Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Brak pracy dla informatykow ?

IP: 10.128.133.* / *.acn.pl 03.09.01, 14:23
    Witam.

Od dluzszego czasu szukam pracy (Wawa) bez skutkow. Jak moge dotrzec do
    wiekszej ilosci ogloszen i firm. Probowalem juz poprzez str. WWW, agencje,
    grupy dyskusyjne, wysylalem aplikacje do firm oraz odpowiadalem na ogloszenia w
    prasie. Jak jeszcze ?

Pozdrawiam,
    Marcin
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gnicah Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.09.01, 01:31
        A jakie masz oczekiwania: jaka praca, jaka pensja.I jakie masz wyksztalcenie.
        Znam kogos kto szuka pracownika, ale musze wiedziec wiecej.

Gnicha
        • Gość: Piotrek Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.01, 22:15
          Gnicha, ja od jakiegoś czasu szukam pracy jako informatyk. Może mi coś polecisz?
          Znam: Windows 98/2000/NT, Linux, pakiet Ms Office, sprzęt komputerowy a
          ponieważ ponieważ chciałbym podjąć pracę moje oczekiwania nie są wygórowane.
          Mój adres: pswieck@wp.pl
          • Gość: grzzechu Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.09.01, 14:40
            Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Gnicha, ja od jakiegoś czasu szukam pracy jako informatyk. Może mi coś polecisz
            > ?
            > Znam: Windows 98/2000/NT, Linux, pakiet Ms Office, sprzęt komputerowy a
            > ponieważ ponieważ chciałbym podjąć pracę moje oczekiwania nie są wygórowane.

Słowo "informatyk" jest dziś mocno nadużywane. Bez obrazy, ale takie umiejętności
            to posiada każda dobra sekretarka.

• Gość: Kuba Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.ne.mediaone.net 22.09.01, 18:52
              Gość portalu: grzzechu napisał(a):

> Gość portalu: Piotrek napisał(a):
              >
              > > Gnicha, ja od jakiegoś czasu szukam pracy jako informatyk. Może mi coś pol
              > ecisz
              > > ?
              > > Znam: Windows 98/2000/NT, Linux, pakiet Ms Office, sprzęt komputerowy a
              > > ponieważ ponieważ chciałbym podjąć pracę moje oczekiwania nie są wygórowan
              > e.
              >
              > Słowo "informatyk" jest dziś mocno nadużywane. Bez obrazy, ale takie umiejętnoś
              > ci
              > to posiada każda dobra sekretarka.
              >

Niesamowite, to juz teraz sekretarki admnistruja siecia, decyduja o wyborze
              sprzetu i oprogramowania dla firmy, naprawiaja sprzet, szkola uzytkownikow itp.
              Bez zlosliwosci, ale co w takim razie robi informatyk w firmie?
              Pozdrowka
              • Gość: rex Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: 194.180.104.* 23.09.01, 16:58
                "Robi" np. SAP itp.
                • Gość: TYP Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.we.mediaone.net 24.09.01, 09:48
                  Gość portalu: rex napisał(a):

> "Robi" np. SAP itp.

Wiekszosc informatykow wcale nie ma do czynienia z takimi pakietami jak SAP.
                  Ponad 80% po prostu zajmuje sie codzienna praca z sieciami, internetem, pomoca
                  uzytkownikom etc. Wiec tamtego goscia nazwalbym informatykiem, chociaz
                  przedstawil swoje mozliwosci niejako "nieinformatycznie" laczac obsluge sieci i
                  umiejetnosci pakietu Office. Mysle ze kilku z nas wlasnie to wyczulo i dlatego
                  wypadly takie odpowiedzi.
              • Gość: Aga Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: 217.153.35.* 28.09.01, 10:13
                Wg mnie słowo informatyk jest pojęciem tak szerokim, że trudno mówić o pracy
                dla informatyka tylo o pracy dla osoby o konkretnych kwalifikacjach
                informatycznych - administrator, programista języka X czy Y, analityk systmowy
                itp. To tak samo jak obecnie dużo mówi się, że są masowe zwolnienia bankowców -
                a tak naprawdę odchodzą osoby z księgowości czy administracji w bankach, choć
                również osoby z "okienka" i spechaliści od ryzyka kredytowego czy rynków
                finansowych. Stwierdzenie: "Jestem informatykiem. Szukam pracy" jest kompletnie
                bez sensu bez sprecyzowania co się umie i jakiego charakteru pracy się
                oczekuje - "złote lata" dla takich deklaracji już dawno minęły.
                • Gość: msk Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 28.09.01, 10:26
                  Aguś! Zgadzam się! Ale co powiesz o naszej pani kadrowej (ups! human resources
                  manager), która panicznie boi się komputera i jak stanie się
                  coś "nieprzewidywalnego", np. komunikat o braku papieru w drukarce, to robi
                  panikę, że to "sprawa informatyków" i to należy do moich obowiązków aby papier
                  w drukarce był! Wszystko co tylko "dotyczy" komputera to nie ona bo ona nie
                  jest informatykiem! Już nie mówię o wysyłaniu dok. elektronicznych do ZUS-u.
                  Kiedyś dwie godziny jej tłumaczyłem, że w tej firmie jestem na stanowisku
                  programisty (już niedługo) i o moich obowiązkach decyduje mój kierownik ale to
                  nic nie dało. Dla niej wszyscy jesteśmy "informatycy"!
                  Zacznę niedługo uważać, że aby prowadzić samochód albo jeździć autobusem należy
                  mieć dyplom mechanika samochodowego ew. konstruktora tychże pojazdów!
                  Wniosek: INFORMATYCY nadal są potrzebni chociażby dla takich pań, póki nie
                  pójdą na emeryturę!
                  • Gość: X Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.vancouver32.dialup.canada.psi.net 29.09.01, 10:41
                    Po co ktos takie cipiactwo trzyma?!
                    • Gość: msk Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 02.10.01, 07:18
                      > Po co ktos takie cipiactwo trzyma?!

Kto to wie? Chyba układy! Żebyś Ty jeszcze wiedział ile toto zarabia?!!!

• Gość: X Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.vancouver32.dialup.canada.psi.net 29.09.01, 10:39
                Tak kochany. Wlasnie mam taka sekretarke. Tobie zycze powodzenia.
                Pozdrowienia
                • Gość: grzzechu Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.09.01, 13:30
                  Gość portalu: X napisał(a):

> Tak kochany. Wlasnie mam taka sekretarke. Tobie zycze powodzenia.
                  > Pozdrowienia

Sadzac z miejsca skad piszesz jest gruba i oblesna. Nie zazdroszcze...
                  Pozdrawiam

• Gość: X Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.vancouver33.dialup.canada.psi.net 30.09.01, 04:59
                    Grzzechu. Strzeliles jak kula w plot. Ona nie tylko zna sie na komputerach, ale jest dosc ladna i potrafi
                    sie ubrac. Do tego jest swietna nie tylko w komputerach, ale i w PR, jezeli sa jakies sprawy z
                    klientami. Prowadzi "bookkeeping" i zna sie na ksiegowosci. Dodam dla zainteresowanych, ze
                    zarabia $40.000 (kanadyjskich) rocznie. Na reke daje to jakies 5.500 zl. miesiecznie. Pracuje w mojej
                    firmie ok czterech lat i jest z pochodzenia Dunka.
                    Pozdrowienia
                    • Gość: TYP Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.we.mediaone.net 01.10.01, 05:01
                      Gość portalu: X napisał(a):

> Grzzechu. Strzeliles jak kula w plot. Ona nie tylko zna sie na komputerach, ale
                      > jest dosc ladna i potrafi
                      > sie ubrac. Do tego jest swietna nie tylko w komputerach, ale i w PR, jezeli sa
                      > jakies sprawy z
                      > klientami. Prowadzi "bookkeeping" i zna sie na ksiegowosci. Dodam dla zaintere
                      > sowanych, ze
                      > zarabia $40.000 (kanadyjskich) rocznie. Na reke daje to jakies 5.500 zl. miesie
                      > cznie. Pracuje w mojej
                      > firmie ok czterech lat i jest z pochodzenia Dunka.
                      > Pozdrowienia

Bardzo lubie Dunki....
                      • Gość: R@ Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.ig.pwr.wroc.pl 01.10.01, 18:08
                        > Bardzo lubie Dunki....

Dunka na dwa serca?
                        • Gość: X Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.vancouver32.dialup.canada.psi.net 02.10.01, 09:17
                          Chlopcy uwazajcie. Jak sprawdzicie moj adres, to powinniscie wiedziec, ze tutaj szefowi lepiej jest nie
                          wdawac sie w blizsze kontakty z personelem. Mozna zostac oskarzonym o "sexual harassment", a to
                          moze duzo kosztowac (doslownie i w przenosni). Jak nie wiecie co to jest "sexual harassment" to
                          lepiej zapytajcie sie znajomych co lepiej znaja te strone globu.
                          pozdrowienia z konca swiata.
                        • Gość: --Michal ... ale "palłeś" jak kula w plot ;-) IP: *.tiaa-cref.org 02.10.01, 15:45
                          X,
                          Kolega TYP to akurat AFAIK pracuje w swiatowej stolicy "harazmentu", [to nie
                          zlosliwosc tylko przyjacielska informacja ;-)].
                          Szczerze pozdrawiam.
          • Gość: Songgram Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 27.09.01, 23:33
            > Gnicha, ja od jakiegoś czasu szukam pracy jako informatyk. Może mi coś polecisz
            > ?
            > Znam: Windows 98/2000/NT, Linux, pakiet Ms Office, sprzęt komputerowy a
            > ponieważ ponieważ chciałbym podjąć pracę moje oczekiwania nie są wygórowane.

Sorki, znajomosc windowsow i offica to jest niezbedne minimum do tego, zeby
            zaczac sie ksztalcic w dziedzinie informatyki. Takie umiejetnosci to posiada moj
            14letni brat.

• Gość: cat Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 28.09.01, 10:03
              Dlaczego obrażasz kolegę? Skoro napisał, że jest informatykiem to zrozumialem,
              że te systemy operacyjne zna od strony administracji. A Office? Czy mało jest
              firm gdzie "paniusiom" trzeba pokazywać różne rzeczy? No "offisie" można
              porobić niezłe zestawionka. W wielu firmach są potrzebni tacy ludzie. Jak ich
              nazwać?
              • Gość: tomek Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.sap-ag.de 01.10.01, 12:55
                Hej, co jest z Wami, macie jakies problemy z wlasnym dowartosciowaniem sie (bo
                ktos inny uwaza sie rowniez za informatyka, tak jak wy, a umie troche mniej) ???

pozdr
                • Gość: msk Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 01.10.01, 14:56
                  Brawo Tomek!
                  • Gość: tomek Re: Brak pracy dla informatykow ? IP: *.sap-ag.de 01.10.01, 15:15
                    Dzieki msk z aplaus. Nawiasem mowiac, nie jestem orlem w Windows 2000 i Linux
                    (staram sie czegos nauczyc), znam za to pare innych systemow (ciezko uruchomic
                    je na PC) - ale zez sie uwazam za informatyka (cokolwiek mialoby to oznaczac ---
                    to mnie chyba nie obraza ???)

pozdr
                    • Gość: msk Re: Brak pracy dla informatykow niewyspecjalizowanych ? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 02.10.01, 07:29
                      Hej! Podobał mi się Twój docinek z "dowartościowaniem" ale musze przyznać rację
                      Adze. Samo określenie "informatyk" dziś nic nie mówi. Dziedzina się rozrosła i
                      mocno wyspecjalizowała. Magia słowa "informatyk" przestała działać. Obecnie
                      osoba o doskonałej znajomości np. SQL Server czy Visual Studio padnie np. przy
                      procesorach sygnałowych i na odwrót. A wszystko to informatycy chyba...
                      (Chociaż w tym drugim przypadku to już może podpada się pod elektronikę. Sam
                      nie wiem.)
                      Dlatego uważam, że słowo "informatyk" zawsze trzeba czymś jeszcze uzupełnić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka