karo172 04.10.16, 08:38 witam zaczęłam pracę na 1/2 etatu i pracuje 6 dni w tygodniu po 4 godziny, przepracowałam 3 miesiące czy należy mi się jakiś urlop? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: urlop 1/2 etatu 04.10.16, 20:40 karo172 napisała: > witam > zaczęłam pracę na 1/2 etatu i pracuje 6 dni w tygodniu po 4 godziny, przepracow > ałam 3 miesiące czy należy mi się jakiś urlop? pozdrawiam Czy to jest twoja pierwsza praca? Czy jest to umowa na czas nieokreślony? S. Odpowiedz Link Zgłoś
karo172 Re: urlop 1/2 etatu 12.10.16, 08:43 nie, kilka lat temu pracowałam na zlecenie a potem na swojej działalności, a umowa na razie jest do końca roku. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: urlop 1/2 etatu 12.10.16, 10:14 Witam. Nie mam pełnych informacji, ale: przyjmuję założenie, że to pierwsza Pani umowa o pracę - dla ustalenia wymiaru urlopu przysługującego pracownikowi nie mają znaczenia wcześniejsze umowy cywilnoprawne czy własna działalność gospodarcza, lecz tylko umowy o pracę. W tych okolicznościach zasadniczy wymiar urlopu wypoczynkowego dla pracownika wynosi 20 dni w ciągu roku. Jednak ponieważ jest to pierwsza Pani praca na umowę o pracę, toteż prawo do urlopu zyskuje Pani w tym roku z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 urlopu przysługującego Pani po przepracowaniu roku (art. 153 Kodeksu pracy). Jest Pani zatrudniona - z tego co Pani pisze - nie na 1/2 etatu, tylko na 6/10 etatu (24 h w tygodniu). Zatem roczny wymiar urlopu dla Pani wyniesie 6/10 części z 20 dni, czyli 12 dni. Przy czym 1 dzień urlopu = 8 godzin. Zatem po upływie każdego miesiąca pracy zyskuje Pani prawo do urlopu w wymiarze 1 dnia odpowiadającego 8 godzinom, czyli w praktyce ma Pani prawo do 2 wolnych dni, skoro wymiar dzienny Pani pracy wynosi 4 godziny. Zatem po przepracowaniu 3 miesięcy ma Pani prawo do 3 dni urlopu x 8 godzin = 24 godziny urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś