Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca na etat bez meldunku

IP: *.5.waw.pl / *.crowley.pl 10.11.04, 16:14
    Witam,

Mam pytanie, czy możliwe jest się zatrudnić(chodzi o legalną pracę oczywiście) jeśli nie posiada się stałego(a w konsekwencji i tymczasowego) meldunku? Czy jednak fdo podpisania umowy o pracę jest taki meldunek potrzebny?
    Obserwuj wątek
      • Gość: gogo Re: Praca na etat bez meldunku IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 10.11.04, 19:00
        up

a jak jest z uczacymi sie w innym miescie niz jest sie zameldowanym??
        • losiu4 Re: Praca na etat bez meldunku 10.11.04, 19:12
          a widzisz, to trochę zmienia postac rzeczy :) Swego czasu pracowałem w pewnym
          mieście, mając meldunek zupełnie w innym województwie.

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: Ewa Re: Praca na etat bez meldunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 19:24
        To znaczy, że nie jesteś nigdzie zameldowany? Czy tylko chcesz pracować w innym
        miejscu, niż jesteś zameldowany?
        Jeżeli nie masz żadnego meldunku, to faktycznie, jest to problem.
        • Gość: Indoctrine Re: Praca na etat bez meldunku IP: *.5.waw.pl / *.crowley.pl 10.11.04, 21:20
          Niekoniecznie ja, ale znajoma osoba, której sytuacja jest powiedzmy nieciekawa:/ Rodzina wymeldowała z mieszkania no i nie ma teraz stałego, bez stałego nie może dostać nigdzie tymczasowego. Zresztą żaden wynajmujący mieszkania nie chce słyszeć o meldunku :D No i pojawia się błędne koło, bo jeśli do zatrudnienia potrzebne zameldowanie, to do niego potrzeba funduszy by móc gdzieś osiąść na dłużej i dostać meldunek dzięki któremu można podjąć jakiś etat :D

Po co właściwie ta sprawa z meldunkiem jest tak istotna?
          • Gość: Ewa Re: Praca na etat bez meldunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 22:07
            Nie wiem po co pracodawcy jest meldunrk. Pewnie daje to jakieś poczucie
            bezpieczeństwa.
            Ale trudno mi uwierzyć, że można kogoś wymeldować bez jego zgody. I nie o zgode
            tylko chodzi. Sama chciałam się wymeldować od rodziców do własnego mieszkania.
            MUSIAŁAM do biura meldunkowego dostarczyć zaświadczenie z nowej spółdzielni, że
            tam będę zameldowana, a nie trafię pod most.
            • Gość: Indoctrine Re: Praca na etat bez meldunku IP: *.5.waw.pl / *.crowley.pl 11.11.04, 01:44
              Można niestety wymeldować, jeśli nie pojawiasz się przez 3 miesiące w miejscu stałego zameldowania, a rodzinka tak Cię lubi.... Sporo czasu poświęcili by go wymeldować z mieszkania, nie mówiąc o innych przykrościach:/
              No i teral klops, bo nigdzie nie zamelduje się, a bez tego pracodawcy za bardzo nie chcą widać zatrudniać:( Oczywiście to poczucie bezpieczeństwa to tylko pozorne, bo często meldunek się ma, ale co z tego, jak mieszka się gdzie indziej a adres kosrespondencyjny też jest inny niż meldunkowy...
              • Gość: Ewa Re: Praca na etat bez meldunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 08:07
                Na ale i umowę o pracę trzeba na jakiś adres wystawić i PIT...
      • Gość: Gapcio Re: Praca na etat bez meldunku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.04, 09:10
        Kiedyś słyszałem, że osoby bez meldunku dostają "przydziałowy" adres. Urzędu
        wojewódzkiego czy też gminy. Trzeba po prostu wystąpič do stosownego organu.
        Podobnie jest z paszportem. Taki dokument można wyrobič w urzędzie wojewódzkim.
        Przynajmniej - tak mi się wydaje...
      • Gość: Gosc Re: Praca na etat bez meldunku IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 10:18
        Mozna pracowac bez stalego meldunku,jesli pracodawca ufa takiej osobie-
        formalnie mozna zrobic to tak ze dla zus wpisuje sie zwua- dokument rejestrujacy
        z peselem i nr dowodu osobistego a w miejscu meldunku wpisuje sie albo wlasnie
        adres urzedu gminy albo wg uzgodnien z zus np adrees firmy w ktorej taka osoba
        pracuje natomisat druk zfa tez zuskowski wypelnia sie dodajac w miejscu
        zamieszkania rzeczywisty adres takiej osoby tzn taki w ktorym rzeczywiscie
        fizycznie przebywa. W urzedzie skarbowym dawnym taka osoba sklada formularz
        aktualizacyjny nip z takim adresem pod jakim obecnie przebywa i figuruje i
        skalda papiery w ius wlasciwym dla miejsca jej rzeczywistego
        pobytu.Jesliwyjedzie z krau lub chce sie rozliczac moze ew. rozliczac sie w 2
        us w warszawie, ale dotyczy to glownie obcokrajowcow i polakow ktorzy oposcili
        kraj przed zlozeniem pit za ubiegly rok.Pozostaje jedynie kwestia zaufania,aha
        mozna sie zameldowac bez zgody wlasciciela mieszkania, wyglada to tak:
        Trzeba spisac jakas umowe,jesli nie trzeba udowodnic biletami,oswiadczeniam
        swiadkow ze przyjechalosie i wszytskie dzialania zrobio sie w ustawowym
        terminie 4 dni,potem prosi sie dzielnicowego o wizyte i potwierdzenie tego
        faktu w notatce sluzbowej, z nia drukami i ew ksiazeczka wojskowa idzie sie do
        urzedu ktory piklotuje sprawe .Skutkuje w przypadku zalatwienia cudzoziemcom
        wiz i pobytu wiec moze i komos pomoze. Dalej mozna anulowac decyzje
        administracyjna o wymeldowaniu jesli przyczyna nie bylo przestepstwo lub
        rozwod.Pzdr
        • tropiciel_blednego_aha Re: Praca na etat bez meldunku 11.11.04, 14:32
          brak stalego meldunku - zgodnie z orzeczeniem trybunalu konstytucyjnego, nie moze byc przeszkoda ani utrudnieniem dla obywatela. Mozna zawierac, umowy, a za adres podajemy miejsce aktualnego pobytu i wg. rejonu sie zglasza do US i ZUS. Mozna takze brac udzial w glosowaniach i referendach.
          • Gość: Indoctrine Re: Praca na etat bez meldunku IP: *.5.waw.pl / *.crowley.pl 13.11.04, 13:53
            Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego musi odnosić się do jakiejś ustawy bądź
            innych przepisów - gdzie szukać takiej ustawy? Wiem, że w Dzienniku Ustaw, ale
            szukam podpowiedzi, kto był autorem ustawy, albo kiedy ostatni przepis, itp.
            • Gość: indis Re: Praca na etat bez meldunku IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.11.04, 16:04
              ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych?
      • Gość: Śliczna Re: Praca na etat bez meldunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 16:20
        Jakis czas temu przeprowadziłam sie na drugi koniec Polski, studiowałam w
        jeszcze innym mieście niz mieszkałam i innym niż się przeprowadziłam! Znalazłam
        prace w tym nowym miescie gdzie nie mialam zameldowania i dostalam ja bez
        problemu bez wzgledu na to czy mialam zameldowanie czy nie:)! O ile nic sie nie
        zmienilo to luz! Teraz dalej szukam pracy i nie mam zameldowania;)!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka