Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pracy!

IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 31.05.05, 09:49
    Witam!Chcialam sie poradzic...Od lipca mam rozpoczac staz 6 miesiaczny w
    pewnej firmie (staz za ktory placi UP). Ja jednak z pewnych powodow, o
    ktorych nie bede pisac, zastanawiam sie co by bylo, gdyby taka praca mi sie
    nie spodobala lub w miedzyczasie znalazlabym cos bardziej mi dopowiadajacego.
    Jakie skutki ponioslabym za zerwanie umowy o staz!!!!!
    Z gory dziekuje za odpowiedz!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ania Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 11:45
        Żadne.Podobnie, gdyby to pracodawca zerwał z toba umowę. Staz możesz przerwać w
        każdej chwili, wcześniej to zgłosić w UP (pismo). Podobnie, gdy w czasie stażu
        znajdziesz pracę na stałe.
        • Gość: gosc Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 31.05.05, 12:20
          A nie bede musiala przyapdkiem zwrocic kosztow stazu dla Urzedu Pracy? to
          znaczy, jesli jest to 6 miesieczny staz to 6x502 zl?
          • Gość: maja Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra IP: *.chello.pl 31.05.05, 12:34
            Witam,
            Też jestem zainteresowana. W UP powiedzieli mi, że przerywając staż należy zwrócić koszty (otrzymane stypendium + badania). Chyba że znajdzie się pracę wtedy zerwanie stażu nie wiąże sie z żadnymi konsekwencjami. Szukałam jakiegoś potwierdzenia w przepisach i nic na ten temat nie znalazłam. Tak więc moze być to dowolna interpretacja urzędniczek.
            Pozdrawiam
            • Gość: joko Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra IP: *.chello.pl 31.05.05, 12:41
              podejmujac staz z up bedzie umowa okreslajaca warunki stazu i sa tam podane
              konsekwencje za bez przyczynowe zerwanie umowy ,czesto sa wieksze niz koszt
              takiego stazu,wiec warto dobrze przeczytac takowa umowe .
              • Gość: aga Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra IP: *.euronet.net.pl 31.05.05, 12:56
                maja ma racje...jesli przerwiesz staz, bo znajdziesz inna prace to nie ponosisz
                zadnych konsekwencji. ale jesli zerwiesz umowe, bo Ci praca nie odpowiada to
                zwracasz cala pobrana dotychczas kase i koszty badan.
            • Gość: Tolerancja skutki przerwania stażu IP: *.net.azartsat.pl 08.06.13, 15:23
              "Przerwanie stażu z własnej winy – skutki

W przypadku, gdy staż zostanie przerwany z winy stażysty wtedy urząd pracy pozbawia go statusu osoby bezrobotnej od dnia przerwania stażu na okres:
              1) 120 dni w przypadku pierwszej odmowy;
              2) 180 dni w przypadku drugiej odmowy;
              3) 270 dni w przypadku trzeciej odmowy (art. 33 ust.4 pkt 7 ustawy).

Stażysta zostaje zobowiązany również do zwrotu kosztów stażu poniesionych przez PUP. Są to:
              1) koszty przejazdu i zakwaterowania (jeżeli stażysta korzystał z tego rodzaju pomocy);
              2) koszty niezbędnych badań lekarskich oraz psychologicznych (jeżeli u organizatora stażu są one wymagane).

Ważne!

PUP nie może żądać zwrotu pobranego stypendium stażowego, ponieważ stażysta pobierał stypendium za pracę wykonywaną u organizatora stażu.

Podstawa prawna:

- art.34 ust.4 pkt 7, - art. 74 Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. z 2008 r. nr 69, poz. 415);
              - par. 9 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych (Dz.U. z 2009 r. nr 142, poz, 1160)" (prawnik-online.eu/przerwanie-stazu-z-pup-oraz-jego-konsekwencje-prawne,3,907.html) Więc tak to się przedstawia:)
              • snajper55 Re: skutki przerwania stażu 08.06.13, 17:06
                Gość portalu: Tolerancja napisał(a):

> "Przerwanie stażu z własnej winy – skutki

Ale gdy się znajdzie pracę, to przerwanie stażu nie jest "z własnej winy".

S.
      • Gość: gosc Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 31.05.05, 13:14
        A MOZE KTOS JEST PO TAKIM STAZU I MOZE przedstawic swoje doswiadczenia. JA
        DOSTALAM PROPOZYCJE STAZU NA STANOWISKU W SUMIE NIEZGODNYM Z MOIM KIERUNKIEM
        STUDIOW(sama sobie zalazalm firme, z ktora zwrocilam sie z prosba o odbycie
        stazu na stanowisku adekwatnym do mojego wyksztalcenia).Zaproponowano mi jednak
        staz na innym stanowisku. Dlatego sie troche obawiam...Praca podejrzewam bedzie
        ciekawa, ale trudna moja doswiadczenie w tej dziedzinie jest znikome...Czy
        pracodawac w trakcie mojego trwania stazu moze ze mnie zrezygnowac z powodu ,
        ze tak powiem "niesprawdzania sie"?
        • lejdik Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra 31.05.05, 13:27
          nie rozumiem jednego- Czy UP w Waszych miejscowosciach sa zamkniete na glucho i
          NIE WOLNO Wam uzyskiwac informacji na interesujace Was tematy??A kto poniesie
          konsekwencje jesli okaze sie, ze udzielone w sieci informacje beda sprzeczne z
          tym co zawiera indywidualna umowa stazu?;))...
          • Gość: gosc Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 31.05.05, 13:50
            A cos Ty taka oburzona? To po co jest to forum? Nie znasz urzednikow? Maja
            podobny charakterek i podejscie do klienta jak Ty :)????? Po co zadawac
            pytania, po co...sa w koncu ustwy? Jeju, skoro nie masz zamiaru nie odpowiadac
            na pytanie to nie komentuj w ogole. Czy wedlug Twojego mniemania forum
            internetowe jest do...patzrenia na pusta strone internetowa?
            • lejdik Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra 31.05.05, 13:58
              forum jak sam slusznie zauwazyles jest INTERNETOWE, a umowa o staz- calkiem
              realna)))Zaplacisz urzedowi kare umowna jaka bedzie np zawarta w umowie za
              nieuzasadnione odbycie stazu?;))No jesli tak, to POWODZENIA zycze))I na
              marginesie- z iloma urzednikami miales dotychczas do czynienia?;)) Bo mam
              wrazenie ze tylko z sekretariatem szkoly...:):)....I dopiero teraz mozesz sie
              oburzyc naprawde:):):)Wtedy ta strona nie pozostanie PUSTA, ale i TRESCIWA nie
              bedzie...:):)
              • lejdik Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra 31.05.05, 14:22
                np zawarta w umowie za
                > nieuzasadnione odbycie stazu?;*
                winno byc oczywiście nieuzasadnione przerwanie stazu...:))
                • Gość: gosc Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 31.05.05, 14:33
                  Jak bede musiala to zaplace...a poza tym moje pytanie dotyczylo skutkow
                  przerwania stazu, a nie o to czy zaplace czy nie...Uprzejmi internauci
                  odpowiedzieli mi jakie moga byc te skutki...a mnie uprzejmi...chyba nie maja co
                  robic i sie czepiaja,ze na forum ktos smie o cos pytac :)))).
                  Musze Cie tez rozczarowac. Kontakt mialam nie tylko z paniami z sekretariatu
                  szkoly :).
                  POZDRAWIAM!
                  • Gość: jaaaa Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 31.05.05, 21:45
                    witam! ja odbyłam staż, jesli chodzi o skutki jego przerwania to są to także
                    skutki finansowe:-) ale jednocześnie na stazu mozesz szukac innej pracy, i
                    pracowadca nie moze zabronic Tobie wychodzenia np. na rozmowy o pracę. z
                    informacji niepotwierdzonych: nie podjecie stazu przydzielonego przez PUP może
                    grozic wykresleniem z listy absolwentów (!) ale to info niesprawdzone, trzeba
                    zapytać urzedniczek, czasami warto napisac do urzędu, wtedy sie ma na piśmie
                    interpretacje i ewentualne błedy pracowników PUP wychodzą na jaw, a Ty za nie
                    nie odpowiadasz. Dodatkowo jeśli chodzi o Twoja sytuacje, to moze pracodawca
                    nie mial aktualnie miejsca idealnego dla Ciebie ale nic nie szkodzi, moim
                    zdaniem to szansa poznania czegos nowego, a z praktyki wiem ze takie staże
                    mozna przedłużać, i wtedy przejsc na inne stanowisko w tej samej firmie,
                    oczywiście wszystko zależy od PUPu i jego opinii o pracodawcy (czy jest
                    wiarygodny, czy przyjmuje potem absolwentów). Pracodawca nie moze sie Ciebie
                    pozbyć :) bo Ty podpisujesz umowe z PUPem a nie z pracodawcą, także wszystkie
                    zwolnienia podczas choroby zanosisz do PUPu. Pracodawca natomiast po stażu
                    powinien wypowiedzieć sie o Twoim stosunku do pracy i dać Tobie "referencje" :-
                    ) i tu moze byc ból, jesli sie nie przykładasz:P aha, jeszcze jedno, w planie
                    stazu masz wypisane czynności które powinnas miec w swoich obowiązkach, są to
                    zazwyczaj różnorodne zadania, tak by staż spełniał swoja funkcję, pracodawca w
                    praktyce wykorzycstuje często stazyste który przez 3 miesiące np. kseruje
                    dokumenty zamiast sie czegoś uczyc dlatego masz też prawo domagac sie
                    realizacji takiego planu stazu i mozesz zgłosić nieprawidłowości do PUPu.
                    Powodzenia i nie martw sie! staż to dobra rzecz, nie wiadomo co moze z tgo
                    wyniknąć:) pozdrawiam a.
                  • lejdik Re: Jakie sa SKUTKI przerwania STAZU z Urzedu Pra 31.05.05, 23:44
                    To moze czas zadac sobie pytanie- po co ow staz chcesz rozpoczynac?;))Bo jesli
                    po to zeby pozniej placic kare za zerwanie umowy- to ja chetnie podam nr konta
                    na ktory mozesz smialo wplacic nalezne UP pieniadze:D
                    p. s czyzby ktoras ze szkol zatrudniala i pana sekretarza?;)
                    A ja pozdrawiam i to bardzo, a Ty przemysl czy warto przerywac staz finansowany
                    badz co badz z pieniedzy WSZYSTKICH podatnikow...Jesli na staz pojsc nie
                    chcesz- nie idz, a moze na Twojej decyzji skorzysta jakas osoba, dla ktorej
                    taki staz bedzie szansa.
            • Gość: gość Re: IP: *.waldex.3s.pl 09.06.13, 11:07
              Dokładnie, rozśmieszają mnie takie porady internetowe. Poważna jesteś???Będziesz swoje sprawy ustalać pod coś co ci ktoś na internecie powiedziała? Idź się spytaj kogoś kto się zna, jak nie potrafisz interpretować przepisów. W życiu bym takiego pracownika nie zatrudniła, który nie potrafi nawet właściwie wybrać źródła informacji.
      • Gość: qosik staz IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.14, 20:11
        mam pytanie czy jesli jestem na stazu o 1lutego a znalazlam prace na cale etat i powiedzmy zwolnie sie 25lutego to czy za te 25 dni UP wyplaci mi pieniadze?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka