Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dobre CV to rzadkość

13.10.15, 17:55
    Czyli , zgodnie z sugestia- w CV nie nalezy umieszczac tego kim sie jest, ani tego co sie lubi i potrafi dobrze robic, tylko... stosowac lustrzane odbicie - w odpowiedzi na pytanie - prawidlowa odpowiedz jaka znajdziesz w kazdym poradniku p.t " Jak znalezc prace?"...
    Moze rekruterzy zamiast tak szybko przerzucac= odrzucac CV/ w ciagu 7 sekund to na tasmie mozna tylko spalona zarowke zauwazyc:)/ zaczna dotrzegac w nich baze i czlowieka , a nie tylko forme?
    To ich wina, ze metoda kopiuj-wklej "gotowiec" tak sie spopularyzowala: nie szanuja kandydatow, nie odbieraja ich zgloszen indywidualnie. A za kazdym CV jest czlowiek, ktory chce pracowac , bez powodu by nie odpowiadal na ogloszenie, bo tez ceni swoj czas.
    Obserwuj wątek
      • humbold Re: Dobre CV to rzadkość 13.10.15, 18:46
        Prawda jest taka, że jak masz doświadczenie i ktoś tego doświadczenia szuka - to choćby to CV było z błędami, literówkami czy brakiem fotki czy innej informacji to nikogo nie będzie to obchodziło ;) z CV to taka gadka szmatka, ale liczy się jakie masz doświadczenie.....

Tak samo jak kiedyś nie można było wysyłać bez listu motywacyjnego....dziś mało kto tego wymaga, bo to był kompletny idiotyzm....
      • ak-69 Dobre CV to rzadkość 13.10.15, 19:41
        Piszesz:"z CV to taka gadka szmatka, ale liczy się jakie masz doświadczenie.....".

No tak, ale rekruter widząc CV nie widzi tego Twojego doświadczenia przeglądając na szybkiego przysłane przez kilkadziesiąt(set) kandydatów... Słowa to nie rzeczywistość. Napisać można wszystko.
        Więc efekt wizualny ma jednak znaczenie. Przeglądając w sklepie towary kupujący podchodzi najpierw do tych, które mu się bardziej spodobały, wpadły "w oko". Dopiero potem wczytuje się w szczegóły ich opisu, a jak mu żaden nie przypadnie do gustu, to podchodzi do tych gorszych wizualnie.
        Jak ktoś ma błędy ortograficzne po polsku, a pisze że zna bardzo dobrze języki obce, to pracodawca uzna to za kłamstwo i CV rzuci do kosza.
        Albo ktoś pisze, że doskonale zna komputer, oprogramowanie biurowe, a CV napisane słabo wizualnie, to wiadomo, że nie umie dobrze posługiwać się edytorem.
        • humbold Re: Dobre CV to rzadkość 13.10.15, 20:01
          Wiesz jak się sprawdza CV ? :) Pomagałem zawsze w szukaniu ludzi do działu i patrzyliśmy tylko tak: nazwa stanowiska i ewentualnie szybki look na obowiązki i tak kolejne stanowiska w doświadczeniu....

Kto by tam czytał co ktoś umie...można wpisać wszystko liczy się nazwa stanowisko i szybki look na firmę + obowiązki...nic więcej ;)

Tak więc to wpadanie w oko to na podstawie nazwy stanowiska ;) i często też działa magia firm, które np. znamy z reklam, więc dobrze mieć znane korpo...bo wzrok się zatrzyma....
      • tsuranni strasznie zapracowane bubki z tych HR-owców 13.10.15, 19:52
        może powinni sobie pomocników zatrudnić? ;)
        A tak poważnie, to poza może urzędasami administracji publicznej, HR-owcy to jeden z najbardziej antyproduktywnych zawodów świata - całkowicie zbędny w normalnie prowadzonej firmie, w której szef (odpowiednio do wielkości firmy może to być szef firmy, szef działu, szef grupy pracowników) przeprowadziłby rekrutację lepiej, sprawniej i z o wiele większym sensem. Cała ta otoczka, jacy to oni są ważni, jest budowana tylko i wyłącznie na użytek ich własnego ego oraz japiszoństwa z korporacji, które chodzi, zadziera głowę i okrada pracowników najniższych szczebli wykorzystując ich.
      • sokolasty Dobre CV to rzadkość 13.10.15, 20:53
        Ja już sam nie wiem, moje szczegółowe (z opisem obowiązków) CV spuchło do czterech stron. Ostatni raz na jednej zmieściłem się w 2006, czcionką dziewiątką z małymi marginesami.

Od dzisiaj pierwszą stronę przeznaczam na abstrakt :)
      • lord_of_tenstoned Dobry rekruter to rzadkość 14.10.15, 01:06
        "W dokumencie nie musimy umieszczać fotografii, ale warto to zrobić. Pozwala rekruterowi lepiej nas zapamiętać i skojarzyć umiejętności i doświadczenie z konkretną osobą. To ważne, bo pracujemy przecież z ludźmi. Łatwiej współpracować z osobami, które uważamy za sympatyczne i pozytywnie nastawione do otoczenia."

- fajną ktoś sobie filozofię dorobił do tego, że ocenia ludzi po wyglądzie.

Tymczasem przepisy unijne, obowiązujące też w Polsce, wyraźnie zanaczają, że umieszczenie zdjęcia w CV powinno automatycznie dyskfalifikować takiego kandydata. Właśnie za próbę zdobycia "dodatkowych punktów" wyglądem (... lub samym korzystniejszym odcieniem skóry).

Umieszczenie zdjęcia w CV dozwolone jest tylko wtedy gdy rekrutacja odbywa się na stanowisko typu aktor/modelka, gdzie aktualny wygląd kandydata jest ściśle powiązany z charakterem jego pracy.
        • sokolasty Re: Dobry rekruter to rzadkość 25.10.15, 17:28
          A możesz te przepisy przytoczyć?
      • kaczusbb Dobre CV to rzadkość 14.10.15, 07:54
        1) zdjęcia, jeśli nie jest to stanowisko na modelkę, czy coś w ten deseń, nie jest pożądane i nie umieszczam i nie mam problemu z zaproszeniami na rozmowy.
        2) Opisywanie dokładne co się robiło, to gdy rekrutuje HR, ale wolę, gdy rekrutuje przyszły przełożony - on nie patrzy na słowa klucze, tylko wie co kryje się pod konkretnym,i obowiązkami.
      • kazjenka Dobre CV to rzadkość 26.10.15, 20:46
        Większość rad to oczywiste oczywistości, powielone wielokrotnie w tekstach na tym portalu. OK, sporo osób do nich się nie stosuje. Kiedyś widziałam parę CV z błędami: bez wpisanych obowiązków, bez odwróconej chronologii lub z wpisaną nazwą podstawówki (u osoby, która skończyła studia). Ale nie sądzę, że tak wyglądają CV 90% kandydatów. Problemem jest wybór oferty i dostosowanie CV do ogłoszenia.

Wpisujecie w ogóle swoje cechy do CV (np."elastyczny, zmotywowany, kontaktowy, nastawiony na sukces")? Moim zdaniem od tego jest list motywacyjny... Z osiągnięciami podobnie. Część poradników doradza pisanie informacji typu "zwiększyłem obroty firmy o 20%", ale nie na każdym stanowisku da się podać sukcesy w liczbach. Poza tym - czy fakt, że robię 30 zadań dziennie, to dużo czy mało? Liczby wszystkiego nie powiedzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka