Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 12:05
    które nie ma w CV adresu tylko telefon komórkowy i e-mail?
    Obserwuj wątek
      • Gość: HR-owiec Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.07.05, 13:41
        tak jak 90% innych:) Prosto do kosza!
        • Gość: anka Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 14:30
          serio? Przecież ktoś może nie chcieć podawać swojego adresu
          • Gość: agulha Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.aster.pl 30.07.05, 15:01
            Ale dlaczego? Telefon komórkowy i adres email to rzeczy tak łatwe do zmiany,
            zdobycia, sfałszowania, że w ogóle nie wiadomo, z kim się ma do czynienia. Moim
            zdaniem (ale nie jestem HR-owcem) musi być imię i nazwisko. Adres pocztowy też,
            aczkolwiek ewentualnie mogłaby chyba być skrytka pocztowa albo adres do
            korespondencji u kogoś (np. rodziców).
            • Gość: anka Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 15:04
              oczywiście imię i nazwisko jest niezbędne. Chodzi tylko o adres zamieszkania.
        • Gość: Labor.... Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 30.07.05, 15:17
          No jasne do kosza, nigdy nie masz watpliwosci( nawet jesli to polecony?, nie wpisujesz korespondencji do dziennika ?). Nie zdziw sie jesli kiedys zaliczysz "sankcje karna" za te mile chwile wrzucania papierkow do kosza. Wiesz co dzieje sie z tym koszem.....potem sie dziwicie, ze w CV coraz mniej danych .... . ( tel kom tez jest dana "niosaca" chocby to byl pre-paid i ten dokument winien byc rozpatrywany jak inne niejawne ). Nawet jesli do kosza to za 5 lat powinnas wiedziec dla wlasnego spokoju, ze "ten" dokument, od "tego goscia" trafil do tego kosza z ktorego nikt juz nic nie odtworzy.......
          • Gość: Dilbert Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.chello.pl 30.07.05, 22:08
            nie wp
            > isujesz korespondencji do dziennika ?).
            Mam wpisac do dziennika 300 CV kóre przyszły ????
            "s
            > ankcje karna" za te mile chwile

Możesz podać paragraf ?, CV niigdy nie wyrzucam, ale nie wpadajmy w
            paranoję ....
        • Gość: realista Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 15:37
          Gość portalu: HR-owiec napisał(a):
          > tak jak 90% innych:) Prosto do kosza!

Rozwiń i uzasadnij dlaczego.
          Ja przestałem podawać adres bo przekonałem się że jesli masz dojechać kilkadziesiąt km to odrzucają a jesli masz adres miejscowy to przyjmują... choć naprawdę szybciej jestem w stanie dojechać( do pracy) z prownicji niż ktoś z terenu miasta. Jeśli firma ma chęć poważnie zatrudnić pracownika to nie powinna wnikać w dojazdy. Chyba że zapłaci taką stawkę z ktorej nie wystarczy na kupno i utrzymanie samochodu ale wtedy nie można narzekać że ludzie są niemobilni ;-)))
          • Gość: znka Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 15:52
            i podajesz tylko mail i telefon komórkowy? Masz odzew?
            • Gość: laborkol... Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 30.07.05, 19:32
              Praca "mniejszej czesci" lapaczy nie polega na znalezieniu i "przesianiu" absolwentow, ludzi zamieszkalych w promieniu 30km od fabryki czy znalezieniu kierownikow dzialu "suche mokre" (to jest "powiedzmy" proste). Sa sytuacje w ktorych HR dzwoni do osoby ktora nigdzie nie skladala CV. Nie robi testow MMPI temu kto kieruje 500 osobowa fabryka ani nie bada I.Q operatorow maszyn ktorych w Polsce jest słownie "trzy" a ktoś chce speca od wlasnie montowanej "czwartej" ( zawsze taniej przejac kogos kto "zna temat" niz uczyc kogos kto "moze sie nada". Sa sytuacje gdzie lapacz jest tym "na gorszej pozycji", gdzie nim zadzwoni wyda "majatek" na wiedze o osobie do ktorej dzwoni a i tak czesto prawnicy maja wiecej do roboty niz "zuczek dzwoniacy". Jednak jesli przejmie takiego kandydata to zarobi wiecej niz przesiewajac 10000 kandydatow do hipermarketu. Sa osoby podajace w CV tylko tel. komorkowy, mail, imie-nazwisko to wystarczy do kontaktu a dla lapacza z kontaktami do "o wiele wiecej".
            • Gość: realista Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 20:33
              > i podajesz tylko mail i telefon komórkowy? Masz odzew?

na 5 prób 2 odpowiedzi czyli 40% ;-))) Problem polega na tym że ja nie jestem zbyt reprezantatywny ponieważ do szukania pracy podchodzę nieco "turystycznie" i bezstresowo :-))) A dane o wykształceniu też skasowałem :-))) Podobnie jak nazwy firm. A reszta umiarkowanie opisana ( czytaj z dużą skromnością) i z niby mnostwem błędów ( tych co "wyrzucają" hr-owcy); czytaj nie formatuję cv i lm bo wysyłam w formacie .txt - jest czytelne a zajmuje zaledwie kilka bajtów i daje sie otworzyć w każdym edytorze czy przeglądarce www. Co oczywiście nie oznacza słabej znajomości komputerów bo z komputerami potafię się dogadać ;-))) Te 2 przypadki to firmie naprawdę się chciało poszukać pracownika. Ostatnio już się przestawiłem na format pdf poniewaz jest dostępny w OpenOffice a rownie łatwo czytelny.
              Bardziej dziwi mnie to ze wysyłam grzeczne zapytanie o pracę umieszczoną na stronie www ( ale bez dat) wiec nie wiadomo czy nadal aktualne. Tu jeszcze nie zdarzyło się aby firmy odpowiedziały. Myślę że ludzie obsługujące skrzynki email podchodzą bardzo luzacko do korespondencji z klientami.
              • Gość: anak Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 20:43
                :-))) A dane o wykształceniu też skasowałem :-))) Podobnie jak naz
                > wy firm. A reszta umiarkowanie opisana ( czytaj z dużą skromnością) i z niby
                mn
                > ostwem błędów ( tych co "wyrzucają" hr-owcy); czytaj nie formatuję cv i lm bo
                w
                > ysyłam w formacie .txt

Ej, przesadzasz. Jak można wyrzucić dane o wykształceniu??? I nie formatować?
                • Gość: realista Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 21:08
                  Wbrew pozorom nawet w formacie .txt mozna poprawnie rozmieścić i uwypuklić dane a nawet rozbić tak aby był prawidłowy podział stron w edytorze typu "office". A dane o wykształceniu usuwam bo jestem po "gorszej" czyli prywatnej szkole i jestem "zaledwie" inżynierem co jest pozycjonowane na poziomie licencjata. Choc gdyby każdy magister wypominający nizszość inżyniera w ramach pracy domowej poszukał skąd wzięło się pojęcie "inżynier" wiedziałby jak bardzo się myli :-))) Skoro niby mam być pozycjonowany niżej niż jest to należne w rzeczywistości to ja samodzielnie pozycjonuję się najniżej :-))) Jak cwany rekruter to jest w stanie wyciągnac wszystkie niuanse i niedomowienia klienta. Ale trzeba być profesjonalistą.
                  • Gość: anka Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 21:14
                    ale przecież lepiej przedstawić się jako inżynier, mniejsza o to że po
                    prywatnej szkole, niż jako absolwent liceum.
                    Ja np. skończyłam jeden z najgorszych w rankingu uniwerek w kraju (co prawda
                    państwowy), ale nie wyobrażam sobie, że miałabym go pominąć.
      • Gość: Labor Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 30.07.05, 14:31
        Wystarczy do kontaktu ? i tu powinnas sobie sama odpowiedziec ? Po co Ci adres ( przed przyjeciem kandydata badasz odleglosc od miejsca pracy, kategorie dzielnicy, miasto z ktorego pochodzi ?) Czy CV jest jedynym dokumentem do ktorego bedziesz miala wglad w czasie rekrutacji. Moze facet szanuje swa prywatnosc na tyle, ze nie podaje danych "niosacych". Moze sam byl HR i wie co dzieje sie z bazami danych kandydatow ? Zapewniam Cie, ze wiele osob nie podaje w CV nic co nie jest Ci niezbednym do podtrzymania kontaktu, jesli ktos wie, ze "pasuje" (ma znaczna przewage nad innymi kandydatami do pracy) rownie dobrze wie ze prawdziwy headhunter doprowadzi do nastepnego etapu majac tylko nr. tel.kom. To w zupelnosci wystarcza.
      • Gość: grace Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 17:13
        Jak czytam tych wszystkich pseudo-inteligentów rozprawiających o cv i zdobywaniu
        pracy to żygać się chce - ale ze śmiechu :D:D:D !!
        • Gość: zonk Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 17:31
          chyba jak patrzysz w lustro
          • Gość: grace Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 22:03
            nie - jak patrzę na ciebie!
            • Gość: olga Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.05, 10:44
              ach, jakie to urocze...
        • Gość: agulha Re: do HR! Jak potraktujecie takie indywiduum IP: *.aster.pl 30.07.05, 18:33
          Mnie się też chce wymiotować, jak widzę te błędy. Nawet słowo "rzygać" ma swoją
          prawidłową pisownię, proszę Pani.
      • Gość: Ewa Lepiej w tę stronę niż na odwrót. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 19:16
        Może nie uwierzycie, ale czasem dostaję CV, w których nie ma ani maila, ani
        telefonu. Wtedy dopiero mysle sobie, że ktoś robi sobie ze mnie jaja i idę
        prosto do... no właśnie, nie do kosza, tylko do niszczarki. Telefon i mail sa
        dla rekrutera najważniejsze, bo służą do kontaktu. O miejsce zamieszkania mogę
        zapytac przez telefon. Ale właściwie do czego mialoby byc mi potrzebne? O tym,
        w jakich miastach jesteś gotowa podjąc prace piszesz przecież w liście lub w
        treści maila. Gdzie aktualnie mieszkasz, to nie mój biznes, podobnie jak
        wszystkie stany cywilne, dzieci i psy - nie wiem, po co niektórzy to piszą,
        tylko miejsce zajmuje...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka