Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pomóżcie!!!

18.01.05, 17:15
    Witam was!!!

Mam taki problem, tzn. chcę znaleźć odpowiedź na takie pytania:
    1) Po jakim czasie pracy Urząd Pracy wypłaca zasiłek dla bezrobotnych??? Ja
    pracowałem 1 rok i 2 miesiące w jednym zakładzie czy będzie mi sie należała
    kuroniówka? Po jakim czasie od zarejestrowania jako bezrobotny zostanie
    wypłacony mi zasiłek? I jak coś to przez ile czasu jest on wypłacany?
    2) Czy po 1 roku i 2 miesiącach pracy jak dostane wypowiedzenie czy mi się
    należy miesięczna odprawa pieniężna?
    3) Co wybrać: od pracodawcy wypowiedzenie, czy lepiej napisać podanie o
    zwolnienie?
    4) Pracuję w firmie jako kierowca i obtarłem inny samochód samochodem
    służbowym, samochód mój firmowy jest w Leasingu i oczywiście ma ubezpieczenia
    pełny pakiet i moja firma nie chce zgodzić się by poszło to na ubezpiecznie
    tylko każe mi płacić z własnej kieszeni? Motywuje to tym że straci zniżki.
    Czy ma do tego prawo? W umowie o prace nie ma nic wspomniane o samochodzie
    Obserwuj wątek
      • Gość: rybka Re: Pomóżcie!!! IP: *.chello.pl 18.01.05, 17:44
        Nie jestem specem w tej dziedzinie ale co do 3 punktu to lepiej dla Ciebie
        bedzie jesli pracodawca da Ci wypowiedzenie bo jesli masz prawo do zasilku dla
        bezrobotnych(nie wiem jak to jest w Twoim przypadku) to jesli sam sie zwolnisz
        nie dostaniesz zasilku, na mocy porozumienia stron tez nie rozwiazuj umowy
        jesli zalezy ci na zasilku. Jedynie proponowałabym ci porozumienie w sytuacji
        gdyby mieli ci namieszać w papierach np jakas dyscyplinarką czy czyms w tym
        stylu. Z tego co mi wiadomo to w ciagu ostatnich 18 miesiecy przed dniem
        rejesteracji musisz miec przepracowane 365 dni zeby miec prawo do zasilku i
        chyba nie musi to byc u jednego pracodawcy. Jest tez cos takiego ze jesli
        zwalniaja cie z winy pracodawcy jakas redukcja etatow i jest to napisane w
        rozwiazaniu umowy to zasilek przysluguje odrazu i chyba na pol roku, jesli za
        wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron to chyba przysluguje dopiero po
        90 dniach i dostaniesz na 90 dni. Sa jeszcze jakies inne warianty ale ja sie na
        tym nie znam,najlepiej proponowalabym Ci zadzwonic w tej kwesti do UP i sie
        dowiedziec albo do Panstwowej Inspekcji Pracy i tam zapytac sie o wszystko co
        Cie interesuje. tel do PIP 022 583-17-27 albo jesli jestes z wawy to wybrac sie
        tam Lindleya 16 pok 501 w godz 9-18 Mam nadzieje ze te namiary sa aktualne,
        kiedys korzystalam z porady u nich. pozdrawiam
      • Gość: realista Re: Pomóżcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:25
        kamilian1 napisał:

> 4) Pracuję w firmie jako kierowca i obtarłem inny samochód samochodem
        > służbowym, samochód mój firmowy jest w Leasingu i oczywiście ma ubezpieczenia
        > pełny pakiet i moja firma nie chce zgodzić się by poszło to na ubezpiecznie
        > tylko każe mi płacić z własnej kieszeni? Motywuje to tym że straci zniżki.
        > Czy ma do tego prawo? W umowie o prace nie ma nic wspomniane o samochodzie

Kotku nie daj się zastraszyć. Pracodawca ma ubezpieczenie aby pokryć koszty naprawy.Właśnie po to jest ubezpieczenie.Nie ma prawa obciążać Ciebie kosztem naprawy. Nie podpisuj żadnych oświadczeń że zgadzasz się na pokrycie kosztów naprawy obtarcia. Koszt utraty składki pracodawca musi sobie skalkulować w tzw. ryzyku. Jeśli chce Cię obciążyć utraconą składką to musi udowodnić Twoją winę a to nie jest takie proste.To nawet nie jest powód do zwolnienia.Co prawda musisz dbać o powierzone mienie ale czy aby masz wystarczające doświadczenie (odpowiednią praktykę) i narzędzia ( czujnik cofania/duże usterka etc..). Jeśli tego nie masz to nie będzie tak łatwo udowodnić Twoją winę. Mocno dyskusyjne jest nawet odpowiadanie w ograniczonym finansowo zakresie ( do 3 pensji). Jeśli bylo obtarcie to musi być notatka policji i wnioski ze zdarzenia - kto jest winny oraz przyczyny tego zdarzenia.
        Nie pisz podania o zwolnienie...chyba że masz już nowa pracę. Najlepiej będzie rzeczywiście abyś skontaktował się z PIP.
      • Gość: dalia2 Re: Pomóżcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:53
        Ha! W polskiej rzeczywistości nic nie jest proste. O tym wiemy. Zasiłek
        przysługuje po roku, jeżeli pracowałeś na cały etat. Co lepsze, sam się zwolnić
        czy jak pracodawca? Jak pracodawca, to możesz dostać odszkodowanie, zasiłek bez
        kłopotu. No tak, ale będziesz miał w papierach, że Cię zwolnili, a to może
        oznaczać kłopoty na przyszłość. Pracodawcy (nowi) nie pytają o
        przyczyny. "Jeśli się sam zwolnisz, nie dostaniesz 3 miesiące zasiłku" - tak Ci
        powiedzą w PUP. A ja zaryzykowałam, bo nie chciałam mieć zwolnienia w
        papierach. Przed tym urzędnicy w kilku PUP-ach właśnie mnie tym straszyli.
        Ale....polskie przepisy. Ha! dostałam zasiłek. Trzeba tylko w podaniu o
        zwolnienie napisać jako powód zmianę miejsca zamieszkania. I najlepiej, żeby
        powtórzyli to na św.pracy. Wymeldować się i zameldować u cioci w innym mieście.
        A tym samochodem się nie przejmuj. Każdemu pracownikowi może się przytrafić, że
        coś pójdzie nie tak. Nie daj się zastraszyć!
      • Gość: dalia2 Re: Pomóżcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:56
        To znaczy zasiłek dostałam od razu, na cały rok. Nie wiem, czy okres pobierania
        zasiłku nie jest uzależniony od wysokości bezrobocia w danym rejonie. Zaczynają
        go naliczać kilka dni po rejestracji.
        • Gość: rybka Re: Pomóżcie!!! IP: *.chello.pl 19.01.05, 12:53
          Nie wiem gdzie mieszkasz i na jakich zasadach dostałaś zasiłek na cały rok bo w
          rejonie Warszawy okres pobierania zasiłku wynosi 6 miesięcy(art 73 ust1 pkt1),
          a prawo do zasilku na okres 12 mies maja bezrobotni powyzej 50 roku zycia oraz
          posiadający jednocześnie 20letni okres uprawniający do zasiłku (art.73 ust1 pkt
          2 lit. b ustawy) Tak piszą w informacji dla osób zgłaszających się do
          rejestracji. pozdrawiam
          • dalia2 Re: Pomóżcie!!! 19.01.05, 15:19
            mieszkam na Dolnym Śląsku i to pewnie dlatego. Mam przepracowane kilkanaście
            lat (100%zas.). Przy rejestracji dostałam treść ustawy i nawet ją
            przeczytałam ;). Po kilku dniach sami mnie wezwali ( nikogo tam nie znam ) i
            dowiedziałam się, że nie zawsze to, co napisane jest miarodajne. Takie właśnie
            mamy przepisy - co jeden-to furtka. Dlatego podejmowanie decyzji w tym kraju
            jest takie trudne. Pozdrawiam rybkę.
      • Gość: ola Re: Pomóżcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 11:53
        jesli nie podpisywałes papierów o odpowiedzialności materialnej to nie mogą cie obciżyc kosztami naprawy samochodu.A tak na przyszłośc wzywaj policje i nie będziesz musiał sie martwić.
        Jesli chodzi o zasiłek to lepiej jak zostaniesz zwolniony, jesli masz umowe na czas okreslony to nie podadzą ci przyczyny zwolnienia, jesli na czas nieokreslony to muszą ci podać.
        W żadnym wypadku nie podpisuj porozumienia stron, sam strzelisz sobie gola. nie dostaniesz odrazu zasiłku tylko po 3 miesiącach, a momencie gdy oni cie zwalnija dostajesz zasiłek od ręki
      • Gość: Kamilian Re: Pomóżcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 21:17
        No dzisiaj podpisałem wypowiedzenie, zgodne z art.33 kodeksu pracy. Teraz
        jeszcze musze załatwić z tym samochodem.
        Czy wiecie jak jest z tą odprawą ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka