Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 20.01.05, 17:20
    cześć,
    myślę poważnie o pracy tłumacza. czy według Was opłaca się być tłumaczem w
    Polsce??
    Obserwuj wątek
      • Gość: ewa Re: tłumacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 21:05
        też o tym myślałam, ale jeśli chodzi o zdobycie papierka tł.przysięgłego to
        jest to b. trudne.... A znalezienie zleceń jest jeszcze trudniejsze (dla
        zwykłego tłumacza) Kasa jest niezła (ok 2 lata temu 40zl/strona -niezależnie
        ile na niej było do przetłumaczenia)= ja tłumaczyłam kiedyś dla Panoramy Firm,
        ale zlecenie się skończyło i trudno znaleść kolejne.
        • agulha Re: tłumacz 22.01.05, 00:45
          Tak. Opłaca się być tłumaczem. Jeżeli się jest dobrym tłumaczem. Najlepiej mieć
          wiedzę fachową z jakiejś dziedziny specjalistycznej, nienaganną znajomość
          polskiej ortografii/gramatyki/interpunkc ji i przyzwoitą znajomość języka, z
          którego się tłumaczy (zakładam, że przeważa tłumaczenie na polski).
          Za 40 zł od strony [obliczeniowej] mnie się rzadko zdarza (ale są tacy, co
          tłumaczą i za więcej), niemniej wychodzę na swoje. Bez złośliwości, ale osoba,
          która pisze "znaleść" może mieć istotnie problemy ze znajdowaniem zleceń.
      • Gość: ella Re: tłumacz IP: *.warszawa.tktelekom.pl 22.01.05, 08:03
        Tak, oplaca sie. Ale rzeczywiscie, gdy masz bardzo dobry polski i przyzwoity
        angielski. Poczatki sa trudne, najlepiej sie zabezpieczyc lekcjami, ale pozniej
        jest coraz lepiej. Raczej nie licz za czesto na stawki w wysokosci 40 PLN.

Ella

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka