Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co myślicie o pracy w RPA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 12:15
    Mam możliwość wyjazdu do RPA ,godna kasa ale miejsce czy jest bezpiecznie i
    AIDS .mam mieszane uczucia!!Napiszcie coś o tym!
    Obserwuj wątek
      • Gość: 50-tka Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 14:13
        jakbym miałA 20 LAT MNIEJ TO BYM SIE NIE ZASTANAWIAŁA ANI MINUTY !
        • Gość: Tomek Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 17:45
          Wiek to akurat najmniejsza przeszkoda po prostu brakuje im ludzi do roboty a
          szczególnie białych .poprzednicy masowo wyjeżdżają z RPA i to troche gasi
          optymizm .Jak jest tak dobrze to dlaczego jest tak żle???????
          • Gość: kl Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 18:10
            znajomy wyjechał tam w 1980 roku w 1990 wrócił porozglądał się po naszym
            pięknym kraju i 2000r wyjechał do RPA z powrotem.Podobno zadowolony nie wiem
            jak znosisz klimat bo dla mnie za ciepło.
      • Gość: haxa Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: 5.5R6D* / 198.54.202.* 08.05.05, 19:03
        Kilka miesiecy temu los rzucil mnie na ziemie afrykanska :) Zostaje tu na stale,
        ale poczatki byly dosc trudne bo przyjechalam na wizie turystycznej, a teraz
        jestem w procesie aplikacji o pozwolenie na prace. Szukalam pracy 3 miesiace,
        udalo sie, dobre pieniadze i swietna pozycja. Musze powiedziec, ze nie jest
        latwo bilaym przyjezdzajacym znalesc prace od razu. Affirmative Action and Black
        Empowerment jest wielkim utrudnieniem dla lokalnych bialych, szczegolnie
        mezczyzn, juz nie mowiac o przyjezdnych, chyba ze ktos jest wybitnym specjalista
        w danej dziedzinie. Pierwszenstwo pracy jest dla czarnych... tak jak mi kiedys
        powiedzieli w ambasadzie RPA w W-wie "rynek pracy w RPA jest chroniony' chyba ze
        ktos jest transferowany z firmy do firmy to ma inny start i jest duzo latwiej,
        to zawsze lepsze niz szukanie na wlasna reke od zera jak w moim wypadku.

Kraj jest piekny. Ja jestem w Johannesburgu i wcale nie diabel straszny jak go
        maluja. Owszem, trzeba zachowac pewne srodki bezpieczenstwa i ostroznosci. A
        poza tym, to mozna smialo zyc, i nie ma sie czego bac, trzeba tylko uwazac po
        zmorku, zamykac samochod jak jezdzisz, uwazac jak sie zatrzymujesz na swiatlach
        no i nie rzucac sie w oczy jako 'bogaty' turysta. Aids - jesli nie bedziesz mial
        kontaktu z 'bieda murzynska' i innymi zakarzonymi to nie ma sie czego bac.
        Przeciez AIDS samo do ciebie nie przyjdzie.
        Bylam w RPA kila razy wczesniej nim podjelam decyzje o przyjezdzie tu na stale,
        i wbrew co w Europie sie mowi, a w szczegolnosci w Polsce jakos ludzie tutaj
        zyja. Media niestety wyolbrzymiaja sprawe, a najwieksze niebezpieczenstwa
        czychaja w centrum Johannesburga (jezeli bedziesz w JHB). Ale wszystkie biznesy
        wyprowadzily sie on obrzeza miasta i poza centrum jest spokojnie. Mnie sie nic
        nie przydarzylo, a musze powiedziec ze tez kilka razy bylam w centrum. Zazwyczaj
        wszystkie firmy maja duza security i swoje parkingi i straznikow przy wjezdzie.
        Jesli chodzi o mieszkania - townhouses sa zazwyczaj bezpieczne. Jesli firma
        oferuje Tobie tez zakwaterowanie to na pewno bedzie to bezpieczne miejsce.
        Na twoim miejscu nie wahalabym sie wcale, moze to byc ciekawe doswiadczenie dla
        Ciebie....a z walorow turystycznych masz tu wszystko - ocean, safari, gory i
        inne, no i klimat - cieplutko caly czas :)
        • Gość: Robert Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: *.gdynia.mm.pl 14.06.05, 23:13
          do Haxy
          Mam kumpla 31 lat który jest aktualnie w Anglii. Ale tak los pokierował jego
          życiem, że ożenił się z poznaną w Anglii dziewczyną z RPA. Przyjechali do
          Polski wzięli ślub i polecieli do RPA. Tam urodziła się im dziewczynka (fajna
          ciarna mamba).
          Ponieważ nie miał tam (w RPA) pracy on wrócił do Anglii. Było to jakieś pół
          roku temu. Do tej pory pracuje za jakieś śmieszne pieniądze i nie stać go na
          ściągnięcie swojej rodziny do siebie. Efekt jest taki, że swoją córeczkę widuje
          tylko na zdjęciach. Wcześniej dopóki nie miał dziecka mówiłem, że ma to
          wszystko na własne życzenie. Ostatnio z nim rozmawiałem i wiem, że jest mu
          ciężko. Sam mam małego syna i nie wyobrażam sobie takiej sytuacji.
          Sprawę załatwiła by praca w RPA w okolicach Johannesburga, Capetown.
          On ma wyższe wykształcenie: inż. mechanik i mgr. zarządzania. Studiował na
          Politechnice Gdańskiej. Zajmował się również tworzeniem grafik komputerowych. W
          polsce pracował w Telekomunikacji Polskiej, nawet jako kierownik. Ale każda
          praca wchodzi w rachubę, ciężka fizyczna również. W tej chwili pracuje jako
          kierowca, ale wcześniej pracował b. ciężko fizycznie w kilku fabrykach.
          Na pewno podejmie się każdej pracy byle by tylko być z rodziną i móc tulić
          swoją małą córeczkę. Gdybyś coś słyszała o jakimś wolnym wakacie daj znać. Na
          pewno będzie wdzięczny do końca życia.
          mój e-mail: rdydel@poczta.onet.pl
      • Gość: TEN Re: Co myślicie o pracy w RPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 09:26
        A co ze szkoła dla dzieci jaki jest poziom nauczania ,ceny wiecej praktycznych
        informacji???????
      • diodunia Re: Co myślicie o pracy w RPA 14.06.05, 23:27
        Moja ciotka pracuje w RPA w ONZ na misjach,no i powiem Ci ze raczej ja bym tam
        pojechala jedynie w celach turystycznych,jeszcze zalezy u kogo chcesz
        pracowac,bo wiadomo,ze takie ONZ to dba o swoich workerow i jest im wygodnie
        jechac do Afryki czy gdziekolwiek indziej w świat np. mimo niebezpieczenstw ze
        strony tamtejszych mieszkancow czy chorob.Kraj jest piekny i napewno frajda go
        odwiedzic.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka