Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

NIP bardzo pilne

IP: 195.136.118.* 23.03.05, 22:16
    Urząd Skarbowy odmówił mi przyznania numeru NIP. Argumentacja??? Nie ma
    podstaw. Jestem studentak studiow dziennych i to wg skarbowki przekresla moje
    starania o NIP. Sek w tym ze pracuje tez dorywczo a moj pracodawca domaga sie
    NIPU. Chce byc uczciwa, rozliczyc sie z fiskusem nie pracowac na czarno a tu
    lipa. Zenada. Co mi radzicie zrobic.
    Obserwuj wątek
      • krzysztofsf Re: NIP bardzo pilne 24.03.05, 01:05
        Gość portalu: skalarek napisał(a):

> Urząd Skarbowy odmówił mi przyznania numeru NIP. Argumentacja??? Nie ma
        > podstaw. Jestem studentak studiow dziennych i to wg skarbowki przekresla moje
        > starania o NIP. Sek w tym ze pracuje tez dorywczo a moj pracodawca domaga sie
        > NIPU. Chce byc uczciwa, rozliczyc sie z fiskusem nie pracowac na czarno a tu
        > lipa. Zenada. Co mi radzicie zrobic.

Podpisac z pracodawca jakakolwiek umowe zlecenie, z terminem platnosci za jakies dwa tygodnie i z tym dokumentem udac sie do us i zapytac co dalej, bo pracodawca bedzie musial gdzies odprowadzic podatek. Wszelkie odmowy - pros od razu o nazwisko przelozonego i wedruj tam.
        Podobno nieprzyznawanie jest regionalnym widzimisie urzedow - w jednych jest od reki a w drugich utrudniaja.
        • altu Re: NIP bardzo pilne 24.03.05, 11:30
          ja spotkalam sie z sytuacja, ze mialam studenta dziennego na umowie zlecenia.
          skladki odprowadzilam do urzedu skarbowego odpowiedniego do miejsca
          zamieszkania.
          i student dopiero w rozliczeniu rocznym staral sie o NIP (tzn. jednoczesnie
          zlozyl PIT37 i NIP)

druga sytuacja jest taka - i to jest zgodne z prawem - ze od momentu uzyskania
          lat 13 (czesciowa zdolnosc do czynnosci prawnych) urzad skarbowy musi nadac
          osobie fizycznej numer NIP, jezeli osoba ta zlozy wniosek o nadanie numeru NIP
      • Gość: dosw Re: NIP bardzo pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 11:38
        Moze idz do izby skarbowej i popros o oficjalna wykladnie
        bo robi cie urzednik w jajo, i jak zwykle nie odpowie za to
      • warna Re: NIP bardzo pilne 24.03.05, 12:36
        Mój syn - też student dorabiający na umowy-zlecenia - miał podobne "przejścia"
        w urzędzie skarbowym. Urzędniczka w ogóle nie chciała mu przyjąć NIP-3 ,
        twierdząc, że on nie może o to wystapić. Zrozpaczony zadzwonił do mnie, a ja
        go "nakręciłam", żeby wrócił i poprosił tę panią o podanie podstawy prawnej,
        która stwierdza, że tylko pracodawca może wystąpić o nr NIP dla swojego
        pracownika. Oburzona pani - o dziwo - dała mu "Ustawę o ewidencji i
        identyfikacji podatników i płatników" powołując się na jakiś artykuł w tej
        ustawie. Syn przeczytał ten artykuł, ale przy okazji przeczytał początek ustawy
        i pokazał pani palcem, że chyba art. 2 mówi, kto może składać podanie o nadanie
        NIP-u. No i pani przyjęła mu ten NIP ! :) Syn był bardzo dumny z siebie !
        Poza tym na formularzu NIP-3 na pierwszej stronie jest napisane, kto może
        składać formularz; z podpunktami a,b,c. I właśnie w punkcie a jest napisane, że
        formularz jest przeznaczony dla osób fizycznych NIEPROWADZĄCYCH W OGÓLE
        DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ !!! Nie odpuszczaj !!! Upieraj sie o podanie podstawy
        prawnej. Jeżeli cię to interesuje - ta ustawa jest opublikowana w Dzienniku
        Ustaw nr 142 z 1995 roku poz.702.
      • losiu4 Re: NIP bardzo pilne 24.03.05, 12:57
        e! chyba urzędasy coś kręcą...

Pozdrawiam

Losiu
        • krzysztofsf Re: NIP bardzo pilne 24.03.05, 19:43
          losiu4 napisał:

> e! chyba urzędasy coś kręcą...
          >
          > Pozdrawiam
          >
          > Losiu

Kreca.
          Tak samo jak kreca w zus odnosnie dalszego samodzielnego oplacania skladek zdrowotnych przez niepracujacego obywatela. W jednych oddzialach zalatwiaja to od reki a w innych kreca nosem i staraja sie pozbyc delikwenta. podobnie jak z nip jest to zalezne od zwyczajow w konkretnym urzedzie.
      • ggosiek Re: NIP bardzo pilne 25.03.05, 12:21
        Twoje starania o uzyskanie NIP-u muszą być podparte jakimś konkretnym powodem.
        Takim jest np. to że zakupiłeś samochód i musisz go opłacić. Wówczas bez
        problemu przyjmną twój wniosek. W druku NIP-3 po to jest na samym końcu miejsce
        na piecżątke i podpis osoby za posrednictwm\em której składany jest wniosek aby
        mógl się tam podpisać pracowawca. Dlatego też weź ten wypełniony druk i niech
        pracodawca u którego pracujesz dorywczo, postawi piecżatkie podpisze sie i
        wpisze swój NIP. Bez problemu ci przyjmną ten wniosek. Takie mają procedury
        dopiero aktualizację mozesz złożyć sam.
        • stropss Re: NIP bardzo pilne 27.03.05, 11:39
          właśnie
        • Gość: Jo Re: NIP bardzo pilne IP: *.iat.lan / 212.191.172.* 06.07.05, 08:57
          Przeczytaj co pisze w opisie tego punktu o którym piszesz... Nie podejrzewam że
          zbyt wielu tu prowadzi gospodarstwo rolne.
      • zaholec Re: NIP bardzo pilne 25.03.05, 15:11
        Zgodnie z ustawą o odpowiedzialności urzedników państwowych złóż pismo z
        żądaniem argumentacji na piśmie. Nie ma podstawy prawnej do odmowy, hihihihi

pozdrawiam
        • Gość: ela Re: NIP bardzo pilne IP: 80.51.240.* 13.07.05, 18:34
          kurcze mi tez odmowili nipu, chca tylko za posrednictwem pracodawcy!!! zenada.
      • clk Re: NIP bardzo pilne 14.07.05, 13:18
        Kiedy staralam sie o NIP studiowalam. Dostalam od pracodawcy druk (nie wiem
        jaki, z ich danymi).
        Zanioslam, pani byla o dziwo PRZEMILA i nie robila zadnych problemow :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka