Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wyzysk w Kauflandzie

IP: *.sycomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 07:32
    HaHa , "dlatego zmieniliśmy umowy z pracownikami" , jawnie nas robią w
    konia !! Wyzysk w kauflandach i innych marketach jest nie tylko jawny ale nie
    usowalny. Przykład Tesco, pracuje tam mój kolega, a raczej nie tam tylko w
    firmie pośredniczącej , żeby zarobić 700zł biedak musi charować po 10-12h !!
    Podnosi i przenosi ciężary przekraczające norme w przepisach BHP !!! No i do
    tego chodzi do pracy w święta, soboty i niedziele ! to karygodne !! Ale
    nasze przepisy prawne nic na to nie poradza , mamy w tym kraju prawo
    ustawione pod elite rządzącą a nie pod szarego człowieka !!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: lidka Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: *.chello.pl 21.03.05, 07:36
        Twój kolega nie pracuję w Tesco tylko jest zatrudniony w agencji pracy
        tymczasowej, która go tam wysyła - pewnie work service lub partner service...
        nie tak?
        • zszywaczem Re: Wyzysk w Kauflandzie 21.03.05, 08:49
          no i te wszystkie temp servisy itp powinny być zakazane - zatrudnia
          bezporśednio ten kto płaci i tan komu ta praca przynosi korzyści - on ponosi
          odpowiedzialność za warunki pracy jakie stwarza - a tak to się tylko
          odpowiedzialność rozmywa...
          mamy taki ni to socjalizm ni to kapitalizm...
          • zen-on Re: Wyzysk w Kauflandzie 21.03.05, 12:29
            Próbowałem wyjść z "Korony" we Wrocławiu bez zakupów. Drogą
            najszybszą, czyli przez kasę. Pani w kasie stwierdziła jednak,
            że tędy nie mogę przejść. Dlaczego? Bo takie przepisy. A co się
            stanie gdy tędy przejdę, przecież siłą mnie pani nie zatrzyma?
            Dostanę naganę, że pana przepuściłem. Skapitulowałem w tym
            momencie. Kogoś z zarządzających tymi sklepami całkowicie
            powaliło??
        • Gość: krys Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.03.05, 10:03
          Odnośnie pracy i tzw. wyzysku. Rynek pracy jest taki zawężony , że ludzie sami
          pozwalają się wyzyskiwać i godzą się na takie warunki pracy. Mechanizm
          psychologiczny jest prosty. Byłem bezrobotny > dostałem pracę. huraaaaaa> po
          kilku miesiącach> dlaczego tak długo > dlaczego tak mało>i zaczyna się
          niezadowolenie z pracy ponieważ już zapomniałem. Oczywiście nie pisze tak
          dlatego że popieram perwersyjne działania sieci, jakiejkolwiek. Jednak
          mechanizm działania człowieka jest taki.Sklepy i małe i duże wykorzystują to,
          zatrudniając adwokatów i innych prawników od prawa pracy, którzy formułują
          odpowiednie umowy o pracę. Panowie i panie z pichu kontrolują działalność tych
          placówek i następnie kontrolują zawartość swoich portweli / przykład zakłady w
          strefie ekonomicznej w Wałbrzychu i kontrole jakie tam są przeprowadzane " koń
          by się uśmiał". A przecie kotoś powiedział, że najwyższą forma zaufania jest
          kontrola. I tak koło biznesu się kręci. Jest tak wszędzie od rządu po jednostki
          wojskowe, policje, urzędy miasta i gminy POLSKA SZWAGROWSKA /jak ktoś nie
          wieży to proszę sprawdzić w m Żagań np./Wiele ciekawych artykułów dla gazet i
          programów INTERWENCJA. Najgorsze w tym wszystkich jest to ,że robimy to sobie
          nawzajem . Polak Polakowi- wilkiem, to motto przewodnie tych imprez .Jak patrzę
          na to wszystko to wymiotować się chce .Dalej stawiam sobie pytanie - gdzie jest
          państwo ? które pozwala na coś takiego. Oglądam TV a tam- jest duże bezrobocie-
          emerytów i rencistów nie stać na leki itp- i następnie- dlatego kandyduję na
          prezydenta- już nic nie obiecują sk..........syny 15 lat tylko zmieniają
          krzesełka i biją kasę a sytuacja .......Rano kierowca za 3000 przywozi takiego
          do biura , on drapie się po głowie i myśli...kim ja dzisiaj jestem? .Odwraca
          kartkę na biurku minister np: Obrony narodowej. No i teraz sprawa jasna. Tak
          sobie myślę – a co by było gdyby np. nikt nie poszedł do pracy w wyzysklandzie
          pomimo ogłoszeń itd, otóż praca warta by była trzy razy tyle i walczyliby o
          pracownika, co by się przekładało na zarobki i wymiar pracy. Po prostu sami
          siebie nie szanujemy i dlatego większość krzyczy - mam dziecko i muszę zarobić,
          i pozwala się upadlać. Dlatego apeluję "niech nikt nie idzie do wyborów" -
          Obywatelski Obowiązek" Obowiązkiem państwa jest zapewnić warunki jednostce jak
          i społeczeństwu. A przecież ono tego nie robi.
          • Gość: kusymistrz Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: *.chello.pl 21.03.05, 12:12
            Masz rację!! Tylko idiota pójdzie na wybory! Ciągłe zmienianie i zakładanie
            nowych partii tylko i wyłącznie dla własnych korzyści!! Nikogo nie interesuje
            życie zwykłego obywatela.Ważne aby świńskie ryje się napchały kasy ile wlezie.
            Co to ma znaczyć? Gdzie my żyjemy??
            • dosinski1 Re: Wyzysk w Kauflandzie 21.03.05, 13:23
              zyjemy tam gdzie chcemy! Droga wolna! i za to cenie UE i zyje sobie gdzie
              indziej. Zerkam tylko na ta podlosc z wysoka gdzie nienawisc i pogarda. Polska -
              dziwny kraj!
            • elgot Re: Wyzysk w Kauflandzie 22.03.05, 10:43
              taa, nie idźmy na wybory! trwajmy w takim parszywym nihiliźmie i czekajmy na
              cud! a cudu nie będzie tylko będzie coraz gorzej. i wszyscy o tym wiedzą, ale
              na wybory nie pójdą. i wszyscy po wyborach będą narzekać i mówić "a nie
              mówiłem" gdy wygra ta sama ekipa, ale na wybory nie pójdą. tak, genialny
              pomysł: nie idźmy na wybory! zlekceważmy te elity, zlekceważmy ten kraj [o
              który tak walczyli nasi dziadkowie, a potem ojcowie], zlekceważmy drugiego
              człowieka.. miejmy wszystko w d.... i narzekajmy. tak, to niewątpliwie wychodzi
              nam najlepiej.
            • Gość: llll!!!!! Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: 217.153.210.* 22.03.05, 11:41
              NIESTETY JEST JAK JEST, TO TEMAT RZEKA
          • Gość: gkaminski Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: 195.136.189.* 21.03.05, 14:35
            Podpisuję się pod Twoją opinią. Ale konkluzja, że ludzie chcą się "robić w
            konia" są błędne. Po prostu matka, która rozważa - dać dziecku śniadanie do
            szkoły,czym zapłacę za czynsz? - nie ma siły szukać lepszej pracy i lepszych
            warunków, bierze co jest...zwykły ludzki odruch. Jak spowodować wobec Ciebie,
            żeby ludzie byli solidarni ( to już bajka)i nie brali byle jakiej pracy za byle
            jaką płacę? Polacy tacy już są, indywidualiści - wieśniackie pochodzenie się
            kłania, tam każdy jest Panem na zagrodzie, i g....go obchodzi co u sasiąda,
            grunt, że u niego zasiane...Byłem ostatnio w Iwoniczu i widziałem jak to
            wygląda, a potem taką "kulturkę" przenosi się do miasta..i za granicę...W Wlk.
            Brytanii jak tylko pojawili nasi rodacy, to ceny na rynku pracy spadły...tacy
            jesteśmy - sprzedajni, zakłamani, katolicki ciemnogród....brrrr
            • Gość: arden13 Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 21.03.05, 15:20
              święte słowa.. po takich panach jak ci co są teraz u koryta to mój pradziadek
              na konia wsiadał... a wiecie jak się robi sałatkę z buraków? wrzuca się granat
              do samochodu wiozącego.. tu wpisz kogo chcesz.. szkoda tylko kierowcy.. straty
              muszą być.
          • Gość: m2 Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:07
            całkowicie zgadzam się z tobą w kwestii wyborów nikt nie powinien iść głosować
            bo na kogo jak by było 10% frekwencji może by się ktoś zastanowił dlaczego. a
            tak przed wyborami naobiecują a potem wiadomo kasa i to wszystko
        • Gość: inteligo PIP - zwolnić i oskarżyć winnych!!!!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 21.03.05, 11:21
          PIP - zwolnić i oskarżyć winnych!!!!!!!!!!!!!PIP - zwolnić i oskarżyć
          winnych!!!!!!!!!!!!!PIP - zwolnić i oskarżyć winnych!!!!!!!!!!!!!PIP - zwolnić
          i oskarżyć winnych!!!!!!!!!!!!!PIP - zwolnić i oskarżyć winnych!!!!!!!!!!!!!
          PIP - zwolnić i oskarżyć winnych!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Kol Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: 10.31.40.* 21.03.05, 13:26
          A jakie to ma znaczenie,madralo?
        • wilczysko1 a co na to NSZZ Solidarność i kapelani zakładowi 21.03.05, 18:55
          dlaczego milczeli jak ludziom krzywda się dzieje.
      • Gość: PIP-gdzie TY? wyzysk jest równiez w sieci H&M IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 07:40
        Panstwowa Inspekcja Pracy - co ty q...robisz . Prokuratorze zajmij sie równiez
        PIP...
        • Gość: Pinezka Wyzysk człowieka przez człowieka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.05, 08:01
          Istnieje wszędzie w kapitalizmie. W socjalizmie - jak tłumaczyło niegdyś radio
          Erewan - było dokładnie odwrotnie.
          Jak zwykle, wszystko zależy od wyzyskiwanych i wyzyskujących, czyli od ludzi.
          Ludzie zaś są tacy, jacy są. Nie potrafią sobie wyobrazić siebie w roli ofiary.
          W ogóle większość mało sobie cokolwiek wyobraża, zwłaszcza w Polsce. Winnych
          ludzi zawsze da się znaleźć; gorzej ze znalezieniem odpowiedzialnych.
          • Gość: vlodek Pinezka ale powiedz tak z reka na sercu co wynika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:18
            z twojego postu? nudzi ci sie chcialas pobic troche piane? realia sa po to zeby
            zmieniac gdyby na swiecie nie oswojono kapitalizmu to juz dzisiaj byly by dwie
            klasy niewolnicy i panowie. ale w tym kierunku to wszystko zmierza. bo czymze
            jest ta praca za kilkaset zl swiatek piatek i niedziele? to jest kapitalizm za
            miske ryzu jak dla mnie
            • Gość: Pinezka Co wunika z mojego postu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.05, 16:58
              Nic szczególnego. Po prostu stwierdzam; a co wynika, zależy od czytelnika.
              W Twoim wypadku rzeczywiście niewiele wynika, bo czytałeś i nie zajarzyłeś, że
              o to samo nam chodzi. Zauważ, że tzw. realia nie biorą się z morowego powietrza
              ani nie są nam dane od istoty nadprzyrodzonej. Tworzą je ludzie. I o tym
              właśnie pisałam.
              Buziaczki :-)
        • Gość: pytanie n/t wyzysk Re: wyzysk jest równiez w sieci H&M IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 15:55
          mozesz przedstawic szczegoly?
      • Gość: kwachowa Polska To jest własnie Polska pod rządami Kwasniewskiego IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 07:43
        ...wszedzie złodziejstwo , matactwo , oszustwo , łapownictwo ...
        • Gość: depmod Re: To jest własnie Polska pod rządami Kwasniewsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 09:11
          wczoraj zabrakło mi paliwa w samochodzie i musiałem piechotą dygac na stacje
          benzynowa....to na pewno sprawka Kwaśniewskiego!
          • Gość: Jolanta .... Re: To jest własnie Polska pod rządami Kwasniewsk IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 10:38
            depmond - szybko do psychiatry , smutno mi ze zabrakło oleju we łbie albo 5
            klepki , nie jeden twój post jest tak samo głupi jak ten
            • Gość: depmod Re: To jest własnie Polska pod rządami Kwasniewsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 10:43
              Kierowniczka Kauflandu czy działaczka LPR?
              • Gość: Jolanta Re: To jest własnie Polska pod rządami Kwasniewsk IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 11:01
                depmod - jeszcze jestem członkini sld
                • Gość: depmod Re: To jest własnie Polska pod rządami Kwasniewsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:12
                  wiesz Jolanta ja nie jestem zwolennikiem zadnej partii i tak naprawde to mało
                  mnie to interesuje czy jestes w SLD czy nie.
                  • Gość: Jolanta Re: To jest własnie Polska pod rządami Kwasniewsk IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 12:57
                    to widać i czuć z twoich wypowiedzi - taki "groch z kapustą ", To dlaczego
                    kazdego co wy[owiada sie inaczej nt.rządzacych kwitujesz prawicowiec , albo z
                    LPR, troche obiektywizmu
                    • Gość: gkaminski Re: To jest własnie Polska pod rządami Kwasniewsk IP: 195.136.189.* 21.03.05, 14:44
                      Zobaczycie jak będziemy kwiczeć pod butem Giertychowsko-Rokitowskim... to Ci
                      dopiero będzie wolność...Już Ci Panowie na salonach, oderwani kompletnie od
                      rzeczywistości, kreujący zewsząd wirtualnego wroga, dadzą Wam i zarobić i
                      popalić...
                      Kto mądry, uczy się języków i wyjeżdża zamiast narzekać ,pracy w bród,
                      wszędzie, i radzę jak najdalej od tego europejskiego grajdołu...Brrr. rzygać
                      się chce od tym europejskich politycznych butnych utuczonych ryjów...
      • Gość: =- Najpierw rpzpierd....PIP , to jest zakała nr 1 IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 07:51
        • Gość: Diabeł [...] IP: 212.69.68.* 21.03.05, 08:33
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: ZZ Re: A co złodzieju pracodawco boli gdy cie gonią IP: *.top.net.pl 21.03.05, 10:02
            Boli pracodawców, gdy ich urzędasy gonią.

I dlatego jest coraz mniej, tych cholernych pracodawców.

Siłą rzeczy, coraz mniej ludzi ma pracę.
            • Gość: PRACODAWCA WAL SIĘ CHOLERNY LUJU - NIEUDACZNIKU PYSKATY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 14:37
              WSTĄP DO PARTII KOMUNISTYCZNEJ - TAM SOBIE I TOWARZYSZOM DOGODZISZ WEDŁUG
              POTZRB!!!
              • Gość: mistrz Re: WAL SIĘ CHOLERNY LUJU - NIEUDACZNIKU PYSKATY IP: *.chello.pl 31.03.05, 12:10
                jasne ty wycw..ona kapitalistyczna meska dziwko w kausrandzie ci dupe przeorali
                i tak cinko spiewasz ha ha
      • Gość: BARBARA wyzysk jest wszedzie , nie tylko w marketach ... IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 07:53
        Panstwowa Inspekcja Pracy DO ROZWIAZANIA
      • Gość: Komunista Za komuny tego nie było... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 07:54
        Wtedy szanowali pracownika.
        • Gość: amber Re: Za komuny tego nie było... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 21.03.05, 08:36
          traktowali tylko tych co byli w mafi pzpr!!!dobrze ze nie ma wiecej
          dyktatury,teraz rzadza nami ci sami zlodzieje!!!przyjdzie czas
          rozliczen,wszystkicgh zlodzieji z sld!!!
          • Gość: Mistrz Re: Za komuny tego nie było... IP: *.chello.pl 29.03.05, 16:40
            Baranku za komuny każdy miał prace i nie byl niewolnikiem kausrandów czy inych
            zlodzieji zarabiało się pożadne pieniądze a tacy jak ty mysleli że jak
            kapitalizm nastanie to ci nasraja do kieszeni i srają ale na twoja głowe a ty
            jako wierny pies to wylizujesz i prosisz o jeszcze .
        • Gość: ZZ Re: Za komuny tego nie było... IP: *.top.net.pl 21.03.05, 10:03
          A najbardziej to szanowali stoczniowców w Gdańsku i Gdyni w roku 1970.
          I górników w grudniu 1981.
          Pełny szacunek, jak cholera.
          • Gość: ryter Re: Za komuny tego nie było... IP: *.chello.pl 21.03.05, 10:36
            Jakby pracownicy Kauflandu zabarykadowali się w hipermarkecie, a potem wyszli w
            miasto demolować co się da, skończyłoby się na takich odszkodowaniach od nich,
            że z długów nie wyszliby ich spadkobiercy do szóstego pokolenia. A to boli
            bardziej niż policyjna pała.
      • Gość: kielczanin Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 07:55
        Jestem ciekaw czy Kaufland płaci podatki ponowie z wiejskiej wezcie się dp
        roboty naród czeka.
      • Gość: WYZYSKIWANY [...] IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 07:57
        • Gość: is to co moglo by byc ciekawe musieliscie usunac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:37
          zydowskie kacapy
      • Gość: 98jh NIK - ZAJMIJ SIE PIP-em, prosze o to ... IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 07:58
        • Gość: Diabeł Lapy precz od PIP zlodzieje z Kauflandu IP: 212.69.68.* 21.03.05, 08:38
          Tak NIK zajmij się tymi pacjętami z Wiejskiej którzy ograniczyli uprawnienia
          PIP Powinny być wywieszane listy z nazwiskami posłów i jak głosowali w sprawie
          kodeksu pracy i ustaw okołokodeksowych. Zblizają się wybory wreszcie dostaliby
          po d.... za machlojki i kasę na lewo od pracodawców którzy są złodziejami
          • truten.zenobi Diable boisz się o swój stołek w PIP’ie? 21.03.05, 09:44
            Tak się składa że widziałem jak wygląda kontrola PIP’y: firma na skraju
            upadłości, pan inspektor wcale się nie interesował czy firma ma czy nie ma
            pieniędzy/majątek interesowało go tylko czy zostały pieniądze wypłacone tylko
            tym(!) (byłym) pracownikom którzy złożyli skargę.
            w praktyce mogło być tak:
            1. szefowie wyprowadzali pozostałości majątku z firmy – inspektorów to nie
            interesowało nie sprawdzili tego
            2. mogły to być poważne kłopoty z płynnością potrzeba było trochę czasu by
            upłynnić majątek firmy – ale ich to nie interesowało – oczywiście każda grzywna
            była by płacona przed wypłatami czyli zaległości by narastały aż do momentu
            3. firma nie ma majątku ani pieniędzy – wtedy zamiast walić kolejne kary i
            upomnienia należało zgłosić wniosek o upadłość firmy a zarząd pociągnąć do
            odpowiedzialności karnej za odwlekanie tego w czasie.

czyli inspektorzy chodzili, trzaskali sobie godziny i wyrabiali premię,
            denerwowali tych którzy starali się jeszcze firmę uratować (chociażby zmuszali
            pracowników firmy aby pisali za nich pisma często nawet nie dotyczące sprawy)

Naprawdę lepiej by było gdyby gospodarka funkcjonowała poprawnie i każdy kto
            chce pracować mógł znaleźć dobrą pracę z dobrym wynagrodzeniem. A działania
            związków zawodowych PIPy i innych oszołomów tylko pogarszają już i tak trudną
            sytuację- chcą na siłę wykazać że są potrzebni – ale przecież takimi metodami
            nie zwalczą przyczyn bezrobocia!
      • Gość: Ms X Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 08:01
        w cars center na czarnkowskiej w poznaniu tez jest wyzysk
      • Gość: MIMI Wyzysk w Kauflandzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 08:06
        Sama pracowałam kilka miesięcy w sklepie Kaufland. Byłam pracownikiem Work
        Servisu czyli im wiecej pracowalam tym więcej zarobiłam i sama decydowałam o
        tym ile godzin chcę pracować. Jednak będąc w sklepie widziałam co się tam
        dzieje. Pracownicy praują dłużej aniżeli określa to ich umowa a nadgodzin nie
        mają płaconych. Listy są podpisywane różnie. Więc czas najwyższy wziąść się za
        tych oszustów!!!
      • Gość: amber Re: Wyzysk w Kauflandzie dzieki sld!!! IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 21.03.05, 08:32
        z polakow zrobili murzynow!!obozy pracy(supermarkiety)robia co chca,bo im na to
        pozwala mafia sld!!!to dzieki mafii,polacy sa w uni drugiej klasy!!czerwona
        zaraza potrafi tylko krasc i oszukiwac ciemny narod!!a cos zrobic dla narodu to
        Nic im nie wypada!!!rozliczyc kazdego komucha i niech oddaje co nakradl!!!
        wszyscy maja dosc czeronych zlodzieji!!!
        • zszywaczem chcieliście kapitalizmu to macie... 21.03.05, 08:45
          takie jest właśnie jego prawdziwe oblicze - myśleliście że będziecie
          mieli "kapitalizm z ludzką twarzą", że w sklepach będzie pełno towarów i
          gospodarka rynkowa, ale przywileje socjalne zostaną, a tak się po prostu nie da.

było ściągnąć Lecha z płotu zanim skoczył, a skoro tego nie zrobiliście to
          teraz nie płaczcie..
          • Gość: ZZ Re: chcieliście kapitalizmu to macie... IP: *.top.net.pl 21.03.05, 10:06
            Raczej odwrotnie:

Chcieliście socjaldemokracji, koncesjonizmu, nierównych praw dla podmiotów
            gospodarczych, monopoli, biurokracji, to macie!

Głosowaliście na SLD, PSL, Leppera i bliźniaków, to macie!
      • Gość: yo pier**** szwaby...ale to wina polskiego rzadu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 08:41
        trzeba im bylo przypier***** podatki 80%, a nie dawac jeszcze ULGI..to jest
        kuriozum!!! zamiast inwestowac w Polakow, polski rzad inwestuje w takie
        paranoiczne firmy jak kaufland czy biedrona...dno dna
        • Gość: depmod Re: pier**** szwaby...ale to wina polskiego rzadu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 09:25
          zgadzam sie z toba w 100%
          • Gość: ZZ Re: pier**** szwaby...ale to wina polskiego rzadu IP: *.top.net.pl 21.03.05, 10:18
            Rząd inwestuje w supermarkety???

Gdyby przywalono podatki, to podrożałyby towary.
            W małych sklepikach też zresztą by podrożały.

A za Gierka i Gomułki
            nie było Kauflandu
            bo były puste półki
        • Gość: m2 Re: pier**** szwaby...ale to wina polskiego rzadu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:20
          teraz dostana jeszcze dotacje
      • Gość: czejan KRYTYKUJĄCYCH KWAŚNIEWSKIEGO I BELKĘ POWIEM KRÓTKO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 08:45
        WALCIE SIĘ W SWOJE GŁUPIE PRAWICOWE ŁBY.
        • Gość: maryśka Re: KRYTYKUJĄCYCH KWAŚNIEWSKIEGO I BELKĘ POWIEM K IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 08:53
          czejan -moze cie szlag kiedys trafi za te głupie wypowiedzi , czuc od ciebie
          czerwonym zapachem
        • Gość: maryśka Re: KRYTYKUJĄCYCH KWAŚNIEWSKIEGO I BELKĘ POWIEM K IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 09:01
          DO czejanA - mylisz sie w swojej wypowiedzi , jestem jak ty lewicowcem , ale
          nie takiej lewicy oczekiwałem , dobrze jest ze ludzie moga krytykowac władze ,
          kazda władza deprawuje .nie chcę lewicy złodziejskiej , mafijnej , takiej jak
          ta , która obecnie nami rzadzi
        • Gość: radzio5 toty czejan czerwony pajacu walnij swym lewicowym IP: 83.168.104.* 21.03.05, 14:35
          lbem w czerwony parapet moze ciut zmadrzejesz
      • konread Re: Wyzysk w Kauflandzie 21.03.05, 08:47
        Wychodzi z tego że pracownicy PIP-u albo nic nie robią, albo biorą łapówki - tak
        czy siak wychodzi na to że to zbyteczna instutycja, przynajmniej w tej formie!!!!
      • Gość: ostrewka ZACZNIJMY RÓWNIEZ MÓWIC O KORUPCJI W PIP ... IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 08:49
        Niech ten temat przestanie byc publiczna tajemnicą . Uświadommy sobie , ze
        korupcja to nie tylko szczyty władzy , słuzba zdrowia , policja ,
        prokuratura .... Korupcja kwitnie dzięki rządom Kwaśniewskiego , sld , sdpl ,
        up i pozostałej chołoty z rodowodem marksistowsko-leninowskim, z tamtąd idzie
        przykład
        • Gość: depmod Re: ZACZNIJMY RÓWNIEZ MÓWIC O KORUPCJI W PIP ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 09:27
          taaaaaaaa....a za AWS to było cacy i kolorowo, piekny Marian w telewizji, zero
          korupcji, wszyscy szczesliwi :-/
          • Gość: m2 Re: ZACZNIJMY RÓWNIEZ MÓWIC O KORUPCJI W PIP ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:28
            czy to prawica czy lewica żadne z nich nie zrobiło nic dla społeczeństwa od
            czasu zmiany ustroju tylko same podwyzki i nic poza tym dalej panowie z
            wiejskiej przychylają sie do poszczególnych rzadów a ci co chcą to robia
            uchwalają nawet nie wiedzą co ja juz nikomu nie wierzę w pewnym czasie zaufałem
            prawicy ale to na nic się nie zdało!!!!!!!!!!!!!!
      • truten.zenobi jesli jest taki Wyzysk to dlaczego tam pracujecie? 21.03.05, 09:02
        Nie podobają sie wam warunki pracy to znajdźcie innego pracodawcę! Brak
        pracowników byłby najlepszą karą, a kary z PIP i tak wcześniej czy później
        zapłacicie wy!
        niskie płace i niechęć do zatrudniania wynikaja nie ze złej woli pracodawców
        ale ze złej woli: Związków Zawodowych, Polityków, i administracji państwowej.
        To nie pracodawcy ustalają bardzo skomplikowane i sprzeczne prawo, wysokie
        podatki i inne obciążenia.

I jeszcze jedno małe pytanie Jeżeli PIP doprowadzi do zamknięcia sieci sklepów
        to gdzie byli pracownicy znajdą pracę? Nie sądzę żęby było to zmartwieniem
        inspektorów, sądu, czy dzienikarzy
        • Gość: JEGO WYSOKOSC PIP [...] IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 09:10
        • Gość: rye Re: jesli jest taki Wyzysk to dlaczego tam pracuj IP: *.chello.pl 21.03.05, 10:43
          >>> Jeżeli PIP doprowadzi do zamknięcia sieci sklepów
          to gdzie byli pracownicy znajdą pracę? Nie sądzę żęby było to zmartwieniem
          inspektorów, sądu, czy dzienikarzy <<<

A zainteresowałeś się gdzie znaleźli zatrudnienie ci,którzy musieli pozamykać
          sklepy osiedlowe i hurtownie (oraz ich pracownicy) ? Kierując się Twoją chorą
          liberalną logiką, odpowiem Ci co się stanie z ludźmi z Kauflanda - wezmą kredyty
          i założą z powrotem swoje rodzinne sklepy.
          • truten.zenobi Re: jesli jest taki Wyzysk to dlaczego tam pracuj 21.03.05, 11:50
            > A zainteresowałeś się gdzie znaleźli zatrudnienie ci,którzy musieli pozamykać
            > sklepy osiedlowe i hurtownie (oraz ich pracownicy) ? Kierując się Twoją chorą
            > liberalną logiką, odpowiem Ci co się stanie z ludźmi z Kauflanda - wezmą
            kredyt
            > y
            > i założą z powrotem swoje rodzinne sklepy.

Za dużo oglądasz telewizji a za mało znasz realia!
            Wrocław PoPowo jest K..market (pomińmy nazwę nie będę ich przecież reklamował)
            jest Plac są sklepy. Według Twojej teorii już dawno powinien zostać tylko
            market. ba właściciele stoisk na placu (oczywiście nie wszyscy) otwierają po 10
            zamykają po 16 (jak zaczynali stali od 6 do 6) skoro market ma konkurencję to
            ani ceny ani jakość (hehe) ani obsługa nie jest lepsza i jak widać na
            przykładzie ta konkurencja nawet "się nie szarpie". Ale na pewno sporo
            marketowych klientów wierzy że kupują tanio.
            Podobnie Astra (duży sklep społem) i plac obok niej duży sklep i wiele
            sklepików konkurowały ze sobą ale i siebie uzupełniały.

A powstawaniu i utrzymaniu drobnych przedsiębiorstw/sklepów bardziej szkodzi
            bzdurne prawo (gospodarcze/podatkowe/zusowskie) niż konkurencja jaka by ona nie
            była.

Osobiście nie wierzę że osoby pracujące w marketach chciały by i by potrafiły
            założyć działalność /sklep. Będąc pracownikiem ma się pewne prawa i przywileje
            (choćbyś mógł wyegzekwować tylko niewielką część z nich), będąc (zwłaszcza
            małym) przedsiębiorcą ma się same obowiązki. Która matka dobrowolnie
            zrezygnuje z urlopu macierzyńskiego, „opieki nad dzieckiem”?

Gospodarka powinna być liberalna a szkolnictwo i służba
            zdrowia "socjalistyczna" ale u nas jest na odwrót od przedsiębiorców oczekuje
            sie zapewnienia odpowiedniego "socjalu" a szpitale i szkoły muszą być rentowne?
            Czy nie uważasz że to jest jakaś bzdura?
      • Gość: dam w łape PIP PIP - NIE REALIZUJE USTAWOWYCH ZADAŃ IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 09:07
        ...dobrze było by , gdyby PIP zajeła sie NIK , tam jest beczka bez dna w
        zakresie braku kontroli nad przestrzeganiem prawa pracy .....
      • pan.nikt TYLKO ROZWIĄZANIA SYSTEMOWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.03.05, 09:14
        TYLKO ROZWIĄZANIA SYSTEMOWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W pzrzypadku niezrównoważenia rynku, nie pomogły nawet inspekcje robotniczo -
        wojskowe w stanie wojennym.
        Od samego mieszania herbata, nie robi się słodsza.

PROSTE??

Tylko zrównoważenie rynku pracy (bezrobocie na poziomie 4-6%) rozwiąze problem
        patologii w zatrudnianiu prcowników.
        Te wszystkie inspekcje, to tylko pudrowanie syfków.

Firmy zapłacą kary, zmienią pracownikó i dalej bedą robić swoje.
        A pracownika zawesze znajdą, bo lepiej mieć 600 zł, niż nic.
        Przy bezrobociu rzeędu 20, a stronami nawet do 40%, każdy grosz się liczy,
        każda praca jest sukcesem i zbawieniem.
      • Gość: depmod Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 09:18
        gdyby ta cała śmieszna instytucja nazywajaca sie PIP działała w poprawny sposób
        to by takiego problemu nie było... no ale po co sie przemęczać, lepiej obalić
        parę kawek, odbębnic 8 godzin i miec wszystko w du... a nich inni robia po 12
        godzin dziennie prawie za darmo (jak nie za darmo)
      • rainer_calmund Re: Wyzysk w Kauflandzie 21.03.05, 09:18
        Bardzo dobrze! Ponizej przyklad skandalu miesnego w Niemczech. W sieci sklepow
        REAL mieso po uplywie terminu przydatnosci do spozycia bylo przepakowywane i
        otrzymywalo etykietke z nowa data waznosci. Przy pomocy ukrytej kamery
        pracownicy zgromadzili materialy dowodowe, ktore trafily juz do prokuratury.
        Nagrania wyswietlily wszystkie stacje telewizyjne. Kilka dni temu siec sklepow
        REAL (koncern Metro) ruszyla z nowa kampania telwizyjna promujaca olbrzymie
        znizki. Chyba maja ostatnio wieksza podaz niz popyt, choc przypuszczam, ze
        obecnie sprzedawane mieso jest akurat swieze i pachnace. Wszyscy moga wiec
        smialo uzupelniac zapasy w lodowce.

Przy okazji afery w Niemczech postawa pracownikow godna nasladowania.

R.C.

www.spiegel.de/spiegel/0%2C1518%2C347278%2C00.html
        • Gość: arkan Też uważam, że to wina samych pracowników. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.05, 09:33
          Postawa robotników w Niemczech jest godna naśladowania.
          A w Polsce nie ma się co litować nad 700-złotowymi niewolnikami, którzy sami
          robią z siebie czarnuchów. Na pohybel im, niech zdychają. Może jak wyginą ci,
          co dają po sobie jeździć, to wreszcie normalni robotnicy będą pracować, nie
          czarnuchy. Może będą bardziej się troszczyć, co wkładam do garnka, również w
          swoim interesie. Drażni mnie to, że takie słabe psychicznie osobniki kręcą się
          w hipermarketach, przy towarach, które kupuję.
          • Gość: Agora7 Re: Też uważam, że to wina samych pracowników. IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 21.03.05, 09:44
            Trudno jest winić zwykłych ludzi, którzy poza tym, że muszą jakoś żyć i do tego
            potrzebują jakiejś pracy - NIC WIĘCEJ NIE MOGĄ.A PIP , jak i inne instutucje w
            naszym kraju, niekoniecznie działa na na ich rzecz. Sama miałam przykład takiej
            działalności w swojej instytucji ( działalność finansowa).Pracownicy, przez
            kilka miesięcy nie konczyli pracy o 16 ale nawet o 20 -21.Odbywało sie to
            bezpłatnie.PIP podobno kontrolował( nawet nie jeden raz) ale niczego złego się
            nie dopatrzył.To są kpiny !
          • Gość: ARONII Re: Też uważam, że to wina samych pracowników. IP: 195.85.227.* 21.03.05, 11:28
            TO NIE ODWIEDZAJ HIPERMARKETU BO JESTEŚ NIELEPSZY OD TYCH CO NARZEKAJĄ I DALEJ
            ROBIĄ TO SAMO (A NA MARGINESIE PABY PRACOWAĆ W HIPER TRZEBA BYĆ
            PONADPRZECIĘTNIE ODPORNYM PSYCHICZNIE TACY JAK NP TY ODPADAJĄ W PRZEDBIEGACH)
            • Gość: arkan Re: Też uważam, że to wina samych pracowników. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.05, 10:07
              Czy mam ochotę odwiedzać hiper, czy nie, to gó.. ci do tego. Jak mi coś nie
              pasi to albo się tym nie zajmuję, albio biorę to za ryj i sprowadzam do
              parteru. A te murzyniątka z hipów są właśnie słabi psychicznie. Tylko psychol
              daje sobą tak pomiatać i tak się wykorzystywać za nędzne grosze.
          • Gość: Pracowniczka K Arkan wal sie IP: *.devs.futuro.pl 04.04.05, 12:14
            Pracuje w takim Kauflandzie i nie jestem słaba psychicznie wręcz przeciwnie bo
            juz dawno bym rzuciła tą g.....ną pracę. I tak zrobie jak zakończy mi sie umowa
            ale nie wcześniej bo mam swój honor. Ty Arkan nie wiesz chyba co to ciężka praca
            dlatego nie masz szacunku dla ludzi pracujacych w takich obozach. Ja wiem czym
            to pachnie, nie mam dzieci do wykarmienia i jestem młoda więc jakoś dam sobie
            rade ale pracują tu kobiety które łatwo nie mogą znaleźć innej pracy choć sie
            starają i mają ktore muszą wykarmić. Więc nawet te 540zł za 1/2 etatu też są im
            niezbędne. Najgorsze jest to że trzeba się nieźle natrudzić by zdobyć ten grosz
            a i tak czasem za głupią błachostkę jaką jest np. niezrobienie jednej etykiety
            zabierają premie ( wtedy sie dostaje około 370 zł). Więc Arkan ciesz się że masz
            dobrą pracę i doceń pracę innych.

P.S. Nie jestem czarnuchem ani moi koledzy i koleżanki z pracy. Mature mam i
            wyuczony zawód również. Życie poprostu nie jest kolorowe. I nie obrażaj Murzynów
            Rasisto jeden.
      • Gość: HOPEX Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.05, 09:26
        W Wałbrzychu też jest Kaufland. Wśród mieszkańców nosi on sympatyczne miano
        KAUSCHWITZ.
        • Gość: ZZ Kauschwitz IP: *.top.net.pl 21.03.05, 10:15
          Niezłe.

"Kau" pochodzi od "kauen" czyli "przeżuwać"
          "Schwitz" to "pot"

Zatem "przeżuwanie potu"?
          • Gość: @@@ Re: Kauschwitz- Auschwitz IP: *.promax.media.pl 21.03.05, 10:23
            a mnie to sie kojarzy : kauffschwitz - Auszchwitz . nigdy nie wejde do
            Kauffschwitz , Lidlschwitz ...
      • Gość: Agora7 Re: Wyzysk w Kauflandzie IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 21.03.05, 09:30
        Takie inf pojawiają się coraz częściej.Obawiam się, że dotyczą nie tylko
        Biedronki czy Kauflandu ale również wszystkich pozostałych sieci marketów
        funkcjonujących w polasce.No cóż, jesli naszemu prawodawstwu nie zależy na tym,
        żeby chronić rodzimych pracowników tylko ułatwiać życie zagranicznym
        inwestorom, TO PRZYKRE!Polacy wyzyskiwani są w majestacie prawa we własnym
        kraju. Anasi pożal się Boże politycy kłócą się miedzy sobą zamiast wziąć się
        wreszcie do roboty!T3en problenm jest jednym z pilniejszych do załatwienia.Jest
        pewnie za trudny więc lepiej zająć się Ukrainą, aborcją i innymi
        zamiennikami.SKANDAL panowie poslowie.
      • jb777 Oskarzyc o falszowanie dokumentow i falszywe 21.03.05, 09:40
        zeznania udowodnic i skazac na wiezienie to im sie odechce tego robic. I to nie
        tylko kieronwikow marketow tylko sama wierchuszke. Jak przypuszczam to z tych
        postepowan w prokuratusze wyjdzie wielkie zero. Skaza co najwyzej jakas plotke.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka