Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Opóźniona pensja.........

IP: *.chello.pl 18.04.05, 09:40
    Witam! pracodawca zobowiązał się że do każdego 10-tego dnia miesiąca przeleje
    wypłate na moje konto. Dzisiaj jest 18-ty a ja do tej pory nie dostałam
    wypłaty - z tego co wiem to z powodu błędu księgowości. Czy mam prawo domagać
    się wypłaty pensji razem z odsetkami za zwłokę? jeżeli tak to jakie to są
    odsetki? jak je wyliczyć i gdzie mogę znaleźć odpowiedni przypis prawny?
    Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • marghot Re: Opóźniona pensja......... 18.04.05, 09:54
        oczywiście, że możesz; ponadto jeśli jesteś w stanie wykazać, że ze względu na
        opóxnienie firmy poniosłaś koszty np. z naliczeniem odsetek za niezapłacenie w
        terminie raty hipotecznej itp. możesz ubiegać się o zwrto tych pieniążków.
        Moja firma własnie tak postępuje tzn. wyrównuje ewentualne straty pracownikowi.
      • Gość: silver Re: Opóźniona pensja......... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.05, 09:58
        Ustawowe 13,5% w stosunku rocznym, od dnia wymagalnosci (10.04). Zwykle sie na
        to pracodawcy nie godza i sprawy laduja w sadzie. A wiec skoro to blad
        ksiegowosci, to moze lepiej negocjowac, pogonic wyplate. Tak jak w poprzedniej
        wypowiedzi dojsc do porozumienia z pracodawca.
      • Gość: Ajax Re: Opóźniona pensja......... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.05, 10:42
        Jeżeli to tylko błąd w księgowości to luzik, ale jeżeli są problemy z wypłatą
        wynagrodzenia na czas to to nie jest normalne. Można nie zapłacić lub spóźnić
        się za wynajem, telefon, podatek dochodowy, ale wynagrodzenie?? To podejrzane,
        sprawdź czy firma faktycznie płaci za ciebie zus.
        • kati1973 Re: Opóźniona pensja......... 18.04.05, 11:32
          odpowiedz z doswiadzczania

opoznienie 8 dniowe z powodu bledu ksiegowosci to troche dlugo przelew trw
          chwilke idzie dzien albo dwa ???
      • marghot Re: Opóźniona pensja......... 18.04.05, 11:40
        u mnie w firmie było raz opóźnienie z winy księgowości, coś tam namieszali i
        opóźnienie wysnioslo ok. 10 dni.
        ale tak jak pisałam pokryli wszelkie straty (spóźnienie z opłatami) pracowników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka