Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Stażyści POMOCY

IP: 83.238.47.* 02.06.05, 14:18
    za miesiąc kończe studia. Znalazłam sobie pracodawcę który chciałby mnie
    przyjąć na staż. Urząd pracy posiada na to środki finansowe. Odmówiono mi
    jednak prawa do stażu bo podczas wakacji (przez 5 lat po 2-3 miesiące)
    wykonywałam prace na zlecenie. To jakaś paranoja, myślalam że staże są po to
    by zdobyć doświadczenie tylko dlatego zgadzam się pracować za jakieś grosze
    pokrywające jedynie dojazdy. Moja wakacyjna praca(fizyczna) nie miała nic
    wspólnego z posiadanymi kwalifikacjami(księgowa)w ustawie nie znalazłam
    takiego warunku a wyłącznie zapis że trzeba mieć mniej niż 25 lat. Czy od was
    też tego wymagano, czy tylko mój urząd pracy wymyślił sobie takie wariactwo,
    bo przecież prawie każdy student próbuje sobie dorobić do stypendium, Czy
    tylko ja byłam taka glupia że robiłam to zgodnie z prawem w oparciu o umowę
    płacąc podatki a nie na czarno.
    Pomożcie bo już sama nie wiem co robić zależało mi na tej pracy. Czy Urząd
    może mi odmówić , czy mogę z nim jakoś walczyć.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Maya Re: Stażyści POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 14:27
        Ja nie mialam tego typu problemow, w ogole nikt mnie nie pytal o moje dochody!
        Staz wlasnie odrabiam, co wiecej mam przedluzony, a wczesniej tez pracowalam na
        umowe zlecenie. Moze chodzi o wysokosc wynagrodzenia? Ale ja mialam na umowie
        za 3 miesiace 3000zl, zreszta nikt mnie o to nie pytal.
      • Gość: mimi Re: Stażyści POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 15:10
        zgodnie z ustawą na staż może pójść osoba, kóra pracowała nie dłużej niż trzy
        miesiące. na stażu masz stypendium oraz ZWROT KOSZTÓW DOJAZDU. jeśli pracowałaś
        fizycznie i była to tylko praca dorywcza, to było się tym nie chwalić. teraz
        mleko wylane i możesz mieć pretensje tylko do siebie.
        może skoro już znalazłaś pracodawce, to może przyjmie cię do pracy, a nie na
        staż. powodzenia.
        • Gość: Aga Re: Stażyści POMOCY IP: 83.238.47.* 02.06.05, 15:27
          co mam zrobić jak przy rejestracji zapytają mnie o poprzednią pracę, przecież
          nie będę kłamać bo akurat to bardzo łatwo sprawdzić przy pomocy Nip-u i Urzędu
          Skarbowego, który z miłą chęcią poświadczy moje dochody. Pracodawca mając
          możliwość otrzymania pracownika właściwie bez ponoszenia kosztów, nie obciąży
          siebie stwarzaniem nowego etatu. znam wielu studentow na stażach których nikt o
          poprzednią pracę nie pytał a pracowali nie na umowę zlecenie a na umowe o pracę.
          Czyli zakwalifikowanie do stażu zależy tylko od konkretnego urzędu pracy i od
          tego czy pani zajmująca się pośrednictwem pracy ma dobry dzień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka