Gość: FFFFFFFFFFFF IP: *.crowley.pl 13.06.05, 07:33 A ja w tym tygodniu wyjezdzam do Anglii i mam ten kraj w d...e Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 18261826www M?odzi w Polsce sa naprawde wolni IP: *.dynamic.mts.net 13.06.05, 07:36 Dzisiaj mlodzi nie musza walczyc o wolnosc,zyja w wolnym i niepodleglym kraju.Przyszlosc nalezy do Was mlodzi Polacy, nie dajcie sie oglupic, omamic takim kanaliom jak: rydzyk, giertych i im podobnych kanalii ludzkich.Nie Wasze dobro maja oni na swoim celu, ale interes wlasnej D.. zerujac na naiwnosci i glupocie ludzkiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Pracai studia - ani jednego nie robi się dobrze IP: *.icpnet.pl 13.06.05, 11:45 Moje studia, to ok. 35-40 godzin zajęć tygodniowo, do tego tzw. "okienka" i do tego nauka... były dni, gdy wychodząc na uczelnię wracałem do domu około godziny 20:00-21:00. Czytając, że młodzież jednocześnie pracuje i studiuje zastanawiam się, co robi na prawdę dobrze. Pewnie chodzi tutaj o studia zaoczne, które tak na prawdę są płaceniem za papierek przy minimalnym wysiłku, niestety papierek jest podobny, jak dla absolwentów studiów dziennych. Chyba, że teraz wszędzie liczy się tzw. cwaniactwo i tylko i wyłącznie własny interes, co skutkuje skrajnie nieprzyjemną atmosferą w pracy, bezwzglętnością oraz spychologią, którą zastępuje się kompetencje!! Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Re: Pracai studia - ani jednego nie robi się dobr 13.06.05, 13:10 Fajnie co ! Ale efektem tej pracy i nauki będzie lekki świr ! Lekarze Psychole zacierają ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarnooka Re: Pracai studia - ani jednego nie robi się dobr IP: *.brewet.pl / 80.50.20.* 13.06.05, 13:14 a Ja studiuje dziennie na POlitechnice śląskiej i prawie wszyscy dzienni koncza tam zajecia o 15 :)) takze duuuuuzo czasu by sobie dorobic. Ja akurat ucze dzieci angieslkiego ale wiem że duzo ludzi sobie dorabia , dziewczyny w jakichś knajpach , chłopcy jako ochrona . Wszytko sie da zrobic jak jest dobra orgaznizacja na uczelni :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rilwen Re: Pracai studia - ani jednego nie robi się dobr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 18:02 masz rację ja jakoś łączyłam studia z pracą, ale tylko weekendową, a i tak pękałam znałam osoby, które podejmowały dodatkowe zajęcia, a studia na tym drastycznie cierpiały, cwaniactwo pomagało, bo choć na trójkach udawało im się dobrnąć do końca w sumie to nie wiem, czy obniżający się poziom polskich uczelni (albo raczej możliwośc zdobywania wyższego wykształcenia na różnych uniwersytetach pod rektorem magistrem), czy inne wymienione w artykule czynniki bardziej przyczyniły się do takiego ,,zadowalającego" stanu rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciotka Zenobia Studenci POWINNI pracowac IP: *.dyn.optonline.net 14.06.05, 00:52 > Moje studia, to ok. 35-40 godzin zajęć tygodniowo, > do tego tzw. "okienka" i do tego nauka... były dni, > gdy wychodząc na uczelnię wracałem do domu około > godziny 20:00-21:00. Tylko, o czym zapomniales Synku powiedziec, spora czesc z tych godzin tygodniowo to byly kompletne bzdury: jakies ekonomie polityczne, nauki polityczne, socjologie, pedagogiki, wf, wojsko i inne bzdety. A polowa z pozostalych przedmiotow kierunkowych tez byla kompletnie do niczego nie potrzebna. > Czytając, że młodzież jednocześnie pracuje i studiuje > zastanawiam się, co robi na prawdę dobrze. Przy dobrej organizacji studiow (brak "okienek", brak bzdurnych obowiazkowych przedmiotow itp) student moze pracowac i studiowac. Powiem wiecej: student POWINIEN pracowac zawodowo w czasie studiow. Praca pozwala nabrac doswiadczenia, weryfikowac co z tego co ucza na uczelni jest potrzebne, pozwala nawiazywac kontakty ktore sie przydadza przy szukaniu pracy po studiach. W USA spora czesc, moze nawet studentow pracuje i dobrze na tym wychodzi. Student, ktory w czasie studiow nie pracuje i traci 100% czasu na nauke i nie wychyla nosa poza uczelnie - stopniowo glupieje a po dyplomie jest murowanym kandydatem na bezrobocie. Ciotka Zenobia. Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Re: Studenci POWINNI pracowac 14.06.05, 04:08 Gość portalu: Ciotka Zenobia napisał(a): > Tylko, o czym zapomniales Synku powiedziec, spora czesc z tych godzin > tygodniowo to byly kompletne bzdury: jakies ekonomie polityczne, nauki > polityczne, socjologie, pedagogiki, wf, wojsko i inne bzdety. > > A polowa z pozostalych przedmiotow kierunkowych tez byla kompletnie do niczego > nie potrzebna. Nie wazne czy potrzebne czy nie, wazne ze obowiazkowe. O ile sie nic nie zmienilo od moich czasow to w dalszym ciagu student ma maly wplyw na przedmioty ktore musi zaliczyc zeby uzyskac dyplom. > Powiem wiecej: student POWINIEN pracowac zawodowo w czasie studiow. Praca > pozwala nabrac doswiadczenia, weryfikowac co z tego co ucza na uczelni jest > potrzebne, pozwala nawiazywac kontakty ktore sie przydadza przy szukaniu pracy > po studiach. W USA spora czesc, moze nawet studentow pracuje i dobrze na tym > wychodzi. Mieszkam w USA. Widzac do jakich durnych prac zatrudnia sie studentow w mojej firmie, to watpie czy to weryfikuje ich wiadomosci teoretyczne. A nawet dziwie sie ze po tym doswiadczeniu chca byc jeszcze inzynierami ;-(((. Przy niedoborach pracownikow, zwlaszcza Hi Tech, to rekruterzy z najlepszych firm zjawjaja sie na uczelniach i przyjmuja do pracy absolwentow ktorzy maja dobre wyniki w nauce a nie tych ktorzy maja dobry 'network' znajomych. Jest tradycja w USA, ze studenci pracuja bo musza dorobic do swojego utrzymania, ale nie robmy cnoty z koniecznosci. Zgadzam sie z 'Synkiem' ze nie mozna pracowac i zeby to sie nie odbilo na nauce. Student nie powinien pracowac w czasie roku szkolnego. Oczywiscie dla niektorych praca moze byc koniecznoscia zeby w ogole pozwolic sobie na studia. Ale to juz inna para kaloszy. Pozdrawiam, Ciotka Colombina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remikane Re: Studenci POWINNI pracowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 13:10 To Ciotka Colombina..... ...and I always thought that studing equals working except nobody is paying for the work done..... Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Re: Studenci POWINNI pracowac 14.06.05, 14:15 Gość portalu: remikane napisał(a): > To Ciotka Colombina..... > > ...and I always thought that studing equals working except nobody is paying for > > the work done..... That’s exactly my point. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Pracai studia - ani jednego nie robi się dobr IP: *.icpnet.pl 14.06.05, 09:30 Pieprzysz głupoty. Ja od 4 lat i studiuje i pracuje i jakoś sobie daje radę. A cała ta reszta o spychologii i cwaniactwie to mamrotanie lenia. Lepiej wez się do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylkoPolska Jedz. w Polsce zostana Ci którym sie chce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 13:54 a Ty bedziesz z Pakistanami i Marokanczyklami rywalizował o robote godzac sie na płace o 30 % nizsza niz oni. ps. mój kolega jezdzi autobusem w Bristolu. Inni kierowcy nie lubia Polaków bo Ci zgadzaja sie jezdzic z wolnego za 8 funtów, a Pakistanczykl chce min. 13 funtów. Szanujcie sie tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
azael11 Re: wyjedźmy stąd wszyscy 13.06.05, 07:51 pokażemy na zachodzie jacy jesteśmy energiczni, wykształceni, itd itd. Bo w tym kraju sprzątaczki mają wyższe, z fryzjerką pogadam po angielsku, z kelnerem po francusku, a w rządzie siedzą tłuki, co bez tłumacza ani rusz wykształcenie mają z regóły jakieś podejrzane i cząsto niepełne. WIĘC ALBO WYJEDŹMY SAMI ALBO WYŚŁIJMY NASZĄ ELITĘ RZĄDZĄCĄ NIEWAŻNE GDZIE BYLEBY DALEKO. I BILET W JEDNĄ STRONĘ . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rilwen Re: wyjedźmy stąd wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 18:05 mamy niestety konkurencję... w Hindusach, na przykład taki nauczony języka hindus na pewno nie robi błędów ortograficznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.toya.net.pl 13.06.05, 07:53 A Anglia ma Ciebie w d...e! Odpowiedz Link Zgłoś
nicola21 Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad 13.06.05, 08:10 Polska zreszta tez :D Co za pronlem pojechac do Aniglii i co - myc gary? Problemem jest znalesc dobra prace w Polsce, a tych ktorzy tego nie potrafia zegnamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FFFFFFFFFFFF Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.crowley.pl 13.06.05, 08:20 " nicola21 napisała: > Polska zreszta tez :D Co za pronlem pojechac do Aniglii i co - myc gary? > Problemem jest znalesc dobra prace w Polsce, a tych ktorzy tego nie potrafia > zegnamy ;)" Wiekszosc moich znajomych ktora wyjechala faktycznie zaczynala od mycia garow,teraz maja o wiele lepsze zajecia i duzo lepiej platne, chociaz nawet z mycia garow tam mozna zyc na calkiem wysokim poziomie. I ja ciebie żegnam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.ucd.ie / *.ucd.ie 13.06.05, 18:43 > Polska zreszta tez :D Co za pronlem pojechac do Aniglii i co - myc gary? > Problemem jest znalesc dobra prace w Polsce, a tych ktorzy tego nie potrafia > zegnamy ;) Zaden problem. Ja w Polsce mialem bardzo dobra prace ale i tak wyjechalem do Irlandii. Dlaczego? Bu tu mam jeszcze lepsza. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-F Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 19:03 Ja ciebie taz mam nadzieje pożegnam i podobnych jak Ty :-) W tym roku wakacje w Londynie a za rok po obronie wakacje w Polsce (albo i nie ;P ) Ps. Życze powodzenia w myciu garów w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
stankot Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad 13.06.05, 08:11 PIERDOŁY PISZECIE,WIĘCEJ MŁODYCH MA PRACĘ MOŻE I TAK A ILU PRZED EMERYTURĄ LUDZI Z NAWET 38-39 LETNIM STAŻEM JEST ZWALNIANYCH Z PRACY -STYRANY 50 LATEK JEST MAŁO WYDAJNY I NIE MA WYKSZTAŁCENIA WYŻSZEGO WIĘC Z NIM NA BRUK,BO DO ŁOPATY POTRZEBNY INŻYNIER CIEKAWE PILU TAKICH ZNAJDZIE SIĘ KTÓRY ZA 600 ZŁ BĘDZIE PRACOWAŁ NA DARMOZJADÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizandra Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 08:41 Wyobraź sobie, że całkiem sporo. Robię sobie prywatne statystyki i wyobraź sobie, że spotkałam już 5 sprzątaczek z wyższym wykształceniem. Większość moich znajomych (z wyższym) pracowała na budowie. I myślę, że nie ma w tym nic złego. Zły jest ten opętany kraj, gdzie 40% absolwentów szkół wyższych nie ma pracy, a 50% dzieci głoduje. Mam po dziórki w nosie tego, że w tym kraju ideologia, zastępuje programy polityczne i praktykę społeczną, gdzie gwarantem sukcesu nie jest wiedza i umiejętności, ale znajomości i powiązania. Cieszę się, że tuż za moimi plecami czaji się desant młodych specjalistów, który, mam nadzieję, rozsadzi ten beton z prawa i lewa. Robi mi się nie dobrze na sam widok tych tłustych, durnych gęb z telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
zdunman Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad 13.06.05, 10:32 50% dzieci głoduje!!?!?!!?!?!? chyba żartujesz?? to jakaś wizja Rydzyka, który chce żeby tak było to bedzie miał poparcie większe, brednie. kraj nie jest czymś obok obywateli, co ich pęta, to ludzie tworzą kraj, taki ktaj jacy ludzie, większośc społeczeństwa to lenie,analfabeci i ćwoki więc nie miej pretensji do "kraju" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StaryCynik Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.lr.centurytel.net 14.06.05, 18:58 Obys sie doczekala. To co sie dzieje dzisiaj jest wlasnie rezultatem "desantu mlodych specjalistow" z poczatku lat 90. To co mnie, dosc dawno, zaskoczylo po przyjezdzie do USA to byla sytuacja ze na odpowiedzialnych stanowiskach sa sami starsi ludzie. Oh, ci glupi Amerykanie, nie to co Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizandra Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 09:52 Pewnie masz rację. Tylko, że w Stanach ci starzy są specjalistami, a nie jak w Polsce byłymi agentami, aparatczykami, kolegami kolegów i zawsze pod osłoną jakiejś ideologi. A co do "desantu młodych specjalistów" z lat 90- tych, powiedz mi od czego byli ci specjaliści? Z nauk Marksa wynieśli tylko wiedzę o wyzysku, a specjalistami są od miernych ideologii i wyrywania kasy. Należę do rocznika 75. - tego słynnego rocznika pomiędzy. Nikt z mego pokolenia nie robi oszołamiającej kariery, trafiliśmy na kryzys, bezrobocie, dziórę budżetową, ale tak nie szczęśliwie aby jeszcze móc przyjrzeć się niezwykłym karierom obecnych trzydziestoparolatków - "desantu młodych" z lat 90, ale jeszcze bez możliwości jakie daje chociażby wstąpienie do UE. Przeważnie zajmujemy się łataniem dziór po naszych tzw. "starszych braciach". Mam dobrą pracę, wprawdzie bardzo małopłatną, ale taką, która daje mi poczucie sensu w zyciu. Ciężko musiałam zapracować na tą pracę, kosztowała mnie naprawdę wiele wyrzeczeń. Wciąż kosztuje. Spotykam ludzi, któych statut społeczny jest niewyobrażlnie wyższy od mojego, ludzi znaczących i wpływowych. Nie myśl, że zazdroszczę, ale czuję przeważnie obrzydzenie. Wykonuję swoją pracę skrupulatnie i z nadzieją czekam na tych młodszych, którzy, jak mi się wydaje, mają znacznie lepiej poukładane w głowie, którzy są doświadczeni, ale nie obciążeni rzadnymi ideologiami. Trudno jest porównywać Stany z Polską. Ich starzy to nie nasi starzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magisterek Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 13.06.05, 08:14 nie wiem skad sie biora te statystyki ale wiem jedno, ze w polsce sytuacja na rynku pracy poprawi sie za 15-20lat. sam dyplom uniwersytetu ,bez odpowiednich znajomosci, nic nie pomoze i nie ma co mydlic oczu, ze jest lepiej niz bylo np 3-4 lata temu. kto chce przyzwoicie zarabiac musi wyjechac, bo nawet za koszenie trawy na "zachodzie " zarobi znacznie wiecej niz w kraju "za biurkiem" sorry, ale takie sa fakty a decyzje o emigracji kazdy podejmie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor, autor Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 10:51 To prawda - dyplom uniwerku niewiele daje, po co komu kolejny ekonom albo prawnik? Za to ludzie po polibudach (informatycy, budowlańcy, itd.) raczej nie powinni mieć problemu z pracą :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FFFFFFFFFFFF Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.crowley.pl 13.06.05, 08:16 "> A Anglia ma Ciebie w d...e!" A dlaczego tak sądzisz? bede dostawal calkiem wysoką stawkę, w polsce niemiałbym nawet co marzyć o takich pieniądzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.server.ntli.net 13.06.05, 08:58 no i pewnie zycie tez kosztuje tutaj tyle co w Polsce wariacie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FFFFFFFFFFFF Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.crowley.pl 13.06.05, 09:31 " Gość portalu: Bart napisał(a): > no i pewnie zycie tez kosztuje tutaj tyle co w Polsce wariacie...." Mieszkanie(ktore trzeba sobie wynając)faktycznie kosztuje wiecej,chociaz u nas w duzych miastach i nie na peryferiach koszt wynajmu zbliza sie do zachodniego poziomu.Żywność- mniej wiecej tyle samo, a jak kupujesz w marketach dyskontowych (np TESCO) to moze byc nawet taniej:).Sprzet RTV jest tańszy w Angli,znajomy przywiozl do polski pare cyfrówek i komórek na sprzedaz:) Pozatym nawet jezeli koszta życia wyniosą wiecej to znajduje to naszczescie pełne odzwierciedlenie w twoich zarobkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poco Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:49 HAHAHAHAHAH Jedzenie "mniej wiecej" lol wez pojedz najpierw to pogadamy :] Jak robilem zakupy w hipermarkecie na tydzien dla 3 osob to zostawialem 100-150Ł I wystarczaly na 3 dni :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xinu Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.05, 10:00 jasne ze nie kosztuje tyle samo. tylko ze jak jestes tam i zarabiasz tamte oieniadze to stosunek zarobkow do wydatkow jest o lepszy niz tu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.crowley.pl 13.06.05, 08:14 A odsetek prowadzących własną działaloność wyraźnie zmalał (choć i tak był niski). To chyba nie jest powód do radości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Mlodzi coraz lepiej sobie radza ale nie w Polsce IP: 65.208.109.* 13.06.05, 08:20 Z moich obserwacji wynika, ze mlodzi owszem radza sobie coraz lepiej, ale nie w polsce, tylko za granica, gdzie na kazdym kroku mozna spotkac w restaruracjach pomywaczy i kelnerow z polski, na budowach polskich pomocnikow i murarzy, w hotelach polskie sprzataczki, w muzeach polskich przewodnikow oprowadzajacych oczywiscie niepolskie grupy, ale co jest krzepiace to fakt, ze ci wszyscy murarze, zmywacze i kelnerzy robia ucza sie zaocznie, wieczorowo i pozniej odnajduja inna prace lepiej platne i instaluja sie w spoleczenstwach zachodnich w calkiej dobrej sytuacji materialnej i socjalnej a w naszej kochanej ojczyznie jak bylo tak jest, jak nie masz znajomych to mozesz sobie pomazyc o dobrej placy nawet bedac dobrze wyksztalconym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praca Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: 158.75.130.* 13.06.05, 08:41 Tylko jak długo i na ilu fakultetach można studiować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.ugent.be 13.06.05, 09:34 Do konca zycia na tym polega niestety nowoczesne podejscie do pracy - ciagle doskonalenie sie, koniec z zawodem to poczatek profesji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POGROMCA FAŁSZU PRZESTANĄ BYĆ BEZRADNI JAK WYJDĄ NA ULICE IP: *.dywity.sdi.tpnet.pl 13.06.05, 08:50 ANI JEDNA TEZA ZAWARTA W TYM PASZKWILANCKIM TEKŚCIE NIE JEST WIARYGODNA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop No to czemu nie wychodzą? IP: *.attu.pl 13.06.05, 12:10 Jakoś ostatnio nikomu się nie chce wychodzić na ulicę, nawet rolnikom! Niedobrze pani Jolu, niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wg Skąd tu tylu płaczliwych malkontentów? Tacy IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 13.06.05, 08:50 nigdy i nigdzie sobie nie poradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wg Zapytajcie ludzi, którz proponują pracę, a IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 13.06.05, 08:52 zobaczycie jacy 'biedni' są ci bezrobotni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krek Re: Zapytajcie ludzi, którz proponują pracę, a IP: *.broker.com.pl 13.06.05, 10:34 Tak.za 1000 zł.Kupa szmalu.Można żyć i kochankę mić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop Re: Zapytajcie ludzi, którz proponują pracę, a IP: *.attu.pl 13.06.05, 12:12 Gość portalu: krek napisał(a): > Tak.za 1000 zł.Kupa szmalu.Można żyć i kochankę mić Pewnie że można. Ale jak rozumiem lepiej jest żyć za 700 renty babci + 500 zapomogi + czasem coś ukraść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krek Re: Zapytajcie ludzi, którz proponują pracę, a IP: *.broker.com.pl 13.06.05, 12:20 Nie. Znacznie lepiej jest żyć za 4000 zł.Naprawdę możesz mi wierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.server.ntli.net 13.06.05, 08:55 a czy mozesz mi powiedziec co bedziesz w tej anglii robil?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FFFFFFFFFFFF Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.crowley.pl 13.06.05, 09:34 " Gość portalu: Bart napisał(a): > a czy mozesz mi powiedziec co bedziesz w tej anglii robil??" To samo co tutaj, tylko nie za 5zl za godzine, i nikt mnie nie zwolni po trzech miesiacach bo na moje miejsce bedzie chetnych kolejne 100 biednych studentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krek Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.broker.com.pl 13.06.05, 10:30 Oż ty niewdzięczniku.To polski dobry pan ci 5 zeta chce płacić a ty co? Dolarów!Funtów ci się zachciewa.A pomyśl ty lepiej o chacie strzechą krytej,o bocianie nad rodzinną zagrodą i pomyśl ty 2 razy czy nie lepiej tak tutaj :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elve Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.attu.pl 13.06.05, 09:09 jak czytam o wzrastającym odsetku ludzi z wykształceniem wyższym to mnie śmiech ogarnia. w większości przypadków te tytuły naukowe można o kant d*py rozbić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoJo Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 09:26 Najlepiej radzą sobie 2 grupy z przeciwstawnych biegunów. Jedni to z bogatych rodzin, kształcący się za granicą i obejmujący stanowiska w interesach rodziców, drudzy to przestępcy należący go gangów, mafii itp. biorący udział w podziale zysków z łupów. Jedni mogą spać spokojnie, drudzy żyją zbyt intensywnie i krótko. Cała ogromna reszta męczy się całe życie wpadając w depresje, nerwice, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yester Re: nareszcie jakiś pozytywny głos o młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 09:50 skonczie gadac glupoty....mlodosc daje duzo mozliwosci..studiuje, nie mam pracy to mnie w polsce nic nie trzyma 3 dni pozniej jestem w angli, usa, australii i tam szukam szczescia, takze czy tu czy tam bez roznicy..mlodosc daje moblinosc....zal mi tak naprawde w momencie jak podchodzi do mnie chwiajaca sie staruszka i blaga o zlotowke na chleb....ona raczej nie da rady zmywac naczyn w manchesterze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arystokrata [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 10:04 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
moni52 Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad 13.06.05, 10:10 Tak, bo w Anglii jest wspaniale, szczegolnie jak sie zyje w dziesiatke w nedznym mieszkanku, nie ma sie rodziny, samochodu, na leczenie zebow przyjezdza sie do kraju, bo w Anglii nie stac na prywatnego lekarza a do pzrychodni trzeba zapisac sie na rok wzesniej, bo takie sa kolejki...U nas tez niedlugo tak bedzie!powodzenia i porzuc idealy, tak bedzie lepiej, bo tego do szorowania kibli ci nie potrzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FFFFFFFFFFFF Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.crowley.pl 13.06.05, 10:58 moni52 napisała: > Tak, bo w Anglii jest wspaniale, szczegolnie jak sie zyje w dziesiatke w > nedznym mieszkanku, Niewiem gdzie ty te nędzne mieszkania w Anglii widzialas, napewno nie są bardziej nedzne niz to ktore teraz wynajmuje w krakowie(i to za ciezkie pieniadze) "nie ma sie rodziny" jaki to problem zeby moja dziewczyna z polski do mnie przyjechala? reszta rodziny juz od dawna mieszka za granicą,jako 40-50 latkowie są polsce niepotrzebni, w przeciwienstwie do europy zachodniej gdzie bez trudu znalezli prace. " samochodu" po paru miesiacach pracy moge tam bez problemu kupic calkiem niezle autko, oczywiscie nie bedzie ono tej klasy co te luksusowe audi a8 i najnowsze modele mercedesa którymi jeżdżą polacy i zapewne Moni52 buahahaaha "do pzrychodni trzeba > > zapisac sie na rok wzesniej, bo takie sa kolejki..." Przyznam że niewiem jak w praktyce wyglada sluzba zdrowia w Anglii ale niedawno czytalem na ten temat artykul i ponoć jest ona jedną z najlepiej zorganizowanych w europie,zero łapówkarstwa o kolejkach nie wspomne "porzuc idealy, tak bedzie lepiej, bo tego do szorowania > kibli ci nie potrzeba!" W polsce niedlugo juz nawet o robote przy szorowaniu kibli bedzie ciezko, a ja niemam tego zamiar robic, znalazlem w Anglii duzo lepszą prace Kobieto czy ty wiedze o europie zachodniej czerpiesz z jakichs gazetek mlodziezy wszechpolskiej czy innych faszyzujacych organizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: 81.56.9.* 13.06.05, 11:12 Czy ty w ogole mieszkales i pracowales za granica (mam na mysli anglie?) Ja pisalam o ustabilizowanym, normalnym zyciu, na stale. Zapewniam cie,ze jesli chcialbys zyc godnie w anglii zarabiajac jako "zmywak garow", czy "sprzatacz" nie zylo by ci sie zbyt dobrze (z pewnoscia podobnie niz w polsce. Ale pewnie twoje ambicje sa inne...C o do 50latkow, ktorzy bez problemu znajduja prace w europie zachodniej, to pozostawiam to bez komentarza (wystarczy poczytac prase europejska, ostanio pojawila sie gielda na rynku niemieckim i angielskim na najtanszego kandydata na miejsce pracy...rozumiesz, co to oznacza? niebawem zrobi sie z nas rezerwe niewolnikow, gotowych do pracy za przyslowiowe grosze. Ja wie, ze w polsce te wszystkie kwestie "socjalne" i" spoleczne" nie sa na modzie, bo uwazane sa za przejaw komunistycznego ogladu swiata; na zachodzie pelno ludzi zaczyna zdawac sobie sprawe, ze cos jest nie w porzadku, i ze z bezrobocia 380€ trudno jest sie utrzymac w londynie, a wykonywanie kilku prac jednoczesnie zeby godnie zarobic na zycie naparwde nie jest frajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FFFFFFFFFFFF Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.crowley.pl 13.06.05, 11:30 "Czy ty w ogole mieszkales i pracowales za granica (mam na mysli anglie?) > Ja pisalam o ustabilizowanym, normalnym zyciu, na stale. Zapewniam cie,ze jesli > > chcialbys zyc godnie w anglii zarabiajac jako "zmywak garow", czy "sprzatacz" > nie zylo by ci sie zbyt dobrze (z pewnoscia podobnie niz w polsce. Ale pewnie > twoje ambicje sa inne..." Mój dobry znajomy mieszka w hiszpani od 4 lat,wykonuje prostą prace fizyczną(nawet nie zaden murarz czy spawacz itp) Jezeli mamy sie zaglebiac w szczegoly to wlasnie kupil nowego VW passata,i na poczatku przyszlego roku chce kupic mieszkanie w swoim miescie,do tego stac go zeby w wakacje zwiedzac hiszpanie(piekny kraj) Zapomnialem dodac ze utrzymuje tez zone i mala coreczke, Czy on zyje sobie zle? czy mialby szanse na chociaz mala czesc tego gdyby 5 lat nie odwazyl sie i nie ruszyl w ciemno "zmywac gary" jak ty to lubisz okreslac? A hiszpania jak wiadomo nie nalezy do najbogatszych panstw Uni i zarobki jej obywateli sa duzo nizsze niz anglikow Co do tych 50 latkow o ktorych piszesz,jakie niewolnictwo? wez sie kobieto otrzasnij, moj ojciec zarabia na budowie w hiszpani tyle samo co pracujący z nim hiszpanie! ma platny urlop i opieke medyczna. Nietrzeba wykonywac w cale kilku prac zeby zyc tam dobrze, ja niewiem skad ty bierzesz przyklady ludzi ktorzy zyli w biedzie na zachodzie, moze to tacy co pracowac w ogole nie maja ochoty , wola za to wychylic jabola i ponarzekac ze na zachodzie pieniadze nie leza na ulicy tak jak im sie wydawalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krek Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.broker.com.pl 13.06.05, 11:50 Mój znajomy siedzi od 8 lat w Wiedniu.Ma swoje mieszkanie a VW passate nie ma dlatego że nie ma prawo jazdy za to stać go na komunikację miejską i taksówki.W polsce wybudował dla syna dom.Pracuje fizycznie. choć moje stanowisko pracy barzmi dumnie wolę się z nim nie porównywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: 81.56.9.* 13.06.05, 12:12 to ciekawa jestem, jaki jest poziom zycia jego rodziny?Czy chodzi do kina, do teatru, do restauracji, prowadzi zycie towarzyskie, stac go na dobre wino, moze sie ubrac w dobrym sklepie, kupuje zywnosc dobrej jakosci - to wszystko kosztuje? Zycie wcale nie jest takie beztroskie na "Zachodzie",znam Polakow, ktorzy zyja naprawde bardzo skromnie zeby utrzymac sie na powierzchni; no ale oni sa do tego przyzwyczajeni. Oczywiscie nie neguje tego, ze czesto zyja lepiej niz w RP, ale tez nie nalezy przesadzac w druga strone... "Dobre jakosciowo zycie" w Niemczech, we Francji, etc.jest bardzo drogie i staje sie coraz drozsze, i o tym trzeba wiedziec, to nie sa juz kraje tak bogate jak kiedys. Kryzys ekonomiczny i spoleczny dotyka przede wszystkim kategorii srednich, nie mowiac o tych najskromniejszych, no i oczywiscie dotyka Polakow zyjacych w tych krajach. A nad Anglia sia zastanow, chyba ze potem chcesz zainwestowac w innym kraju, np. whiszpanii, a moze w Polsce? Natomiast co do pracy w Anglii, to wcale nie sa bzdury, rzeczywiscie jest tam malo bezrobocia, ale nie wiem czy wiesz, ze statystyki bezrobotnych nie uwzgledniaja tych, ktorzy pracuja np.8h tygodniowo. Poza tym nie pogardzam osobami, ktore zmywaja naczynia (jesli wolisz to okreslenie), wrecz przeciwnie! Chcialam tylko podreslic, ze problemy, zktorymi boryka sie wielu Polakow w RP, zaczynaja byc naprawde chlebem codziennym takze, w tej bogatszej czesci Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krek Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.broker.com.pl 13.06.05, 12:19 na swoim przykładzie mam następującą ocenę sytuacji Jeśli zarobisz w RP te 3-4 tyś zł ok.Bądź tutaj nic lepiej mieć nie będziesz ale jeśli ktoś cię tutaj uszczęśliwia pensją na poziomie 1000 zł to ryzykuj bo nie masz wiele do stracenia i na pewno odczujesz poprawę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni Re: odpowiedz dla FFFFFFFFF IP: 81.56.9.* 13.06.05, 12:13 to ciekawa jestem, jaki jest poziom zycia jego rodziny?Czy chodzi do kina, do teatru, do restauracji, prowadzi zycie towarzyskie, stac go na dobre wino, moze sie ubrac w dobrym sklepie, kupuje zywnosc dobrej jakosci - to wszystko kosztuje? Zycie wcale nie jest takie beztroskie na "Zachodzie",znam Polakow, ktorzy zyja naprawde bardzo skromnie zeby utrzymac sie na powierzchni; no ale oni sa do tego przyzwyczajeni. Oczywiscie nie neguje tego, ze czesto zyja lepiej niz w RP, ale tez nie nalezy przesadzac w druga strone... "Dobre jakosciowo zycie" w Niemczech, we Francji, etc.jest bardzo drogie i staje sie coraz drozsze, i o tym trzeba wiedziec, to nie sa juz kraje tak bogate jak kiedys. Kryzys ekonomiczny i spoleczny dotyka przede wszystkim kategorii srednich, nie mowiac o tych najskromniejszych, no i oczywiscie dotyka Polakow zyjacych w tych krajach. A nad Anglia sia zastanow, chyba ze potem chcesz zainwestowac w innym kraju, np. whiszpanii, a moze w Polsce? Natomiast co do pracy w Anglii, to wcale nie sa bzdury, rzeczywiscie jest tam malo bezrobocia, ale nie wiem czy wiesz, ze statystyki bezrobotnych nie uwzgledniaja tych, ktorzy pracuja np.8h tygodniowo. Poza tym nie pogardzam osobami, ktore zmywaja naczynia (jesli wolisz to okreslenie), wrecz przeciwnie! Chcialam tylko podreslic, ze problemy, zktorymi boryka sie wielu Polakow w RP, zaczynaja byc naprawde chlebem codziennym takze, w tej bogatszej czesci Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FFFFFFFFFFFF Re: odpowiedz dla FFFFFFFFF IP: *.crowley.pl 13.06.05, 13:05 Nie twierdze ze zycie na zachodzie jest beztroskie.Ale tam zwyczajny człowiek bez żadnych ukladow moze godnie i dostatnio życ w przeciwienstwie do polski.Oczywiscie nic za darmo,jak ktos chcialby sobie pracowac na zachodzie po 4h dziennie to niech nie liczy na wysoki poziom zycia.Trzeba harowac ale przynajmniej to sie oplaca!!! "A nad Anglia sia zastanow, chyba ze potem chcesz > zainwestowac w innym kraju, np. whiszpanii, a moze w Polsce?" tak, myslalem nad tym zeby odlozyc zamiast przejesc i zalozyc w Polsce wlasna firme ktora niewiele pozniej zbankrutuje dzieki polityce wspomagania drobnej przedsiebiorczosci naszego rządu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-F Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 19:19 Poczatkujący w Anglii zarabia 3,5 funtów na budowie jest to najnizsza stawka, ale poczatki sa trudne, a sprzataczka 5 funtów ;-) I wyobraś sobie mozna sie z tego utrzymać w LONDYNIE!! A w Polsce bedą na stazu mogła jedynie sobie dojechac do szkoły za swoja "wypłate", a po stażu zatrudnili koleją stazyste........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boo A jak byc powinno IP: *.ssinc.com 13.06.05, 23:19 Kazdy nazeka, ze tu tak a tu tak i wszedzie zle. A JAK BYC POWINNO ? KTO MA PLACIC ZA SZKOLE, SZPITALE, EMERYTURY, URZEDNIKOW PANSTWOWYCH, WOJSKO ? CZY JAK KTOS MA WIECEJ TO DOBRY POWOD ABY MU ZABRAC ? Odpowiedz Link Zgłoś
wicurpix [...] 13.06.05, 10:20 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajkaj Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 10:27 Jedź tam, gdzie szanują człowieka bez względu na to, co robi. Żadna praca nie hańbi, a brak pieniędzy w Polsce upokarza, bo każdy daje odczuć, że jest lepszy, jeśli ma odrobinę więcej. Tu się zawstydza i obśmiewa myjących gary, ale jak oni przyjeżdżają do Polski, to się im pada do stóp, bo mają pieniądze. Nikt ich nie pyta skąd. Taki dziwny jest ten świat, że napiwek decyduje o szacunku dla klienta, łapówka o jakości leczenia pacjenta, gryby portfel w urzędzie i każdym innym miejscu. Pogarda dla biednych jest bolesna, ale wszechobecna. Na wczasach musisz mieć furę, komórę, kamerę, to ktos z tobą rozmawia. Jeśli nie masz, jesli nie wykazujesz się zamoznością, pies z kulawa nogą na ciebie nie spojrzy. Pełno na tym forum hipokrytów i fałszywych patriotów, bo nie potrafia sobie zorganizować wyjazdu, nie mają okazji, boją się, nie znają języka, itp. Na wszelki wypadek informuję, że jestem emerytem,mam 920 złotych po 31 latach ciężkiej pracy na wysokich stanowiskach, a teraz po dokonaniu bieżących opłat zostaje mi ok.250 złotych mies. na: życie i ubranie, na leczenie, kulturę i wypoczynek. Jedź człowieku i niech ci się uda zachować człowieczeństwo. W Polsce być człowiekiem to mieć pieniądze, a mieć pieniądze, to niestety, najczęściej kombinować. Jak zarobisz na myciu garów, to jest lepszy pieniądz niż okradanie, oszukiwanie, kombinowanie, wykorzystywanie innych, najczęściej bezbronnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krek Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.broker.com.pl 13.06.05, 10:33 święte słowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biks Re: Zludne bank-knoty IP: 81.56.9.* 13.06.05, 10:47 A moze w Anglii pogardy dla biednych nie ma?!Problem w tym,ze Ci co sa biedni w Anglii, udaja ze sa bogaci w Polsce. niedlugo wszyscy bedziemy biedni (mowie, o 90% kazdego spoleczenstwa). Ma pan racje, mowiac ze bieda to w polsce hanba. Bardzo sie u nas liczy, moze jeszcze bardziej niz kiedykolwiek pieniadz - i to jest normalne, skoro biedni robotnicy, biedni zatrudnieni w biurach, biedni sredniacy maja coraz mniej praw; poczekajmy jak u nas tez beda zwalniac masowo jak, w duze czesci europy, bez przyzwoitej odprawy, w ieku lat 50-ciu, kiedy nikt cie do pracy nie bedzie chcial przyjac, bo jestes za stary i po prostu nieproduktywny, a co z emerytura, ano nic, bo trzeba bedzie pracowac bardzo dlugo, w niektorych krajach (Anglia jest tu championem) 46 lat, zeby miec za co zyc na stare lata. Nie zapominajmy o tych zwyklych ludziach, takich jak pan i ja...A wracajac do masowej emigracji polakow-nie bedzie ona trwala wiecznie, bo za kilkanascie lat poziomy w europie sie wyrownaja, i to juz nie bedzie oplacalne, No coz zostana Stany, ale czy to wszystko jest normalne?!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boks Re: przyszlosc IP: 81.56.9.* 13.06.05, 10:49 moze w Anglii pogardy dla biednych nie ma?!Problem w tym,ze Ci co sa biedni w Anglii, udaja ze sa bogaci w Polsce. niedlugo wszyscy bedziemy biedni (mowie, o 90% kazdego spoleczenstwa). Ma pan racje, mowiac ze bieda to w polsce hanba. Bardzo sie u nas liczy, moze jeszcze bardziej niz kiedykolwiek pieniadz - i to jest normalne, skoro biedni robotnicy, biedni zatrudnieni w biurach, biedni sredniacy maja coraz mniej praw; poczekajmy jak u nas tez beda zwalniac masowo jak, w duze czesci europy, bez przyzwoitej odprawy, w ieku lat 50-ciu, kiedy nikt cie do pracy nie bedzie chcial przyjac, bo jestes za stary i po prostu nieproduktywny, a co z emerytura, ano nic, bo trzeba bedzie pracowac bardzo dlugo, w niektorych krajach (Anglia jest tu championem) 46 lat, zeby miec za co zyc na stare lata. Nie zapominajmy o tych zwyklych ludziach, takich jak pan i ja...A wracajac do masowej emigracji polakow-nie bedzie ona trwala wiecznie, bo za kilkanascie lat poziomy w europie sie wyrownaja, i to juz nie bedzie oplacalne, No coz zostana Stany, ale czy to wszystko jest normalne?!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajkaj Re: Zludne bank-knoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 11:17 Nie pochwalam wyjazdów, zarobkowania i mizdrzenia się wobec byle pracodawcy, byle gdzie, byle jak, ale uważam, że dość deptania godności Polaka, poniewierania nim, pogardy, tylko dlatego, że nie jest wysoko postawionym. Doś w tymkraju pogardy dla kompetencji, wiedzy. Premier rządu, prezydent nie wstydzą się swoich prostackich zachowań, chwalą się, że nie czytają książek, kłamią w żywe oczy a młodzi mają być uczciwi, gorliwi, kochający ojczyznę, bo? Przy tym biedni, bezradni. Co mają robić? Myśle, że znoszą w pokorze bardzo dużo, że nie idą na całość , nie wychodzą na ulice, nie demolują, nie niszczą kradzionych dóbr. Próbują, ale co mogą? To jadą myć gary i chwała im za to, bo to ciężka praca, nowykraj, nowe problemy nieznajmi ludzie. I co? I tacy chłodni, sceptyczni Anglicy kochają Polaków, chętnie ich zatrudniają, szanują. I dobre i to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: Zludne bank-knoty IP: 81.171.156.* 13.06.05, 11:24 "za kilkanascie lat poziomy w europie sie wyrownaja, i to juz nie bedzie > oplacalne, No coz zostana Stany, ale czy to wszystko jest normalne?!!!!" Przy czynnikach wzrostu ekonomicznego zakkaldanych przez rzad i ekonomistow krajowych i swiatowych, zajmie miedzy 20-40 lat aby Polskie place zrownaly sie z zachodnimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops Re: Zludne bank-knoty IP: 81.56.9.* 13.06.05, 12:16 nie wiem , zy wiesz ze na Zachodzie poziom (francja, niemcy, wlochy) nieublagalnie sie pogarsza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: Zludne bank-knoty IP: 81.171.156.* 13.06.05, 12:31 Wiem. Jednym z rezultatow tego jest to, ze w Polsce sie tez nie polepsza a wrecz przeciwnie. Wzrost GDP w Polsce musi byc wiekszy niz 5% na rok aby dogonic pozostala europe w przedaile 20-40 lat. Polecam "The Economist" do poszezenia wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daissy Re: Zludne bank-knoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 19:33 Kilka lat temu na studiach robilismy kalkulacje kiedy w Polsce wyrowna sie poziom zycia ze srednia UE. I wyszlo nam, ze przy bardzo optymistycznych zalozenich rozwoju gospodarki na poziomie 5% czy 6% PKB, Polska dogoni UE za 50 lat jesli UE sie dzis zatrzyma w rozwoju! Jesli UE by sie rozwijala dalej na poziomie 2% PKB ( nie pamietam czy to bylo dokladnie 2% ale cos kolo tego) to zajmie to nam az 100lat zeby wyrownac poziom!!! Takze nie badzcie takimi optymistami, bo za 50 lat to i owszem bedzie lepiej u nas, ale co najwyzej tak dobrze jak w obecnej chwili na Zachodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: Zludne bank-knoty IP: 81.171.156.* 14.06.05, 10:07 Dziekuje za wsparcie i dokladne dane. Nie przypuszczalem, ze moga one byc az tak pesymistyczne. Czytalem, ze 40 lat zajmie wyronanie plac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daissy Re: Zludne bank-knoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 16:14 No tak, tylko wyrownanie plac nie jest jednoznaczne z wyrowaniem standardow zycia, ktore nie tylko z placami sie wiaza. Ale jesli popatrzymy na to jak sie teraz zyje na zachodzie (calkiem niezle), to nie bedzie tak zle za te 50 lat. Tylko jak za 50 lat wyjedziemy na zachod i wrocimy do Polski, to znowu doznamy szoku...Biedny ten nasz kraj...A moze zdarzy sie cud, kolejne rzady beda wreszcie madrze rzadzic i bedziemy druga Irlandia po 30latach? Tylko to naprawde musialby byc cud gospodarczy...z 40 mlnowym panstwem nie pojdzie tak szybko i sprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felo Re: Zludne bank-knoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:05 No coz zostana Stany, ale czy to wszystko jest normalne?!!!! zapewniam cie że nie, nie stany - to tylko gorsza odmiana Anglii- ale wybór jest każdego z nas Odpowiedz Link Zgłoś
symbolique czy ktoś ma dostęp do raportu? 13.06.05, 10:44 wiem, że jest bezpłatny i wystarczy się "tylko" zalogować. ale wkurza mnie jak ktoś na chama wyciąga moje dane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PND Propaganda politycznej biernosci IP: *.chello.pl 13.06.05, 11:16 Z przytoczonych w artykule danych wynika, ze w 2002 r., kiedy kraj byl w recesji wiecej mlodych ludzi prowadzilo wlasna firme niz w 2005 r., kolejnym roku wzrostu gospodarczego. Dzis jak widac coraz wiecej mlodych musi ciagnac wlasny biznes w szarej strefie, pracowac na czarno lub godzic sie na rozne dziwne okresowe umowy, jakby polska gospodarka zyla glownie z prac sezonowych. "To koniec oglądania się na państwo i oszukiwania się, że jakoś to będzie". Jasne, zostawmy panstwo do spolki politykom i tzw. pracodawcom - niech zamienia je do konca w swoj prywatny folwark: absolewnci szkol wyzszych zamiast rozkrecac wlasne biznesy, niech lepiej jada na Zachod robic kariere na zmywakach, a reszta niech Bogu dziekuje, w reke caluje i nie przeszkadza, bo sa wazniejsze sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops Re: Propaganda politycznej biernosci IP: 81.56.9.* 13.06.05, 11:21 No wlasnie, A te wszystkie dziwne okresowe umowy sa bardzo modne w wielu krajach europy, zabezpieczenie pracujacych jest coraz gorsze, a znalezienie pracy coraz trudniejsze...Za wyjatkiem zmywakow, sprzataczy i innych tego typu robotek. nie trzeba sie ludzic brak pracy jest objawem schorowanej ekonomii i brakiem poszanowania godnosci ludzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krek Re: Propaganda politycznej biernosci IP: *.broker.com.pl 13.06.05, 11:27 Tez sie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat1 Troche realiow, mniej dezinformacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 11:56 Interesujace, ze prawie wszyscy pisza tu o przyslowiowym zmywaniu garow, podczas gdy za granice wyjezdza tysiace polskich lekarzy, pielegniarek, informatykow, chemikow i pracuje w zawodzie, gdyz jest zapotrzebowanie. W USA np. polscy inzynierowie projektuja elektrownie atomowe dla GE i Bechtela, samoloty dla Boeinga i Lockheeda, informatycy projektuja chipy dla Texas Instruments, IBM i Intela, programisci pisza software dla Microsoftu i Adobe, lekarze lecza w Johns Hopkins i Mayo Clinic, biolodzy i chemicy prowadza badania w NIH, architekci wykladaja na MIT, astronomowie dokonuja odkryc na Columbii w Priceton, lacznosciowcy pracuja w TRW i Lucent. Bez kompleksow, panowie! Trzeba byc po prostu byc dobrym fachowcem i biegle znac jezyk. No, ale to sie chyba rozumie samo przez sie? :-) ------------------------------------------------------------------------------- LIS NIE MOGAC DOSIEGNAC WINOGRON POCIESZAL SIE, ZE SA MALE I KWASNE (Lafontaine) Odpowiedz Link Zgłoś
xposer Re: Troche realiow, mniej dezinformacji. 13.06.05, 12:14 Gość portalu: meerkat1 napisał(a): > Interesujace, ze prawie wszyscy pisza tu o przyslowiowym zmywaniu garow, > podczas gdy za granice wyjezdza tysiace polskich lekarzy, pielegniarek, > informatykow, chemikow i pracuje w zawodzie, gdyz jest zapotrzebowanie. > W USA np. polscy inzynierowie projektuja elektrownie atomowe dla GE i Bechtela, > Masz racje trzeba znać swoją wartość tylko my Polacy w 90% zapominamy o niej.Ogólnie brak nam ambicji - to przykre > samoloty dla Boeinga i Lockheeda, informatycy projektuja chipy dla Texas > Instruments, IBM i Intela, programisci pisza software dla Microsoftu i Adobe, > lekarze lecza w Johns Hopkins i Mayo Clinic, biolodzy i chemicy prowadza > badania w NIH, architekci wykladaja na MIT, astronomowie dokonuja odkryc na > Columbii w Priceton, lacznosciowcy pracuja w TRW i Lucent. > Bez kompleksow, panowie! Trzeba byc po prostu byc dobrym fachowcem i biegle > znac jezyk. No, ale to sie chyba rozumie samo przez sie? :-) > ------------------------------------------------------------------------------ - > LIS NIE MOGAC DOSIEGNAC WINOGRON POCIESZAL SIE, ZE SA MALE I KWASNE (Lafontaine > ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops Re: Troche realiow, mniej dezinformacji. IP: 81.56.9.* 13.06.05, 12:31 No i co z tego, obywatele wszystkich krajow europejskich moga o sobie powiedziec to samo. Co w tym jest odkrywczego?Nie rozumiem? A moze to, ze jestesmy narodem niezwykle inteligentnym, przedsiebiorczym, i wyksztalconym? To dlaczego tak dobrze zyje nam sia za granica, a w RP bieda skrzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PATRIOTA_25 PRECZ Z GIERTYCHEM OSZUSTEM I KANCIARZEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 11:42 Kiedy wreszcie nie będzie w Polsce takich populistów i demagogów. Gadają o jakiejś ideologii para faszystowskiej zamiast o konkretnych programach politycznych i rozwiązaniach problemów społecznych. Nie dajcie sobie zamydlić oczu POLACY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PATRIOTA_25 [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 11:45 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 12:11 Gość portalu: FFFFFFFFFFFF napisał(a): > A ja w tym tygodniu wyjezdzam do Anglii i mam ten kraj w d...e no jedź, będziesz kible czyścił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FFFFFFFFFFFF Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: *.crowley.pl 13.06.05, 13:00 " Gość portalu: jerry napisał(a): > Gość portalu: FFFFFFFFFFFF napisał(a): > > > A ja w tym tygodniu wyjezdzam do Anglii i mam ten kraj w d...e > > no jedź, będziesz kible czyścił..." Nierozumiem czemu kilku uczestników forum usiłuje mnie wysłać do czyszczenia kibli,pisalem ze znalazlem o wiele lepsza prace w anglii,pozatym jerry czyszczenie kibli jak kazda inna uczciwa praca czlowieka nie hańbi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usiruf Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: 195.217.52.* 13.06.05, 13:41 To przyjezdzaj! I powodzenia. > Nierozumiem czemu kilku uczestników forum usiłuje mnie wysłać do czyszczenia > kibli,pisalem ze znalazlem o wiele lepsza prace w anglii,pozatym jerry > czyszczenie kibli jak kazda inna uczciwa praca czlowieka nie hańbi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usiruf Re: Młodzi w Polsce przestaja być bierni i bezrad IP: 195.217.52.* 13.06.05, 13:42 Choc mam nadzieje, ze zmienisz nastawienie do starego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
enkkidu [...] 13.06.05, 12:23 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ansej a ja za tydzien wracam ze szkocji do polski... IP: 193.39.159.* 13.06.05, 12:27 ...chociaz tez mam ten kraj w d...e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieslaw Wawa Sen mlodego Polaka IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.05, 13:53 znowu sie obudzilem jak codzien, za oknem szary dzien i ryk samochodow, dzien jak codzien, szary , bez perspektyw, kanala. Mam nawet dyplo,. woeczorem przy piwku, klade go na stole i tak sie patrze w ten tytul magistra zarzadzania. Przd klatak znowu rozroba pjanaych blokersow, z psem juz nie wyjde. Ide spac, sam, patrze na sciane, na ktorej wisi slomiana mata, przeboj komunizmu. Jutor tez jest dzien, taki sam jak dzisiaj, smutny i starcony, a mam dopiero 27 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remikane TO ONI ........................................... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:46 WIĘKSZOŚĆ MŁODYCH (POMIĘDZY 25-35 ROKIEM ŻYCIA) W TYM KRAJ POWINNA ZROBIĆ STARUCHOM PREZENT URODZINOWY I WYJECHAĆ CONAJMNIEJ NA 10 LAT ZAGRANICĘ!!!! ALE TO NIE WSZYSTKO. RÓWNIEŻ NIE POWINNI PRZYSYŁAĆ PIENIĘDZY SWOIM RODZICOM BO TO ONI W GŁÓWNEJ MIERZE SĄ ODPOWIEDZIALNI ZA TO CO SIĘ DZIEJE W POLSCE, TO ONI WYBIERAJĄ UPOŚLEDZONYCH UMYSŁOWO POLITYKÓW OD 15 LAT, TO ONI SIĘ NIE KSZTAŁCĄ SKAZUJĄC SIEBIE I SWOJE DZIECI NA POKOLENIOWĄ BIEDĘ, TO ONI CIĄGLE NAŻEKAJĄ NA WSZYSTKO I WPĘDZAJĄ W KOMPLEKSY MŁODYCH, TO ONI CIĄGLE PIERD#$@Ą ŻE SĄ BIEDNI TYLKO KUPUJĄ NOWE SAMOCHODY I MIESZKANIA A TO PIEP@!!#@!IE WYNIKA Z KOMUNISTYCZNEGO PRZYZWYCZAJENIA DO NARZEKANIA, TO ONI Z JEDNEJ STRONY CHCĄ ABY PAŃSTWO ZAPEWNIAŁO IM WSZYSTKO ZA DARMO A SAMI NIE CHCĄ ZA NIC PŁACIĆ, TO ONI CIĄGLE PIER!@#!#Ą ŻE CIĘŻKO PRACUJĄ TAK JAK BY MŁODZI PRACOWALI MNIEJ OD NICH I NIE WIDZĄ ŻE ICH PRACA JEST MNIEJ WYDAJNA NIŻ RÓWIEŚNIKÓW NA ZACHODZIE.... i tak dalej mógłbym jeszcze wymieniać długo! Puki jeszcze masz 25-30 lat wyjeżdźaj z Polski, zarabiaj pieniądze, inwestuj tylko w siebie - również przez edukację, koniecznie aninteresuj się rynkiem kapitałowym jak działa, jakie są zależności pomiędzy rynkami, wskaźnikami ekonomicznymi a po 10-20 latach powrócisz bez "polskiego bagażu" i będziesz budować na nowo polską scenę polityczną i przede wszystkim gospodarkę Polski a po Tobie Twoje dzieci:) POLECAM KILKA LINKÓW EDUKACYJNYCH: www.newyorkfed.org/education/index.html www.nbportal.pl/ www.federalreserveeducation.org/fed101/policy/money.htm www.federalreserveeducation.org/PFED/ www.forex.nawigator.biz/analiza_techniczna.html bossa.pl/edukacja/ www.gpw.com.pl/gpw.asp?cel=edukacja&k=6&i=/papiery_wart/opis_papiery_wart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz No tak IP: 195.205.3.* 13.06.05, 22:43 Ale te wózki , to różnie ,np mój kolega kupił super samochodzik Forda , ale jego rodzice są w USA :) Po studiach trochę się pokręcił po Polsce , roboty nie znalazł i pojechał do mamy i taty . W tamtym roku sprowadzili do Polski 1 milion starych samochodów , ja myslę ,że większość tych starych złomów kupują chłopi i chłopskie dzieci , choć jęczą ,ze głodne chłopy i w przyodziewku nędznym ponoć chadzają , to jednak na gorzałke i , na stare bryczki pieniądze mają . Odpowiedz Link Zgłoś