Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kontrola pracowników

23.12.15, 16:55
    Co myślicie na temat wprowadzenia w firmie czytników kart identyfikacyjnych dla pracowników? Jak to jest przez nich postrzegane i czy takie rozwiązanie wiąże się z dużym oburzeniem podwładnych? Chciałbym coś takiego wprowadzić, ale obawiam sie reakcji i nie chcę żeby pracownicy źle się poczuli, a jednak niestety wielu z nich nadużywa przywilejów i korzysta z przerw dużo dłużej niż powinni, szczególnie osoby palące, wychodzą co krótki okres czasu na kilka chwil i ciężko nad tym zapanować.
    Obserwuj wątek
      • aktyntasza Re: Kontrola pracowników 24.12.15, 12:15
        U mnie w firmie od roku mam karty kontroli czasu pracy i nie było żadnego buntu bo połączyłem to z podwyżką płac. Dodatkowo każdy musiał się zdeklarować czy pali papierosy czy nie i palący ze względu na czas palenia papierosów dostali mniejszą podwyżkę. Wprowadzony został też zakaz używania telefonów komórkowych podczas pracy i wprowadzono monitoring w miejscach pracy. Dotyczy to głównie pracowników na umowę o pracę a pracownicy na śmieciówkach i na czarno dotyczy tylko zakaz palenia papierosów w pomieszczeniach.
        • agulha Re: Kontrola pracowników 24.12.15, 23:27
          Nigdy nie rozumiałam tego zakazu używania telefonów komórkowych podczas pracy. Tak jakby człowiek na 8 godzin dziennie wyłączał się z życia. Jeżeli są telefony służbowe, to wszystko w sumie wyjdzie na to samo - pracownik poda swój numer do pracy osobom i instytucjom, które inaczej dzwoniłyby na komórkę. Jeżeli nie ma, to moim zdaniem to jest przesada. Mogą być pilne telefony przychodzące: dziecko w szkole straciło przytomność, w domu rura pękła i woda się leje, albo nawet OK, koleżanka potwierdza, że na tę kawę dzisiaj wieczorem to może przyjść na szóstą do kawiarni "Jutrzenka". Ileż to czasu zajmie? A telefony wychodzące? Jeśli mam załatwić sprawę prywatną, którą można załatwić przez telefon, ale za to tylko w godzinach pracy (bo dana instytucja pracuje tak, jak ja), to co - miałabym brać na ten dzień urlop? Takie rzeczy zajmują zwykle 10 minut.
          Rozumiem wprawdzie, że pracownicy mają swoje zagwarantowane kodeksem 15 minut płatnej przerwy w pracy i niby wtedy mogą załatwiać telefony wychodzące.
          I oczywiście, jeżeli jest to praca przy monitorze ekranowym, to co godzinę słychać szuranie krzeseł i następuje 5-minutowa przerwa od pracy przy monitorze.
          Co do monitoringu, czułabym się upokorzona czymś takim - no chyba, że praca byłaby z pieniędzmi albo ważnymi dokumentami, jak w banku, wtedy monitoring chroniłby mnie przed fałszywymi zarzutami klientów.
          Myślę, że dużo zależy od charakteru pracy - czy polega na siedzeniu na miejscu, uśmiechaniu się np. do klientów i pozostawaniu w gotowości (np. recepcja), czy jest to praca zadaniowa - jeżeli zadaniowa, to co Cię w sumie obchodzi, czy ktoś 10 minut gada przez telefon, a potem w 50 minut zrobi swoje, bo szybciej mu idzie, czy ktoś nie gada, ale robi tę czynność półtorej godziny? Poza tym ludzie doskonale potrafią się zorientować, co chwyta kamera, i mogą z poważną minką grać w pasjansa na kompie albo domowe rachunki płacić.
          Do kart kontroli czasu pracy nie czepiałabym się, o ile ich odbijaniu towarzyszyłoby płacenie za nadgodziny zgodnie z kodeksem pracy.
          Myślę jednak, że jesteś trollem, bo nikt normalny nie opowiadałby banialuk o kontroli pracowników, jednocześnie chwaląc się publicznie łamaniem prawa (zatrudnianie bez umowy).
          • truten.zenobi Re: Kontrola pracowników 25.12.15, 10:49
            > Do kart kontroli czasu pracy nie czepiałabym się, o ile ich odbijaniu towarzyszyłoby płacenie za nadgodziny zgodnie z kodeksem pracy.

no cóż, jeśli jest w wdrożony taki system to pracodawca zasadzie nie ma innego wyjścia
          • rafal_rx Re: Kontrola pracowników 05.01.16, 19:10
            Tu trzeba oddzielić dwie sprawy.
            Pierwsza to traktowanie pracowników jak niewolników przez pracodawcę, co bywa u nas częste.
            Druga to zezwierzęcenie pracowników, którzy do pracy przychodzą chyba za karę.

Kiedyś zdarzyło mi się zamontować i uruchomić kontrolę dostępu do...
            ...toalet męskich. Powód? Proszę! Bardzo częsta potrzeba czyszczenia rur kanalizacyjnych z nadmiaru papieru toaletowego. Zapewne wrzucanego, dla zabawy, aby zrobić na złość, bo jak inaczej wytłumaczysz?
            Po uruchomieniu problem zanikł, a dane z czytników zczytywałem wyłącznie ja, aby je skasować. Robiłem to jako serwisant/konserwator, bo osoba odpowiedzialna za system nigdy tego nie robiła: nie umiała, nie chciała, lub miała inne ważniejsze obowiązki.
          • szyderca_i_kpiarz Re: Kontrola pracowników 06.01.16, 14:57
            A ja marzę zarówno o czytnikach kart (szef nie chce bo wyszłoby na jaw, ze 8 godz. to w rzeczywistości 8.30-9 godz.) jak i o zakazie używania tel. komórkowych, w tym przypadku 1/3 zadań byłaby niewykonana, bo duża cześć moich kontaktów to kontakty prywatne
        • uthark Re: Kontrola pracowników 27.12.15, 11:43
          "U mnie w firmie od roku mam karty kontroli czasu pracy"

Mam nadzieję, że u Ciebie pracownicy mogą przyjść np. na 9-tą (o ile dane stanowisko na to pozwala, np. w księgowości, marketingu itp.), byleby zrobili to, co do nich należy.

> wprowadzono monitoring w miejscach pracy

W jakim celu?

> a pracownicy na śmieciówkach

To nie są pracownicy, to zleceniobiorcy. Jak każesz im zostać po godzinach, to mogą Cię wyśmiać.
          • iffa4 Re: Kontrola pracowników 05.01.16, 20:34
            Pracuję w dwóch miejscach jako pracownik kontraktowy. W każdym z nich oprócz mnie są wyłącznie pracownicy etatowi.
            Miejsce 1. Obecny czytnik kart przy wejściu. Ja też podbijam kartę jak każdy. Pracownicy przychodzą na godzinę, wychodzą o godzinie, nadgodziny płacone. Nikt nie przegina z rozmowami prowatnymi przez telefon. Fajne miejsce, fajni pracownicy.
            Miejsce 2. Nie ma czytnika. Praca zaczyna się o 8. Niektórzy rutynowo docierają na 8:30. Potem kawa, śniadanie ... praca rusza tak naprawdę grubo po 9. Pracatrwa do 16:30,ale wychodzenie czasem o 15 (bo trzeba zdążyć do drugiej pracy). Czasem z 4 pracowników jest 1 na miejscu już o 15:30 i nie mam z im rozmawiać o problemie. Coś takiego jak nadgodziny nie istnieje, po prostu nie jest zrobione dziś. Załatwianie spraw przez telefon, godzine pogaduchy z przyjaciółkami, zakupy w sieci - standard.

Oba miejsca zajmują się tym samym. W obu porównywalne płace. Pierwsze jest na prowincji, drugie w stolicy.
            Jakbym miała wybierać pracę na stałe, wybrałabym miejsce 1. Wkurza mnie strasznie takie opierdzielanie się, jak w miejscu 2.
      • truten.zenobi a czy nie lepiej rozliczać za efekty pracy? 25.12.15, 09:12

• 4niczko Re: Kontrola pracowników 25.12.15, 20:54
        Jak dużo osób zatrudniacie?Jeśli jest o powyżej, powiedzmy 30-40 pracowników to już niezły zespół do pilnowania i rzeczywiście może być problem z "ręcznym" zliczaniem przepracowanych godzin. Karty magnetyczne dla pracowników na pewno usprawniły by tę część papierkowej roboty. Poza tym można zobaczyć, kto i kiedy wychodzi na przerwę, albo czy się spóźnia, potem zrobić z tego wykresy i inne ciekawe z punktu pracodawcy wyliczenia. Poza tym powinna być większa dyscyplina. Myślę, że niepalący z chęcią widzieliby takie rozwiązanie :)
        • truten.zenobi Re: Kontrola pracowników 26.12.15, 10:32
          potem zrobić z tego wykresy i inne ci
          > ekawe z punktu pracodawcy wyliczenia.

a powiedz mi taką rzecz: firma utrzymuje się robienia "wykresów i innych ciekawych wyliczeń" czy produkcji dóbr/usług?

> Poza tym powinna być większa dyscyplina.
          parę razy w życiu udało mi się "naprostować" takich małych adolfów którym się wydawało ze tak mogą mnie traktować.
          widziałem wiele różnych firm i zwykle te w których najważniejsza była "dyscyplina" cienko przedły. ludzie zamiast skupiać się na pracy toczyli swoistą grę "kto kogo" w efekcie system tworzył teatr pozorów (np. pracownik się nie skupiał na zadaniach ale by być w pracy o 7)
          • uthark Re: Kontrola pracowników 27.12.15, 11:38
            > widziałem wiele różnych firm i zwykle te w których najważniejsza była "dyscypli
            > na" cienko przedły.

Dokładnie. W mojej pierwszej pracy żona szefa czasami sprawdzała dyscyplinę, przychodząc do pracy przed 8-mą i miała pretensje o to, że ktoś przyszedł o 8:02. Właściciele nie mieli jednak oporu, żeby przetrzymywać pracowników po godzinach bez płacenia za nadgodziny i posunęli się wręcz do tego, żeby pracownik musiał uzyskać zgodę na wyjście z pracy do domu (sic!). Sami z reguły przyjeżdżali ok. godz. 12-ej, a jak wychodziłem o 16-ej, to właściciel mówił, że "miałem pana dziś tak krótko", na co mu odpowiadałem że "od 8-mej do 16-ej, czyli całe 8h".
            • truten.zenobi Re: Kontrola pracowników 27.12.15, 19:34
              i miała pretensje o to, że ktoś przyszedł o 8:02.
              > Właściciele nie mieli jednak oporu, żeby przetrzymywać pracowników po godzinac
              > h bez płacenia za nadgodziny i posunęli się wręcz do tego, żeby pracownik musia
              > ł uzyskać zgodę na wyjście z pracy do domu (sic!).

aż się prosi udokumentowanie czasu pracy, i przy odejściu poproszenie o wypłatę nadgodzin wraz z odsetkami... a wierz mi ze są tacy cwaniacy którzy cynicznie zadbają o taką dokumentację i dowody .. i w takim przypadku trafił swój na swego więc nie oceniam cwaniaka negatywnie...
              • uthark Re: Kontrola pracowników 27.12.15, 21:19
                Ja nigdy nie prosiłem o zgodę, po prostu wychodziłem do domu o 16-ej. Wcześniej powiedziałem, że nie jestem niewolnikiem i poprosiłem o informowanie mnie, jeśli miałem zostać po godzinach. Właściciel zaczął bardziej szanować mój wolny czas, jak zostawałem po godzinach, to tylko w naprawdę uzasadnionych przypadkach. Sam notowałem każde 5 min. nadgodzin i dostawałem za nie wolne. Warto być asertywnym i walczyć o swoje.
        • uthark Re: Kontrola pracowników 27.12.15, 11:34
          > albo czy się spóźnia

Co to znaczy? To znaczy, że jest o 8:01 w pracy? Jak pracowałem w pewnej korporacji, to każdy powinien zjawić się w pracy do 9-ej, a jak miał zjawić się później, to po prostu informował kierownika, o której będzie. Swoją pracę i tak musiał wykonać.

Na wielu stanowiskach nie ma większego znaczenia, czy ktoś przyjdzie do pracy o 7-ej czy o 10-ej, byleby wykonał swoją pracę.

> Poza tym można zobaczyć, kto i kiedy w
          > ychodzi na przerwę

Po co? Ważne, żeby wykonał swoją pracę. To trzeba skontrolować.

> Poza tym powinna być większa dyscyplina.

Czyli co? Rózga?
          • agulha Re: Kontrola pracowników 27.12.15, 14:41
            Zgadza się. Rozumiem kontrolę przerw, kiedy chodzi o pracę przy taśmie. Rozumiem rozliczanie z punktualności, kiedy chodzi o pracę dyżurową (zmienić poprzednika), otwarcie sklepu, pracę na recepcji czy infolinii. Ale jeżeli praca jest choćby częściowo zadaniowa, to najważniejsze jest, żeby ta praca była zrobiona na czas i dobrze. Owszem dostępność danego człowieka bywa istotna (dla innych członków zespołu), ale tu wystarczy udostępnienie informacji o godzinach pracy/o planowanej nieobecności ("dzisiaj jestem poza biurem; w pilnych sprawach proszę się kontaktować pod nr. XXX, a poza tym na wszelkie maile odpowiem jutro" - zresztą są jeszcze inne narzędzia do takiego powiadamiania).
            U nas znaczna część osób pracuje w domu i(lub) w terenie, i na ogół problemów nie ma. Chyba, że się poniewczasie okazuje, że ktoś swoją robotę robił źle, i to jest znacznie większy problem niż to, że jeden pracuje jak mrówka od 9 do 17 i punkt 17 wychodzi, drugi wybrał sobie godziny 7-15, a trzeci często robi sobie przerwy, za to jest w pracy od 9 do 20 i w sumie też ma wszystko dobrze zrobione.
        • tomek693 Re: Kontrola pracowników 06.01.16, 03:11
          Jaki problem kupi ć papierosa elektronicznego i wychodzić częściej do WC i tam go palic. Czas w WC nie jest przecież racjonowany. Kodeks pracy przewiduje też przerwę śniadaniową 15 minut po 6 godzinach w pracy. Wtedy można legalnie wyjść i wypalić na raz 2 papierosy. Kanapkę zawsze mozna podgryzc w czasie pracy, napi ć sie wody, czy napoju w czasie pracy też wolno. Z komórki też nie zakażesz, bo jak ktos będzie chcial to skorzysta w WC. Możesz tylko zablokowac pewne strony w komputerach, albo na serwerze, np czaty, allegro itp.
          • uthark Re: Kontrola pracowników 06.01.16, 10:49
            > Kodeks pracy przewiduje też
            > przerwę śniadaniową 15 minut po 6 godzinach w pracy.

Nie. Przewiduje przerwę śniadaniową, jeśli czas pracy wynosi 6h lub więcej, natomiast nie reguluje, po jakim czasie ta przerwa ma mieć miejsce.
      • kiniak1976 Re: Kontrola pracowników 27.12.15, 13:06
        Ty jesteś pracodawcą i To Ty ustalasz zasady. Takie rozwiązanie jest dobrym rozwiązaniem. U mnie w pracy mamy tylko przyjścia i wyjścia z pracy monitorowane. Nie ma karty tylko jest czytnik linii papilarnych. Trudniejsze do obejścia bo kartę można przekazać. A palca nie :)
        • jamarcin Re: Kontrola pracowników 05.01.16, 19:14
          zasady ustala....ustawa lub rozporządzenie które o tym mówią - nie pracodawca....i niestety w opisanym przez Ciebie przypadku, nie masz racji.
      • reginazuk [...] 27.12.15, 20:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • agulha Re: Kontrola pracowników 27.12.15, 21:37
          Pomijając już to, że Twój wpis to spam, to nie wierzę w to pracownicze szczęście, chyba, że pracodawca jest niedouczony. Nadgodziny są płatne tylko wtedy, kiedy jest na nie zgoda pracodawcy - tzn. pracodawca zażądał/zażyczył sobie pracy po godzinach z powodu nadzwyczajnych potrzeb zakładu. Sam fakt, że Twoje ciało przeszło przez drzwi przed godzinami pracy czy po godzinach pracy, nie stanowi podstawy do wypłaty wynagrodzenia.
          Czy firma www. autoid.pl wprawiła również bramki na wejściu i wyjściu do wc...? Tak a propos dokładnej wiedzy na temat miejsca pobytu pracownika.
        • agulha Re: Kontrola pracowników 27.12.15, 21:43
          Wasza wspaniała firma niech się może nie ośmiesza, pisząc "proste formuły chemiczne, takie jak H20". Dwa błędy w jednym krótkim zdaniu... Po pierwsze, nie formuła, tylko wzór, a po drugie, istotnie prosty, więc można byłoby chyba od Was wymagać, żebyście wiedzieli, że nie ma w nim żadnego zera, co?
      • jamarcin Re: Kontrola pracowników 05.01.16, 19:12
        odezwij się do mnie na jamarcin@gazeta.pl, opowiem Ci jak to wygląda od strony prawnej.
      • student_zebrak Re: Kontrola pracowników 05.01.16, 23:09
        wprowadzaj, twoje prawo. W mojej firmie w innym kraju nie wolno palic w pomieszczeniach zamknietych, sluzbowych samochodach oraz iles tam metrow od wejscia. Wszystkie budynki maja drzwi sterowane/otwierane po odczycie karty ID.
        Palaczy mozesz ponformowac, ze moga to robic podczas przerwy na kawe/herbate, przewe na sniadanie i/lub na kawe/herbate po poludniu. Odejscie od stanowiska pracy na peta, poza czasem wolnym, bedzie skutkowalo zmniejszeniem premii, brakiem awansu itd. W sumie, szkodza sobie, kolegom, firmie. Leniwi i samolubni pracownicy nie sa poszukiwani na rynku pracy.
        Jako pracodawca masz obowiazek dbania o zdrowie swoich pracownikow, podczas ich pobytu w pracy. Zatem zakaz palenia w firmie jest legalny i wskazany. Co robia poza praca takze wplywa na ich zdrowie.
        Podczas rozmow kwalifikacyjnych nie pytalem o to, czy ktos pali, ale wyraznie mowilem o zasadach w firmie - nie ma palenia wewnatrz. za zapalenie sa kary dyscyplinarne. Jedyna roznica - u nas jest to zgodne z powszechnie obowiazujacym prawem.
        • tomek693 Re: Kontrola pracowników 06.01.16, 03:30
          A do WC bronisz wyjścia? Bo tam spokojnie można wypalić papierosa elektronicznego. Zapachu nie zostawia. Ja mam taki , kupiłem go wyłącznie do pracy. Po prostu cześciej chodze do WC, a to mi wolno. Moge mieć szybszą przemiane materii. Poza tym wyciagam go w każdej chwili, kiedy tylko zostaje sam. Poza tym wiele firm organizuje juz swoim pracownikom elestyczny czas pracy, warunki kanapowe, mozliwość relaksu w pracy, np gry, czy strzelanie do tarczy itp w celu odstresowania. I to właśnie ci mają najlepsze osiągnięcia w pracy.
          • uthark Re: Kontrola pracowników 06.01.16, 10:50
            > Bo tam spokojnie można wypalić papierosa elektroniczn
            > ego. Zapachu nie zostawia.

Zostawia. Nie jest tak intensywny, jak normalny papieros, ale zapach zostaje.
          • uthark Re: Kontrola pracowników 06.01.16, 10:53
            > Poza tym wiele fi
            > rm organizuje juz swoim pracownikom elestyczny czas pracy, warunki kanapowe, mo
            > zliwość relaksu w pracy, np gry, czy strzelanie do tarczy itp w celu odstresowa
            > nia. I to właśnie ci mają najlepsze osiągnięcia w pracy.

Dokładnie. U nas można sobie pogadać, wyjść do kącika rekreacyjnego na kawę, w innej mieliśmy darta. W tej samej raz w tygodniu była godzina gier, choć niewliczana do czasu pracy, ale przy tym nieobowiązkowa. Ważne jest, żeby praca została wykonana - jak plachandrujesz, to potem musisz dłużej popracować. Ważne jest też, żeby ilość pracy była racjonalna.
      • mariner4 Płacisz pewnie za 8 godzin pracy i masz 06.01.16, 09:33
        prAwo to konrtrolować.
        To oczywiste.
        M.
        • snajper55 Re: Płacisz pewnie za 8 godzin pracy i masz 06.01.16, 15:20
          mariner4 napisał:

> prAwo to konrtrolować.
          > To oczywiste.

Ale nie każda metoda kontroli jest dozwolona. Na przeszkodzie może stanąć np ochrona danych osobowych.

S.
          • truten.zenobi Re: Płacisz pewnie za 8 godzin pracy i masz 07.01.16, 06:18
            Na przeszkodzie może stanąć np oc
            > hrona danych osobowych.
            ... czy chociażby zwykła ludzka przyzwoitość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka