Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Handlowiec - wyniki - oczekiwania

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 21:16
    witam
    Mam pytania do pracodawców
    W jakim okresie po zatrudnieniu na stanowisko handlowca oczekiwali byście
    konkretnych wyników w pracy?
    Sprawa ma się tak:
    1) zostałem zatrudniony w niedużej firmie produkcyjno-usługowej - wyroby to
    elementy związane z budownictwem- firma produkuje i sprzedaje ok 30-40 takich
    elementów miesięcznie
    2) moja praca polega na rozszerzeniu sieci odbiorców na terenie całej Polski
    3) jeżdzę własnym samochodem ok 2500 km miesięcznie
    4) pracuję tam drugi miesiąc
    5) w związku ze specyfiką wyrobu i dość silną i dużą (w sensie zasięgu
    działania i marketingu) konkurencją znalezienie a w zasadzie "wyrwanie od
    konkurencji" klienta jest bardzo utrudnione zwłaszcza, że moja firma nie daje
    nic, żadnych elementów wystawowych, ekspozytorów itp oprócz obietnic
    6) zarabiam 2000 pln miesięcznie (do ręki) ale oczywiście oficjalnie 800 z
    groszami)
    7) przez czas kiedy jestem zatrudniony podpisałem 5 umów o współpracy i
    sprzedałem 3 sztuki wyrobów

I teraz:
    1) czuję, że zaczyna się nagonka: słabe wyniki, gdzie ty jeździsz itp
    2) na ostatnią trzydniową delegację dostałem 150 zł (sic!!!) na paliwo (ok
    1000 km)i noclegi
    3) specyfika wyrobu jest taka, że z podpisanych umów zamówienia zaczną
    wpływać dopiero na wiosnę (sezonowość)

Czy ja jestem takim nieudacznikiem czy trafiłem do nerwowych szefów?
    Jak długo albo jak krótko powinna trwać budowa takiej sieci??
    Obserwuj wątek
      • Gość: Piotrek Re: Handlowiec - wyniki - oczekiwania IP: 195.85.209.* 05.12.04, 21:47
        Rób raporty pracy, żeby widzieli że coś robisz i jeśli są normalni
        nie powinni się czepiać
        • Gość: ON Re: Handlowiec - wyniki - oczekiwania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 00:08
          Człowieku, szukaj innej pracy, mogę ci zaproponować o wiele ciekawszą i lepiej
          płatną.
          napisz do mnie.
          piotrmalysz1@poczta.onet.pl
          • Gość: adam Re: Handlowiec - wyniki - oczekiwania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 15:31
            pisałem ci na priv
            oczekuję na odpowiedz
            • Gość: adam padniecie ze śmiechu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 13:11
              Raporty robię od początku pracy, doszło do tego, że zacząłem robic notaki
              służbowe z klientami i zostawiam kopie w firmie :-)
              Ale nie to jest najśmieszniejsze

Przedwczoraj podpisałem umowę z bardzo dużym klientem, kosztowało mnie to dużo
              wysiłku i chyba umiejętności. Pisałem już ze firma w której pracuję może
              wyprodukowac ok 40 szt naszych wyrobów. Klient którego przekonałem do
              współpracy w skali miesiąca może zakontraktować ok 20-25 szt !!!!!
              Wynik niezły prawda ????
              i teraz posłuchajcie:
              - nakłady jakie ponosi moja firma to oprócz mojego wynagrodzenia dwa banery
              reklamowe i ok 5 tys sztuk ulotek formatu A4 - łącznie oceniam, że kosztuje to
              ok 1200 zł (sic!!!)
              wiecie co usłyszałem wczoraj od chłopaczka, który zajmuje sie koordynacją
              sprzedaży i jest de facto osobą nadzorującą moją pracę?
              POWIEDZIAŁ ŻE KU..A NIE ZROBI TYCH BANNERÓW BO ON NIE JEST PEWNY CZY ABY KLIENT
              ZAMÓWI JAKIŚ TOWAR U NAS

dla wyjaśnienia jednostkowa cena za wyrób to od 2 do 35 tys złotych w
              zależności od standardu (średnio wychodzi ok 7-8 tys)

chrzanie to .... siedze dziś w domu i popijam piwko
              jutro zacznę szukać nowej roboty
              pozdrawiam
              • Gość: Piotrek Re: padniecie ze śmiechu IP: 195.85.209.* 09.12.04, 23:36
                Poczekaj i skasuj chociaż prowizję za ten kontrakt
                • Gość: adam decydująca rozmowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:37
                  na jutro jestem umówiony z prezesem zobaczymy co dalej z moją "karierą" w tej
                  firmie i oczywiście z prowizjami
                  a swoją drogą jak rzuce to wszystko powiedzmy jutro a zamówienia zaczną wpływac
                  np. w styczniu to co z prowizją? Może ktoś wie?
                  pzd
                  • aspetta_un_momento Re: decydująca rozmowa 13.12.04, 18:47
                    Gość portalu: adam napisał(a):

> na jutro jestem umówiony z prezesem zobaczymy co dalej z moją "karierą" w tej
                    > firmie i oczywiście z prowizjami
                    > a swoją drogą jak rzuce to wszystko powiedzmy jutro a zamówienia zaczną
                    wpływac
                    >
                    > np. w styczniu to co z prowizją? Może ktoś wie?
                    > pzd

To zależy od umowy ale na 99 % to nic , taki zawód handlowca niewdzięczny (i
                    wdzięczny zarazem) człowiek na brak pracy nie narzeka , ale system zapłaty tez
                    jest nie do konca perfekcyjny , no cóż Ci co sie załapali w dobrym okresie maja
                    cieple posady w Koncernach , czesc co miala troche kasy pootwierala wlasny
                    biznes , czesc nadal mocno walczy na rynku drobnych kilkuosobowych firm (takich
                    jak ty opisujesz ) a czesc w ogole olala ten zawod bo jest on w Polsce
                    traktowany jako zawod dla mlodych niestety ludzie sie szybko wypalaja i jak
                    firma nie ma na to zadnego pomyslu to jest rotacja (ktora mala firma sie nad
                    tym zastanawia tam jest patrzenie nie 5 lat na przod ale 2 tyg na przod )
                    kiedys psioczylem na koncerny ale i tak sa o glowe lepsze od malych rodzinnych
                    firm ( a tych z Poznania to juz w ogóle ) Niestety problem jest w obie strony
                    tak jak ciezko jest zdobyc dobrego handlowca ktory zgodzi sie zaryzykowac prace
                    na prowizji , tak samo ciezko jest znalezc uczciwego pracodawce ktory to
                    niewykorzystuje osob ktore zgodza sie zaryzykowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka