gwiazda_podkarpacia 19.07.05, 12:29 To jak to w końcu z tą umową jest? pracowadca płaci tylko podatek od wynagrodzenia, a ZUSu już nie, tak? A jak student chce sobie firemkę założyć, to też nie płaci ZUSu? Please! ośiweććie mnie! =) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
egz77 Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 12:38 Jeżeli pracodawca podpisze umowę zlecenie ze studentem do 26 roku życia to nie płaci od takiej umowy żadnego ZUS'u tylko podatek, ale jeśli student chce założyć firemkę to niestety płaci wszystkie składki ZUS na zasadach ogólnych :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazda_podkarpacia Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 12:49 a mi się chyba coś o uszy obiło, że nasz rząd :/ przygotowuje jakąś ustawę, która miała zakładać jakieś ulgi dla bieeednych studentów. musi być jakiś sposób na ten pitoloy ZUS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 12:54 Rzeczywiście ustawa już chyba nawet została podpisana ale dokładnych szczegółów nie znam. Ogólnie chodzi o to, że ktoś kto założy firmę przez dwa lata będzie miał ulgę w opłacaniu składek ZUS'owskich. Nie wiem jednak dokładnie kogo to będzie dotyczyć ani w jakiej wysokości będzie ta ulga. Czekam na ustawę i jakieś informacje w biuletynach gofinu. Mam kilku znajomych których ten temat bardzo interesuje więc trzymam rękę na pulsie. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazda_podkarpacia Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 13:02 Ty chyba pracujesz w księgowości....tak mi intuicja podpowiada, choć moze się mylić, bo dziś aura nie sprzyja :( 2 lata spędziłam w biurze rachunkowym, ale głównie w podatkach siedziałam. Ubezpieczenia społeczne jakoś mi nie leżą :)) Dobrze, że są ludzie, którzy cokolwiek z tego jarzą :D Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 13:23 Pracuję w biurze rachunkowym ale głównie zajmuję się właśnie kadrami i płacami choć nie oszczędzono mi też księgowości i tej uproszczonej i tej pełnej :)) dlatego ponieważ jestem w ciąży siedzę już w domku bo jak dla mnie te upały były nie do wytrzymania. Na powietrzu 30 stopni a w biurze chyba za 40 (ilość komputerów i ludzi na małej powierzchni robi swoje) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazda_podkarpacia Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 13:33 Łaaaaaaaaaaaaaaaaa! Bejbiś jest w drodze!!! Ale czad!!! Przyjmij więc moje gratulacje. Ale musisz się cieszyć! :))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 13:54 Dzięki! Za 3 m-ce będzie już na świecie, ale i teraz daje się we znaki. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o rachunkowośc.. IP: *.lodz-radogoszcz.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 19:49 Dziewczyny gdzie się robi takie kursy państwowe żeby zadć exam księgowego. Ja na stdiach mam 3 semestry rachunkowości ( wprowadzenie, finansową i zarządczą ) i szkoda tej wiedzy zmarnować więc chętnie bym jakis exam zdała... Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: rachunkowośc.. 19.07.05, 23:03 Najlepiej mieć 3 lata praktyki i studia mgr o kierunku rachunkowość po uczelni w której można robić doktorat wtedy bez egzaminu dostajesz certyfikat ministra finansów na usługowe prowadzenie ksiąg rachunkowych. Jeżeli masz mgr ale po uczelni nie spełniającej wymagań albo z jakiegoś innego kierunku wystarczy zrobić podyplomówkę z rachunkowości (oczywiście na uczelni w której można robić doktorat). Egzamin jest bardzo trudny tak jest o wiele łatwiej otrzymać certyfikat, choć może nie koniecznie taniej. :)) Ja właśnie skończyłam podyplomówkę i chcę złożyć popiery o taki certyfikat. :)) Odpowiedz Link Zgłoś