Gość: ser szwajcarski IP: 194.230.119.* 20.04.05, 20:41 Kochana Pani Aneto, Bylby calkiem dobry artykul, gdyby nie Brno Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Patrycja Re: Praca dla Polaków w Szwajcarii IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.05, 12:07 A ja jestem mag inż. ochrony środowiska i szukam pracy w swoim zawodzie w tym pięknym kraju i znależć nie mogę. Znam już trochę Szwajcarię, ponieważ byłam tam 1.5 roku jako Au Pair. Czy ktoś może mi poradzić jak mam szukać by znależć:)? Pozdrawiam Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juju Re: Praca dla Polaków w Szwajcarii IP: *.adslplus.ch 28.09.05, 00:33 mam szwajcarskie obywatelstwo. szwajcarzy sa bardzo egoistyczni (nowoczesny szwajcar jest ten, ktory sie wsydzi byc dumny ze swojego kraju. przez to szwajcarzy tylko krytykuja swoj krai. nie ma zadnega patrotyzmu. tak szcze mowjac to tu tez nie widomo czy istnieja jeszcze prawdzie szwajcary. moze takie jak i ja ;-) sprobuj byc tania a dostaniesz prace. z tego powodu tez przeciebiorcy powiedzieli tak do otwarcia rynku (wydali 40 millionow frankow ok 25.mil euro): nie chca wlasnych ludzi bo za drogie. szwajcarska ekonomia planuje spasc da poziom eu (teraz 3,8% bezrobotnych - w turystyce 10% bo zatrudniaja prawie tylko obcokrajowcow ktore wczystko dla nich robia bez marudy (mowi sie nowoczesne niewolnictwo)). oczywiscie to inaszej sprzedawaili: mowili, ze jak sie otworzy rynek pracy to bedize wiecej miejsc do pracay. to niestety szwajcarska logigka. dobrze mozna zarobic. te bez pytania: min,. ok 3000CHF (2000 euro), mieszkania nawet sa za 1000.- te kontrolle o krorych oni tu opowiadaja sa makulatura. nic sie polaku nie stanie, gdy tu sie zadrudi. jedynie temu, co zatrudia. a tych jest tyle, ze wcale nie ma szansy na kontrolle. a kary sa takie niskie, ze warto ryzykowac procodawcowi. nawet u schumachera budowali za niskie pensie... chodzi ale tylko o jedno, tak ja pisze w artykule: Za otwarciem rynku pracy są przedsiębiorcy, którzy widzą w tym szansę na obniżenie kosztów produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś