Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pakiet "pierwszej pomocy" ....w starciu z HR :)

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.06.02, 23:36
    Czyli co zabieracie z sobą na rozmowę kawalifikacyjną?...bo niektórzy
    zapominają nawet o własnej głowie....
    Obserwuj wątek
      • Gość: :) Re: Pakiet IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 22.06.02, 00:16
        majtki...:)
        • Gość: Pinek Re: Pakiet IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.06.02, 12:29
          ;p..Zgadzam się z Tobą, bokserki są niezbędne przy sparingu o profity.
          Chodzi mi jednak o porady np."sporządzanie notatek", aby mieć dodatkowe 3
          sekundy na udzielenie błyskotliwej odpowiedzi.Proszę o Wasze sugestie oraz
          opinie(będę wdzięczny, jeśli podzielicie się doświadczeniami).
      • Gość: Jacus2 Re: Pakiet IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 23.06.02, 13:08
        Po tonie listu domyslam sie, ze nie jestes osoba, ktora odbyla duzo takich
        rozmow :)
        Ponizej moje wskazowki jako jednostki, ktora odbyla takich rozmow kilkadziesiat
        zarowno z jednej jak i drugiej strony biurka (rekrutacje).

Wszystko zalezy od charakteru pracy o jaka sie ubiegasz. Bez wzgledu na
        wszystko nie staraj sie wygladac sztucznie, czyli przeelgancic - przyjsc w
        garniturze w ktorym nie jedna osoba staje na slubnym kobiercu. Strasznie
        smiesznie toto wyglada. Przestrzegam tez przed przegieciem w druga strone -
        zalozyc garnitur i np. glany czy adidasy - bardzo smieszny aczkolwiek popularny
        obrazek.
        Ja w ludziach szczegolnie cenie otwartosc i latwosc nawiazywania dialogu.
        Wracajac do gadgetow - chusteczke do nosa, cel wiadomy :), dlugopis - tylko nie
        taki reklamowy :). Musisz zaprezentowac sie jako czlowiek z klasa nie szpanem.
        Dobrze jest jak wezmiesz ze soba dyplomy i certyfikaty. Mozesz ich nawet nie
        pokazywac, ale fakt, ze sa przy tobie sprawia, ze nabierzesz konfortu
        psychicznego ;)
        Pamietaj o telefonie komorkowym. By go nie brac.

Jacek
        • Gość: Pinek Re: Pakiet IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.06.02, 16:28
          Jacku dziekuję za rady:).Na pewno skorzystam z pomysłu z dyplomami.Czy mógłbyś
          mi podpowiedzieć,w jaki sposób analizowałeś odręcznie pisane listy motywacyjne?
          (W jakim stopniu byłeś w stanie dojść do wniosku, jaki charakter ma dany
          delikwent i najważniejsze, czy będzie dla Ciebie użyteczny?). Pozdrawiam
          • Gość: Jacus2 Re: Pakiet IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 24.06.02, 20:42
            Gość portalu: Pinek napisał(a):

> Jacku dziekuję za rady:).Na pewno skorzystam z pomysłu z dyplomami.Czy mógłbyś
            > mi podpowiedzieć,w jaki sposób analizowałeś odręcznie pisane listy motywacyjne?

Ponizej moje doswiadczenia z pismem odrecznym... Nie jestem zwolennikiem
            jakiejs "sztywnej" metody ale... list motywacyjny po rzuceniu okiem przez
            czytajacego ma wywolac u niego poczucie winy o ile nie zakwalifikuje Cie do
            dalszej rozmowy. Powinien byc napisany schludnie, na eleganckiej kartce a4 nie z
            dziurami po zszywkach ani po dziurkaczu. Listy pisane olowkiem najlepiej wywalic
            do kosza. Charakter pisma duzo mowi o czlowieku jak i jego tresc, szkoda, ze
            sztuka epistolarna :) dawno juz wymarla. Nie da sie tak raz, raz okreslic, co
            powinno tam byc, co nie i jak. Jak napiszesz swoj list, to rzuc okiem na niego po
            chwili i zobacz, czy podoba Ci sie on, czy nie... i tyle. Tylko nie kombinuj i
            nie gryzmol kazdej liniki 15 minut ;)

Jacek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka