Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak odejść???

12.05.05, 13:48
    Poradźcie mi proszę jak odejść z firmy, gdzie się pracowało 12 lat
    (asystentka dyrektora, mała firma). Czuję się uzależniona od tego miejsca.
    Boję się czegoś nowego, nowego szefa, nowych ludzi.
    Ale decyzję już podjęłam, trzeba stąd uciekać, bo pieniądze coraz mniejsze,
    wypłacane nie na czas, obowiązków więcej i wymagania nie adekwatne do pensji.
    I TOTALNE WYPALENIE!!!!
    Tylko jak to zrobić??? Mam 3-miesięczne wypowiedzenie, ale nie chcę potem tu
    zostać. Lekarz...... nie bardzo chce mi dać zwolnienie, boi się. Może się
    uda... nie wiem. Boję się też że nie dostanę pieniędzy w okresie
    wypowiedzenia, że szef mi nie wypłaci (zalega mi jeszcze za maj i częściowo
    kwiecień). Sądu pracy nie biorę pod uwagę.
    I przede wszystkim jak sie zebrac na odwagę???? Wiem że będzie próbował
    wpłynąć na moje sumienie (nie wyobraza sobie biura bez mojej osoby), potem
    będzie groził (zostawiam go przed audytem). Najbardziej obawiam się wyrzutów
    sumienia.......
    Trochę to zawiłe co napisałam..... ale liczę na pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Burek Re: Jak odejść??? IP: *.dint.wroc.pl 12.05.05, 13:57
        a masz już dokąd odejść?
      • krzysztofsf Re: Jak odejść??? 12.05.05, 13:59
        >Boję się też że nie dostanę pieniędzy w okresie
        > wypowiedzenia, że szef mi nie wypłaci (zalega mi jeszcze za maj i częściowo
        > kwiecień).

Mozesz zlozyc wypowiedzenie z winy pracodawcy i nastepnego dnia juz nie musisz przychodzic do pracy. Idziesz do nowej i czekasz na wyplate wynagrodzenia. Swiadectwo pracy musza wystawic od reki - najwyzekj PIP-owiec im podyktuje, bo laski nie robia.
        • aniek30 Re: Jak odejść??? 12.05.05, 15:27
          Nie mam nowej pracy. A z tej..... próbuję odejśc od 7 lat. I ciągle wygrywyła
          strach przed nowym i wygodnictwo.
          TO mała firma, nie mamy kadr (z musu ja je prowadziłam, ale dotyczyło to tylko
          podstaw). Świadectwo pracy muszę sobie..... wystawić sama, bo nikt tego nie
          zrobi, każdy tu zawsze liczył na mnie i jak szłam na urlop wszystko leżało
          odłogiem i czekali aż ja wrócę.
          A z jego winy? Hm.... nie bardzo..... bo nie mam jak udowodnić że mi nie
          wypłacał o czasie, poza tym w zusie jestem ubezpieczona na najniższą stawkę a
          zarabiam więcej. Boję się że może potem się mścić i nigdzie nie dostanę pracy.

Na razie chcę być w domu żeby odpocząć, przestac brac leki p/depresyjne i
          nabrać sił do szukania nowej pracy.
          • Gość: PS Re: Jak odejść??? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 13.05.05, 14:43
            aniek30 napisała:

> Nie mam nowej pracy. A z tej..... próbuję odejśc od 7 lat. I ciągle wygrywyła
            > strach przed nowym i wygodnictwo.
            Z tego co napisałaś, to trudno, żeby nowa była gorsza.

> zrobi, każdy tu zawsze liczył na mnie i jak szłam na urlop wszystko leżało
            > odłogiem i czekali aż ja wrócę.
            > A z jego winy? Hm.... nie bardzo..... bo nie mam jak udowodnić że mi nie
            > wypłacał o czasie, poza tym w zusie jestem ubezpieczona na najniższą stawkę a
            > zarabiam więcej. Boję się że może potem się mścić i nigdzie nie dostanę pracy.
            Dlatego warto byłoby wcześniej znaleźć nową pracę.

> Na razie chcę być w domu żeby odpocząć, przestac brac leki p/depresyjne i
            > nabrać sił do szukania nowej pracy.
            Zawsze depresja może Ci się na tyle zaostrzyć, że będzie potrzebne zwolnienie
            wystawione jak nie przez jednego psychiatrę to przez innego...
            Gdy będziesz na urlopie (albo po) i gdy nadal będziesz bardziej obawiać się
            nowego nieznanego niż znanego zła, to możesz zapytać jak sobie radzą(li) bez
            Ciebie i powiedzieć, że jeśli nie będzie zmienione to i to (najlepiej na
            piśmie), to będą musieli poradzić sobie bez Ciebie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka