Gość: jusyna IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 20.01.05, 17:20 cześć, myślę poważnie o pracy tłumacza. czy według Was opłaca się być tłumaczem w Polsce?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewa Re: tłumacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 21:05 też o tym myślałam, ale jeśli chodzi o zdobycie papierka tł.przysięgłego to jest to b. trudne.... A znalezienie zleceń jest jeszcze trudniejsze (dla zwykłego tłumacza) Kasa jest niezła (ok 2 lata temu 40zl/strona -niezależnie ile na niej było do przetłumaczenia)= ja tłumaczyłam kiedyś dla Panoramy Firm, ale zlecenie się skończyło i trudno znaleść kolejne. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: tłumacz 22.01.05, 00:45 Tak. Opłaca się być tłumaczem. Jeżeli się jest dobrym tłumaczem. Najlepiej mieć wiedzę fachową z jakiejś dziedziny specjalistycznej, nienaganną znajomość polskiej ortografii/gramatyki/interpunkc ji i przyzwoitą znajomość języka, z którego się tłumaczy (zakładam, że przeważa tłumaczenie na polski). Za 40 zł od strony [obliczeniowej] mnie się rzadko zdarza (ale są tacy, co tłumaczą i za więcej), niemniej wychodzę na swoje. Bez złośliwości, ale osoba, która pisze "znaleść" może mieć istotnie problemy ze znajdowaniem zleceń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: tłumacz IP: *.warszawa.tktelekom.pl 22.01.05, 08:03 Tak, oplaca sie. Ale rzeczywiscie, gdy masz bardzo dobry polski i przyzwoity angielski. Poczatki sa trudne, najlepiej sie zabezpieczyc lekcjami, ale pozniej jest coraz lepiej. Raczej nie licz za czesto na stawki w wysokosci 40 PLN. Ella Odpowiedz Link Zgłoś