Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studentów

19.07.05, 12:29
    To jak to w końcu z tą umową jest? pracowadca płaci tylko podatek od
    wynagrodzenia, a ZUSu już nie, tak?

A jak student chce sobie firemkę założyć, to też nie płaci ZUSu?

Please! ośiweććie mnie! =)
    Obserwuj wątek
      • egz77 Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 12:38
        Jeżeli pracodawca podpisze umowę zlecenie ze studentem do 26 roku życia to nie
        płaci od takiej umowy żadnego ZUS'u tylko podatek, ale jeśli student chce
        założyć firemkę to niestety płaci wszystkie składki ZUS na zasadach ogólnych :))
        • gwiazda_podkarpacia Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 12:49
          a mi się chyba coś o uszy obiło, że nasz rząd :/ przygotowuje jakąś ustawę,
          która miała zakładać jakieś ulgi dla bieeednych studentów. musi być jakiś
          sposób na ten pitoloy ZUS!!!
          • egz77 Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 12:54
            Rzeczywiście ustawa już chyba nawet została podpisana ale dokładnych szczegółów
            nie znam. Ogólnie chodzi o to, że ktoś kto założy firmę przez dwa lata będzie
            miał ulgę w opłacaniu składek ZUS'owskich. Nie wiem jednak dokładnie kogo to
            będzie dotyczyć ani w jakiej wysokości będzie ta ulga. Czekam na ustawę i jakieś
            informacje w biuletynach gofinu. Mam kilku znajomych których ten temat bardzo
            interesuje więc trzymam rękę na pulsie. :))
            • gwiazda_podkarpacia Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 13:02
              Ty chyba pracujesz w księgowości....tak mi intuicja podpowiada, choć moze się
              mylić, bo dziś aura nie sprzyja :( 2 lata spędziłam w biurze rachunkowym, ale
              głównie w podatkach siedziałam. Ubezpieczenia społeczne jakoś mi nie leżą :))
              Dobrze, że są ludzie, którzy cokolwiek z tego jarzą :D
              • egz77 Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 13:23
                Pracuję w biurze rachunkowym ale głównie zajmuję się właśnie kadrami i płacami
                choć nie oszczędzono mi też księgowości i tej uproszczonej i tej pełnej :))
                dlatego ponieważ jestem w ciąży siedzę już w domku bo jak dla mnie te upały były
                nie do wytrzymania. Na powietrzu 30 stopni a w biurze chyba za 40 (ilość
                komputerów i ludzi na małej powierzchni robi swoje) :))
                • gwiazda_podkarpacia Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 13:33
                  Łaaaaaaaaaaaaaaaaa! Bejbiś jest w drodze!!! Ale czad!!! Przyjmij więc moje
                  gratulacje. Ale musisz się cieszyć! :)))))))))))))))))))))))))))))))
                  • egz77 Re: umowa-zlecenie i działalność gosp. dla studen 19.07.05, 13:54
                    Dzięki! Za 3 m-ce będzie już na świecie, ale i teraz daje się we znaki. :))
                    • Gość: o rachunkowośc.. IP: *.lodz-radogoszcz.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 19:49
                      Dziewczyny gdzie się robi takie kursy państwowe żeby zadć exam księgowego. Ja
                      na stdiach mam 3 semestry rachunkowości ( wprowadzenie, finansową i zarządczą )
                      i szkoda tej wiedzy zmarnować więc chętnie bym jakis exam zdała...
                      • egz77 Re: rachunkowośc.. 19.07.05, 23:03
                        Najlepiej mieć 3 lata praktyki i studia mgr o kierunku rachunkowość po uczelni w
                        której można robić doktorat wtedy bez egzaminu dostajesz certyfikat ministra
                        finansów na usługowe prowadzenie ksiąg rachunkowych. Jeżeli masz mgr ale po
                        uczelni nie spełniającej wymagań albo z jakiegoś innego kierunku wystarczy
                        zrobić podyplomówkę z rachunkowości (oczywiście na uczelni w której można robić
                        doktorat). Egzamin jest bardzo trudny tak jest o wiele łatwiej otrzymać
                        certyfikat, choć może nie koniecznie taniej. :)) Ja właśnie skończyłam
                        podyplomówkę i chcę złożyć popiery o taki certyfikat. :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka