rzeka.suf
29.12.22, 16:26
Wklejam tu linki odnośnie sytuacji mieszkaniowej i innych problemów okoloimigranckich w niderlandach, np ich sytuacji na rynku pracy.
Ważne tez wydaje mi się wspomnieć o tym, że na kryzys mieszkaniowy, na marne wyniki w budownictwie wpływa nie tylko ograniczona przez rolnictwo/52% powierzchni kraju? / dostępność terenu, ale również zobowiązania klimatyczne dotyczące emisji. Na sytuację w zatrudnieniu znów ma wpływ właśnie charakterystyka potrzebnej Holandii imigracji - do pracy w rolnictwie i przy taśmie potrzeba taniej siły roboczej, takich współczesnych niewolników, którzy choć teoretycznie maja jakieś tam marne prawa, nie są w stanie ich egzekwować, a tym mniej udanie wychodzi im czynienie tego w sposób 'cywilizowany'.
To tyle, ile jestem w stanie napisać obecnie. Zdaje sobie sprawę, że są to bardzo mało dojrzałe myśli. Takie spostrzeżenia, znaleziska bardziej niz wnioski.
Jako, że po zmianie przeglądarki zyskałam możliwość swobodnego zapoznawania się z treściami wyrażonymi w językach mi obcych, uprzejmie proszę Elizę o linki nt kurdow irackich. I wszystkiego innego, co komuś się wyda istotne w tym szerokim temacie.
Jeśli można, to chciałabym również prosić Cie, Elizo, o info nt ilości umów, w które miałaś wgląd.
Nie neguje, że problem mafii jest wielki!
Ale chce zwrócić uwagę na to, że wyzysk w niderlandach kwitnie równie, chyba, bujnie, z powodu jak najbardziej legalnych podmiotów, typu agencje pośrednictwa pracy oraz inni niż kurdyjscy właściciele nieruchomości. Inaczej mówiąc, strasznie wygląda sytuacja emigranta z Europy wschodniej w Holandii, ale nie wydaje mi się dotąd, aby ta sytuacja była tak tragiczna głównie z powodu irackich kurdow.
No dobra, linkuje:
www.rtvutrecht.nl/nieuws/2160343/maarssenbroek-wil-actie-tegen-huisjesmelker-chang-alsof-je-in-de-banlieues-van-parijs-woont
nos.nl/artikel/2456247-politie-sluit-mensonwaardige-huisvesting-arbeidsmigranten-in-grensgebied
www.trouw.nl/politiek/minister-karien-van-gennip-de-omstandigheden-van-arbeidsmigranten-zijn-nederland-onwaardig~b2e3109d/
Na stronie trouw znalazłam sporo ciekawych historii.