuacji u kolejnego pracodawcy będzie Pani przysługiwał odpowiednio niższy wymiar urlopu. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka