Gość: joanna Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.lax1-4-11-097-134.dsl-verizon.net 29.11.04, 02:05 Jestem w Ameryce od 4 lat, i znam realiaObecnie jestem w szkole pielegniarskiej, i to co jest w artykule jest tylko poboznym zyczeniem autora. Zgadzam sie co do zarobkow, warunki pracy (sprzet, wozki, wyposazenie sal, oddzialow)sa lepsze. Natomiast nikt nic nie wspomnial o odpowiedzialnosci jaka lezy na RN- za najmniejsze blad sa cigane po sadach, a instytucja zatrudniajaca nigdy nie wstawi sie za pracowniczka. Tutaj jest bardzo duze zapotrzebowanie na pielegniarki, ale co za tym idzie??? Te pielegniarki ktore juz sa zatrudnione wykonuja podwojna prace, i sa przez to podwojnie lub i potrojnie zmeczone. W Polsce praca pielegniarki oparta jest na etosie, tutaj natomiast w duzej czesci wszystko opiera sie na pieniadzu a nie na ideach, i wazny jest tylko piniadz, i oczekuje sie wykonywania pracy jak od automatu. Ale my przezciez pracujemy z ludzmi a nie z maszynami.Kolejna sprawa to kwestia jezyka. Osobiscie uczylam sie angielskiego w Polsce przez 6 lat, i przyjechalam tutaj i poczulam jakbym uczyla sie moze dwa miesiace...Rowniez personel szpitala to w 80%obcokrajowcy, wiec ich angielski jest tymbardziej trudny do zrozumienia. Na prawde nie jest latwo, a przychodzi moment gdy zarobione pieniadze przestaja cieszyc, a zaczyna brakowac tego co w PL bylo za darmo-zyczliwosc, autentyczna relacja z kolezanka, i czas spedzony na rozmowie z pacjentem. Jednak rozumiem decyzje podejmowane przez polskie pielegniarki, bo system polski pozostawia wiele do zyczenia....i jak sie to nei zmieni, to niestety pielegniarki bede wyjezdzaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bingo Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.client.comcast.net 29.11.04, 02:36 odpowiedz dla Joanny (w Los Angeles chyba): Pisze pani ze w PL byla zyczliwosc??? Dla kogo?? Napewno nie dla pacjenta. Mysle ze kazdy z piszacych na tym forum moze dostarczyc wiele przykladow jak to polska sluzba zdrowia jest "zyczliwa". Bardziej spotykana jest obojetnosc lub nawet wrogosc i pretensjie do ludzi ze choruja i zawracaja im glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ICU RN Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.client.comcast.net 29.11.04, 02:52 Potwierdzam. Jestem w US od 1991 (po zdaniu CNATSE, NCLEX-RN, TOEFL). Jak tu kilka kolezanek (kolegow tez?) zauwazylo jest zupelnie inaczej. Ale fakt, odpowiedzialnosc zawodowa jest potworna. Dziekuje Bogu, ze nie pracuje na pediatrii, bo tam, za przytulenie placzacego dziecka mozna posiedziec za "molestowanie seksualne". Mialem taka sytuacje kiedy mi starsza kolezanka powiedziala: "Ja cie znam i wiem, ze chcesz uspokoic dziecko, ale tego nie rob (tzn. nie przytulaj 2letniego dziecka), bo moga cie oskarzyc". Kiedy trafi mi sie pediatryczny, albo (strzez Panie Boze, najtrudniejsze) NASTOLATEK/TKA to juz pilnuje kazdego slowa, gestu, ba, USMIECHU. A wracajac ad rem: przyjechalem do Kanady w 1983 umiejac po angielsku "Yes. No. Please. Thank you". Oczywiscie NIECO za malo. Kosztowalo mnie to 8 lat (OSIEM) aby dostac uznanie papierkow (Graduated Nurse) i prawo zdawania egzaminu licencyjnego Dopiero pol roku pozniej zdalem CNATSE (w Kanadzie, moj stan uznal bo "score" wysoki, pozniej dla USCIS zdawalem jeszcze raz NCLEX-RN). Krotko mowiac, od konca 1990 jestem RN. I prosze mi wierzyc, trzeba CIAGLE sie uczyc. Poniewaz mialem polska "szkolke" to wiele rzeczy, ktore tutejsze ucza sie na pierwszym roku musialem uczyc sie sam (kto w Polsce uczyl roznicowania szmerow oddechowych, a tu trzeba pisac: rales, cracles, wheezes czy CTA (przepraszam, kolezanki/koledzy rozumieja. A roznicowanie S3 czy S4. U moich pacjentow wazne. Nie wspomne o aparaturze. Kto w Polsce mial Swan Ganza? A ewaluacja wszystkich cisnien (ABP, CVP, PWP, PAWP, CI, CO, SVR, PVR) i decyzja, dzwonic czy nie dzwonic do lekarza o 2 w nocy (nie ma ich w szpitalu w nocy poza emergency). A te "tance" wokol 5-7 vasopressors. Przepraszam, rozpedzilem sie. Dlaczego to pisze? Chce jasno powiedziec: Praca w USA jako RN jest satysfakcjonujaca ale wyczerpujaca psychicznie i fizycznie i wymaga NAPRAWDE dobrego przygotowania. Angielski MUSI byc bardzo dobry. Wiedza zawodowa - tez. My musimy byc lepsi/lepsze od tutejszych, bo na nas sie patrzy wiecej niz na tutejsze. Pozdrawiam polskie kolezanki/kolegow. Jesli macie szanse, nie boicie sie ryzyka a spelniacie wszystkie "prerequisites" fajnie byloby miec Was wokol siebie. BTW, mam chirurga Czecha, kiedy rano przychodzi to zawsze sie witamy per: "Dobre rano", ale gdy to niego dzwonie w nocy to nie ma "znajomosci". Jest: Doctor XYZ, Mr. YYZ has such problems, increased PAP to 50's, decreased UO to 10 cc./hr and increased chest drainage to 300 cc in last hour" (wydumany, ale mozliwy przyklad). Pozdrawiam raz jeszcze. A teraz do "lekcji", bo uzupelniam szkolke (dobre to, ze za studia szpital zwraca (POZA ksiazkami i parkingiem, ale to mozna wytrzymac). W srode 3 egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Pozdrowienia dle kolegi po fachu. dobze piszesz. IP: *.sttl.dial.netzero.com 29.11.04, 04:42 Ja jestem LPN i wlasnie koncze RN po wczesniejszym zdaniu NCLEX PN. Wszystko sie zgadza, droga jest trudna wymagania i stres ogromne. Ilosc nauki przerazajaca. Posze to z zachodniego wybrzeza US gdze zarobki w porownaniu z Canada sa znacznie wyzsze. To tyle niescislosci w Twoim e-mailu. Reszsta sie zgadza. Polacy/polki musza sobie zdawac sprawe ze z polskim dyplomem mozna tu byc co najwyzej nurse aid. Jesze raz wymgania w Polsce i USA sa diametralnie rozne a odpowiedzalnosc nieporownywalnie wieksza. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUDOWLANIEC Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 05:06 DOBRZE NIECH WYJEZDZAJA TRZEPAC KASE. ALE NAJPIERW NIECH ODDADZA KASKE ZA TO ZE SIE ZA DARMO WYEDUKOWALY W NASZYM KRAJU. BO TO PRZECIEZ Z MOICH PODATKOW ( I MOJEGO TATUSIA) SZLA FORSA NA ICH NAUKE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Ot komunistyczne myslenie sie odezwalo. (powyzej) IP: *.sttl.dial.netzero.com 29.11.04, 05:41 Czas sie znowu sofa do lat 60tych i 70 tych. Dinozaury musza wymrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glob HAARP i MEDYCYNA IP: *.dyn.iinet.net.au 29.11.04, 06:02 Dzieki dzialanosci broni HAARP lekarze i pielegniarki maja taki popyt na swiecie. Nikogo nie interesuje fakt, ze bron HAARP-a powoduje lub symuluje rozne choroby. Moze swoimi promieniami dotknac kazdego w kazdej chwili i nikt niczego nie poczuje. Poczuje tylko bol w jakiejs czesci ciala z ktorym zglosi sie do lekarza. Lekarze w wiekszosci o tej broni wiedza i dzieki niej zarabiaja na calym swiecie olbrzymie pieniadze. Lekarze z HAARP-em teraz rzadza swiatem. HAARP jest bardzo tajna bronia USA. Dziala od 1900 roku. Teraz jest w kulminacyjnym punkcie rozwoju. Po wiecej wiadomosci prosze pisac : maryla@iinet.net.au Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ICU RN Re: HAARP i MEDYCYNA IP: *.client.comcast.net 30.11.04, 00:30 Zupelnie powaznie proponuje konsultacje z psychiatra. I to jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawulon Re: ale tępy, dobrze że tylko budowlaniec !!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 10:10 a Ty niby za czyje się wykształciłeś za podatki swojego czy mojego Tatusia????? jak byś się lepiej uczył to może byś został pielęgniarką za 1000zł. a tak pewnie sobie jeździsz do Niemiec i dorabiasz na budowach???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.rw.lublin.pl / *.devs.futuro.pl 29.11.04, 16:11 Pracując przez kilka lat za psie pieniądze już szkołę spłaciły. Teraz mogą wyjechać. I wierzę, że zrobią to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.tinet / *.tinet.pl 30.11.04, 08:44 Ty chyba nie wiesz co mówisz za jaką twoją kasę? Ciężko pracowałam zarabiając 600 zł . Z tego opłacałam studia pielegniarskie w wysokości 2000 zł plus dojazd do Łodzi ,koszt kwaterunku , książek itd. Jak Myślisz z ką to miałam -napewno nie z twoich podatków. Wzięłam kredyt i zapożyczyłam się u rodziny , a dziś zarabiam w szpitalu klinicznym 820 zł i jestesmy we dwie na nocnym dyżurze na 42 pacjentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 06:27 moze p.oddziałowa zostanie na dyzurach nocnych,majac pieniadze same zorganizujemy sobie i rodzinie zajęcia relaksujace:basen,aerobik,kino,wczasy z rodziną,to są urągające i poniżające propozycje,za pracę nalezy się godziwa płaca!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeleńgniarz Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.11.04, 07:56 Nie ma co się dziwić. Żyć w tym nienormalnym kraju jest strasznie ciężko bez "chodów" i "znajomości". Ludzie pragną normalności i dlatego wyjeżdżają za chlebem, za szacunkiem do wykonywanej pracy, godziwymi warunkami życia. Ludzie opuszczają polskie piekiełko i zgniliznę żeby żyć normalnie jak człowiek a nie wegetować jak roślina od pierwszego do pierwszego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat W lodzi lekarze lataja na weekendy do angli IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.04, 08:33 aby tam kosic kase. Wracaja w poniedzialek aby odpoczac i pocwiczyc na polaczkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truten Qrwa obudzili sie ! IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 29.11.04, 08:42 o tym ze pielegniarki zaczna uciekac z kraju za granice pislalem ponad rok temu ale kto by tam czytal trutnia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herman Re: Pielęgniarki uciekają za granicę! IP: *.crowley.pl 29.11.04, 08:59 I bardzo dobrze! niech BELKA dalej pierdzi w stolek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lula Wrócą, IP: *.ip.lub.korbank.pl 29.11.04, 09:15 No tak!. Byłeś tam. Widziałeś. Z pozycji konfesjonału bardzo mało widać No i religia zabrania. Czyli religijny półgówek nie jest Polakiem. NIE JEST!!!!!!!!!! I proszę, by katoprawicowcy nie utożsamiaali się ze mną. Ja mam mózgg na swom miejscu.I czasami myślę! -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: Pielęgniarki TO WAM SIĘ JESZCZE CHCE TAŃCZYĆ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 10:00 PO TAKIM WYSIŁKU NA ODDZIALE ??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Sposoby dowartościowania IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.11.04, 10:23 Słyszałem ze najlepszym sposobem dowartościowania pielęgniarek są wspólne nocne dyżury z lekarzami. Najlepiej zeby lekarz był żonaty - wie co robi i jest sprawdzony. Po tym wszystkim można zostać panią doktorową i problem finansowy zostaje rozwiązany. To ze nowy mąż lekarz jest 2 razy starszy od niej ma swoje dobre strony. Czy nie znacie takich przypadków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piel.chem Re: Sposoby dowartościowania IP: www.* / *.10wsk.mil.pl 29.11.04, 10:34 a gdzie są Naczelne, oddziałowe, inspektorzy pracy czy one nie widzą łamania praw pracownivcczych, przekraczania norm bhp.Chyba im za wygodnie i maja za dobre pensje i tylko wymagania dla pielęgniarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Sposoby dowartościowania IP: *.rw.lublin.pl / *.devs.futuro.pl 29.11.04, 16:17 Masz cś z mózgiem. Zajmą się Tobą na neurochirurgii, choć wątpię, aby Ci to pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia302 Re: Sposoby dowartościowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 16:49 pozdrowionka! Jestem pielęgniarką i wiem ,że średnia wieku pielęgniarek to ponad 40 lat .Tych młodych jest na lekarstwo. Może więc oatrożnie z hipotezami o 2 razy starszych mężach lekarzach...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fixus1 Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 10:38 Czas najwyższy się obudzić. Albo zapłacimy ludziom uczciwie, tak jak płacą na świecie, albo zostaniemy bez pielęgniarek i bez lekarzy. To odwet ludzi zatrudnionych w ochronie zdrowia na państwie, które przez 50 lat udaje,że ludziom nie trzeba płacić bo wystarczy im powołanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.69 Wyjedźmy wszyscy, zostanie rząd z długami. 29.11.04, 11:05 A ostatni zgasi światło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Wyjedźmy wszyscy, zostanie rząd z długami. IP: *.tinet / *.tinet.pl 30.11.04, 09:02 Jestem pielęgniarką od marca uczę sie intensywnie angielskiego, przeszłam rozmowę z zagranicznym pracodawcą i niedługo wylatuję do Wielkiej Brytanii. Mój angielski nie jest rewelacyjny dlatego na poczatek będę pracowac jako starszy opiekun za 6 funtów za godzinę.Firma z Gdańska która rekrutuje idzie bardzo na rękę pomaga taniej w tłumaczeniach dokumentów, czeka za wami aż podszkolicie sie w angielskim. Jeśli nawet przy pierwszym podejściu w rozmowie z pracodawcą nie dogadacie sie zaproszą was ponownie za jakiś czas.Pracodawcy sa bardzo wyrozumiali pod względem językowym, ponadto zapewniają dalsze bezpłatne szkolenia. Jesli nie macie kasy na przelot i pierwszy miesiąc to sie nie ma o co martwic na początek wyłożą za ciebie. Mówię wam próbujcie i wyjeżdżajcie nie martwcie się że macie rodziny bo w oczach pracodawcy będziecie pstrzegane jako osoby stabilne a on pomoże wa zciągnąć rodzinę do UK. Próbujcie bo warto czas ucika niedługo będzie wypust pielęgniarek po studiach z perfrkcyjnym angielskim i może być problem z wyjazdem-z powodu konkurencji. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga-nurse Re: Wyjedźmy wszyscy, zostanie rząd z długami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 15:19 Iwa mam prośbę napisz więcej o tym,jaką specjalność trzeba mieć ile lat,czy rodzinę też można zabrać? gdyż ja też mam zamiar jechać na tę rozmowę, uczę się ustawicznie, słucham programów angielskich, korzystam z lekcji na cd-romach, w internecie, aby jak najlepiej wypaść ,mój angielski jest średni, tekst pisany lepiej,rozumienie mowy trochę słabiej ,ale dogadać się mogę, korespondowałam w tym języku kilka lat. aga podaj mi e-mail proszę chciałabym nawiązać z tobą kontakt , jeżeli zechcesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata-midwife Re: Wyjedźmy wszyscy, zostanie rząd z długami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 23:28 IWA, BARDZO CIĘ PROSZĘ JAKBYŚ ZNALAZŁA TROCHĘ CZASU, DAJ NAMIARY NA TEGO POŚREDNIKA, KTÓRY POMAGA CI (WAM) WYJECHAĆ DO ANGLII.PRACUJĘ W SZPITALU OD 1990 ROKU,ZARABIAM 825 ZŁ. MAM DOŚĆ TAKIEGO TRAKTOWANIA NAS-PERSONELU ŚREDNIEGO. NIE WIDZĘ PERSPEKTYW PRACY I ŻYCIA W POLSCE, SAMOTNIE WYCHOWUJĘ 17-LETNIE BLIŹNIAKI.PRZECIEŻ MUSZĘ IM POMÓC,JAK TO ZROBIĆ ZA TE PIENIADZE? CHODZĘ NA KURS ANGIELSKIEGO I POWIEM CI, ŻE NIC MNIE TU JUŻ NIE TRZYMA, JEŚLI MI KTOŚ POMOŻE MOGĘ WYJECHAĆ CHOĆBY JUTRO!!! DZIECI DOJADĄ JAK SIĘ ODBIJĘ. TAK JAK JA, MYŚLI CORAZ WIĘCEJ PIELEGNIAREK I POŁOŻNYCH W MOIM SZPITALU. WYJEDZIEMY WSZYSTKIE!!!! b66@poczta.onet.pl - napisz iwa,proszę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga nurse Re: Wyjedźmy wszyscy, zostanie rząd z długami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 00:37 wejdź na stronę rekrutacjaanglia korzystając z przeglądarki google jak tam byłam jest dużo wiadomości.na jakim poziomie znasz angielski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 12:57 szwagier znowu zarobi na kursach a one nic w polsce wydaje sie tylko pieniadze na kursy ktore rganizuje rodzina lub kolesie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kysia Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: 5.5R5D* / *.r-it.at 29.11.04, 15:28 Drogie Panie. W Austrii placa powyzej 2 000 € (brutto, jakies 1 500 € netto) i sprowadzaja sile robocza z nawet z Tajlandii. Dajcie sobie spokoj z ta Ameryka. Do Poski jest z Wiednia ok. 4 godzin samochodem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.torun.mm.pl 29.11.04, 16:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 19:21 Żeby człowiek dawał z siebie wszystko w pracy potrzeba w miare dobrych zarobków i przede wszystkim dobrej atmosfery. To drugie jest nawet ważniejsze niż pieniądze ale tylko do pewnego poziomu. Jeśli nie da sie żyć z zarobków to najlepsza atmosfera nie pomoże. Setki szefów i właścicieli firm nie rozumie tej prostej zasady i dziwi się, że nie idzie tak jak mogło by iść. Praca pielęgniarki jest bardzo ciężka. Nawet starając sie jak potrafią mogą uslyszeć od cierpiacego pacjenta złe, nie zasłużone słowa. Z drugiej strony czasami otrzymują największa nagrodę w postaci ogromnej wdzięczności. Znam pielęgniarki podchodzące chłodno i obojętnie do pacjentów traktując ich jak przedmiot. Znam też takie, które potrafią pomóc nawet w ogromnym cierpieniu. Spotkałem pielęgniarki złe, które zwyczajnie nie wytrzymywały swoich finasowych kłopotów. Wystarczyło by podnieść pensje do wartości mogących pozwolić uniknąć codziennych błachych kłopotów i już było by dobrze. Dlaczego nikt tego nie rozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Horses Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.traco.pl / 195.117.15.* 30.11.04, 10:13 Moja żona jest pielęgniarką, i ma dosyc pracy w stresie, ciagłego zmeczenia, złego traktowania przez lekarzy itd, za, że tak napiszę 850 zł miesiecznie, to gó..ane pieniadze za taka pracę, teraz jest w domu na macierzyńskim, i nie ma zamiaru wracać do tej pracy tu w tym kraju.Moze panowie z rzadu bedą usługiwali w szpitalach, niech te wrzody wiedzą i poczują co to jest pracować, tak naprawde pracować!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: 69.16.84.* 01.12.04, 01:55 Co takiego???? To ma byc te swietne bonusy zeby nas zatrzymac???? Aerobik w wodzie (oczywiscie same musza bedne dziewczyny zaplacic za niego..) A kiedy one robia ten aerobik??? Po 12 godzinnej harowie czy przed o piatej rano???? Czy ci ktorzy to wymyslili maja w ogole pojecie ze to noz w plecy tak naprawde??? Uszczesliwianie na sile! Dajcie tym swietnie wykwalifikowanym (bo taka jest prawda, polskie pielegniarki sa wspaniale!) porzadna wyplate, porzadny darmowy obiad w czasie pracy, bilety kilka razy w ciagu miesiaca dla rodziny na jakies imprezy, i mile slowo od lekarzy ktorzy czesto sie wyzywaja zamiast podziekowac- to zostana w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: 69.16.84.* 01.12.04, 01:55 Co takiego???? To ma byc te swietne bonusy zeby nas zatrzymac???? Aerobik w wodzie (oczywiscie same musza bedne dziewczyny zaplacic za niego..) A kiedy one robia ten aerobik??? Po 12 godzinnej harowie czy przed o piatej rano???? Czy ci ktorzy to wymyslili maja w ogole pojecie ze to noz w plecy tak naprawde??? Uszczesliwianie na sile! Dajcie tym swietnie wykwalifikowanym (bo taka jest prawda, polskie pielegniarki sa wspaniale!) porzadna wyplate, porzadny darmowy obiad w czasie pracy, bilety kilka razy w ciagu miesiaca dla rodziny na jakies imprezy, i mile slowo od lekarzy ktorzy czesto sie wyzywaja zamiast podziekowac- to zostana w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x-men i maja racje! a Norwegia tez chetnie przyjmie ... IP: *.80-203-230.nextgentel.com 07.12.04, 04:45 bo juz czuja potrzebe. Jak jest w Norwegii na www.hsc.waw.pl/ski/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona Re: Pielęgniarki uciekają za granicę, a w Toruniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 22:55 corka ma zawód higienistka stomatologiczna ,mieszka w Toruniu i nie ma pracy.chociaż jej szuka od 6m-cy. a dlaczego bo jest młodą mężatką , urodziła dziecko .są małżeństwem młodym którym każdy pieniądz potrzebny, jest bez pracy to gdzie jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś