Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co napisac w CV?

08.05.05, 17:17
    Problem jest następujący...
    pracuje od blisko roku, nie jest najgorzej ale napewno mogłoby być lepiej w
    związku z tym na staram się przeglądać wszelkie oferty pracy bo być może
    trafi się coś ciekawszego. Na kilka ofert chciałem już odpowiedzieć ale
    troche się obawiam podać w CV nazwę firmy w której pracuję obecnie. W końcu
    potencjalny nowy pracodawca czy też firma HR która prowadzi dla niego
    rekrutacje może chcieć skontaktować sie z firmą i uzyskać informacje na mój
    temat. Nie to żebym bał się złej opinii ale cięzko przewidzieć reakcje
    obecnego pracodawcy. Macie jakieś pomysły jak rozwiązać taki problem?
    Myślałem zeby napisać coś w stylu: Firma telekomunikacyjna ale nie wiem cz
    coś takiego jest wogóle dopuszczalne.

Co o tym sądzicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: ery20 Re: co napisac w CV? IP: *.astral.lodz.pl 08.05.05, 18:58
        byc moze nadalem zly temat dla tego postu. licze jednak ze ktos tu zajrzy i
        jakos mi pomoze :)
      • Gość: haxa Re: co napisac w CV? IP: 5.5R6D* / 198.54.202.* 08.05.05, 19:23
        Jesli nie chcesz podawac nazwy swojej obecnej firmy to nie rob tego. Widzialam
        CV w Anglii, ktore po prostu mialy napisane 'confidential' ale osoby te
        wyszczegolnialy swoja pozycje i zakres obowiazkow. Jesli sa Toba zainteresowani
        to i tak sie skontaktuje i wypytaja o szczegoly. A tak na marginesie to uwazam
        ze powinni miec Towja zgode na jakikolwiek kontakt z twoim pracodawca jesli
        tylko oferta pracy zostanie Ci przedstawiona a Ty akceptujesz.
        W min Cv zawsze pisze 'reference available upon request' (pracuje poza Polska) i
        nigdy nikt nie kontaktowal sie bez mojej zgody w jakims tam 'wstepnym' procesie
        rektutacji zeby zasiegnac o mnie opinii czy mnie zakwalifikowac dalej czy nie.
        • Gość: Maciek Re: co napisac w CV? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 22:16
          Referencje na życzenie.
          Jeżeli będą się chcieli kontakować, to zanim im podasz numer i nazwisko osoby
          to najpierw z nią porozmawiaj i uprzedź, że może ktoś dzwonić w sprawie
          sprawdzenia referencji i przy okazji też będziesz mógł zbadać czy w pozytywny
          sposób się wypowiedzą. Z regóły raczej nie robią problemów i przymykają oko na
          błachostki, no chyba że coś porządnego odwaliłeś. Poza tym nie warto palić
          mostów i nawet kiedy ostatni raz widzisz się z byłym pracodawcą to nie powinno
          się zachowywać postawy "a teraz to mi możecie..." itp

Pozdrawiam,
          Maciek

• Gość: ery20 Re: co napisac w CV? IP: *.astral.lodz.pl 08.05.05, 22:30
            po pierwsze dzieki za odpowiedzi...

"Poza tym nie warto palić
            > mostów i nawet kiedy ostatni raz widzisz się z byłym pracodawcą to nie
            powinno
            > się zachowywać postawy "a teraz to mi możecie..." itp"

Własnie wcalnie nie zamierzam tak sie zachować. Póki co nie mam nic konkretnego
            na oku. Zastanawiam się co zrobić na tym wstępnym etapie czyli wysłania samego
            CV. Napiszę chyba poprostu okres zatrudnienia i informację: Informacja o nazwie
            firmy oraz referencje na życzenie.

Co sądzicie?
            • Gość: Maciek Re: co napisac w CV? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 22:33
              Dokładnie tak.
              Jeśli chodzi o okres zatrudnienia to możesz napisać np.

Xxxxxxx Sp.z o.o. na stanowisku yyyyyyyyy styczeń 2003-do chwili obecnej

i powinno być OK.

Referencje z reguły sprawdzają na sam koniec po przejściu wszystkich etapów
              rekrutacji.

Maciek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka