Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

artykuł 33 KP

IP: *.gdynia.mm.pl 23.11.04, 18:05
    PROSZE POMOZCIE, WSZYSCY W FIRMIE BEZ WYJATKU MAMY NAPISANE W UMOWIE O PRACĘ
    IZ JESTESMY ZATRUDNIENI NA CZAS OKREŚLONY (NP. JA MAM UMOWE DO 31.12.2010
    ROKU :)) ALE Z MOZLIWOSCIA ZASTOSOWANIA ART. 33KP -CZY OZNACZA TO IZ MAM 2
    TYGODNIE NA WYPOWIEDZENIE, I DRUGA STRONA ROWNIEZ, BO MOJ KIERWONIK
    STWIERDZIL ZE CHLOPAK KTORY CHCE SIE ZWOLNIC POWINIEN ZLOZYC WYPOWIEDZENIE 3
    M-CE WCZESNIEJ (DLA MNIE TO TAK JAKBY BYL NA UMOWE NA CZAS NIEOKRESLONY)
    WLASNIE JESTEM PO LEKTURZE ART. 33 KP ALE NIESTETY NIC MI W GLOWEI NIE
    POJASNIALO :( BARDZO PROSZE O POMOC
    RABEK
    Obserwuj wątek
      • Gość: Lech Re: artykuł 33 KP IP: 192.168.77.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 20:52
        Witam. Każda że stron ma 2 tygodniowy okres wypowiedzenia. A Pan kierownik to
        poprostu pieprzy ,jak się nie zna to niech nie zabiera głosu.Na marginesie to
        mim zdaniem pracujesz w chorej firmie która zawiera umowę na czas określony do
        2010 roku. Dyrktor lub właściciel to osoba "chora" niech zapozna się z art 8
        kp.Pozdrawiam.
        • Gość: rabek Re: artykuł 33 KP IP: *.gdynia.mm.pl 23.11.04, 21:35
          wielkie dzięki za wypowiedź, tez tak sobie mysle ze kierownik probuje wcisnąc
          kit ale zawsze lepiej sie upewnic bo szczerze mówiąc kodeksy to dla mnie czarna
          magia
          pozdrawiam

co do firmy - to jest chora a najbardziej jej przedstawiciele z "górnej pólki"
          ale cóż -jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co się ma, dopóki nic innego
          nie znajde
          • sliwka1977 Re: artykuł 33 KP 24.11.04, 07:28
            Z tym art. 33 k.p. to jest tak, że w umowie zawartej na dłużej niż 6 m-cy można
            zawrzeć klauzulę, która mówi o dwutygodniowym okresie wypowiedzenia. Nie ma
            znaczenia kto złoży wypowiedzenie, bo w przypadku wyp. dwutygodniowego, zawsze
            rozpoczyna bieg w niedzielę następującą po dacie, która jest ujęta w
            wypowiedzeniu jako dzień, z którym wypowiada się umowę. Więc kierownik chyba
            jest lekko mówiąc niedouczony.
      • marylka7 Re: artykuł 33 KP 24.11.04, 17:00
        zawieranie umowy o pracę na ponad 6 lat jest olbrzymim nadużyciem ze stony
        pracodawcy i próbą ominięcia np. przepisu, że 3 umowa musi być zawarta na czas
        nie określony (proponuję zwrócić się do pip'u)!
        Ponadto bardzo korzystna, ale oczywiście dla pracodawcy, jest klauzula o 2-
        tygodniowym okresie wypowiedzenia!!!!!!!
        nie znasz dnia ani godziny!!!! pracodawca nie musi podawać żadnego powodu,
        wystarczy, że będzie miał taki kaprys i może zastosować ową klauzulę!!!
        ale Ty też!!!

pozdrawiam
        mm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka