Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak wycofać się z oferty pracy

12.01.16, 04:44
    Witam,
    odbyłam niedawno rozmowę rekrutacyjną, po której zostałam zaproszona do II etapu, który przeszłam pozytywnie (w ocenie pracodawcy). Pracodawca powiedział, iż o wynikach poinformuje mnie w tym bądź przyszłym tygodniu, ale nie ukrywał, że skłania się w stronę mojej kandydatury. Wyjaśnił również zasady, na których miałabym zostać zatrudniona. Wiązałoby się to z obowiązkiem pracy przez 2 lata bez możliwości rezygnacji z jakichkolwiek przyczyn. Nie jest to również moja wymarzona praca. Dodatkowo w marcu będę miała możliwość podjęcia pracy w innym miejscu, pracy na której bardzo mi zależy. Jak poinformować pracodawcę o rezygnacji, kiedy to zrobić (przypuszczam, że im prędzej tym lepiej) oraz jaki powód podać. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • uthark Re: Jak wycofać się z oferty pracy 12.01.16, 08:14
        "Wiązałoby się to z obowiązkiem pracy przez 2 lata bez możliwości rezygnacji z jakichkolwiek przyczyn."

Niewolnictwo? Stosunek pracy reguluje kodeks pracy. Nie ma możliwości, żebyś musiała pracować 2 lata bez możliwości rezygnacji z pracy.

"Jak poinformować pracodawcę o rezygnacji, kiedy to zrobić (przypuszczam, że im prędzej tym lepiej) oraz jaki powód podać."

To nie jest na razie Twój pracodawca, więc tak go nie nazywaj. Na razie nie znasz wyników rekrutacji, a ustne "skłanianie się" ku Twojej kandydaturze o niczym nie świadczy - to może być zwykła ściema, mająca Ciebie "zachęcić" do cierpliwego czekania na telefon, który może nigdy nie zadzwonić. Rób swoje. Jeśli w dalszym ciągu nie chcesz pójść do tej pracy, to poinformuj go, jak do Ciebie zadzwoni, że masz stawić się w pracy - powiedz, że jego firma nie była jedyną, w której przechodziłaś rekrutację i ktoś inny był szybszy, dawał lepsze warunki i już Ciebie zatrudnił. Oczywiście - nie mów, co za inna firma.
        • kamluz Re: Jak wycofać się z oferty pracy 12.01.16, 14:29
          "Wiązałoby się to z obowiązkiem pracy przez 2 lata bez możliwości rezygnacji z jakichkolwiek przyczyn."
          Trochę źle to ujęłam. Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy, a pracodawca chce skorzystać z dofinansowania z UP. Wtedy musiałabym pracować tam przez 2 lata (nawet gdyby było tragicznie), oczywiście mogłabym złożyć wypowiedzenie, ale nie będę miała możliwości zarejestrowania się ponownie w Urzędzie Pracy, a to nie jest fajna perspektywa. UP wprawdzie rzadko kiedy pomaga znaleźć pracę, ale zawsze ma się chociaż ubezpieczenie zdrowotne. Dziękuję za odpowiedź :)
          • uthark Re: Jak wycofać się z oferty pracy 12.01.16, 18:01
            > "Wiązałoby się to z obowiązkiem pracy przez 2 lata bez możliwości rezygnacji z jakichkolwiek >przyczyn."
            >Trochę źle to ujęłam. Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy, a pracodawca chce skorzystać z >dofinansowania z UP. Wtedy musiałabym pracować tam przez 2 lata (nawet gdyby było tragicznie)

To nie jest tak. Ty nie musisz tam pracować. Jak znalazłabyś sobie inną pracę, to mogłabyś sobie odejść, a ten pracodawca musiałby przyjąć kogoś na Twoje miejsce. Wiem, bowiem w jednej pracy moje stanowisko było dofinansowywane z UP i jak zwolniłem się, to pracodawca musiał kogoś przyjąć na moje miejsce. Ja z powodu zwolnienia się z tej pracy nie miałem żadnych konsekwencji.

Jak masz inną, pewną pracę, to możesz temu pracodawcy podziękować bez konsekwencji dla siebie.

• kamluz Re: Jak wycofać się z oferty pracy 12.01.16, 19:41
              Przyznam, że dopiero wkraczam w dorosłe i samodzielne życie i wielu rzeczy jeszcze nie wiem. Dziękuję za podane informacje! Życzę miłego dnia :)
              • hermiod Re: Jak wycofać się z oferty pracy 15.01.16, 11:52
                Dokładnie w tym przypadku (stanowisko pracy dofinansowane z UP) to na pracodawcy ciąży obowiązek utrzymania tego stanowiska przez minimum 2 lata - czyli okres dofinansowania. A pracownik jeśli nie chce tam pracować może w dowolnym momencie zrezygnować bez żadnych konsekwencji - wtedy pracodawca musi szukać innego pracownika.
      • humbold Re: Jak wycofać się z oferty pracy 12.01.16, 13:55
        Pewnie lojalka z tymi 2 latami....

Napisz mu, że dziękujesz, ale dostałaś lepszą ofertę i ją przyjęłaś ;)
        • kamluz Re: Jak wycofać się z oferty pracy 12.01.16, 14:30
          Dziękuję za odpowiedź :)
      • koralina.jones Re: Jak wycofać się z oferty pracy 12.01.16, 19:19
        dwa lata bez możliwości rezygnacji? to jakiś cwaniak. niezły początek, a jeśli się zatrudnisz, to na pewno wyjdą na jaw jeszcze lepsze kwiatki.
      • 300ania Re: Jak wycofać się z oferty pracy 13.01.16, 14:26
        Jeśli nie chcesz tam pracować i uważasz że będziesz się tam męczyć -zrezygnuj - im szybciej tym lepiej (powiedz że otrzymałaś lepszą ofertę gdzieś indziej). Znam przypadki że osoby na stażu z UP okropnie się męczyły, ale bały się przerwać, ze względu właśnie na to że zostaną wykreślone z rejestru osób bezrobotnych. 2 lata to dość długo, a jeśli w marcu będziesz miała pracę - ja bym zaczekała. A czy w przypadku UP nie ma tak, że nie musisz przyjmować od razu 1 oferty pracy?
      • nrozsklov Re: Jak wycofać się z oferty pracy 14.01.16, 20:07
        Jest wiele powodow, z jakich bezrobotny chce odmowic oferte pracy. Nie polubil szefa, nie sposobala sie firma przy rozmowie kwalifikacyjnej badz czuje sie przybarczony odpowiedzialnoscia, jaka ma spoczywac na jego barkach i to mozliwe, ze za psie pieniadze. Czesto nie podobaja sie niektore paragrafy w umowie, jaka przedklada pracodawca. Albo do pracy sa kilkugodzinne dojazdy przez jakies zadupie, czy nawet rozlaka z rodzina i znajomymi.

Od indywidualnego charakteru zalezy, jak sobie z taka sytuacja poradzic. Niektorzy preferuja wygarniecie wszystkiego, co lezy na sercu w szczerej rozmowie, inni wola pobajerowac (nie odpowiadac na telefony badz demonstracyjnie wzbudzic watpliwosci i rozczarowania, zeby sobie poszukal innego kandydata).

Trzeba odmowic rozwaznie, zeby UP nie mogl zastosowac sankcji. Niestety oficjalna odmowa w tym wypadku to najgorsze rozwiazanie. Jak urzad pracy wie o ofercie, jak uzasadnic odmowe, jezeli w marcu druga opcja jednak nie wypali? Ugodzony na honorze szef moze sam od siebie zechciec sie zemscic i zakapuje.
        • kamluz Re: Jak wycofać się z oferty pracy 14.01.16, 22:08
          Czyli jednak nie jest tak pięknie, że mogę odmówić. Właśnie tego się obawiałam. Dziękuję za odpowiedź.
      • aqa00 Re: Jak wycofać się z oferty pracy 15.01.16, 12:01
        Najlepiej powiedzieć prawdę, ale w tym zakresie w jakim jest to niezbędne. 1. Ujawnij emocje - jest ci przykro, że musisz odmówić ale jesteś wdzięczna za możliwość pozmania tak interesującej struktury i ludzi . 2. Przedstaw sytuację: nie jesteś w stanie, z przyczyn prywatnych zagwarantować dwuletniego zatrudnienia 3. Jesteś pewna, że znajda kandydata doskonałego. 4. Masz nadzieję, że pozostaniecie w kontakcie. 5. Jak zmieni się Twoja sytuacja powiadomisz pracodawcę i ponownie przystąpisz do rekrutacji, jeśli będzie wakat. Buzi buzi uścisk dłoni Prezesa. Nie mów, że nie spełniają Twoich oczekiwań zy, że masz lepszą propozycję, bo spalisz most.
      • ewa.kawecka Re: Jak wycofać się z oferty pracy 16.01.16, 15:00
        Witam,
        po pierwsze - umowa o pracę zakłada okres wypowiedzenia. To reguluje KP, który jest nadrzędny wobec ustaleń z pracodawcą.
        poinformować - tak szybko, jak to jest możliwe. Przyczyn nie potrzebuje Pani podawać.
        Pozdrawiam,
        Ewa Kawecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka