Gość: TEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 12:15 Mam możliwość wyjazdu do RPA ,godna kasa ale miejsce czy jest bezpiecznie i AIDS .mam mieszane uczucia!!Napiszcie coś o tym! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 50-tka Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 14:13 jakbym miałA 20 LAT MNIEJ TO BYM SIE NIE ZASTANAWIAŁA ANI MINUTY ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 17:45 Wiek to akurat najmniejsza przeszkoda po prostu brakuje im ludzi do roboty a szczególnie białych .poprzednicy masowo wyjeżdżają z RPA i to troche gasi optymizm .Jak jest tak dobrze to dlaczego jest tak żle??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 18:10 znajomy wyjechał tam w 1980 roku w 1990 wrócił porozglądał się po naszym pięknym kraju i 2000r wyjechał do RPA z powrotem.Podobno zadowolony nie wiem jak znosisz klimat bo dla mnie za ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haxa Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: 5.5R6D* / 198.54.202.* 08.05.05, 19:03 Kilka miesiecy temu los rzucil mnie na ziemie afrykanska :) Zostaje tu na stale, ale poczatki byly dosc trudne bo przyjechalam na wizie turystycznej, a teraz jestem w procesie aplikacji o pozwolenie na prace. Szukalam pracy 3 miesiace, udalo sie, dobre pieniadze i swietna pozycja. Musze powiedziec, ze nie jest latwo bilaym przyjezdzajacym znalesc prace od razu. Affirmative Action and Black Empowerment jest wielkim utrudnieniem dla lokalnych bialych, szczegolnie mezczyzn, juz nie mowiac o przyjezdnych, chyba ze ktos jest wybitnym specjalista w danej dziedzinie. Pierwszenstwo pracy jest dla czarnych... tak jak mi kiedys powiedzieli w ambasadzie RPA w W-wie "rynek pracy w RPA jest chroniony' chyba ze ktos jest transferowany z firmy do firmy to ma inny start i jest duzo latwiej, to zawsze lepsze niz szukanie na wlasna reke od zera jak w moim wypadku. Kraj jest piekny. Ja jestem w Johannesburgu i wcale nie diabel straszny jak go maluja. Owszem, trzeba zachowac pewne srodki bezpieczenstwa i ostroznosci. A poza tym, to mozna smialo zyc, i nie ma sie czego bac, trzeba tylko uwazac po zmorku, zamykac samochod jak jezdzisz, uwazac jak sie zatrzymujesz na swiatlach no i nie rzucac sie w oczy jako 'bogaty' turysta. Aids - jesli nie bedziesz mial kontaktu z 'bieda murzynska' i innymi zakarzonymi to nie ma sie czego bac. Przeciez AIDS samo do ciebie nie przyjdzie. Bylam w RPA kila razy wczesniej nim podjelam decyzje o przyjezdzie tu na stale, i wbrew co w Europie sie mowi, a w szczegolnosci w Polsce jakos ludzie tutaj zyja. Media niestety wyolbrzymiaja sprawe, a najwieksze niebezpieczenstwa czychaja w centrum Johannesburga (jezeli bedziesz w JHB). Ale wszystkie biznesy wyprowadzily sie on obrzeza miasta i poza centrum jest spokojnie. Mnie sie nic nie przydarzylo, a musze powiedziec ze tez kilka razy bylam w centrum. Zazwyczaj wszystkie firmy maja duza security i swoje parkingi i straznikow przy wjezdzie. Jesli chodzi o mieszkania - townhouses sa zazwyczaj bezpieczne. Jesli firma oferuje Tobie tez zakwaterowanie to na pewno bedzie to bezpieczne miejsce. Na twoim miejscu nie wahalabym sie wcale, moze to byc ciekawe doswiadczenie dla Ciebie....a z walorow turystycznych masz tu wszystko - ocean, safari, gory i inne, no i klimat - cieplutko caly czas :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: *.gdynia.mm.pl 14.06.05, 23:13 do Haxy Mam kumpla 31 lat który jest aktualnie w Anglii. Ale tak los pokierował jego życiem, że ożenił się z poznaną w Anglii dziewczyną z RPA. Przyjechali do Polski wzięli ślub i polecieli do RPA. Tam urodziła się im dziewczynka (fajna ciarna mamba). Ponieważ nie miał tam (w RPA) pracy on wrócił do Anglii. Było to jakieś pół roku temu. Do tej pory pracuje za jakieś śmieszne pieniądze i nie stać go na ściągnięcie swojej rodziny do siebie. Efekt jest taki, że swoją córeczkę widuje tylko na zdjęciach. Wcześniej dopóki nie miał dziecka mówiłem, że ma to wszystko na własne życzenie. Ostatnio z nim rozmawiałem i wiem, że jest mu ciężko. Sam mam małego syna i nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Sprawę załatwiła by praca w RPA w okolicach Johannesburga, Capetown. On ma wyższe wykształcenie: inż. mechanik i mgr. zarządzania. Studiował na Politechnice Gdańskiej. Zajmował się również tworzeniem grafik komputerowych. W polsce pracował w Telekomunikacji Polskiej, nawet jako kierownik. Ale każda praca wchodzi w rachubę, ciężka fizyczna również. W tej chwili pracuje jako kierowca, ale wcześniej pracował b. ciężko fizycznie w kilku fabrykach. Na pewno podejmie się każdej pracy byle by tylko być z rodziną i móc tulić swoją małą córeczkę. Gdybyś coś słyszała o jakimś wolnym wakacie daj znać. Na pewno będzie wdzięczny do końca życia. mój e-mail: rdydel@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEN Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 09:26 A co ze szkoła dla dzieci jaki jest poziom nauczania ,ceny wiecej praktycznych informacji??????? Odpowiedz Link Zgłoś
diodunia Re: Co myślicie o pracy w RPA 14.06.05, 23:27 Moja ciotka pracuje w RPA w ONZ na misjach,no i powiem Ci ze raczej ja bym tam pojechala jedynie w celach turystycznych,jeszcze zalezy u kogo chcesz pracowac,bo wiadomo,ze takie ONZ to dba o swoich workerow i jest im wygodnie jechac do Afryki czy gdziekolwiek indziej w świat np. mimo niebezpieczenstw ze strony tamtejszych mieszkancow czy chorob.Kraj jest piekny i napewno frajda go odwiedzic. Odpowiedz Link Zgłoś