Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwolnienie się z pracy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 11:15
    Z pewnych względów muszę zwolnićsię z pracy. Zaproponowałem szefowi
    zwolnienie za porozumieniem stron i konkretną datęod kórego nie pracuje. On
    jednak twierdzi, że muszę pracować jeszcze dwa tygodnie "bo takie" są
    przepisy. Z tego co wiem to tak jest jak któraś ze stron zwalnia się za
    wypowiedzeniem a nie za porozumieniem stron. Może ktośpodpowie co z tym
    fantem zrobić.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Iza Re: Zwolnienie się z pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 11:25
        Niestety, za porozumieniem stron, jak sama nazwa mówi muszą się porozumieć
        strony, a nie Ty zaproponujesz szefowi. To jest forma grzecznościowa i jeśli
        szef się nie zgodzi, nie możesz tego wymósić. Tak naprawdę to Ty wypowiadasz
        umowę. I tu też szef może zwolnić cię z obowiazków pracownika, skrócić okres
        wypowiedzenia, ale to tylko jego dobra niepszymuszona wola...
      • Gość: igor Re: Zwolnienie się z pracy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.04, 12:24
        W zależności od czasu, na jaki zawarta była umowa i rodzaju umowy istnieją
        okresy wypowiedzenia.Domniemam (wg słów twojego szefa), że w tym wypadku to 2
        tyg. Jeżeli nie ma porozumienia stron, to taki okres musisz zachować w
        wypowiedzeniu, może wysłać cię w tym czasie na urlop, ale nie podejmiesz wtedy
        pracy. Może zwolnić cię (pisemnie) z obowiązku pełnienia pracy (ale wtedy
        będzie płacił ci za nic). Możesz porzucić pracę, ale procedura wypowiedzenia
        umowy przez pracodawcę w takim wypadku też trwa (no i świadectwo z paragrafem).
        Moja propozycja to spokojna rozmowa z szefem, przedstawienie sytuacji i prośba
        (bardziej jako człowieka, niż szefa) o porozumienie stron. Wszystko zależy ile
        masz czasu i czy ci zależy na świadectwie pracy. Na mnie to działa i z regóły
        nie robię ludziom problemów (pod warunkiem, że nie rzucają mi papierami na 2
        dni przed rozpoczęciem nowej pracy)
        jak Kuba Bogu, tak Bóg Fidelowi
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka