Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

l4- proszę o radę

12.09.16, 18:08
    witam,

moja sytuacja wygląda tak, że w piątek musiałam udac się do lekarza. Zgłosiłam w pracy, że bedzie to l4 gdyż nie chciałam marnowac urlopu na żądanie a nie spodziewałam się że będzie ono trwało dłużej. Niestety problem zdrowotny jest taki, że l4 mam do piątku, więc jest to cały tydzień. Stąd moje pytanie: czy jest realna szansa na to, żeby cofnąć w pracy ten dzień na uż a l4 zmienić u lekarza od pon do pt? Nie chciałabym tracić premii, która odbierana zostaje powyżej 5 dni l4, a jest to ok 200-300 zł więc nie mało. I wiem tez że trzeba było myśleć wcześniej, no ale cóż. Z góry dziekuję za odpowiedź.
    Obserwuj wątek
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: l4- proszę o radę 13.09.16, 11:04
        Witam, urlop na żądanie jest udzielany na żądanie pracownika zgłoszone najpóźniej w dniu rozpoczęcia urlopu - a więc w Pani przypadku takie żądanie powinno było być zgłoszone pracodawcy najpóźniej w dniu 9 września. To, czy będzie można zatem ewentualnie zmienić ten dzień 9 września na urlop na żądanie oraz czy będzie można zmienić zwolnienie lekarskie będzie zależało wyłącznie od dogadania się Pani z pracodawcą i jednocześnie z lekarzem. Trudno w tej sytuacji oceniać realność szansy na taką zmianę, bo wszystko będzie zależało od podejścia do takiej sytuacji konkretnych osób, a nie od przepisów prawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka